PDA

View Full Version : Piekarczyk zrezygnował.

mariuszeeek
22-04-2008, 14:02
Piotr Piekarczyk zrezygnował dzisiaj z funkcji trenera GKS Katowice.

Szkoleniowiec będzie jednak dalej pracował w klubie. Do końca kwietnia będzie przebywał na urlopie, a od 1 maja będzie pełnił funkcję dyrektora sportowego katowickiego klubu.

Już jutro trening GKS Katowice poprowadzi nowy trener, a będzie nim dobrze znany katowickim kibicom Wojciech Osyra.

Osyra to będzie trener do czasu pozyskania nowego czy na stałe ?

dCkk
22-04-2008, 14:05
http://www.forumgieksy.pl/showthread.php?t=735

niech ktos z moderatorow usunie jeden temat bo zalozylem ten sam ..

Rahim
22-04-2008, 14:09
o kurwa szok :o
No to widac Orzech chyba zaczal czytac nasze forum.
No wiec w zwiazku z taka wiadomoscia chyba juz nikt na forum narzekal nie bedzie.
I nie bedzie gadania ze Piekarczyk sie 3ma stołka itd.
W kazdym badz razie dziekujemy panu Piotrowi za to co zrobil dla naszego klubu i liczmy ze teraz cos sie w druzynie zmieni.

Kris
22-04-2008, 14:10
Nie "3ma" sie stolka ino przeskoczyl na inny :cham:

Now
22-04-2008, 14:11
o kurwa szok :o
No to widac Orzech chyba zaczal czytac nasze forum.
No wiec w zwiazku z taka wiadomoscia chyba juz nikt na forum narzekal nie bedzie.
I nie bedzie gadania ze Piekarczyk sie 3ma stołka itd.
W kazdym badz razie dziekujemy panu Piotrowi za to co zrobil dla naszego klubu i liczmy ze teraz cos sie w druzynie zmieni.

taa, napewno siedzi cale dnie w internecie i czyta po meczu czy warto dalej prowadzic druzyne :lol3:
11 meczów wyjazdowych bez zwyciestwa - lepiej późno, niż wcale.

mariuszeeek
22-04-2008, 14:12
taaa a posada dyrektora sportowego to nie stołek ? jatam nie wiem co gorsze

szewczyk
22-04-2008, 14:12
szkoda że tak póżno, decyzje miał podjąć już wówczas gdy ,,awansowaliśmy do 2 ligi" , ale lepiej póżno niż wcale.

KCK
22-04-2008, 14:13
nie wierza szok

przejebani jestescie.

kazur91
dla mnie to ogromny szok nie spodziewałem się, że Piekarczyk jest w ogóle do tego zdolny... 11meczów wyjazdowych bez zwycięstwa lepiej późno niż wcale...

ertai
taaaa swietnie Orzech to doskonala osoba na posade dyrektora sportowego ... Zarzad poraz kolejny pokazal ze nie ma jaj kogos wywalic.

Potok
22-04-2008, 14:17
Same dobre wiadomości dzisiaj

Junior
22-04-2008, 14:18
taaaa swietnie Orzech to doskonala osoba na posade dyrektora sportowego ... Zarzad poraz kolejny pokazal ze nie ma jaj kogos wywalic.

Wydaje mi sie, ze to byla jednak dobra decyzja. Piekarczyk wiedze ma potezna. Moze poprostu nie mial "wplywu" na druzyne.

Mayek
22-04-2008, 14:19
jak sie nie sprawdzi jako dyrektor sportowy to go zatrudnijcie jako naczelnego od marketingu w klubie :lol:

PIOTR PIEKARCZYK DZIĘKUJEMY! ikona GieKSy, zobaczymy czy wyjdizemy na jego rezygnacji dobrze

Gumis
mimo tego dalej widać 'kolesiostwo' w klubie, ciekawe kiedy sie to zmieni

gorski1991
Prowadził Osyra jakiś klub jak tak to jaki??

mariuszeeek
22-04-2008, 14:21
Swego czasu prowadził nasze rezerwy.

Bebok
22-04-2008, 14:22
Pytanie co dalej, czy aktualnie szukamy nowego trenera, czy Osyra to tak na stałe...
A Orest Lenczyk teraz gdzieś trenuje ? czy odkąd odszedł z Bełchatowa nic nie robi ?

Wojta$
22-04-2008, 14:22
a Osyra to dobry trener ?

Nash
22-04-2008, 14:24
A Orest Lenczyk teraz gdzieś trenuje ? czy odkąd odszedł z Bełchatowa nic nie robi ?

pewnie za wysokie progi...

Ja tylko mam nadzieje ze w nowym sezonie będzie jakieś inne, "większe " nazwisko na ławce trenerskiej niż Osyra :)

WueR
22-04-2008, 14:26
Prowadził Osyra jakiś klub jak tak to jaki??

Górnik 09 Mysłowice

bukowianin
22-04-2008, 14:28
Górnik 09 Mysłowice jast na czle w Okręgówce -widać dobrą robote P.Osyry.

Blejz
22-04-2008, 14:34
a kto jest teraz dyr. sportowym?

marcin GieKSa
22-04-2008, 14:37
no nie powiem jestem w szoku...szczerze nie spodziewalem sie tej decyzji tak szybko....
Panie Piotrze dziekuje i zycze sukcesow na nowym stanowisku

Blejz
22-04-2008, 14:40
kurwa Orest Lenczyk nie robcie sobie jaj

wszystkie lenczyki bialki kowalskie lazarki

to huj nie specjalisci

trenera trzeba szukac wsrod mlodych takich jak ten mlody treneiro co znicz pruszkow prowadzil

koles1989
22-04-2008, 14:40
http://www.90minut.pl/news.php?id=712849

mariuszeeek
22-04-2008, 14:42
Osyra też jest młody więc kto wie ;]

Berki
22-04-2008, 14:45
co z Hajerem?

Pyjter
22-04-2008, 14:46
Szczerze powiem to dla mnie szokiem jest nowe stanowisko Piekarczyka. Dyrektor sportowy odpowiada za polityke transferowa, zarządzanie pierwszą druzyną, system skautingu i rozwój młodzieży w klubie.
Biorac pod uwage nasze wzmocnienia za kadencji Piekrczyka połączone z systemem skautingu oraz podjescie do ogrywania młodziezy to nie widze tego... chciałbym się mylic

kimgaj
22-04-2008, 14:48
....i dlatego zawsze będę cenił Piekarczyka, jako najlepszego trenera w historii!
Widocznie teraz po prostu sam doszedł do wniosku, ze trzeba coś ruszyć, że może on sam nie panuje już nad tym wszystkim tak jakby chciał więc honorowo odszedł ze stanowiska.
BRAWO PANIE PIOTRZE I DZIęKUJę ZA WSZYSTKO!!!

Tylko już zaś przestańcie marudzić, że został w klubie - a co on jest jakiś czarny charakter? Co takiego złego zrobił, że nie może dla nas pracować w innym charakterze? A taki koordynator przyda się na pewno.

Z drugiej strony ciekawe jak to teraz będzie? Bo jak tak, że Wojtek Osyra będzie marionetką, a i tak o wszystkim będzie decydował Hajer, który chyba nadal jest II-gim trenerem to.... NO COMMENTS. Okaże się już w sobotę, jak poznamy kadrę meczową.

Dudi_1979
22-04-2008, 14:48
brawo Jasiu

Janek
22-04-2008, 14:52
myslalem ze bedziemy czekac az Jasiu go wyjebie a to by raczej szybko nie nastalo wie Orzech dzieki ze sam zrezygnowales

hexagon
22-04-2008, 14:55
Piekarczyk z graczy III/IV ligowych + kilku weteranów zrobił środek tabeli w II lidze.
I co? Wszyscy w "nagrodę" wieszają na nim psy.

Jeśli "Orzech" jest tak krytykowany, to wychodzi, że inny trener tym składem siedziałby na zderzaku Piastowi i Lechii.:lol2:

Nie zapominajcie, że III ligę ZDECYDOWANIE przegraliśmy z Jastrzębiem, a na dzień dzisiejszy jesteśmy od nich wyżej w tabeli (bilansem bramek - resztę zobaczymy w sobotę).

Wojtkowi Osyrze życzę, żeby coś jeszcze z tego składu wycisnął.

Sir Bobby
22-04-2008, 14:57
no to wypracowali kompromis......................................... .

heh...

Sl@vek
22-04-2008, 15:01
Mimo wszystko. Podziękowania się należą, jesteśmy w 2 lidze, Orzech równiez do tego sie przycznił...licze że na Jastrzębiu podziekujemy za jego prace.

Co do nowego stanowiska...zobaczymy

Yildiray
22-04-2008, 15:16
Fajnie ze wreszcie jakis mlody trener,nowe mysli szkoleniowe.Za czasow Osyry Gornik Wesola dobrze gral,nawet liczyl sie o awans do 3 ligi jak GieKSa grala w 4 lidze.Ciekawe co na to Gornik 09 Myslowice,bo tu u Nas ma jeszcze misje do spelnienia :zabki: a niechcialbym zeby tak sobie po takim czasie i wynikach porzucil Kocine.

Marcin
22-04-2008, 15:21
Ja sie zgadzam z paroma osobami tutaj, że nie ma co krytykować trenera Piekarczyka. Wystarczy popatrzec na to obiektywnie.

Przyszedl do nas w ciezkim momencie, wprowadzil klub do II ligi, i z tak slabym skladem zrobil tutaj srodek tabeli II ligi... Wiadomo, że czesto wkurzały zmiany w 80min, brak pomyslu na gre itd. ale, wlasnie mimo wszystko i tak jestesmy w dosyc dobrym miejscu

Z przyjsciem nowego trenera wiaze dosyc duze nadzieje... Wiadomo, nowa miotła, chłopcy bedą się chcieli pokazać wiec moze wyjsc nam to tylko na +. ZOabczymy jak bedzie potem.

PIOTR PIEKARCZYK DZIEKUJEMY!

gieksiarz.wnc
22-04-2008, 15:22
Pytanie co dalej, czy aktualnie szukamy nowego trenera, czy Osyra to tak na stałe...
litości na hu Ci ten filozof od siedmiu boleści ja tego faceta nietrawie jak go widza a przede wszystkim slysza to mi sie nóż w kapsi otwiera

Fontoni
22-04-2008, 15:26
dobrze się chyba stalo zawsze to świeża krew. a z tym dyrektorem to nie przesadzajcie wg mnie Piekarczyk się na tym zna a po prostu nie umiał wypracować z ta drużyną już więcej ale pojęcie o piłce ma!

sebo
22-04-2008, 15:27
ja bym kogos zasugerował trenera z moich terenów Sermaka ze Szczakowianką dosc dobrze se radził mimo braku gwiazd i tez nie stary do tego miał epizod w GieKSie

Honda
22-04-2008, 15:28
Myślę, że na meczu wypadałoby podziękować Piekarczykowi np żebyśmy zaśpiewali te nasze morskie opowieści, gdzie jest mowa o Piekarczyku, nie wchodzę w kto jakie ma o nim zdanie, ale wypadałoby podziękować za całą włożoną w GieKSe prace. Przepraszam jeśli temat sie przeze mnie rozmyje

gieksiarz.wnc
22-04-2008, 15:30
a czemu ma się rozmyc dobrze mówisz nie ważne czy był dobry czy nie ,ale podziekować mu wypada,bo robil dla GieKSy to co umiał a że nie zawsze to wychodziło toinna bajka

JACA
22-04-2008, 15:40
Pierwsza czesc o rezygnacji Piekarczyka cieszy, druga o zatrudnieniu Osyry już nie, nawet gdyby miał być tylko do końca sezonu. Czy nie lepiej byłoby zatrudnić trenera już teraz żeby budował sobie skład na przyszły sezon?? Mysle ze powinni miec trenera kogoś pokoroju Fornalaka który obecnie jest wolny. Chłop z budżetem 1 mln zł zrobił awans do OE. Nie znam umiejetnosci Pana Osyry ale wydaje mi się to mało prawdopodobne żeby poradził sobie nagle z druzyną II-ligową skoro obecnie trenuje drużyne grającą w okręgówce. A co do zatrudnienia Piekarczyka na nowym stanowisku to jest to dla mnie też jakieś nieporozumienie. Do jego obowiązków będzie należał skauting a wszyscy dobrze wiemy jak do tej pory traktował i miał nosa do młodych chłopaków... Jak dla mnie są to kosmetyczne zmiany i drużynę dalej będzie trenować Orzech z Hajerem pod przykrywką Osyry...

Edward Teach
22-04-2008, 15:42
nic dodac nic ujac ...

Asta
22-04-2008, 15:44
Piotrowi Piekarczykowi podziykowania za caloksztalt :piwo:
A Wojtkowi Osyrze mojemu kumplowi z Brynowa zycza coby wycisnol z tego skladu ostatnie soki i wierza ze za jego kadencji zoboczymy zas Slonski i GieKSiarski charakter gry.

Wojtek trzymej sie !!!!!

Pzdr Asta

yoo
22-04-2008, 15:59
Szacunek za decyzje dla Sztabu i Zarządu !!

co do Osyry - myślę że wybraliśmy dużo lepiej niż wczoraj Widzew :), a tak poważnie mamy to co chcieliśmy: młody, perspektywiczny, osoba spoza układu

powodzenia Panie Wojtku !!

qwazi
22-04-2008, 15:59
Hehe daremni coponiekttorzy z Was. I tak zle i tak niedobrze.

Piekarczykowi-DZIEKUJE-za wszystkie lata w GieKSie-za dobre i zle rzeczy mimo wszystko, ktore zrobil dla naszego klubu.
Panu Osyrze zycze powodzenia.
PS co wy myslicie ze takie Fornalaki, Probierze to odrazu od Leglej czy Wisly zaczynaali. Tez musieli sie skads wziac, czy to trenoewali juniorow czy rezerwy itp itd.
Dajcie Osyrze szanse. Chcieliscie MLODEGO , perspektywiczneo to macie i kurwa przestancie pierdlolic bo to juz zaczyna byc zalosne...
Pozdro

PS yoo- duuuuuuuzo lepiej niz Zydzew:).

Blejz
22-04-2008, 16:04
jutro jest czat z prezydentem myslowic niejakim Osyra na czaterii ;))))

kosa
22-04-2008, 16:07
To nie są żadne zmiany jak dla mnie. Wszystko po staremu, ale z innymi nazwiskami.

katowicer
22-04-2008, 16:10
myslalem ze bedziemy czekac az Jasiu go wyjebie a to by raczej szybko nie nastalo wie Orzech dzieki ze sam zrezygnowales

Niewiem dlaczego Panie Janku ,ale wcale mi się nie wydaję że tak było jak piszesz.
Trudno nie życzyć nowemu Trenerowi naszej ukochanej drużyny powodzenia,ale wydaje mi się że stać ten klub na trenera lepszego niż z okręgówki.
Różnice między 2 liga a okręgówką sa ogromne,taką różnice już widzieliśmy miedzy 4 a 3, 3 a 2 ligą...
Wierze,że Zarząd poszuka wzmocnień w drużynie i na ławce trenerskiej..

Pacior88
22-04-2008, 16:33
Jestem pozytywnie nastawiony do tej decyzji zobaczmy co Osyra potrafi nie ma co od razu Go przekreślać.
Zobaczmy jak to będzie wyglądało po paru meczach i wtedy można będzie coś o nim powiedzieć czy jest dobry czy też nie. Nie rozumiem połowy z was od razu negatywnie nastawieni. A tak poz za tym jeśli sie nie sprawdzi to ja osobiście widziałbym na jego miejscu Żurka lub Białka co o tych trenerach myślicie

CHIUłAłA
22-04-2008, 16:37
jak w ogóle gra Górnik 09 Mysłowice chodzi mi o styl i wyniki?
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=1545

Krist VB
22-04-2008, 16:39
Żurek może co najwyżej w hipermarkecie jako specjalista ds handlu :czytaj:
Nie wiem jaki jest warsztat Osyry i nie bede pisoł czy to dobry czy zly trener. Jest mody i pewnie coś nowego wciepnie do drużyny. O ile nie do sie przekrzyczec Panu Hubertowi :huh:

CSX
22-04-2008, 16:46
jak w ogóle gra Górnik 09 Mysłowice chodzi mi o styl i wyniki?
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=1545

Górnik jest na pierwszym miejscu w tabeli zobacz na stronie http://www.gornik09.home.pl/

CHIUłAłA
22-04-2008, 16:54
to juz sobie sprawdziłem ale raczej chodzi mi o styl gry czy była widoczna poprawa po przyjściu Osyry. bo wiem ze była tam dośc mocne transfery.

grzana
22-04-2008, 17:25
jo sie chcioł zapytać co z Hajerem?Zostaje czy rezygnuje razem z Piekraczykiem?

Marcino
22-04-2008, 17:33
z wywiadu z Furtokiem wychodzi na to, że zostaje

bari
22-04-2008, 17:35
Łostaje

MiRO
22-04-2008, 17:35
oby decyzja z wybraniem nowego trenera nie okazala sie zbyt spontaniczna.
Tak jak ktos napisal, kolesiostwo dalej widoczne :napinka: Na stronie glownej czytalem, ze Piekarczyk bedzie sie teraz zajmowal m.in. młodzieżą - ciemno to widze. Obawiam sie tez, ze teorie Osyry będą sie gryzły z pomysłami Górnika...
Ale badzmy dobrej mysli :)
PIOTR PIEKARCZYK - DZIEKUJEMY.

Marcino
22-04-2008, 17:55
Szacunek dla Piekarczyka, że odszedł sam, ale decyzja Furtok na mianowanie go dyrektorem sportowym jak dla mnie to nieporozumienie. Furtok mówił o zadanie dyrektora sportowego i jakoś Piekarczyk mi tam nie pasuje, to by była dobra posada dla Furtoka. A co do Wojtka Osyry, chcieliście młodego trenera i jest młody trener i znowu słychać narzekanie, kurwa on nawet jeszcze treningu nie przeprowadził, a niektórzy już go skreślają. Zobaczymy jak będzie się prezentował nasz zespół (styl, wzmocnienia) i dopiero wtedy możemy narzekać. Myślałem, że z Piekarczykiem odejdzie Górnik ale widać, że chłop się trzymie stołka rękami i zębami.

longman
22-04-2008, 17:55
Dajcie Osyrze szanse. Chcieliscie MLODEGO , perspektywiczneo to macie i kurwa przestancie pierdlolic bo to juz zaczyna byc zalosne...
Pozdro

PS yoo- duuuuuuuzo lepiej niz Zydzew:).

PS :lol2:

Ja się chyba nie wypowiadałem o młodym trenerze, ale to chyba bardziej chodziło nawet o osobę nie związaną z GieKSą, a najlepiej jakimś młodym wilczku. w 50% się sprawdziło.

Jest Osyra, któremu z tego miejsca życzę powodzenia z drużyną!

http://www.gornik09.home.pl/galeria/sklad/osyra.jpg
www.gornik09.home.pl

Co do posady dyrektora sportowego, to w profesjonalnym klubie i tak będzie zatrudniał specjalistów, jakiegoś skauta, czy korzystał z jakiś agencji itp. O składzie decyduje trener i to on będzie wprowadzał naszą młodzież do drużyny chyba? Marcino najwyżej będą współpracować - Furtok dyrektor, wicedyrektor Orzech.Furtok też musi mieć zaufanych ludzi, już nie przesadzajcie, bardziej bym się czepił mianowania Osyry (chociaż nie chcę się czepiać), bo to kolejna osoba z naszej paki. Po osiągnięciach Osyry widać jednak, że ta decyzja ma mocne podstawy. Jak będzie zobaczymy.

Orzechowi oczywiście dziękuję za te 1,5 roku, jeżeli nie więcej. Dla niego to na pewno trudne było, bo nie wierzę, ze woli być dyrektorem niż trenerem.

PS. W sumie Osyra to również decyzja polityczna jest :cham:.

Slavoy
22-04-2008, 18:33
Czy Wojciech Osyra jest synem Grzegorza, prezydenta Mysłowic?
EDIT: już przeczytałem - jest jego bratem

CHIUłAłA
22-04-2008, 18:34
http://miasta.**********/katowice/1,35024,5146102.html już mi sie Nowy Trener podoba za pierwsza wypowiedz!!!!!

stara ekipa
22-04-2008, 18:43
Po przeczytaniu informacji o dymisji Piekarczyka bardzo się cieszę , po doczytaniu reszty mam duże wątpliwości co do słuszności dalszych decyzji ...

ToJa
22-04-2008, 18:46
Fajnie ze wreszcie jakis mlody trener,nowe mysli szkoleniowe.Za czasow Osyry Gornik Wesola dobrze gral,nawet liczyl sie o awans do 3 ligi jak GieKSa grala w 4 lidze.Ciekawe co na to Gornik 09 Myslowice,bo tu u Nas ma jeszcze misje do spelnienia :zabki: a niechcialbym zeby tak sobie po takim czasie i wynikach porzucil Kocine.
Oooo przepraszam bardzo ale Górnika Wesoła w IV lidze prowadził już Czesław Mika i to on dwa razy z rzędu doprowadził drużynę do trzeciego miejsca.
Osyra odszedł zaraz po awansie do IV ligi wybierając A-klasową Kocinę ;-)
Moim skromnym zdaniem pozuje na takiego specjalistę od awansów - najpierw Górnik Wesoła, teraz prawie awans z 09 (a jak wiadomo prawie robi różnicę :cham: )

Ale oczywiście życzę mu powodzenia w dalszej pracy trenerskiej ;-)

19platin64
22-04-2008, 18:53
Kurwa Ludzie....x\\ Wam By nawet MOURINHO nie odpowiadal bo byscie w nim i tak cos znalezli.... Piotr Piekarczyk to najlepszy trener jaki w tej chwili mogl nam sie przytrafic.... I najlepszy trener w historii GieKSy.... Ale wam nigdy nic nie odpowiada.... zapomnieliscie chyba z ktorej ligii startowalismy... PIOTR PIEKARCZYK- DZIEKUJEMY! ! ! i ja wam mowie.... jeszcze za nim zatesknicie.....x\

Kapeć
22-04-2008, 18:56
Po wynikach i stylu gry naszego zespołu dopiero zobaczymy jak i czy w ogóle ta decyzja coś zmieniła. Nie ukrywam, że zaskoczyła mnie ta informacja i mam nadzieje, że jest to chociaż mały kroczek do przodu, choćby w ustalaniu składu : )

Piter_Jaw
22-04-2008, 18:57
Decyzja o zwolnieniu Piekarczyka OK ! Jednak chyba kazdy wie, ze za sznurki dalej ciagnie Hajer :/ Co do nowego trenera to zycze powodzenia, jednak wydaje mi sie, ze na nowy sezon znowu kogos przywitamy...

hajer72
22-04-2008, 18:59
Jo tam Piekorzowi dziekuja,za wszystko co zrobił do naszyj Gieksy...najpikniejsze Gieksiarskie wspomnienia,som zwionzane z Nim jako piłkarzem i trenerem,ale czas nie stoi w miejscu i dobrze , ze uratowoł twarz,rezygnujonc zanim richtig usłyszoł by niemiłe słowa z na Bukowej.

I zadnych Lenczykow,Białkow ,Zurkow-łoni juz byli!!! Chcielimy młodego trenera to Go momy:)

JAGO75
22-04-2008, 19:16
Jo tam Piekorzowi dziekuja,za wszystko co zrobił do naszyj Gieksy...najpikniejsze Gieksiarskie wspomnienia,som zwionzane z Nim jako piłkarzem i trenerem,ale czas nie stoi w miejscu i dobrze , ze uratowoł twarz,rezygnujonc zanim richtig usłyszoł by niemiłe słowa z na Bukowej.

I zadnych Lenczykow,Białkow ,Zurkow-łoni juz byli!!! Chcielimy młodego trenera to Go momy:)

Swięte słowa Hajer 72.Zawsze trzeba pamiętac co Piekarczyk dla nas zrobił, jego gole głową po rogach zawsze zostaną w mojej pamięci tak samo mecze w pucharze Uefa.Panie PIOTRZE DZIĘKUJEMY !!! I żadnego ścierwa gorolskiego (typu Białek ) i chorzowskiego ( typu Fornalak , Probierz) TUTAJ NIE CHCEMY!!! JUZ RAZ JEDEN TRENER Z CHORZOWA NAS TRENOWAŁ I WIECIE JAK SIĘ TO SKOŃCZYŁO. Dajmy Wojtkowi spróbować i zobaczymy po tych 8 meczach. A tych co już dzis krytykują nie rozumie!!! Osyra powodzenia!!

Daj szanse młodzieży to jest pewne!!

KrzYchU
22-04-2008, 19:23
Sory za rozmywanie ale założę się że gdybyśmy przegrali z Jastrzębiem to znów zacznie się krytyka na Osyre że kiepski z niego trener..

oli97
22-04-2008, 19:47
"Przed dzisiejszym treningiem Furtok zaprezentuje nowego trenera zespołowi. - Piłkarze muszą zrozumieć, że grają w wielkim GKS-ie. Jeżeli zawodnicy nie będą kochali tego klubu tak jak ja, to już po pierwszym treningu mogą sobie iść do domów - grozi Osyra"

Daj ci Boze !!!
chcialbym, zeby to byla prawda. Ale 2 liga to troche inny swiat. Popieram, te entuzjastyczne wypowiedzi,ale obawiam sie, ze zarzad szybko pokarze mu jego miejsce w szeregu.

powodzenia trenerze, walcz i niech ci nie zabraknie sil :szpada:

bukowianin
22-04-2008, 19:50
Brawo PREZESIE tylko po co zostaje hajer żeby znowu mieszać.

szarlej
22-04-2008, 20:03
Układ,jak w PZPN nie do ruszenia.Życzę trenerowi Osyrze powodzenia,oby tylko nie dał się Hajerowi zdominować.

bukowianin
22-04-2008, 20:05
Hajer tobie już też dziękujemy,jeśli zostanie hajer to sie nic nie zmieni.

Von Baron
22-04-2008, 20:44
Trenerowi Piekarczykowi dziękujemy i życzymy dalszych sukcesów sportowych jak dyrektor sportowy.I aby wyszukał nam duzo talentów .

bukowianin
22-04-2008, 20:55
Oby nam nie wyszukał jak hajer Plewnie i Gruchalskiego.

Suja
22-04-2008, 21:33
Co do trenera to się nie wypowiadam, bo nie znam ani Pana Osyry ani jego warsztatu. Ale jak czytałem że staż miał u nas to jakoś to mnie martwi, bo raczej u nas myśli szkoleniowej nauczyć za dużo się nie mógł. Ale zobaczymy. Trzeba wierzyć ze będzie dobrze.

blazej
22-04-2008, 21:35
Chcialo by sie powiedziec nareszcie ...ale troche to po staremu zostanie... Jakos tego nie widze zeby Osyra szybciutko podwazyl transfery Gruchalskiego plewni itd... mam nadzieje ze da chociaz szanse mlodziezy

pomp
22-04-2008, 22:29
co do trenera to chyba dobrze się stało... co do przejęcia jego nowej funkcji, mam mieszane uczucia... boję się żeby GieKSa nie zrobiła się przytułkiem dla ludzi zasłużonych klubowi... czyli dla każdego coś się znajdzie....
pozdrawiam...

Tibor
22-04-2008, 22:55
Poczekajmy na pierwszy mecz,niech pan Wojtek poprowadzi naszą jedenastke a potem bedziemy komentowac....

longman
22-04-2008, 23:01
Poczekajmy na pierwszy mecz,niech pan Wojtek poprowadzi naszą jedenastke a potem bedziemy komentowac....

Tego to już w ogóle nie rozumiem. A co ma niby pokazać jeden mecz. Ewentualnie to jak przyjęli zmianę piłkarze. Trudno żeby nie komentować zmiany trenera :huh: Jeżeli wygra pierwszy mecz to nie znaczyć będzie że jest super trenerem i na odwrót jeżeli przegra nawet do sześciu to nie będzie znaczyć, że jest kiepski. Teraz komentarze rozumiem, na świeżo po wyborze co kto sądzi, po jednym meczu można komentować mecz, ale nie wybór trenera. Choć pierwszy mecz może mu przypiąć łatkę i będzie decydować o naszym odbiorze reszty rundy. Są obawy i nadzieję i one są wyrażane.

marcin GieKSa
22-04-2008, 23:06
mnie cieszy jedno ze nasi kopacze beda zapierdalali ze HEJ zeby pokazac sie nowemu trenerowi........zobaczymy na koniec sezonu co jest warty trener Osyra

Tibor
22-04-2008, 23:32
Tego to już w ogóle nie rozumiem. A co ma niby pokazać jeden mecz. Ewentualnie to jak przyjęli zmianę piłkarze. Trudno żeby nie komentować zmiany trenera :huh: Jeżeli wygra pierwszy mecz to nie znaczyć będzie że jest super trenerem i na odwrót jeżeli przegra nawet do sześciu to nie będzie znaczyć, że jest kiepski. Teraz komentarze rozumiem, na świeżo po wyborze co kto sądzi, po jednym meczu można komentować mecz, ale nie wybór trenera. Choć pierwszy mecz może mu przypiąć łatkę i będzie decydować o naszym odbiorze reszty rundy. Są obawy i nadzieję i one są wyrażane.

chodzilo mi mniej wiecej o to ze co niektorzy juz na niego narzekaja zanim nawet cokolwiek pokazal,wieczny sceptyku:dead:

czacha
23-04-2008, 00:49
Dziękuję panu trenerowi Piekarczykowi za podjecie męskiej decyzji. Mimo że nie byłem zwolennikiem myśli trenerskiej P.Piekarczyka i nie rozumiałem większości jego decyzji to jako kibic nie mogę nie docenić niewątpliwego sukcesu jakim był awans do drugiej ligi i poprawne wyniki w obecnym sezonie (jesteśmy BENIAMINKIEM). Jednocześnie życzę powodzenia na nowym stanowisku, choć nie ukrywam że mam pewne wątpliwości, zważywszy na to jak traktowana była młodzież pod wodzą trenera Piekarczyka w pierwszym zespole.

Co do nowego trenera: nie dać na początku 100% zaufania jest według mnie głupotą, ale widać części tego forum nigdy się nie dogodzi....ale cóż pesymistą być najłatwiej- zawsze można powiedzieć "a nie mówiłem.."

Piotr Piekarczyk to jest trener co dla GieKSy zrobił wiele!!!!!!!......obyśmy kiedyś śpiewali takie pieśni o trenerze Osyrze!!

kimgaj
23-04-2008, 08:29
Tym, którzy potępiają, czy potępiali Piotra Piekarczyka z góry do dołu chciałbym przypomnieć, że to on kiedyś postawił m.in. na Jacka Gorczycę, pomimo kilku wpadek i co...opłaciło się? On postawił też na Krysińskiego - a ile jest on wart okazało się w Płocku. To Piekarczyk stawiał na Polczaka, który popełniał kiedy dziecinne błędy, a dziś błyszczy w OE. To dzięki niemu rozwinęli się m.in. Wijas i Kapias, którym wróżę wielką karierę. I dlatego cieszę się, że jednak Orzech zostanie w klubie bo dużo potrafi i jednak coś osiągnął.
Z drugiej strony było oczywiste, że trzeba było coś zrobić, że trzeba było takiego wstrząsu, bo niestety niektórzy zaczęli zadowalać się przeciętnością a z takim podejściem moglibyśmy zapomnieć o walce o awans w przyszłości.
Żeby w pełni ocenić Osyrę trzeba oczywiście kilku meczów, ale myślę, że już najbliższy da odpowiedź czy faktycznie mamy z nim szansę na zmianę na lepsze czy też.....był to tylko chwyt marketingowy.
Jestem bardzo ciekawy, kto znajdzie się w kadrze na sobotni mecz i kto w I jedenastce.

Gruby
23-04-2008, 08:38
Nie jestem i nigdy nie byłem zwolennikiem zmiany trenera w trakcie sezonu.No ale stalo sie.Zmiana jednak wydaje mi sie jedynie kosmetyczna,bo zostaje Hajer.nie będę ocenial p.Osyry zanim jeszcze zaczął pracę,ale czy wystarczy mu czasu by cokolwiek zmienić? A zmienic treba wiele...Powodzenia,panie trenerze!

Flame
23-04-2008, 09:39
Lepiej późno, niż wcale...

Kluczowe będzie teraz to, żeby trener Osyra nie dał się omamić Hajerowi(który powinien podjąc podobną decyzję jak trener Piekarczyk, ale widać brakło mu honoru, który pokazał w tej sytuacji trener Piekarczyk).

Co do nowej funkcji naszego byłego trenera, uważam że dobrze niech próbuje. Prawda jest taka, że pieniądze trzeba by wypłacać z pewnością i tak, a w tej funkcji też można zrobić coś ciekawego.

Trenerowi Osyrze życzę powodzenia i poukładania pewnych spraw wewnątrz drużyny, które są konieczne. Najbardziej wierze w to, że skończy się wreszcie robić z GKS-u przechowalnie dla niechcianych piłkarzy z Bytomia i okolic.

szarlej
23-04-2008, 09:59
Testem wiarygodności i niezależności w podejmowaniu decyzji przez trenera Osyrę,będzie rozwiązanie problemu z "trzecim trenerem"(nie mylić z trenerem Tkoczem).

Artis
23-04-2008, 10:40
Piszesz o Markowskim czy Jarominie? bo nie wiem który jest czwarty a który trzeci :)

KrzYchU
23-04-2008, 10:42

O tym właśnie mówiłem że pewnie wielu ludzi zacznie go krytykować po pierwszym meczu jeżeli przegra..

Von Baron
23-04-2008, 11:15
Nowy trener ma starą kadrę i tego nie zmieni .Ponieważ nie ma mozliwośći transferów.Z tego co mamy musi coś wycisnąć.Życzę mu aby tego dokonał.

Typerke
23-04-2008, 12:32
Transfery trza ale na razie lepij sie przyjzec naszym młodym ,moze nowy trener da szanse kadrowiczom u 17 Hołota Tomasz ,Sobotka Bartosz,Krakowski Adam i Mieszczak Łukasz az sie prosza zeby im dac szanse !!! Zawsze na Gieksie bylo tak ,ze co sezon promowąła sie jakas Perełka przyklady Gajtek , Plizga a za Pikarczyka ,Gielza sie przełamuje juz 2 sezon :)

Pierwszy trening Osyry ...zaczeło sie:rotfl:

23-04-2008 13:42

Podczas gierki padły dwie bramki, a największym zaskoczeniem była obecność na środku obrony Sebastiana Gielzy, który ze swojej roli wywiązał się bardzo dobrze. Haaa to nasz sebus teraz na obronie bedzie ciupał :):lol3:

Shellu
23-04-2008, 13:57
Gielza już był próbowany na środku obrony podczas gierek.

_Bartos_
23-04-2008, 14:05
Lepiej późno, niż wcale...

Kluczowe będzie teraz to, żeby trener Osyra nie dał się omamić Hajerowi(który powinien podjąc podobną decyzję jak trener Piekarczyk, ale widać brakło mu honoru, który pokazał w tej sytuacji trener Piekarczyk).

Moze dla Hajera szukaja dopiero nowego stanowiska dlatego nie zrezygnowal :)

Flame
23-04-2008, 14:39
Proponuje stanowisko scout ziemi bytomskiej...

A co do Gielzy na środku obrony, bywało już tak w historii piłki nożnej...

Artis
23-04-2008, 14:47
Proponuje stanowisko scout ziemi bytomskiej...

A co do Gielzy na środku obrony, bywało już tak w historii piłki nożnej...

Zgodzę sie z tym, że Hajer preferuje Bytom i to widać gołym okiem a to czy trafnie czy nie nie będę komentował :)
ale przecież to jest moim zdaniem normalne, że każdy ma swoje tereny.

Powiem ci tak jak Jak Osyra będzie budował zespół na nowy sezon i jeśli nie będzie w GieKSie żadnego zawodonika z Mysłowic to stawiam Ci kiste browarów.

Blejz
23-04-2008, 15:25
Gielza w srodku obrony - tylko zeby nie zagral jak JA Rise wczoraj

Kris
23-04-2008, 15:31
Moze sie w koncu przelamie :cham:

Kapeć
23-04-2008, 15:35
tylko zauważ, że wtedy ma bliżej do własnej bramki :cham: coś właśnie w stylu pana z Liverpoolu wczoraj.

Kamil
23-04-2008, 15:40
Na awans praktycznie szans nie mamy, spaść raczej też nie spadniemy. Walczymy oczywiście w każdym szpilu o 3pkt. ale kiedy dać szanse młodym jak nie teraz?? Co potrafią Gielza, czy Plewnia wszyscy wiemy i pan Osyra pewnie też. Widać gołym okiem, że Ci graczy MUSZĘ odejść. No chyba, żeby nagle zaczęli ciupać jak za dawnych lat. Teraz jest czas na eksperymenty i testy, bo w przyszłym sezonie od pierwszego meczu walka o OE!!

Krist VB
23-04-2008, 16:35

w pół chyba :dead:

MiRO
23-04-2008, 17:42
Gielza już był próbowany na środku obrony podczas gierek.nie wiem czy na taka pozycje pasuje koles ktory ma problem z opanowaniem/przyjęciem/rozegraniem/podaniem piłki :zabki: chcialbym sie zdziwic:)

Flame
23-04-2008, 19:00
Zgodzę sie z tym, że Hajer preferuje Bytom i to widać gołym okiem a to czy trafnie czy nie nie będę komentował :)
ale przecież to jest moim zdaniem normalne, że każdy ma swoje tereny.

Powiem ci tak jak Jak Osyra będzie budował zespół na nowy sezon i jeśli nie będzie w GieKSie żadnego zawodonika z Mysłowic to stawiam Ci kiste browarów.

Artis masz rację i będąc w IV lidze nikt tego nie zarzucał Hajerowi, że sprowadził zawodników z Szombierek, które prowadził wcześniej. Z prostej przyczyny, jak na warunki IV ligi to były istotne wzmocnienia, choć i wtedy zdarzyły się niewypały (kto dziś pamięta choćby Szczurka). Problem pojawił się wtedy kiedy na wyższych szczeblach wielu z tych piłkarzy nie dawało rady, a pojawiają się kolejni piłkarze z tamtych okolic i konsekwentnie żaden z nich nie okazuje się wzmocnieniem, czy nawet wartościowym uzupełnieniem składu.

Jeżeli trener Osyra będzie miał w zanadrzu piłkarza z Mysłowic, który okaże się prawdziwym talentem lub wartościowym graczem na dziś to nikt mu tego nie będzie zarzucał.

Krzyś
24-04-2008, 05:19
kurcze, wielka niewiadoma, ten Pan Osyra. POWODZENIA!
I nie daj sie Pan innym. Działaj Pan sam, bez zbędnych doradców.

Wszedł Pan na pole minowe, które trza teraz oczyścić.

Axel
24-04-2008, 07:47
Z Mysłowic zarząd tak łatwo nie puści zawodnika, bo po tym awansie (miejmy nadzieję), chcą awansować jeszcze wyżej, więc ci najlepsi pewnie zostaną, a poza tym klub będzie szukał jeszcze paru wzmocnień.

kimgaj
24-04-2008, 10:10
nie wiem czy na taka pozycje pasuje koles ktory ma problem z opanowaniem/przyjęciem/rozegraniem/podaniem piłki :zabki: chcialbym sie zdziwic:)

Ja też się nad tym zastanawiałem jakie atuty ma Gielza, które mogłyby mu się przydać na tej pozycji. Wyszło mi, że w zasadzie jego jedyny atut to siła fizyczna, niezbędna w "przepychankach" na polu karnym. Czy to wystarczające umiejętności jak na II-ligowego obrońcę????? Hmmmm......zobaczymy. Teraz wszyscy startują z jednego pułapu, wszyscy (starzy-młodzi, z_Bytomia-nie_z_Bytomia) mają równe szanse na to, aby wejść do składu - A PRZYNAJMNIEJ MAM TAKą NADZIEJę. Ponoć - Nie matura a chęć szczera zrobią z Ciebie oficera. Generałem (Świerczewskim), który kiedyś z przeciętnego napastnika stał się rewelacyjnym obrońcą Sebastian nie ma szan zostać. Ale oficerem????? Zobaczymy!!! W każdym razie życzę mu powodzenia, bo jednego na pewno nie można mu odmówić - charakteru i ambicji.

Z Mysłowic zarząd tak łatwo nie puści zawodnika, bo po tym awansie (miejmy nadzieję), chcą awansować jeszcze wyżej, więc ci najlepsi pewnie zostaną, a poza tym klub będzie szukał jeszcze paru wzmocnień.

Tu akurat można się dogadać. Gdyby tak za ich 1-2 najlepszych zawodników dostali na przykład 4-5 naszych, którzy nie zmieszczą się w I składzie to byłoby to z korzyścią dla obu klubów.

Edward Teach
24-04-2008, 10:44
Gielza ma kilka umiejetnosci ktore moga z niego uczynic nizlego defensora
- wzrost
- budowa fizyczna
- gra wslizgiem
- szybkosc

w kontekscie zmian trenerskich i objecia przez Orzecha funkcji dyr. d/s sportowych i opieki (w zwiazku z piastowana funkcja) nad mlodzieza i jej szkoleniem mam pytanie - co bedzie robil (i co zrobil w sumie dotad,choc odpowiedz sie sama nasuwa) Oskar ???

Padrino
24-04-2008, 10:52
akurat młodziezówki są od kilku miesięcy najdynamiczniej rozwijającym się pionem w klubie, a osoba Orzecha jeszcze wzmocni ten trend. ile w tym zasługi Oskara, a ile innych osóbpracujących w klubie to tego już nie wiemy, ale skoro mechanizm działa dobrze...

Edward Teach
24-04-2008, 10:55
tylko ze ta mlodziez (najstarsze roczniki) w innych klubach dynamicznie wchodzi do 1 druzyn, trenuje z nimi, a u nas?

stara ekipa
24-04-2008, 17:25

Nie znaczy to że trener Osyra nie może ściągnąć do GieKSy najlepszego zawodnika , który nie tylko będzie pasował mu do koncepcji ale również okaże się wzmocnieniem , w zamian zawsze można "oddać" dwóch a nawet trzech zawodników którzy są za słabi na II-ligę ... kwestia dogadania między działaczami

stara ekipa
24-04-2008, 17:29
Gielza ma kilka umiejetnosci ktore moga z niego uczynic nizlego defensora
- wzrost
- budowa fizyczna
- gra wslizgiem
- szybkosc

Do kolejnych atutów Seby można zaliczyć grę głową i asekuracyjne zasłanianie dupą :hihi:

rafalbombel
24-04-2008, 19:51
Byłem chwile na treningu GieKSy i musze powiedzieć że w ciągu 10 minut pan Osyra wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie, postaram się zacytować jego słowa: "Kurwa panowie, zero życia w tej grze, to tak nie może być, kurwa to ma być walka...tak to my nic nie zdziałamy" - BRAWO PANIE WOJCIECHU !!!!!

Yildiray
24-04-2008, 20:55
Nie wiem kaj to wciepnac,to wciepuje tu.Karuzela na lini Gornik 09 Myslowice-GKS Katowice sie kreci.
Zarząd klubu G09 informuje, że nowym trenerem zostanie Marek Koniarek.

Marek Koniarek -
w polskiej lidze rozegrał 271 spotkań i zdobył 104 bramki,
2-krotny reprezentant Polski, dla której strzelił 1 gola.

Karierę trenerską rozpoczął w GKS Katowice, trenował także: Widzew Łódź, Włókniarz Kietrz, Ruchu Radzionków, Górnik Polkowice i Rozwoj Katowice.

Mysłowice miasto GieKSy.

micgekon
25-04-2008, 17:31
Wolę, żeby w klubie pracowały osoby z nim sercem zwiazane a co do Orzecha, to swietny trener, ale kasy brak na wzmocnienia choć ostatnie 3 transfery moim zdaniem są udane.
A co do nowego trenera to pamiętam go jak grał w MK Gornik Katowice taki cwaniak i kombinator obym sie mylił.

Shellu
25-04-2008, 17:45
Powinno być nieźle. Jastrzębie jest w słabszej formie.

Citadis
25-04-2008, 18:30
Tu akurat można się dogadać. Gdyby tak za ich 1-2 najlepszych zawodników dostali na przykład 4-5 naszych, którzy nie zmieszczą się w I składzie to byłoby to z korzyścią dla obu klubów. Dwóch najlepszych czyli... Gawełczyk i Kasprzyk nasi starzy znajomi z IV ligi :cham:

Tevez
23-05-2008, 10:58
Michał Probierz zdecydował, że nie będzie już trenerem piłkarzy Polonii Bytom, która pod jego kierunkiem utrzymała się w ekstraklasie.
Lubiany przez bytomskich kibiców Probierz po zakończeniu rozgrywek zaznaczał, że jego pozostanie w Bytomiu nie jest pewne i zależy od sytuacji w klubie.
onet.pl

Według mnie świetny trener. Idealny na GieKSe, ale byłoby raczej ciężko z jego wymaganiami finansowymi.

longman
23-05-2008, 11:03
No ja, zrezygnował z prowadzenia Polonii (jeżeli zrezygnował) w Ekstraklasie, żeby się u nas zachaczyć, ino co mu do głowy strzeliło?

Kamil
23-05-2008, 11:18
Mógł np. nie dostać środków na transfery i stwierdził, ze z tej drużyny więcej nie wyciągnie, to zrezygnował. Bo z pierwszej ligi, to nie wiem gdzie mógłby się zahaczyć...w Bełchatowie jest już Janas, do Odry i ŁKS raczej by iść nie chciał, a reszta ma raczej pewne posadki . Jak dla mnie Probiesz i Osyra, to byłby świetny duet..o dwa albo i trzy nieba lepszy od Piekarczyka i Górnika. Pomarzyć sobie można;p

Flame
23-05-2008, 11:25
Przecież nie od dziś wiadomo, że Probierzowi blisko do Zabrza, a pozostanie tam Wieczorka wcale nie jest takie pewne.

Kwestia zasadnicza to pieniądze, a jesteśmy jedynym klubem na Górnym Śląsku na szczeblu centralnym bez sponsora strategicznego, więc trudno liczyć na trenera z pierwszej ligi, czy zawodników na poziomie gwarantującym walkę o awans.

kimgaj
23-05-2008, 14:42
No właśnie Flame i dlatego tak sobie trochę z przymrużeniem oka czytam te nasze przymiarki do zawodników czy trenerów....

Sponsor, sponsor i jeszcze raz sponsor! Dopiero potem możemy myśleć o dalszym rozwoju.

Kamil
23-05-2008, 14:52
A kto jest sponsorem strategicznym Odry W.??

Rahim
23-05-2008, 14:56
No niby nie maja juz rowniez kilka lat sponsora strategicznego tylko Odrze o ile sie nie myle wydatnie pomaga miasto.
Bynajmniej zawsze mi sie to tak kojarzylo ze Odra dostaje duza pomoc od miasta na roznych plaszczyznach dzialania klubu.

Flame
23-05-2008, 15:56
A kto jest sponsorem strategicznym Odry W.??

http://www.rojek.pl i UM Wodzisław Śląski, do tego cała grupa sponsorów pozwalających na funkcjonowanie na poziomie OE od wielu lat.

Edward Teach
23-05-2008, 18:14
Przecież nie od dziś wiadomo, że Probierzowi blisko do Zabrza, a pozostanie tam Wieczorka wcale nie jest takie pewne.

i tak wlasnie bedzie.

Kamil
25-05-2008, 11:07
Nie jestem tera na 100% pewny, ale chyba na TVP3 widziałem materiał w którym Probierz na pytanie o przyszłość powiedział tylko, że musi zdementować że prowadzi jakiekolwiek rozmowy z Górnikiem... Wg. mnie Wieczorem ma pewny plac bo wykonał plan, czyli pierwsze ósemka.

Kamil
29-05-2008, 22:24
Jaką rolę dokładnie w naszym klubie pełnią Andrzej Kopeć i Jerzy Wijas??

remekk
30-05-2008, 07:07
Znany szkoleniowiec tęskni za trenerską ławką
Jan Żurek od roku pozostaje bez pracy. Dlaczego nikt nie chce zatrudnić trenera, który doprowadził Ruch Radzionków, Górnika Zabrze i GKS Katowice do wielu zwycięstw? Może zaszkodził mu słynny wywiad Piotra Dziurowicza w "Gazecie"?
Pochodzący z Oleśnicy szkoleniowiec ostatnio pracował w Śląsku Wrocław. Na zakończenie poprzedniego sezonu niezadowoleni z wyników działacze zakończyli z nim współpracę. Od tego czasu telefon Żurka milczy. - Nawet jak zadzwoni, to najczęściej po drugiej stronie jest moja żona - żartuje trener.

Stolicy nie zawojował

Po raz ostatni poprowadził zespół przeciwko Piastowi w Gliwicach. Już wtedy zdawał sobie sprawę z rychłego pożegnania z posadą, ale w przerwie urządził podopiecznym ze Śląska awanturę. - Jak wy gracie?! Po ch... żeśmy tu przyjechali? Ja tu mieszkam niedaleko! - grzmiał, aż niosło się po całym budynku klubowym.

Żurek jednak dobrze wspomina okres pracy we Wrocławiu. - Na pewno nie zostawiłem tam spalonej ziemi. Gdy miasto przejęło Śląsk, było jasne, że ma swojego faworyta [Ryszarda Tarasiewicza - przyp. red.]. Zresztą zwykle tak bywa przy zmianach w klubach. W Śląsku znów zmienia się właściciel i teraz to trener Tarasiewicz nie może być pewny swojej pozycji - mówi Żurek.

Przed pracą we Wrocławiu próbował zawojować Warszawę. W połowie sezonu 2005/2006 przejął Polonię z misją uratowania jej przed spadkiem z ekstraklasy. Nie dotrwał jednak do końca sezonu, bo go zwolniono. Zarząd postawił mu zarzut niewłaściwych decyzji personalnych oraz niewłaściwego przygotowania kondycyjnego i mentalnego zespołu. Polonia spadła z ligi.

- Bardzo się wahałem przed przyjęciem oferty Polonii. Drużyna była na dole tabeli i miała małe szanse na utrzymanie. Na dodatek zmarł właściciel klubu Jan Raniecki. Przez dwa miesiące trwał tam okres bezhołowia. To bardzo odbiło się na zespole - tłumaczy.

Żurekaccio

Przed wyjazdem w Polskę Żurek był związany z klubami naszego regionu (nie licząc epizodu w Widzewie Łódź). Ostatnim, który na niego postawił, było Podbeskidzie Bielsko-Biała. W sezonie 2004/2005 bielszczanie z Grzegorzem Paterem, Adamem Kompałą i Kameruńczykiem Endene Elokanem osiągali bardzo dobre wyniki. - Zabrakło niewiele, aby zagrać w barażach o ekstraklasę. Klub jednak nie płacił i po zakończeniu rozgrywek zespół się rozpadł. Szkoda, bo w tamtym składzie mógł powalczyć o I ligę - przekonuje trener. Przed kolejnym sezonem Żurek był zmuszony brać piłkarzy z łapanki. Wyniki nie mogły być dobre i już w sierpniu Żurka zwolniono.

Katowicka "Gieksa" jest kojarzona z największymi sukcesami Żurka. Po raz pierwszy na Bukowej pojawił się w maju 2002 roku. GKS zmagał się z poważnymi kłopotami finansowymi, ale niespodziewanie kroczył od zwycięstwa do zwycięstwa. Styl nie był zachwycający (fachowcy śmiali się, że to "żurekaccio"), ale skuteczny. Żurek doprowadził zespół do europejskich pucharów i został... zwolniony. Choć później powrócił na Bukową, to zakończył przygodę z GKS-em awanturą. Na dodatek część kibiców straciła do niego zaufanie po wywiadzie, jakiego "Gazecie" udzielił były prezes GKS-u Piotr Dziurowicz. - Dziwię się trenerowi Janowi Żurkowi. Po odejściu z GKS twardo żądał zaległych pieniędzy, ale nie tylko tych, które mu się należały. Żądał także wypłaty premii za zwycięstwa w meczach, które kupiliśmy, a on o tym dobrze wiedział - mówił Dziurowicz.

Żurek: - Nigdy nie byłem w nic zamieszany, nie mam problemów z prokuraturą, nie ma sobie nic do zarzucenia. Czy słowa Dziurowicza mi zaszkodziły? Nie wiem, ale możliwe, że tak.

Pójdzie w dyrektory?

"Gazeta" pisała kiedyś, że kariera Żurka przypomina szaloną jazdę kolejką w wesołym miasteczku. Osiągał rewelacyjne wyniki w Ruchu Radzionków, Górniku Zabrze i GKS-ie Katowice. Pisano o nim nawet "Wielki nauczyciel futbolu"! Z drugiej strony, przygody z Widzewem i Ruchem Chorzów kończyły się marnie.

Co prawda, jeszcze kilka miesięcy temu był formalnie trenerem Jagiellonii Białystok, ale w rzeczywistości użyczył swojej trenerskiej licencji Arturowi Płatkowi, który naprawdę szkolił tę drużynę. Dlaczego nikt nie chce dać Żurkowi prawdziwej szansy? - To efekt koniunkturalizmu i mody na młodych trenerów - twierdzi.

Żurek nie ukrywa, że bardzo chce wrócić na trenerską ławkę. Często bywa na meczach (głównie w Katowicach i Gliwicach), komentuje dla Polsatu, ale twierdzi, że to nie to samo. - Mam spore doświadczenie, ale wciąż się dokształcam. Nawet niedawno byłem na konferencji szkoleniowej. Nie czuję się wypalony. Miewam ciężkie dni, ale wciąż wierzę, że wrócę na trenerską ławkę i będę się uśmiechał po zwycięstwach - twierdzi.

Jeśli nie uda się z trenerką, to może zostanie... działaczem. Żurek skończył kurs menedżerski i nie wyklucza, że przyjąłby posadę dyrektora sportowego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Nie wiem czy było to już na forum , nie czytam wszystkiego.
Jestem zdania , że powinniśmy dać mu szanse! Dla mnie jest to naprawdę dobry fachowiec i na pewno miałby wizje na gre GieKSy i jakieś ciekawe transfery.

Von Baron
30-05-2008, 07:56
Janek Żurek ja jestem za!!!!!!!!!!!!!!1

Junior
30-05-2008, 23:44
Razem z Gielza i Nikodemem :lol2:

PS. Żurek, Żurek hm... To temat Kupie/Sprzedam/Zamienie? :)

Von Baron
05-06-2008, 09:50
A co ty chcesz od Seby jeszcze niedawno w dupsko mu właziłeś,a teraz krytykujesz jak najwiekszego dziada.

kimgaj
05-06-2008, 10:25
Von Baron, coś Ty się tak uwziął na tego Gielzę i Żurka? Oczywiście masz swoje zdanie, ale możesz jakoś uzasadnić SZERZEJ czym Cię oni tak ujęli zamiast wypisywać w kółko: Janek Żurek ja jestem za! itp.???

Von Baron
05-06-2008, 10:32
Ty możesz wolec Wójcika,a jo wola Żurka.Nie widzisz że ciągle jest zamieszanie to z trenerem,to stadionem,to transferami .Nic nie jest stabilne.TO czas od czegoś zacząć.A nie mieszanie na dobre jeszcze nikomu nie wyszło.

kimgaj
05-06-2008, 10:36
OK!!! Możesz se chcieć i Benhakera - ino napisz czemu akurat Żurek???

Von Baron
05-06-2008, 10:39
Po prostu pasuje do nas.

kimgaj
05-06-2008, 10:42
O!!! To jest argument! Nie boi się stawiać na młodzież, więc jak najbardziej się zgadzam (pod warunkiem, że go nie wezwą kiedyś do Wrocławia) Niczego nie sugeruję ale wg słów Dziurowicza ogromna większość meczów gdy on był trenerem została kupiona....

Von Baron
05-06-2008, 10:47
Co do Wrocławia to każdy trener lub zawodnik może być ich potencjalnym klientem.A co do Dziurowicza to może teraz wszystko mówic i każdy może wierzyc lub nie.

Junior
05-06-2008, 14:38
A co ty chcesz od Seby jeszcze niedawno w dupsko mu właziłeś,a teraz krytykujesz jak najwiekszego dziada.

Chyba Ci sie troszke poprzestawialo.

Nie bronilem go, jesli chodzi o granie - wykonywanie zawodu, tylko o to, ze ktos sie czepial, ze jezdzi dobrym samochodem a inni pieszo.

Krytykuje, bo w tym sezonie nic nie pokazal. Nawet w rezerwach A klasy :dead:

Von Baron
05-06-2008, 16:57
Przepraszam Junior może trochę ostro Cie potraktowałem,ale dajmy spokój Sebie .Miał też swój udział w awansach naszej drużyny.Dziekujemy mu za to i życzymy powodzenia.

Junior
05-06-2008, 17:02
Mysle tak samo jak Ty, dlatego tez mnie rozsmieszyla sytuacja, ze ktos zazdrosci auta Sebie. Teraz sie nie popisal, wiec nie wolno tez jechac po ludziach, ze pisza na jego temat krytycznie. Zrobil duzo dla nas i za to mu chwala. Gdyby nie bylo go juz pol lub rok temu bylby bohaterem. Niestety slabsza dyspozycja zrobila z niego posmiewisko, a szkoda.

Larry130184
05-06-2008, 19:07
Jesli chodzi o Sebe przypomnijcie sobie ze w 4 lidze jak mu szlo chcial go Gornik Zabrze moze warto go bylo wtedy sprzedac

longman
05-06-2008, 19:12
a oni wtedy płacili za jakiś zawodników? Giesa to było ich wzmocnienie wtedy...

Bossman1522
18-06-2008, 09:11
Kiedyś przed spadkiem do 4 ligi był u nas trener Broniszewski. Nie wiecie może co się z nim teraz dzieje?

Sir Bobby
18-06-2008, 11:41
ucieka przed kryminalem