PDA

View Full Version : Obywatelstwo Dla Rogera

Blejz
20-04-2008, 11:31
jak w temacie

jakie jest wasze zdanie

ja uwazam podobnie jak p.Kłosek

http://miasta.**********/katowice/1,35019,5134959.html

Flame
20-04-2008, 11:35
Nie pochwalam generalnie, ale tak funkcjonuje świat niestety. Aczkolwiek biorąc pod uwagę czynnik czysto sportowy to bałbym się, że Roger rozbije skonsolidowaną grupę ludzi jadącą na Euro. Chyba, że rzeczywiście potwierdzi na treningach i sparingach swój potencjał. Inna sprawa, że będąc w formie spokojnie mieści się w piątce najlepszych polskich piłkarzy. Generalnie w całokształcie mieszane odczucia...

Rahim
20-04-2008, 11:39
W sumie rowniez mam po czesci podobny poglad na ta sprawe.
Zanim zaczalem to czytac myslalem ze jest na "tak" ze Roger dostal obywatelstwo jednak po przeczytaniu jestem pozytywnie zaskoczony.
Sadze ze takie cos nie jest potrzebne.Poco nam zagraniczni pilkarze.Olisadebe byl zrobil troche dobrego...i juz go nie ma od dawna.Tyle ze on przynajmniej mial dziewczyne/zone ktora jest polka.A taki Roger?
Nawet nie wydaje mi sie aby byl specjalnie lepszym graczem niz najlepsi polacy na tej pozycji.Poco dawac obywatelstwo takim osobom ktore nie dosc ze nie sa niewiadomo jak dobre w dodatku nie maja zadnych polskich korzeni i ani troche tak naprawde polakami sie nie czuli.Przyklad jak mozna postapic w takiej sytuacji jest bodajze w Austrii gdzie wniosek o przyznanie obywatelsta zlozyl czolowy napastnik ligii gracz Rapidu-Hoffman i ten wniosek bodajze zostal odrzucony ;)
Nawet powatpiewam czy Roger bedzie gral w I skladzie a tymbardziej czy bedzie pierwszoplanowa postacja reprezentacji na jakiego taka sytuacja powinna go kreowac...
moze nie do konca napisalem to o co chodzilo autorowi temat jednak ja ogolnie bylem na NIE.
Pozdro

kosa
20-04-2008, 15:16
Niech Roger wypierdala.

Ludzie mieszkaja po kilka lat w Polsce, mają polskie rodziny i maja kłopot z dostaniem naszego obywatelstwa, a ten skurwiel dostaje je od ręki.

I jeszcze kaleczy święte polskie słowa.

Jebać go. Mam nadzieję, że się szybko połamie i na euro nie pojedzie.

mariuszeeek
20-04-2008, 15:41
dokładnie kosa Polska dla Polaków

Jaworzno
20-04-2008, 15:45
Tak jak powiedzial sp. Kaziu Gorski. Co by zrobil dany pilkarz gdyby mial do wyboru gre we wlasnej reprezentacji czy inne obywatelstwo? Oczywiscie to pierwsze. Co my kurwa jestesmy przechowalnia dla 3 rzednych brudasow? Od dzis nie interesuje mnie ta reprezentacja, Euro, Benchaker i reszte jebanego towarzystwa!

Kapeć
20-04-2008, 15:55
Uważam tak jak większość. Wygląda to tak jakbyśmy nie mieli własnych, zdolnych piłkarzy. Zresztą takimi powołaniami właśnie nie dajemy szansy naszym zawodnikom na jakiekolwiek ogranie, rozwijanie się. Sepleni nie po naszemu, a chce się hymnu na Euro wyuczyć ... to jest jakiś tekst szkolnej rymowanki, który można wymamrotać i zdać ? Mam nadzieje, że będzie to tylko chwilowe "zauroczenie" i go szybko pożegnamy .

dokładnie :cham:

_Adi
20-04-2008, 16:06
Mam nadziej, że będzie to tylko chwilowe "zauroczenie" i go szybko pożegnamy.

Te "zauroczenie" pewnie minie jak pojedzie na te euro i chuja zagra... :fly:

Gumi$
20-04-2008, 16:28
Niech Roger wypierdala.

Ludzie mieszkaja po kilka lat w Polsce, mają polskie rodziny i maja kłopot z dostaniem naszego obywatelstwa, a ten skurwiel dostaje je od ręki.

i koniec tematu :zabki:

Mientha
20-04-2008, 16:59
jak dla mnie śedniawy piłkarz nic nam na Euro nie pomoże jest wiele Polskich piłkarzy o niebo lepszych od niego... głupie myślenie, że brazylijczyk to od razu gwiazda... może poczarować na początku a później napewno zejdzie na psy i skonczy jak Oli...

Agressiva64
20-04-2008, 19:39
Olisadebe tez byl niby wielkim wzmocnieniem pogral rok czasu w jako takiej formie a teraz gdzie jest ? Na dnie !!! Jest nikim !!! Roger sie wypromuje dzieki naszej reprezentacji wyjedzie do lepszego klubu i nas bedzie mial w dupie tak jak jego czarnodupy poprzednik jak wyjechal do Grecji to w tamtejszej prasie obsmarowal najpierw kibicow Polonii Warszawa a potem wszystkich kibicow w Polsce !!! POLSKA DLA POLAKÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mientha
20-04-2008, 19:43
dokłądnie..wszsytko w temacie

czacha
20-04-2008, 19:45
Nie mam nic do obcokrajowców w Polsce- ba twierdze że jest dzięki nim ciekawiej i bardziej różnorodnie- ale nie kurwa w REPREZENTACJI NARODOWEJ

Swiat schodzi na psy....

Koniar
20-04-2008, 20:01
Repra tylko dla Polakow!!!
Rozumiem jesli ktos ma polska krew w zylach i odpowiednie wychowanie ale w tym przypadku to jakis zart chyba...
I nawet gdyby gral jak maradonna to niepowinien reprezentowac naszego kraju bo bedzie tu to samo co w niemcach...:lol2: Podolski,Trochowski,Klose ,Freier to tylko "przypadkowe":zabki: przyklady a oni przynajmniej sa biali...:rotfl:

Komanczz
20-04-2008, 20:07
Olisadebe tez byl niby wielkim wzmocnieniem pogral rok czasu w jako takiej formie a teraz gdzie jest ? Na dnie !!! Jest nikim !!! Roger sie wypromuje dzieki naszej reprezentacji wyjedzie do lepszego klubu i nas bedzie mial w dupie tak jak jego czarnodupy poprzednik jak wyjechal do Grecji to w tamtejszej prasie obsmarowal najpierw kibicow Polonii Warszawa a potem wszystkich kibicow w Polsce !!! POLSKA DLA POLAKÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Piszesz to co Ci wygodniej.Olisadebe prześladowała kontuzja za kontuzją i dlatego teraz jest tam gdzie jest,bo talent i warunki miał nieprzeciętne.
Co do tematu to:tak to teraz wygląda w świecie i tyle.Niemcy zawsze byli mocni to dlaczego teraz wśród 24 piłkarzy w kadrze niemiec jest paru(nie wiem dokladnie ilu jest a ilu juz bylo wiec pisze paru) pilkarzy naturalizowanych?Co oni grać nie umieją nagle ze szukają wzmocniej czy jak?to samo Francja,Chorwacja,Rosja itd itp.
ps.Koniar a Asamoah tez biały? :) zresztą czarnych niemców jest wiecej ale sie nie łapią do repry.

Lars Ulrich
20-04-2008, 21:22
wlasnie to jest nienormalne że koleś 3/4 życia spędził w kraju kawy ,pograł w Polsce i nagle zostaje ... Polakiem, ale jak kurwa polakiem,jak nie ma pojęcia za bardzo o Polsce, języku, po prostu tak sobie nie można zostać kimś innym, zawsze porównuje to jak byłem w szkocji, choćbym nie wiadomo jak napierdalał po angielsku, choćby nie wiadomo jak tu było chujowo w tym naszym pojebanym kraju, nie umiałbym grać czy reprezentować kraj inny niż Polska, to jest takie pójście na łatwizne

niestom
20-04-2008, 22:48
Piszesz to co Ci wygodniej.Olisadebe prześladowała kontuzja za kontuzją i dlatego teraz jest tam gdzie jest,bo talent i warunki miał nieprzeciętne.
Co do tematu to:tak to teraz wygląda w świecie i tyle.Niemcy zawsze byli mocni to dlaczego teraz wśród 24 piłkarzy w kadrze niemiec jest paru(nie wiem dokladnie ilu jest a ilu juz bylo wiec pisze paru) pilkarzy naturalizowanych?Co oni grać nie umieją nagle ze szukają wzmocniej czy jak?to samo Francja,Chorwacja,Rosja itd itp.
ps.Koniar a Asamoah tez biały? :) zresztą czarnych niemców jest wiecej ale sie nie łapią do repry.

Przykłady z Niemec, Francji czy Chorwacji są zupełnie inne od przypadku Rogera. On przyjechał do Polski 2 lata temu, nic go z Polską praktycznie nie łaczy, nie zna języka, itp.
Piłkarze tacy jak Eduardo (w Chorwacji żyje od 15 roku życia), Asamoah (przyjechał do Niemiec mając 11 czy 12 lat) czy Podolski (do Niemiec przyjechał mając 6 lat) znają realia, język i kulturę krajów które reprezentują i mają z nimi jakąś głębszą więź, szczególnie jeżeli spędzili w nich większość swojego życia. Rogera z Polską nie łączy nic, w przeciwienstwie na przykład do Geworgiania, który swego czasu tez dostał polski paszport. Takie przypadki jak z Rogerem to chyba mają miejsce tylko w Katarze (bardzo często tak się tam robi) czy w Tunezji (dos Santos dostał tam w podobny sposob obywatelstwo). W cywilizowanych krajach obywatelstwa nie przyznaje się z dnia na dzień, tylko dlatego, że ktoś jest pilkarzem.

Shellu
21-04-2008, 00:04
Mnie też się nie podoba, że Roger dostał polskie obywatelstwo i już trafia do kadry... Piłkarz to średni, a poza tym szanujmy się. Nie mam aż tak drastycznego (czy nacjonalistycznego zdania), ale w reprezentacji powinni grać Polacy. Jednak mimo obecności Rogera nie przestanę kibicować tej reprezentacji.

Z drugiej strony jeśli Roger strzeli kilka bramek dla repry to 80% ludzi, którzy dziś na niego najeżdżają będzie się podniecać, jakiego to wspaniałego zawodnika ma kadra. Tak było z Olisadebe. Ot - polska hipokryzja.

butcher
21-04-2008, 00:39
Ja nie mam nic przeciwko naturalizowanym graczom - ale tylko kiedy jest to szczere, prawdziwe i ma jakieś przesłanki. Np. nie miałbym nic przeciwko grze w reprezentacji powiedzmy Vukovica (który śmiga po polsku aż miło), może Bataty (bo spędził tu kawał czasu i widać zawsze było że mu tu dobrze) czy np przykład z naszego podwórka - Miki - też kupe lat w Polsce przecież.

Natomiast Roger to jest dla mnie pomyłka - zero związku z Polską, wykonje tutaj najemną pracę - i od ręki dostaje obywatelstwo - porażka. Ostatnio a propo tego mówili o kobiecie która ma 55 lat, urodziła się i mieszka we Wrocławiu - ma męża Polaka i dwójkę dzieci - a mimo tego nie może dostać obywatelstwa, bo urzędasy każą jej zrzec się obywatlestwa Grecji (a ona ze względu na przywiązanie do własnych korzeni zrobić tego nie chce) - czy ten kraj nie jest pojebany...

Simao
21-04-2008, 05:26
chciałbym przytoczyć jeszcze jedną różnice pomiędzy Olisadebe,a Rogerem. Mianowicie niewiem czy pamietacie, ale Oli nam wygrał eliminacje do MŚ, a co brazylijczyk zrobił? On poprostu pojedzie na gotowe. Śmieszy mnie to tym bardziej,że "mądrzy" naszej kopanej za każdym razem przed jakąś imprezą marudzą odnośnie polaków którzy wyjechali i nagle im się o Polsce przypomina, a tutaj odstawili taką szopke z zawodnikiem który naprawde nie jest rewelacyjny. Czyżby Legia potrzebowała na gwałt kasy i po ME Roger (po graniu oczywiście na tej imprezie), zostanie sprzedany? Sam niewiem po kij niektórym tak zależy na tym brazylijczyku. Ale pożyjemy zobaczymy oby jednak nie pojechał bo szkoda prawdziwych polaków którzy by mogli jechać.

BRANIK_GT
21-04-2008, 06:03
Prawda taka że jego kraj za ch..a by go nie powołał do kadry w u nas postrzelał pare bramek i Pan Prezydent posłuchał swoich doradców i Leo B. i doszedł do wniosku że nie może być gorszy od Kwacha i powinien zwiększyć swój elektorat w środowisku kibiców bo jakby nie dał mu tego obywatelstwa a Polaki by zagrali na Eura tak jak na ostatnich 2 mundialach to opinia publiczna by go zeżarła że tego nie zrobił!
Może trzeba mu powiedzieć że dla większości ważniejsze jest to żeby się wyrobić ze stadionami na Euro 2012 bo na Ukrainie już mają ok 55% prac za sobą a Turki i Chiniole pracują przy autostradach u nich na 3 zmiany 7 dni w tygodniu!!! A co z nami? Polska i tak na tym Euro zagra tak jak zawsze więc może warto skupić się NA NASZYM Euro i nie bawić sie w bzdury tylko po to żeby paru pikników się cieszyło i TVN ?

P.s Jak Polska teraz wyjdzie z grupy to wyśle e-maila do kancelarii Prezydenta z przeprosinami :)

janek86
21-04-2008, 09:19
Niech Roger wypierdala.

Tez nie podoba mi sie ze ktos mieszkajacy w polsce od ponad dwoch lat i nie majacy z naszym krajem nic wspolnego dostaje od tak polski paszport, ale czy to jest wina Rogera ze go dostal? Mial prawo ubiegac sie o obywatelstwo tak jak kazdy inny obcokrajowiec...
Pretensje mozna miec po czesci do Beenhakera, ktory zrobil mu ladna reklame w mediach, ale przedewszystkim do naszego bucowatego prezydenta, ktory pokazal dobitnie ze gleboko w dupie ma ludzi mieszkajacych od wielu lat w naszym kraju, czesto majacych polskie korzenie ktorzy na przyznanie obywatelstwa musza czekac o wiele dluzej...

Fuhrer
21-04-2008, 09:40
chciałbym przytoczyć jeszcze jedną różnice pomiędzy Olisadebe,a Rogerem. Mianowicie niewiem czy pamietacie, ale Oli nam wygrał eliminacje do MŚ, a co brazylijczyk zrobił? On poprostu pojedzie na gotowe.

No tak, ale jak Oli dostawał obywatelstwo to jeszcze nic dla nas nie wygrał. Strzelac bramki dla repry zaczął dopiero po uzyskaniu obywatelstwa. Teoretycznie (ale bardzo wątpliwe) podobnie może byc z Rogerem. Wracając do głównego wątku zgadzam się, że to już lekka przesada. Nie przekonują mnie takie kosmopolityczne reprezentacje, oparte na dodatek na średnich graczach. Z drugiej strony nie przesadzajmy już z tą histerią, bo można odnieśc wrażenie, że niektórzy chcą tego Rogera zlinczowac. Trudno, stało się. Mam nadzieję, że albo nie przebije się do pierwszego składu, albo jeśli już mu się to uda to przynajmniej będzie z niego w tej kadrze jakaś pociecha. Zresztą tutaj wogóle nie ma ,,problemu Rogera", problemem jest czy nie powstanie przez to precedens, który spowoduje, że takie dziwaczne naturalizacje staną się na porządku dziennym i przyjmą hurtowe rozmiary.

Marcino
21-04-2008, 10:33
i dodajmy jeszcze to, że Oli dostał powołanie do kadry Nigerii ale wybrał Polskę, a taki Roger jakby dostał powołanie z Brazylii to by nas osrał

andrew1948
21-04-2008, 11:10
smiech na sali koles nawet po Polsku nie mowi a juz ma obywatelstwo zalatwione...:sportowiec:

teraz albo pojedzie na euro i sie wypromuje dzieki reprze,albo juz Kaczka nikomu obywatelstwa w ciemno nie da:hihi:

damianoshp
21-04-2008, 12:43
Zdecydowane nie dla obcokrajowców w kadrze narodowej. W klubach niech gra nawet stado murzynow ale w reprezentacji narodu nie moze byc miejsca dla kogos z inną narodowoscią. Kadry nie zbojkotuje bo nasi chlopcy nie są winni temu, ze paru oslow wpadlo na taki durny pomysl jak powolanie Rogera.

Z drugiej strony jesli inne kraje tak robią to mozemy byc jakby troche poszkodowani jesli my tak nie zrobimy ale mimo wszystko powinnismy zachowac honor.

niski
21-04-2008, 13:56
Ktos tu pisze ze takie sa swiatowe trendy? a co mnie kurwa swiatowe trendy obchodza,
ta druzyna do ktorej Roger dostanie pewnie powolanie to REPREZENTACJA NARODOWA POLSKI i maja w niej grac Polacy do chuja :czytaj:
koniec