View Full Version : New Connect
Nie zauważyłem aby była prowadzona dyskusja na temat GieKSy na New Connect, dlatego pozwoliłem sobie założyć ten temat. Jakby nie patrzeć jest to wydarzenie. Jeśli oczywiście do tego dojdzie.
Dlatego mam Panowie do Was pytanie, co o tym sądzicie? Czy zamierzacie inwestować, nie zamierzacie, zastanawiacie się?
Ja w sumie chciałem pare grosze na to przeznaczyć, ale teraz się zastanawiam. Poprostu nie wiem czy Zarząd nad wszystkim panuje, czy wogóle zdaje sobie sprawę co dzieje się w klubie. Kiedyś w ciemno kupiłbym tyle akcji GieKSy na ile byłoby mnie stać, ale teraz mam sporo wątpliwości.
A Wy co o tym sądzicie?
Nie oszukujmy się, kibice raczej zakupią symboliczne ilości akcji dla samej frajdy ich posiadania.
Wiadmo, że nie będziemy większościowym udziałowcem klubu, bo nie o to chodzi. Ciekaw poprostu jestem jak wielu z nas jest na to chętnych. I czy bierzecie pod uwagę to co dzieje się w klubie czy "ślepo" z miłości do klubu przeznaczycie pare groszy. W sumie najbardziej chodzi mi w tym przypadku o to czy ma dla Was znaczenie to co dzieje się w klubie.
Tak ogólnie to jakie są plusy wejścia na NC? Co klub z tego ma?
w teorii, spółka wchodzi na giełdę aby pozyskać nowy kapitał od inwestorów
w praktyce, nikt poważny nie będzie pchał pieniędzy w taki papier bo to gówno a nie inwestycja...1. polska piłka nożna jest studnią bez dna, gdzie się tylko dokłada kasę 2. ten klub jest tak tragicznie zarządzany, że jako inwestor prędzej bym powierzył kapitał zdolnemu gimnazjaliście niż klubowym amatorom
spójrzcie na śmierdzieli i ich akcje, spadek o 50% od czasu emisji...a dzienny obrót:
Obrót (tys. PLN): 0,08
nawet tego nie będę komentował ;)
jedyne plusy to, że będzie bardziej przejrzyście finansowo oraz trochę PRu.
Ja sobie kupię na pewno jakieś akcje, ale typowo symbolicznie by mieć jakiś tam udział w GieKSie.
Kupię i nigdy nie sprzedam nawet po wygraniu LM ;]
Ale na pewno nie będzie to podstawą mojego inwestowania.
Czy dobry jest to pomysł okaże się w przyszłości... śmierdziuszkom się nie opłacało, zresztą mało jest klubów, którym się opłaca coś takiego. Liczę na to, że ludzie prowadzący GieKSę znają się na rzeczy...
Liczę na to, że ludzie prowadzący GieKSę znają się na rzeczy...
jasne... :lol2:
niby kto taki ?
jeśli masz na myśli Króla i spółkę to w jego dobre intencje wobec Gieksy nigdy nie uwierzę.
niby kto taki ?
jeśli masz na myśli Króla i spółkę to w jego dobre intencje wobec Gieksy nigdy nie uwierzę.
Nie mam pojęcia, skoro chcą wchodzić na NC to myślę, że przeanalizowali za i przeciw, sprawdzili jaki jest potencjał. Ponoć Król i spółka mają doświadczenie w kierowaniu spółek akcyjnych, zatem rozumiem, że wierzą w zarobek.
"jeśli masz na myśli Króla i spółkę to w jego dobre intencje wobec Gieksy nigdy nie uwierzę." Z własnego doświadczenia wiem, że sentyment w biznesie jest mało opłacalny :zabki: Na pewno kieruje się własnym portfelem i jeśli po drodze zrobi kasę także dla GieKSy to mi to odpowiada.
niby kto taki ?
ja równieżmam identyczne zdanie :faja:
a po cichu wydaje mi sie że to chodzi tylko o ceglaną
raczej chodziło o szybkie wyczszczenie dlugów, klub daje akcje w zamian za dlug który miał czyli bezgotówkowo pozbył się duzego długu
Ja sobie kupię na pewno jakieś akcje, ale typowo symbolicznie by mieć jakiś tam udział w GieKSie.
Kupię i nigdy nie sprzedam nawet po wygraniu LM ;]
Nie pamietam juz gdzie to czytalem ale akcje MU po wygraniu ligi mistrzow spadly. Dla inwestora najkorzystniejsza opcja byla przegrana w finale, czyli zgarniecie prawie calej mozliwej do zgarniecia poli w LM, ale nie wyplacanie pilkarzom premii za jej wygranie. Podaje tylko jako ciekawostke, ze wyniki sportowe nie zawsze ida w parze w kursem akcji.
Kupię akcje GieKSy, ale nie ze względu na chęć zysku ( nie wierzę żeby jakieś kokosy można było zarobić ) a dlatego żeby w ten sposób pomóc klubowi.
ja równieżmam identyczne zdanie :faja:
a po cichu wydaje mi sie że to chodzi tylko o ceglaną
zapewne o spłate długu poprzez emisję akcji to raz
no i pozyskanie dodatkowego kapitału bo wiadomo że inwestycja zerowa.
no wlasnie tym bardziej ze kasy znowu nie ma w klubie a nikomu sie nie spieszy przelac transze na dzialania klubu...
walec za walcem
DAWID1987
11-07-2011, 17:32
Odnośnie new connect i ostatniego wywiadu Kinga o nowym inwestorze.
Akcje sąsiadów wzrosły o 51.9 % !!! po tym jak zaczęto spekulowac ze ten gościu jest zainteresowany zakupem akcji
Jeśli o Mnie chodzi to uważam że Król wchodzi z GieKSą na giełde bo chce osiągnąć dwa podstawowe cele:
1. przeprowadzić konwersje zadłużenia (uważam że zamysł jest bardzo dobry tylko pytanie czy wyjdzie?? trochę wątpię aby nasi wierzyciele chcieli akcje zamiast kasy....)
2. chce zwiększyć prestiż GieKSy (każda spółka na giełdzie ma większe zaufanie kontrahentów/parterów biznesowych) a to ma pewnie doprowadzić do nowego sponsora
niestety to co napisał wcześniej whyduck
"w praktyce, nikt poważny nie będzie pchał pieniędzy w taki papier bo to gówno a nie inwestycja...."
to smutna prawda, przy obecnym stanie rzeczy firmy nie będą chciał ochoczo inwestować w akcje klubu piłkarskiego na dodatek z 1 ligi (tutaj jednak baaardzo przydałaby się ekstraklasa)....
no chyba że się mylę i Król naprawdę jest taki zajebisty jak mówi w wywiadach to będziemy mieć możliwość pozyskania dużego kapitału...
http://gielda.wp.pl/kat,7511,title,GPW-wprowadzenie-na-NewConnect-akcji-GKS-GIEKSA-KATOWICE-SA,wid,13587097,wiadomosc.html?ticaid=1ca4e
Zielu88 punkt 1 już został osiągnięty. Przed wejściem na giełdę już wiadomo kto z wierzycieli na to poszedł i nie jest to mała liczba za co należą się brawa dla klubu (ciężko tak kogoś pobajerować by wziął akcję :D). Dlatego dzięki temu udało się zmniejszyć zadłużenie.
marcin GieKSa
11-07-2011, 22:05
http://gielda.wp.pl/kat,7511,title,GPW-wprowadzenie-na-NewConnect-akcji-GKS-GIEKSA-KATOWICE-SA,wid,13587097,wiadomosc.html?ticaid=1ca4e
Co tam jest napisane??strona mi sie nie otwiera.
jajo1964
11-07-2011, 22:07
Co tam jest napisane??strona mi sie nie otwiera.
GPW: wprowadzenie na NewConnect akcji GKS GIEKSA KATOWICE SA
11.07. Warszawa (PAP/GPW) - Wprowadzenie na NewConnect akcji GKS GIEKSA KATOWICE SA
Uchwała Nr 879/2011 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 11 lipca 2011 r. w sprawie wprowadzenia do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect akcji zwykłych na okaziciela serii A, B, C, D i E spółki GKS GIEKSA KATOWICE S.A. § 1 Na podstawie § 5 ust. 1 w związku z § 3 ust. 1 i 2 Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu, Zarząd Giełdy postanawia wprowadzić do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect następujące akcje zwykłe na okaziciela spółki GKS GIEKSA KATOWICE S.A. o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda: 1) 100.000 (sto tysięcy) akcji serii A, 2) 6.000.878 (sześć milionów osiemset siedemdziesiąt osiem) akcji serii B, 3) 3.000.000 (trzy miliony) akcji serii C, 4) 1.000.000 (jeden milion) akcji serii D, 5) 575.000 (pięćset siedemdziesiąt pięć tysięcy) akcji serii E. § 2 Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
marcin GieKSa
11-07-2011, 22:21
Czyli jak rozumiem, dzisiaj oficjalnie zadebiutowalismy na giełdzie??
to gdzie info na gieksa.pl?
Nie, do debiutu jeszcze trochę zostało i na pewno zostanie to nagłośnione.
Najciekawsze jest to, że interesuje się nami Patrowicz. Nie wierzę za bardzo w jego umiejętności, jest to raczej magik-spekulant, ale chyba żadnej fimie jego wejście jako akcjonariusz nie zaszkodziło.
Widać to po kursie akcji Ruchu, który poszybował do góry (chociaż obrót i tak pozostał gówniany, więc może to wrócić spowrotem).
Kiedyś jeszcze za rządów M. Woracha wpisywaliśmy deklarację dotyczące kupna akcjii, pamięta ktoś jaka była łączna suma w zł chętnych kupna akcji Gieksy?
pablo1982r
12-07-2011, 06:02
Czy Mariusz Patrowicz zostanie akcjonariuszem Ruchu Chorzów lub GKS-u Katowice?
Patrowicz w biznesie działa od 1989 roku. Zaczynał od sklepu RTV AGD w Płocku, prowadzonego na licencji Dominetu. Dziś posiada akcje takich firm jak: Fon, Atlantis, Elkop oraz Stark Development. Kontroluje również biuro podróży Urlopy.pl. - Na rynku działa 78 moich spółek z branży internetowej, turystycznej i handlowej, które potrzebują dobrej reklamy. Sport pod tym względem daje ogromne możliwości - mówi "Gazecie".
Niedawno okazało się, że rozważa również zainwestowanie w akcje śląskich klubów. - Przyglądamy się kilku klubom piłkarskim i nie wykluczamy, że staniemy się akcjonariuszem któregoś z nich. Na dziś nie mogę jednak stwierdzić, czy będzie to Ruch Chorzów, GKS Katowice, czy inny klub - mówi biznesmen.
na poczatku była mowa o Gieksie i ruchu a teraz już nieco inaczej to brzmi. zobaczymy
to gdzie info na gieksa.pl?
już jest http://www.gieksa.pl/index.php?mode=n&idNews=7128919
W tej chwili trwa ustalanie daty debiutu giełdowego, o której poinformujemy o www.gieksa.pl.
Kiedy pojawi się na stronie zakładka z informacjami dla inwestorów?
Jest taki dokument dostępny http://www.newconnect.pl/pub/dokumenty_informacyjne/GKS_GieKSa_DI_1.pdf
Przychody ze sprzedaży biletów oraz karnetów w roku 2010 wyniosły 268 000 zł co stanowiło 19% ogólnych przychodów spółki.
Frekwencja w rundzie jesiennej szacuje się na poziomie 28.100 kibiców.
To chyba przychody w całym roku powinny być ok. 550 tys., przy średniej cenie biletu 10 zł?
Na dzień sporządzenia dokumentu informacyjnego wobec Emitenta jest prowadzone postępowanie egzekucyjne dotyczące
byłego zawodnika na kwotę 152.311,10 zł.
1. Na dzieo sporządzenia dokumentu informacyjnego wobec Emitenta prowadzone są postępowania sądowe dotyczące
byłych pracowników. Łączna wartośd przedmiotu sporu w tych sprawach wynosi 23.132,94 zł.
2. Ponadto prowadzone są postępowania arbitrażowe dotyczące byłego zawodnika i trenera. Łączna kwota przedmiotowego
sporu wynosi 233.811,82 zł
W roku obrotowym naliczono wynagrodzenia członkom zarządu w łącznej wysokości 273.971.43 PLN brutto.
Łączna wartośd przejętych zobowiązao wynosiła ok. 4,3 mln.
Z czego w wyniku działao Zarządu Emitenta na dzieo
30.04.2011 r. pozostało do zapłaty 1.674.231,80 zł.
heh, aż się nie mogę doczekać szydery z naszego debiutu w prasie i na forach inwestycyjnych.
http://www.gieksa.pl/index.php?id=5512#
Strefa Inwestora
30.04.2011 r. pozostało do zapłaty 1.674.231,80 zł.
Dwa miesiace temy byla taka kwota. Od dluzszego czasu slychac, ze wszedzie zalegamy kase, wiec skad ten topniejacy dlug?
[I]Przychody ze sprzedaży biletów oraz karnetów w roku 2010 wyniosły 268 000 zł co stanowiło 19% ogólnych przychodów spółki.
To w trzeciej lidze byliśmy lepsi, ale teraz przynajmniej zarząd dobrze zarabia:hihi:
W trzeciej lidze ile mieliśmy?
A co do zarabiania zarządu, to myślę Jurek że się mylisz. Chyba ze chodzi Ci o to co jest na papierze.
odnosiłem się do tego co było zawarte w informacji, a te dane muszą być wiarygodne.
Przychody marketingowo-reklamowe były w granicach 1,5/1,6 mln PLN nie pamiętam dokładnie, w pierwszej lidze to już ponad 3 mln/3,5 mln
adres do wątku o GieKSie na forum parkietu za dużo nie piszą
http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=161681&sid=8def0c2b01ed25625e62b5859276c31d
Nie wiem czy mi się dziś przesłyszało ale słyszałem reklamę na RADIO PLANETA o tym, że GieKSa wchodzi na giełdę i żeby kupować jej akcje, w lekkim szoku nawet byłem.
Nie wiem czy mi się dziś przesłyszało ale słyszałem reklamę na RADIO PLANETA o tym, że GieKSa wchodzi na giełdę i żeby kupować jej akcje, w lekkim szoku nawet byłem.
w radiu leci na planecie oraz radio Katowice. Jeśli chodzi o TV to na tvp Katowice oraz TV Silesia.
Słyszałem też od kumpla że w prasie widział reklamę o kupowaniu akcji w dzienniku zachodnim :prasa:
Ciekawa inicjatywa, ale rodzi się pytanie: skoro da się reklamować New Connect, który dotyczy może 10% kibiców (a i to chyba zawyżone) to czemu od roku nie ma takiej promocji spotkań domowych. Nawet chuj z tamtym sezonem, ale przecież teraz mamy prezentację oraz dwa mecze u siebie! Już abstrahuję od tego, że realnej (czytaj dużej) gotówki nikt dzięki reklamie nie zainwestuje. Reklama ta zbierze może kilkadziesiąt (maks kilkaset) ludzi, którzy hobbistycznie kupią po kilka akcji.
Natomiast taka sama promocja, ale meczu daje dużo większe efekty bo łatwiej się skusić na wydanie kilku złotych i mieć coś realnego (mecz, emocje) niż wydać pieniądze na coś dla większości ludzi abstrakcyjnego.
Patrząc z boku mogłoby się wydawać, że w klubie mają problem z robienie kilku rzeczy na raz. Bo jak inaczej wytłumaczyć bawienie się w promocję New Connect przy jednoczesnym olaniu wszystkich innych tematów (prezentacja, mecze)?
To tak jakbyśmy robili zapisy na Grudziądz nie znając ceny/kosztów/ilości wejściówek wyjazdów do Radzionkowa, Ząbek i Łęcznej (a więc do września). Przecież logiczne jest, że w życiu trzeba wybiegać do przodu i działać kilkutorowo.
Wstając rano każdy z nas ma przecież listę spraw, która często sięga kilkudziesięciu rzeczy i wykonuje je wszystkie, a nie że kilka osób wstaje, ma jedną rzecz na liście (taką samą), a i tak zrealizuję ją po kilku dniach/tygodniach.
Za wolno się to rozwija.
BlackTiger
18-07-2011, 10:14
W jaki sposób można się zapisać/kupić te akcje?
Ciekawa inicjatywa, ale rodzi się pytanie: skoro da się reklamować New Connect, który dotyczy może 10% kibiców (a i to chyba zawyżone) to czemu od roku nie ma takiej promocji spotkań domowych.
i tutaj się nie zgodzę. U Mnie w firmie kolega z Bytomia dzisiaj Mnie zaskoczył i powiedział że słyszał o naszym debiucie na giełdzie i z kilkoma znajomymi z okręgu bytomskiego(to są stosunkowo bogate osoby) zastanawiają się czy nie zainwestować jak na osoby prywatne dużych pieniędzy- 10 000 - 15 000 złotych w akcje oczywiście tylko w celach zysku.
I jak tak słucham na około to jest zainteresowanie tymi akcjami przez osoby które w ogóle GieKSie nie kibicują np. sąsiad ostatnio Mnie na klatce zatrzymał bo wie że od lat na GieKSe chodze jak to wygląda z kupnem akcji (ma dużo kasy i chce zaryzykować i zainwestować jakieś kilka tysięcy z tego co mówił 5000 zł aż Mnie wryło tak zaskoczony byłem).
w mediach jest o naszym debiucie coraz głośniej - na money.pl oraz pulsie biznesu finansiści się wypowiadają że jak będzie niska cena za akcje będzie to "bardzo atrakcyjna inwestycja" dla tzw. starych wyjadaczy giełdowych którzy już kalkulują jak zarobić.
My wchodzimy na GieKSę będąc w 1 lidze jeśli np. będzie awans, nowy sponsor strategiczny, nowy stadion to akcje będą automatycznie szły w górę.
P.S. oczywiście też bym chciał taką akcję marketingową jeśli chodzi o zaproszenie na mecze GieKSy ale to jest duży koszt narazie ciężko dać na to pieniądze przez Centrozap....
Kosa odpowiedź jak dla mnie jest banalnie prosta, z tego co wiem to nie ma publicznej emisji akcji a tylko dopuszczenie do obrotu już wyemitowanych akcji. Król spłacał część długu wierzycielm klubu io teraz żeby oni byli zadowoleni to nakręca medialną kamoanię aby tacy jak my zwykli kibice kupili akcje klubu a co za tym idzie pozwlili tym wierzycielom sprzedać akcje i wyciągnąć część długu w cashu.
Zielu88 10-15 tysięcy to drobnica.
Bart na pewno masz rację. Ja tylko delikatnie pokazuję, że jak się chce to się da (nie patrzę tu już nawet na pobudki). W takim razie u nas się po prostu nie chce albo działa to co pisałem wcześniej - wszyscy zajmują się przez kilka tygodni jedną rzecz, a efekt i tak jest średni (porównywalny do działania jednej ogarniętej osoby w jednym klubie przez krótszy czas).
Albo na reklame nie chce sie wydawac kase a tu trzeba było żeby wierzyciele mogli ewentualnie sprzedać swoje akcej i byli zadowoleni. Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie kupował akcji żeby zarobić a ewentualnie żeby symbolicznie stać się akcjonariuszem GKS
Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie kupował akcji żeby zarobić a ewentualnie żeby symbolicznie stać się akcjonariuszem GKS
bez urazy ale napisałeś teraz totalną głupotę. zgadzam się że dla większości kibiców GieKSy to będzie kupno akcji nie dla zysku tylko bardziej "kolekcjonersko" jednakże dla dużej ilości osób (graczy giełdowych, maklerów, finansistów, biznesmenów) to świetna okazja żeby zarobić, już nie mówiąc o podmiotach gospodarczych (taki Biznesmen z Płocka Mariusz Patrowicz to co kupi nasze akcje bo jest Naszym kibicem?? nie! on chce na nas zarobić) idąc na giełdę nasze akcje stają się możliwością dużego zarobku jak i możliwością dużej straty jak to bywa na giełdzie.
zastanawiają się czy nie zainwestować jak na osoby prywatne dużych pieniędzy- 10 000 - 15 000 złotych w akcje oczywiście tylko w celach zysku.
:lol:
niech sobie cukier kupią, lepiej na tym wyjdą...
(graczy giełdowych, maklerów, finansistów, biznesmenów)
człowieku, ty z księżyca spadłeś czy choinki ? zobacz jaki wolumen jest na Ruchu dzienny, Bart ma 100% racji tutaj...ktoś musi być chory na łeb żeby kupować akcje Gieksy pod kątem zysku.
pisałem już wcześniej w tym temacie, kilka miesięcy temu: jedyne co będziemy mieli na *plus* z NC to trochę dobrego PR (już się robi jak widać) oraz śmieszne ochłapy, które pewnie pójdą na bieżące rachunki.
w mediach jest o naszym debiucie coraz głośniej - na money.pl oraz pulsie biznesu finansiści się wypowiadają że jak będzie niska cena za akcje będzie to "bardzo atrakcyjna inwestycja" dla tzw. starych wyjadaczy giełdowych którzy już kalkulują jak zarobić.
łykaj, łykaj pelikanie... :lol2:
jestem w stanie wymienić Ci setkę bardziej perspektywicznych spółek z miejsca...i to takich, które generują zyski a nie stratę (jak Gieksa).
i źródło proszę do tych co mówią o "bardzo atrakcyjnej inwestycji" na money.pl i PB, tylko nie mów, że chodzi Ci o jakieś wpisy anonimowych ciuli na forach, bo padnę już do końca ze śmiechu jeśli to są wiarygodni "finansiści" dla ciebie :lol:
żaden poważny "gracz giełdowy, makler, finansista, biznesmen" nie zainwestuje swoich pieniędzy w klub w którym pracuje stado bawołów, co widać na każdym kroku...
nikt poważny nie przyjdzie do klubu w którym marketing opiera się na dzwonieniu po prywatnych przedsiębiorcach i proszeniu o 2 tys. złotych na wyjazd klubowego fotografa na zgrupowanie, "bo w kasie pusto"
nikt poważny nie przyjdzie do klubu, który grając na zapleczu ekstraklasy na takie same ceny za reklamę na banerach jak pierwszoligowy Lech Poznań.
nikt poważny nie przyjdzie do klubu, w którym kilkuosobowy dział marketingu musi outsource'ować zewnętrzną firmę do prowadzenia klubowego profilu na Facebooku.
itd.
PRZECIEŻ TAK MOŻNA W NIESKOŃCZONOŚĆ !
i to są rzeczy o których ja wiem, mieszkając od kilku lat za granicą...aż nie chce wiedzieć jak to wygląda z bliska, z punktu widzenia Kosy czy M.
Moim zdaniem wejście na New Connect to bez wątpienia słuszna decyzja właściciela klubu. Faktem jest , że wejście na nią spowodowane jest tym , iż nie było pieniędzy na spłatę długu , który przejęli po Stowarzyszeniu w pieniądzu. Dali więc wszystkim akcje , które wierzyciele Gieksy będą mogli sprzedać po debiucie. Ponieważ prowadze interesy z Centrozapem to muszę przyznać, że nie jest tak źle jak niektórzy to opisują. A myśle że czas pokaże , że jak sprzedadzą jedno ze swoich aktywów (KOMI, ZGODA lub Śrem) to będzie sporo pieniądza na pokazanie się i dofinansowanie klubu. Wierzę jednak może jako nieliczny w dobre intencje prezesa Króla i jego kontakty w świecie biznesu, które pomogą zdobyć reklamodawców dla naszej GIEKSY! Więcej optymizmu , pilnujmy Uszoka i spółkę by coś też wrzucili do naszej Gieksy !! INO GIEKSA
Więcej optymizmu , pilnujmy Uszoka i spółkę by coś też wrzucili do naszej Gieksy !!
póki co to Uszok wrzuca, a właściwie wrzucił - z tego co wiem.
Wierzę jednak może jako nieliczny w dobre intencje prezesa Króla i jego kontakty w świecie biznesu, które pomogą zdobyć reklamodawców dla naszej GIEKSY!
więc gdzie Ci reklamodawcy ? bo już drugi rok leci a jakoś ich nie widać...
myśle że czas pokaże , że jak sprzedadzą jedno ze swoich aktywów (KOMI, ZGODA lub Śrem)
przecież Śrem dopiero co kupili...
Kupno EC Śrem i PEC było niewątpliwie dobrym interesem , z 2 powodów :
- jedna ze spółek centrozapu a mianowicie CentroEkoEnergia zarabia na dostawach węgla do EC,
- pakiet akcji EC Śrem był kupiony od Grupy Famur na korzystnych warunkach.
Jednakże finansowanie kilku dużych projektów wymaga strasznych nakładów fiansowych. A teraz w CZ kłopoty z plynnością finansową niewątpliwie są.
Także jak znajdzie się kupiec który zapłaci dobrą cene za Śrem to napewno Pan Król - CZ to sprzeda. Wszystko kwestia ceny.
bez urazy ale napisałeś teraz totalną głupotę. zgadzam się że dla większości kibiców GieKSy to będzie kupno akcji nie dla zysku tylko bardziej "kolekcjonersko" jednakże dla dużej ilości osób (graczy giełdowych, maklerów, finansistów, biznesmenów) to świetna okazja żeby zarobić, już nie mówiąc o podmiotach gospodarczych (taki Biznesmen z Płocka Mariusz Patrowicz to co kupi nasze akcje bo jest Naszym kibicem?? nie! on chce na nas zarobić) idąc na giełdę nasze akcje stają się możliwością dużego zarobku jak i możliwością dużej straty jak to bywa na giełdzie.
Kolego poczytaj o różnych biznesach w których bierze udział Król to będziesz wiedizał że wejście biznesmena z Płocka w któryś z klubów czyli GKS i Ruch jest ściśle powiązany prawdopodobnie z biznesami Króla czyli CZP. Pronox etc. A bzdury to nie są bo już od lat śledzę biznesy Króla wieć coś o nich wiem
Kupno EC Śrem i PEC było niewątpliwie dobrym interesem , z 2 powodów :
- jedna ze spółek centrozapu a mianowicie CentroEkoEnergia zarabia na dostawach węgla do EC,
- pakiet akcji EC Śrem był kupiony od Grupy Famur na korzystnych warunkach.
Jednakże finansowanie kilku dużych projektów wymaga strasznych nakładów fiansowych. A teraz w CZ kłopoty z plynnością finansową niewątpliwie są.
Także jak znajdzie się kupiec który zapłaci dobrą cene za Śrem to napewno Pan Król - CZ to sprzeda. Wszystko kwestia ceny.
Ale zapomniałes wspomnieć o wzjemnych powiązaniach ludzi z grupy Famur z CZP. Pamiętaj że to Domagała trzyma Króla na krótkiej smyczy
TEJ zależności w taki sposób bym nie określił :) :zabki:
żaden poważny "gracz giełdowy, makler, finansista, biznesmen" nie zainwestuje swoich pieniędzy w klub w którym pracuje stado bawołów, co widać na każdym kroku...
nikt poważny nie przyjdzie do klubu w którym marketing opiera się na dzwonieniu po prywatnych przedsiębiorcach i proszeniu o 2 tys. złotych na wyjazd klubowego fotografa na zgrupowanie, "bo w kasie pusto"
nikt poważny nie przyjdzie do klubu, który grając na zapleczu ekstraklasy na takie same ceny za reklamę na banerach jak pierwszoligowy Lech Poznań.
nikt poważny nie przyjdzie do klubu, w którym kilkuosobowy dział marketingu musi outsource'ować zewnętrzną firmę do prowadzenia klubowego profilu na Facebooku.
itd.
rzeczywiście najlepiej siedzieć i narzekać przed netem, że wszystko w GieKSie to gówno i amatorstwo.....
Po pierwsze to MY wchodzimy na giełdę więc nie dawaj mi przykładu innych firm w które lepiej zainwestować bo WIADOMO że są pewniejsze inwestycje ale właśnie na takich jak nasza NIEPEWNYCH można zarobić NAJSZYBCIEJ albo NAJSZYBCIEJ STRACIĆ. ("Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co otrzymujesz").
Nas prowadzi Ireneusz Król (można mu wiele zarzucić minusów) ale na rynku finansowym giełdzie to się zna (Grupa Centrozap - Centrozap Finanse) i wierzę mu że wie co robi.
Co do pulsubiznesu to kupuje ją co środę w kiosku (w środy jest dodatek biznesu z fajnymi komentarzami m.in. o GW) więc jak ma Ci dać linka o GKS KATOWICE to tam przeczytałem komentarz że po wejściu na giełdę nasze akcje mogą być "bardzo atrakcyjną inwestycją dla graczy giełdowych" którzy będą chcieli zarobić. wiem że mogą być też traktowane jak gówno że nikt ich nie będzie chciał..... ale wierze że będzie inaczej. Tym bardziej że akcjonariuszem będzie również UM Katowice a to BARDZO pomoże.
Poza tym mój kolega pracujący w BDM S.A. w Katowicach na stanowisku Specjalista ds. Corporate Finance (coś w tym stylu) powiedział że zastanawia sie z innymi kolegami "po fachu" z pracy czy zainwestowac w GieKSę a kibicem piłkarskim nie jest..... TO STĄD wiem że jest zainteresowanie naszymi akcjami (zreszta nawet sasiad Mnie zatrzymuje który prowadzi własną firmę i pyta o akcję to o czymś świadczy....)
biznesmeni się nami nie interesują?? a Patrowicz ?? to jest najlepszy przykład że zainteresowanie naszymi akcjami jest (wystarczył artykuł o zainteresowaniu i już akcje poszły w górę.... a co dopiero gdyby je kupił......)
http://www.pb.pl/a/2011/07/11/Patrowicz_podgrzal_kurs_Ruchu_Chorzow
zresztą tez mam własną małą firmę i możliwe że jakieś pieniądze zainwestuje (oprócz tych prywatnych) może nie będą to duże pieniądze w perspektywie rocznego budżetu klubu, ale uważam osobiście zawsze coś.....
ale Masz rację whyduck wyrażam swoją opinię na forum i należy Mnie za to zjechać i wyśmiać :szpada:
---
kontunuacja wątku z tematu o transferach
---
że w dniu 30 grudnia 2010 roku w Katowicach spółka GKS GieKSa Katowice S.A. objęła 5.500.000 sztuk akcji serii J zwykłych na okaziciela spółki Pronox Technology S.A. w upadłości układowej, wyemitowanych przez Pronox Technology S.A. w ramach kapitału warunkowego o łącznej wartości 2.300.000,00 zł poprzez emisję 23.000.000 sztuk akcji.
Objęcie akcji odbyło się poprzez zawarcie Umowy objęcia akcji, po cenie nominalnej, tj. po 0,10 zł za jedną akcję, tj. za łączną cenę 550.000,00 zł.
okazuje się, że pierwsze pół bańki poszło do Pronoxu już w grudniu poprzedniego roku...później kolejne 300 tyś.
rzeczywiście najlepiej siedzieć i narzekać przed netem, że wszystko w GieKSie to gówno i amatorstwo.....
Po pierwsze to MY wchodzimy na giełdę więc nie dawaj mi przykładu innych firm w które lepiej zainwestować bo WIADOMO że są pewniejsze inwestycje ale właśnie na takich jak nasza NIEPEWNYCH można zarobić NAJSZYBCIEJ albo NAJSZYBCIEJ STRACIĆ. ("Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co otrzymujesz").
Nas prowadzi Ireneusz Król (można mu wiele zarzucić minusów) ale na rynku finansowym giełdzie to się zna (Grupa Centrozap - Centrozap Finanse) i wierzę mu że wie co robi.
Co do pulsubiznesu to kupuje ją co środę w kiosku (w środy jest dodatek biznesu z fajnymi komentarzami m.in. o GW) więc jak ma Ci dać linka o GKS KATOWICE to tam przeczytałem komentarz że po wejściu na giełdę nasze akcje mogą być "bardzo atrakcyjną inwestycją dla graczy giełdowych" którzy będą chcieli zarobić. wiem że mogą być też traktowane jak gówno że nikt ich nie będzie chciał..... ale wierze że będzie inaczej. Tym bardziej że akcjonariuszem będzie również UM Katowice a to BARDZO pomoże.
Poza tym mój kolega pracujący w BDM S.A. w Katowicach na stanowisku Specjalista ds. Corporate Finance (coś w tym stylu) powiedział że zastanawia sie z innymi kolegami "po fachu" z pracy czy zainwestowac w GieKSę a kibicem piłkarskim nie jest..... TO STĄD wiem że jest zainteresowanie naszymi akcjami (zreszta nawet sasiad Mnie zatrzymuje który prowadzi własną firmę i pyta o akcję to o czymś świadczy....)
biznesmeni się nami nie interesują?? a Patrowicz ?? to jest najlepszy przykład że zainteresowanie naszymi akcjami jest (wystarczył artykuł o zainteresowaniu i już akcje poszły w górę.... a co dopiero gdyby je kupił......)
http://www.pb.pl/a/2011/07/11/Patrowicz_podgrzal_kurs_Ruchu_Chorzow
zresztą tez mam własną małą firmę i możliwe że jakieś pieniądze zainwestuje (oprócz tych prywatnych) może nie będą to duże pieniądze w perspektywie rocznego budżetu klubu, ale uważam osobiście zawsze coś.....
ale Masz rację whyduck wyrażam swoją opinię na forum i należy Mnie za to zjechać i wyśmiać :szpada:
Tylko paimętaj że jak kupisz akcje na giełdzie od kogoś to w żaden sposób nie wspomożesz już budżetu klubu, bo "wspomogli" je Ci dl aktórych była emisja w zamian za długi , chyba że będzie nowa emisja akcji i kupisz je w ramach emisji
Kolego poczytaj o różnych biznesach w których bierze udział Król to będziesz wiedizał że wejście biznesmena z Płocka w któryś z klubów czyli GKS i Ruch jest ściśle powiązany prawdopodobnie z biznesami Króla czyli CZP. Pronox etc. A bzdury to nie są bo już od lat śledzę biznesy Króla wieć coś o nich wiem
a to źle?? że chcą powiązać jeszcze bardziej swoje interesy?? tutaj trzeba tylko liczyć że Król działa na naszą korzyść(ja w to wierzę...)
a to że Famur jest powiązany z Centrozapem to wiedzą chyba wszyscy nie od dziś.... (m.in. w temacie TF Silesia Sp. z o.o., jest dostawca energii dla grupy Famur, kupił elektrociepłownie Śrem)
Tylko paimętaj że jak kupisz akcje na giełdzie od kogoś to w żaden sposób nie wspomożesz już budżetu klubu, bo "wspomogli" je Ci dl aktórych była emisja w zamian za długi , chyba że będzie nowa emisja akcji i kupisz je w ramach emisji
wiem, i właśnie ja liczę na duże zainteresowanie naszymi akcjami na giełdzie aby doprowadziło to do nowej emisji (Tutaj być może bardzo się przeliczę....)
Irishman
18-07-2011, 14:26
No właśnie Zielu88, kluczem są intencje prezesa Króla. Póki co ja też wierzą, że są dobre względem nas, nawet jeśli podstawowym jest ZAROBIĆ.
To że zarobić to jest cozywiste i gdyby były inne to bym się zdziwił natomiast jak ja kalkuluje biznes to liczę ile zarobię jako ROE czyli zwrot na kapitale a Król liczy ile zarobie jak prawie nic nie włożę i to budzi nasze niepokoje
Irishman
18-07-2011, 14:33
---
kontunuacja wątku z tematu o transferach
okazuje się, że pierwsze pół bańki poszło do Pronoxu już w grudniu poprzedniego roku...później kolejne 300 tyś.
Początkowo, przeżyłem mały szok.....ale w sumie po zastanowieniu - czemu nie próbować zarobić (0,1 zł za akcję to nie duża suma), a przy okazji pomóc partnerowi handlowemu?
Poza tym mój kolega pracujący w BDM S.A. w Katowicach na stanowisku Specjalista ds. Corporate Finance (coś w tym stylu) powiedział że zastanawia sie z innymi kolegami "po fachu" z pracy czy zainwestowac w GieKSę a kibicem piłkarskim nie jest.....
nikt jeszcze dobrze nie wyszedł na słuchaniu wszelkich "specjalistów" z takich instutucji czy banków. chyba, że masz >1mil, to wtedy inna gadka jest.
zastanawiam się czy jest sens w ogóle Ci odpisywać na takie bzdety, które tu wypisujesz :kac:
więc jak ma Ci dać linka o GKS KATOWICE to tam przeczytałem komentarz że po wejściu na giełdę nasze akcje mogą być "bardzo atrakcyjną inwestycją dla graczy giełdowych" którzy będą chcieli zarobić.
niedawno przy IPO JSW trąbiono wszędzie gdzie tylko się dało o przewidywanych zyskach rzędu 10-15% w dniu debiutu. nikt Ci nigdy wiarygodnie nie doradzi w gazecie za 3,50 zł.
dzien debiutu - 0,00%.
tak to właśnie działa, tych małych, głupich, liczących na szybkie zyski naciąga się ile się da...a za pomocą spekulacji, artukułów prasowych i innych zabiegów zarabiają ci więksi...
co to ma do rzeczy, że masz małą firmę ?
akcje Gieksy kupię symbolicznie bez żadnego liczenia na jakiekolwiek zyski. nie będę frajerem, który będzie calował na spłatę wierzycieli i wrzucał do skarbonki bez dna zarządzanej przez klubowe stado bawołów.
No właśnie Zielu88, kluczem są intencje prezesa Króla. Póki co ja też wierzą, że są dobre względem nas
powodzenia :)
chociaż, byli i tacy co w Jędrucha i jego kafelki wierzyli ;)
@Zielu88
jeszcze jedno: na prawdę wierzysz, że prasówka o Patrowiczu wyszła sama z siebie ? przecież to wszystko jest z góry ustawione w biznesowych kuluarach, sama depesza prasowa to tylko końcowy twór tego co ciemna masa ma zobaczyć.
===
Pronox tylko dzisiaj -10% na ryj.
===
RuchCh, dzisiejszy obrót:
Obrót (tys. PLN): 12,63
12 tyś złotych :lol: znam ludzi, którzy tyle wydają na jednorazowe zakupy spożywcze...i to ma niby być atrakcyjny papier ? z nami będzie to samo...
Irishman
18-07-2011, 14:43
Wiesz whyduck, to tak jak śpiewali klasycy: "Moja wiara, to wszystko co mam!"
Nie tylko ja z resztą.
:lool:
Whyduck tylko generalnie popatrz jakie są obroty na New connect, 12 tyś to i tak nieźle :)
idąc tokiem myślenia Jasia z tematu o transferach, też od dłuższego czasu zastanawiam się o co w tym wszystkich chodzi...mam kilka swoich teorii (m.in. ta z obiektami na Ceglanej), ale nikt NIGDY mnie nie przekona, że Król to "sugar daddy", któremu zależy na Gieksie...NIE MÓWIĘ, że Gieksa przy jakimś tam zbiegu okoliczności nie zyska na tym romansie...ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. a wiem co mówię, bo osobę Kinga znam dłużej niż niektórzy na Gieksę chodzą.
wracając do tematu, martwią mnie coraz większe powiązania pomiędzy nami a tą kurwą z chorzowa...kapitałowe, personalne itp.
Whyduck tylko generalnie popatrz jakie są obroty na New connect, 12 tyś to i tak nieźle :)
patrzę przez pryzmat smrodów, bo to najlepszy punkt odniesienia do naszej sytuacji.
kilka swoich teorii (m.in. ta z obiektami na Ceglanej),
wracając do tematu, martwią mnie coraz większe powiązania pomiędzy nami a tą kurwą z chorzowa...kapitałowe, personalne itp.
ja tez mam kilka teorii... jedną z nich to ceglana, a jedną z pozostałych jest właśnie związana z ostatnim twoim zdaniem. ale boje sie nawet o tym pomyśleć....................... a co dopiero napisac.
tak jako ciekawostkę: biorąc pod uwagę to, że od grudnia siedzimy w Pronoxie, który dopiero w kwietniu sprzedał wszystkie udziały w 4energy (który jest większościowym udziałowcem smrodów)...wychodzi na to, że przez kilka miesięcy mieliśmy udziały w spółce, która miała udziały w spółce, która jest większościowym właścicielem Ruchu :lol2:
ja tez mam kilka teorii... jedną z nich to ceglana, a jedną z pozostałych jest właśnie związana z ostatnim twoim zdaniem. ale boje sie nawet o tym pomyśleć....................... a co dopiero napisac.
mam identycznie, i nie napisałem...
To że zarobić to jest cozywiste i gdyby były inne to bym się zdziwił natomiast jak ja kalkuluje biznes to liczę ile zarobię jako ROE czyli zwrot na kapitale a Król liczy ile zarobie jak prawie nic nie włożę i to budzi nasze niepokoje
WSZYSTKO W JEDNYM ZDANIU !!!
JAKIE TO SMUTNE...
a jakie byly bunczuczne zapowiedzi przed czlonkami SSK, UM a teraz nie stac nas na oplacenie plakatow meczowych o CALEJ RESZCIE NIE WSPOMINAJAC...
krol = napinator 2010/2011
ps niech zarabia grube miliony na NAS byleby bylo widac golym okiem ze jest w to ZAANGAZOWANY (finansowo oczywiscie tez)!!!
Czym oni sie od siebie roznia ?
wg mnie niczym...
@Zielu88
===
Pronox tylko dzisiaj -10% na ryj.
===
..
Dla mnie też to inwestowanie w akcje Pronoxu jest dziwne, ale patrząc na cene zakupu (0,1 zł) to nie jest źle. Obecnie akcje Pronoxu stoją po 0,36 zł (w więc prawie 4 razy drożej niż my zapłacilićmy), a trzeba jeszcze wziąść pod uwagę obecną nieciekawą sytuacje na giełdzie, więc spadki notują prawie wszystkie spółki.
Tak poza tematem to szkoda, że przy reklamowaniu wejścia GieKSy na new connect nie znalazło się choćby tak przy okazji trochę środków żeby zareklamować sam klub i sprzedaż karnetów na obecny sezon.
Nie wierzę, że byłby z tego jakiś szał, ale może przynajmniej te 200-300 karnetów więcej by się sprzedało
Czym oni sie od siebie roznia ?
wg mnie niczym...
wg mnie niczym również
Król ma większe plecy, dosłownie i w przenośni.
to wszystko może z zewnątrz ładnie wyglądać, ale trzeba być ostatnim frajerem żeby dać się na to nabrać. powiem więcej, tu nie chodzi o to, że Król nie ma kasy (bo ma kasę). problem w tym, że on nie ma najmniejszego zamiaru tych pieniędzy inwestować w GieKSę. koniec, kropka.
Zielu88, nic do Ciebie osobiście nie mam....ale do czasu, aż będziesz z siebie robił łosia to będziesz wyśmiewany. nikt poważny nie zainwestuje pieniędzy w klub, którego pracownik dzwoni po okolicznych firmach żeby wyłożyły 2 tysiące złotych na wyjazd fotografa z drużyną na obóz.
a jakie byly bunczuczne zapowiedzi przed czlonkami SSK, UM a teraz nie stac nas na oplacenie plakatow meczowych o CALEJ RESZCIE NIE WSPOMINAJAC...
plakaty to kolejny przykład, których jak wcześniej pisałem pewnie jest jeszcze 10x tyle.
już pomijając fakt samego wjazdu Króla do Gieksy na perfidnym farmazonie, że jest wiernym kibicem od lat i zawsze sprawdza wyniki przez komórkę jak jest za granicą...każdy kto go zna trochę więcej czasu wie, że to farmazon.pl
nikt ze szczerymi intencjami nie wjeżdza do klubu z kłamstwem na ustach od samego początku.
Wierzę jednak może jako nieliczny w dobre intencje prezesa Króla i jego kontakty w świecie biznesu, które pomogą zdobyć reklamodawców dla naszej GIEKSY!
To czmeu chuja z tego jest? Juz ponad okragly rok?
pilnujmy Uszoka i spółkę by coś też wrzucili do naszej Gieksy !! INO GIEKSA
Jak na razie to tylko Uszok wrzuca do tego worka kase.
Ten klub od strony organizacyjnej( nie sportowej) funkcjonowałby 100 razy lepiej
nawet bez inwestowania pieniędzy .Wystarczyłoby tylko żeby King dogladał interesu
i wywalił połowe darmozjadów.
Ale on tu jest tylko dla kasy i naprawde ma w dupie co bedzie z GieKSa
.... tu nie chodzi o to, że Król nie ma kasy (bo ma kasę). problem w tym, że on nie ma najmniejszego zamiaru tych pieniędzy inwestować w GieKSę. koniec, kropka.
I to jest właśnie sedno sprawy.... i nie piszcie że King jest biedny i nagi, bo spokojnie mógłbym żyć w takiej biedzie i być taki nagi jak on...
Obserwując to co się dzieje, mam wrażenie że GieKSa nie jest na pierwszym miejscu, nie była i nigdy nie będzie. Mam wrażenie że jest gdzieś tam na dole i robione jest tylko tyle żeby nasz klub utrzymać przy życiu (minimalnym nakładem kosztów). W jakim celu nie wiem, być może ta wspomniana Ceglana, być może te wąchanie się ze smrodami.
edit: Nie wierze, że gdyby to miał być istotny biznes dla Kinga (GieKSa), to pozwolił by sobie na takie wspomniane "stado bawołów"....
Trójkolorowy64
18-07-2011, 18:50
http://www.tvncnbc.pl/9984590,37363,0,1,1,co-slychac-w-centrozapie,tvn_cnbc.html
Irishman
18-07-2011, 19:07
No to ja napiszę, bo wszystkim nam chodzi pewnie po głowie to samo.
Etap 1
Wyciągnięcie wszelkich możliwych korzyści finansowych z przejęcia GieKSy - oczywiście przy jak najmniejszym zainwestowaniu własnych środków bo....
Etap 2
Priorytetem ma być Ruch a GieKSa tylko odciąga od tej drużyny kibiców i potencjalnych sponsorów dlatego....
Etap 3
GieKSa powinna zostać zmarginalizowana i pełnić służebną wobec Ruchu rolę szkółki piłkarskiej np. z piękną bazą na Ceglanej. Mimo wszystko lepiej ograć sobie młodych piłkarzy w I lub II lidze niż ME, następnie wypromować w Ruchu i sprzedać z ogromnym zyskiem. Bo liczy się KASA.
Cóż, z całego serca wierzę, że to co napisałem to tylko wytwór mojej chorej wyobraźni. Tylko, że "moja wiara to wszystko co mam", a dokładnie co mamy my wszyscy. BO CO MOŻEMY ZROBIĆ? Co najwyżej możemy pomyśleć o stworzeniu i wystartowaniu od najniższej klasy z jakimś amatorskim klubem, który w razie czego mógłby przejąć kibiców i tradycję GieKSy?
Etap 1
Wyciągnięcie wszelkich możliwych korzyści finansowych z przejęcia GieKSy - oczywiście przy jak najmniejszym zainwestowaniu własnych środków bo....
Etap 2
Priorytetem ma być Ruch a GieKSa tylko odciąga od tej drużyny kibiców i potencjalnych sponsorów dlatego....
Etap 3
GieKSa powinna zostać zmarginalizowana i pełnić służebną wobec Ruchu rolę szkółki piłkarskiej np. z piękną bazą na Ceglanej. Mimo wszystko lepiej ograć sobie młodych piłkarzy w I lub II lidze niż ME, następnie wypromować w Ruchu i sprzedać z ogromnym zyskiem. Bo liczy się KASA.
Cóż, z całego serca wierzę, że to co napisałem to tylko wytwór mojej chorej wyobraźni. Tylko, że "moja wiara to wszystko co mam", a dokładnie co mamy my wszyscy. BO CO MOŻEMY ZROBIĆ? Co najwyżej możemy pomyśleć o stworzeniu i wystartowaniu od najniższej klasy z jakimś amatorskim klubem, który w razie czego mógłby przejąć kibiców i tradycję GieKSy?
Ale pojechałeś z wyobraźnią na maksa! Akurat , kogo jak kogo, ale Ciebie nie podejrzewałem o takie masakryczne fantazje... Dobrze, że liga już się rozpoczyna , bo co niektórzy by się w tym sezonie ogórkowym wykończyli... Pozdrawiam :pijaki:
Tez mam takie odczucie IRISHMAN, Król robi wszystko aby dobrze było w Ruchu a nas zlewa kurwa zimnym moczem. Kurwa jeden sezon sie nie udal i koniec kurwa, siada i placze ze nikt nie chce inwestowac ale firma agito (ktora nalezy do Krola) wchodzi w ruch - no kurwa cos tu jest popierdolone. Po chuj nas "przejmowal", po co te pierdolenie o falstarcie ?
kurwa kurwa kurwa.
Tylko ja mam pytanie co Król takiego zrobil zeby bylo dobrze w ruchu ? Jak dla mnie celem numer jeden jest Ceglana i tyle w temacie
dla tych, którzy pomineli mój post wcześniej
- od grudnia 2010 jesteśmy udziałowcami Pronoxu
- Pronox do kwietnia był głównym udziałowcem 4energy (w kwietniu sprzedał swoje wszystkie udziały osobie fizycznej)
- 4energy do dnia dzisiejszego jest głównym udziałowcem smrodów
pośredni wniosek:
byliśmy pośrednimi udziałowcami smrodów od grudnia do kwietnia :)
Irishman
18-07-2011, 19:51
Ale pojechałeś z wyobraźnią na maksa! Akurat , kogo jak kogo, ale Ciebie nie podejrzewałem o takie masakryczne fantazje... Dobrze, że liga już się rozpoczyna , bo co niektórzy by się w tym sezonie ogórkowym wykończyli... Pozdrawiam :pijaki:
To tylko jeden z możliwych scenariuszy i wierzę gorąco, ze to tylko9 science fiction. Tyle, ze ktoś mądrzejszy powiedział, że sf to rzeczywistość tyle, że jutro...
koles1989
18-07-2011, 20:49
Mi się wydaje, że Król dąży do fuzji tych dwóch klubów. Za dużo powiązań już jest czy to personalnych, czy też giełdowych nawet jest gadka by na Śląskim grac, więc kłopot stadionu znika. Mam nadzieję że zdaje sobie sprawę z tego że po takim manewrze będzie najbardziej znienawidzoną osobą na ŚLĄSKU
Sprawa Ceglanej. Nie wydaje mi się by Król paprał by się w to wszystko tylko dlatego by przejąć ceglaną. Tu musi być jakieś drugie dno tego wszystkiego lecz póki co nie dowiemy się o co biega.
Jesteśmy w patowej sytuacji, bo miasto mu ufa. Z Królem źle, bez Króla jeszcze gorzej. Czekamy na rozwój wydarzeń..
Uważam, że Król w przyszłym roku zmieni nazwę GKS na Ruch Katowice. Stadion na Bukowej będzie użytkowany przez trampkarzy z Chorzowa, a młodzież z Katowic zostanie wywieziona do republiki Komi, gdzie będzie pracować w zakładzie przeróbki drewna, którego właścicielem jest Centrozap.
Jest rześko na zewnątrz i niektórym by chyba dobrze zrobił spacer sądząc po tym co tu się pisze.
Co do Ceglanej. Słyszałem od pewnej wszystkim nam znanej osoby, której nazwiska jednak nie chcę ujawniać, że Ceglana jest tak pozabezpieczana (różne papiery itd.), że Król może się i sto lat o to sądzić, a nie ma najmniejszych szans, żeby wróciła do GKS.
Zadnej fuzji nie bedzie.
Chodzi tylko o Ceglana.
was już kurwa wodza fantazji ponosi, po co piszecie takie pierdoły? chyba żeby tylko sąsiedzi odwiedzający ta strona mieli uciecha bo prowda jest tako, że na Śląsku nie ma klubu w którym by się przelewało i nie zdziwię się jak smrody bydą miały w przyszłym sezonie najniży budżet w extraklasie,dziś coś tam nawet w aktualnościach dupili o problemach z kasą. Ochłońcie !!!
Wszystkie te spółki są powiązane z Królem. Nie widze nic nienormalnego w tym, że kupiliśmy akcje Pronoxu.
Nie widze też nic nienormalnego w tym, że Król chce na GieKSie zarobić.
Solorz w czwartek był piewrszy raz na meczu Śląska. I co z tego? Wie co robi i tyle.
A nie wiem whyduck czemu według ciebie te akcje są takie śmieszne. Biorąc Ruch jakiś czas temu można było go puścić ze 100% zyskiem. I to na takim wolumenie, który spokojnie pozwolił wyjść ludziom inwestującym 10, 15 tys. Jeżeli chodzi o New Connect to wcale takiego małego obrotu nie ma.
Wiem, że według większośći powinniśmy jutro debiutować na NYSE ze średnim volumenem 200 baniek, ale cieszmy się z tego co jest.
Jestem ciemna masa w sprawach giełdowych. Ale z tego co piszecie ze GieKSa; po jakieś cześci zakupiła akcje Ruchu za 0,10zł a potem ma mozliwosc je sprzedać za wiele wiecej, to znaczy że zarobimy na tym. Wiem ze to dziwne i troche pogmatwane ale jeśli nawet I.Król chce na tym zarobić to spółce GKS GieKSa Katowice zwiekszy sie przy okazji budżet. Teraz moze to działa na niekorzyść bo spólka jest bez kasy,ale moze za pół roku z tych 3 baniek bedzie 12...bo ktos pisał ze akcje Pronoxu stoja 4 krotnie drozej od czasu kupienia.
Irishman
19-07-2011, 02:30
Nadal fantazjując - fuzja byłaby bez sensu. To już lepiej podmiot znajdujący się niżej spuścić do tańszej II ligi i zrobić z niego ekskluzywną szkółkę piłkarską, albo wycisnąć jak cytrynę z wszelkich korzyści i sprzedać.
Ale, Panowie, to wszystko teorie. Choćbyśmy się zesrali to nie rozszyfrujemy tej całej plątaniny wzajemnych powiązań, a tym bardziej związanych z nimi zamierzeń. Więc choć to wszystko dziwnie wygląda, to SKOŃCZMY, bo tylko robimy smród w przeddzień debiutu na NC i sezonu piłkarskiego.
Jakby Król chciał w jakiś sposób "połączyć" kluby już dawno by zaczął coś robić w tym kierunku: np jedna firma która obsługuje strony internetowe, zgrupowania w tych samych ośrodkach ( w różnych terminach terminach oczywiście ) itp.
A nie wiem whyduck czemu według ciebie te akcje są takie śmieszne. Biorąc Ruch jakiś czas temu można było go puścić ze 100% zyskiem. I to na takim wolumenie, który spokojnie pozwolił wyjść ludziom inwestującym 10, 15 tys. Jeżeli chodzi o New Connect to wcale takiego małego obrotu nie ma.
Wiem, że według większośći powinniśmy jutro debiutować na NYSE ze średnim volumenem 200 baniek, ale cieszmy się z tego co jest.
Tylko kto? Tam chyba 95% ma Smagorowicz, reszta Srutwa i inni ludzie z "wewnatrz".
Marian Koniuszko
19-07-2011, 07:15
Piekne teorie sie tu powtarzaja...a i tak wiadomo, ze Krolowi chodzi o Ceglana. Przeciez on sie slini do tych terenow juz w ciul czasu.
Od wielu lat "pomaga" staremu stowarzyszeniu w tej kwestii...
Ten teren jest warty ze ~100 mln (kiedys cos takiego gdzies wyczytalem), wiec oplaca mu sie sciemniac z GieKSa przez kilka lat tylko po to zeby wyciagnac Ceglana od STŚ do starego stowarzyszenia, a potem myk...i juz jest wszystko jego :)
Piekne teorie sie tu powtarzaja...a i tak wiadomo, ze Krolowi chodzi o Ceglana. Przeciez on sie slini do tych terenow juz w ciul czasu.
Od wielu lat "pomaga" staremu stowarzyszeniu w tej kwestii...
Ten teren jest warty ze ~100 mln (kiedys cos takiego gdzies wyczytalem), wiec oplaca mu sie sciemniac z GieKSa przez kilka lat tylko po to zeby wyciagnac Ceglana od STŚ do starego stowarzyszenia, a potem myk...i juz jest wszystko jego :)
Za 114 mln to LC Corp kupił tylko sam grunt obok ośrodka na Ceglanej. Wielkość działki podobna.
Co do Ceglanej. Słyszałem od pewnej wszystkim nam znanej osoby, której nazwiska jednak nie chcę ujawniać, że Ceglana jest tak pozabezpieczana (różne papiery itd.), że Król może się i sto lat o to sądzić, a nie ma najmniejszych szans, żeby wróciła do GKS.
To może i dobrze :cham:
Tam jest ponoć trochę zagmatwana sytuacja własnościowa, bo np. z tego co słyszałem właścicielem jednej z hal na Ceglanej jest pewna osoba, która sobie ją wybudowała do gry w squash'a swego czasu. Nie jest to przypadkowa osoba, tylko syn pewnego pana którego zastrzelili w restauracji nie daleko Ceglanej.
Tylko kto? Tam chyba 95% ma Smagorowicz, reszta Srutwa i inni ludzie z "wewnatrz".
Nie bardzo rozumiem pytanie. Smagorowicz ma tam nieco ponad 60% udziałów (licząc razem z 4energry, jeżeli byłoby w całości jego). Koło 25% akcji jest w rękach ludzi mających poniżej 17500 akcji czyli właśnie takich drobnych inwestorów. Z tego co wiem to Śrutwa nie jest akcjonariuszem Ruchu. Bardzo ciekawa sytuacja jest z 4energry. Niestety nigdzie nie mogę odnaleźć informacji na temat akcjonariatu 4energy. Wiem, że kiedyś spółka była calkowicie zależna od Pronoxu, więc jeżeli nie doszło tam do jakichś znaczących przekształceń (co jest calkiem możliwe) to NADAL JESTEŚMY AKCJONARIUSZEM RUCHU.
Pronox czyli kiedyś oczko w głowie Smagorowicza teraz jest przejmowana przez Centrozap. Żeby było zabawniej to my możemy na tej grze bardzo dużo ugrać. W tym momencie nasz klub posiada ponad 4% akcji spółki notowanej na GPW! A jeszcze troche ponad rok temu handlowaliśmy kafelkami. Jest różnica?
Wiadomo, że w tym momencie było to przejęcie przez Króla, który po prostu użył do tego swoich różnych spółek, ale jak zarobimy (a już zarobiliśmy, bo gdybyśmy chcieli to możnaby taką ilość akcji puszczać w rynek) to wszyscy.
Wszystko co tu piszemy to bardzo uproszczona wersja. Nikt nie wie do końca o co chodzi Królowi. Jeżeli ktoś myśli, że Irek siedzi całe dnie i rozmyśla jakby tu udupić GieKSe to się grubo myli. Jestemy tylko dodatkiem, jak on powiedział "platformą marketingową". Co wcale nie znaczy, że wyjdziemy na tym źle, bo jak dla mnie to widze raczej optymityczną przyszłość po tych wszystkich przekształceniach.
Nie zapominajcie też, że jeżeli chodzi o kontakty Ruch-GieKSa to naszym właścicielem bezpośrednio jest Centrozap. Właścicielem Ruchu ludzie od Centrozapu zależni. Gdyby ktoś tam chciał promowac Ruch przez GieKSe byłoby odwrotnie. A tak to poczekamy jeszcze troche aż dołączymy do ekstraklasy i zobaczymy jak będzie wyglądała przyszłość smrodów :hihi:
Kolejna rzecz to nie widziałem jeszcze żadnej logicznej przesłanki na temat tego, że Król zainwestował tylko po to, żeby przejąć Ceglaną. Zwłaszcza, że Ceglana jest w zupełnie innych rękach. Jak sobie to wyobrażacie? W jaki sposób on ma ją niby przejąć? Mógłby ktoś ze "spiskowców" mi to jakoś wytlumaczyć?
Nie jest to przypadkowa osoba, tylko syn pewnego pana którego zastrzelili w restauracji nie daleko Ceglanej.
Też to słyszałem, już wieki temu.
Irishman
19-07-2011, 08:53
.....Wszystko co tu piszemy to bardzo uproszczona wersja. Nikt nie wie do końca o co chodzi Królowi. Jeżeli ktoś myśli, że Irek siedzi całe dnie i rozmyśla jakby tu udupić GieKSe to się grubo myli. Jestemy tylko dodatkiem, jak on powiedział "platformą marketingową". Co wcale nie znaczy, że wyjdziemy na tym źle, bo jak dla mnie to widze raczej optymityczną przyszłość po tych wszystkich przekształceniach.....
I tego się trzymajmy! Życzmy prezesowi Królowi zarobienia ogromnych pieniędzy, byleby tylko skorzystała na tym także i GieKSa.
czy mozna zalozyc temat fantastyka??
Etap 1
Etap 2
Etap 3
przestańcie pisać takie pierdoły, już widać w innych tematach ten wątek jest powielany, a za niedługo małolaty na meczach będą wołały na Króla "śmierdziel"
moim zdaniem, przesłanki Króla do wejścia w GieKSe:
1) deal z miastem CTZ lub innych spółek powiązanych, również dla sponsorów EP oraz 4invest, nie wiadomo jeszcze czego ma to dotyczyć, może zlecenie przy budowie stadionu itp
2) pozycja Króla w mieście, jego interesy są związane z Katowicami, GieKSa zawsze może być argumentem w negocjacjach
3) parcie na władze, to nie jest typ szaraka, prędzej magnata (uczył się od najlepszego :), będąc właścicielem GieKSy ma to zapewnione
temat Ceglanej jest zbyt mało prawdopodobny by był głównym motywem wejścia w GieKSę, jest po prostu czymś ekstra co być może się uda
-------------
suma sumarum nie chodzi o jednorazową inwestycję, raczej o długotrwałą pozycję Króla
faktem jest że kasy narazie nie ma, faktem jest że poukładał sobie te klocki pod siebie ... jednak chcemy lub nie to dzięki niemu trwamy ...
a poza tym kto jak nie on ?
przestańcie pisać takie pierdoły, już widać w innych tematach ten wątek jest powielany, a za niedługo małolaty na meczach będą wołały na Króla "śmierdziel"
moim zdaniem, przesłanki Króla do wejścia w GieKSe:
1) deal z miastem CTZ lub innych spółek powiązanych, również dla sponsorów EP oraz 4invest, nie wiadomo jeszcze czego ma to dotyczyć, może zlecenie przy budowie stadionu itp
2) pozycja Króla w mieście, jego interesy są związane z Katowicami, GieKSa zawsze może być argumentem w negocjacjach
3) parcie na władze, to nie jest typ szaraka, prędzej magnata (uczył się od najlepszego :), będąc właścicielem GieKSy ma to zapewnione
temat Ceglanej jest zbyt mało prawdopodobny by był głównym motywem wejścia w GieKSę, jest po prostu czymś ekstra co być może się uda
-------------
suma sumarum nie chodzi o jednorazową inwestycję, raczej o długotrwałą pozycję Króla
faktem jest że kasy narazie nie ma, faktem jest że poukładał sobie te klocki pod siebie ... jednak chcemy lub nie to dzięki niemu trwamy ...
nareszcie troche realizmu
Wiem, że kiedyś spółka była calkowicie zależna od Pronoxu, więc jeżeli nie doszło tam do jakichś znaczących przekształceń (co jest calkiem możliwe) to NADAL JESTEŚMY AKCJONARIUSZEM RUCHU.
w Kwietniu Pronox sprzedał wszystkie udziały w 4energy osobie fizycznej.
I tego się trzymajmy! Życzmy prezesowi Królowi zarobienia ogromnych pieniędzy, byleby tylko skorzystała na tym także i GieKSa.
Dokładnie Irishman, może jestem naiwny z powodu młodego wieku ale ja narazie wierze Królowi w jego intencje i działania (to dzięki niemu klub normalnie egzystuje).... mam nadzieje że nie będę musiał zwracać nikomu racji :jezor:
Wiem, że kiedyś spółka była calkowicie zależna od Pronoxu, więc jeżeli nie doszło tam do jakichś znaczących przekształceń (co jest calkiem możliwe) to NADAL JESTEŚMY AKCJONARIUSZEM RUCHU.
reszty nie komentuje, bo to taka sama walka z wiatrakami jak tłumaczenie swego czasu przygłupom co stali za PO murem...obudzicie się tak samofaktem jest że kasy narazie nie ma, faktem jest że poukładał sobie te klocki pod siebie ... jednak chcemy lub nie to dzięki niemu trwamy ... po czasie z łapkami w nocniku.
i jeszcze ten tekst Króla wczoraj w CNBC, że miasto niedługo obejmie kolejne udziały hehehe...ciekawe, czy ktoś w Ratuszu o tym wie...brakuje na rachunki pewnie znowu.
wkurwia mnie, że niektórym trzeba tłuc do łeba a i tak mało co dociera :drewno:
trwamy dzięki Urzędowi Miasta, w kasie klubowej jest P-U-S-T-O !
reszty nie komentuje, bo to taka sama walka z wiatrakami jak tłumaczenie swego czasu przygłupom co stali za PO murem...obudzicie się tak samo po czasie z łapkami w nocniku.
i jeszcze ten tekst Króla wczoraj w CNBC, że miasto niedługo obejmie kolejne udziały hehehe...ciekawe, czy ktoś w Ratuszu o tym wie...brakuje na rachunki pewnie znowu.
wkurwia mnie, że niektórym trzeba tłuc do łeba a i tak mało co dociera :drewno:
trwamy dzięki Urzędowi Miasta, w kasie klubowej jest P-U-S-T-O !
to ja mam pytanie co proponujesz??
na ta chwile nie ma zadnej alternatywy dla krola i tyle w temacie....
zgadza sie, tylko UM dopiero wszedł w GieKSe dopiero jak włascicielem został Król
bez niego kasy z UM by nie było (patrz czas gdy GieKSa rządziło Stowarzyszenie)
zgadza sie, tylko UM dopiero wszedł w GieKSe dopiero jak włascicielem został Król
bez niego kasy z UM by nie było (patrz czas gdy GieKSa rządziło Stowarzyszenie)
To miasto przekazało klub Królowi i gdyby nie UM(a dokładnie ich pieniądze) to King by w to nie wszedł.
W obecnym kształcie GieKSie Królowi oddał Uszok i nie piszcie że on nie miał alternatywy, bo miał ich kilka, a poszedł po najniższej linii oporu, myśląc że ściąga sobie problem z głowy.
To miasto przekazało klub Królowi i gdyby nie UM(a dokładnie ich pieniądze) to King by w to nie wszedł.
W obecnym kształcie GieKSie Królowi oddał Uszok i nie piszcie że on nie miał alternatywy, bo miał ich kilka, a poszedł po najniższej linii oporu, myśląc że ściąga sobie problem z głowy.
Sabri Bekdas ??? :zabki:
nie, choć odrzucanie z góry możliwości rozmów na zasadzie "przecież to antychryst" powagi magistratowi nie przynosi.
i o to chodzi Jurek, Uszok zaufał Królowi a Bekdasowi nie
dla Uszoka nie było alternatywy
przeciez on nie jest antychrystem - z tego co sie orientuje to chrzescijanin :P
Irishman
19-07-2011, 12:06
No dobra, gadanie o tym co było, a co by mogło być nie ma już sensu. Ponawiam pytanie Blejza - co TERAZ można zrobić?
i o to chodzi Jurek, Uszok zaufał Królowi a Bekdasowi nie
niby czemu nie? kto mu kazał oddać klub pierwszej lepszej osobie? i to bez sprawdzenia wiarygodności finansowej? Król na dzień dobry był do przodu na tym biznesie, dostał spółkę wartą 5 mln nie wykładając ani grosza, a w posagu dostał kasę z miasta na bieżącą działalność i sponsorów.
przeciez on nie jest antychrystem - z tego co sie orientuje to chrzescijanin :P
p. prezydent to powiedz
to ja mam pytanie co proponujesz??
ja proponuję, żeby wszyscy zdali sobie w końcu sprawę, że Król co do Gieksy żadnych dobrych intencji nie ma. im mniej Zielów88, Irishmanów (no offence Panowie oczywiście) etc. tym lepiej dla nas. bo globalna świadomość o tym co się dzieje w klubie jest na poziomie zerowym, tym bardziej dla ludzi, którzy nie czytają forum (a jest ich sporo).
gdyby Królowi zależało na Gieksie to nie pozwolił by sobie na taką amatorkę jaka ma miejsce w klubie.
ja proponuję, żeby wszyscy zdali sobie w końcu sprawę, że Król co do Gieksy żadnych dobrych intencji nie ma.
oczekuje merytorycznej odpowiedzi a nie kolejnego sofizmatu
tereny Ceglanej to według tego co się mówi grube kilkaset milionów złotych
patrząc przez pryzmat tego za ile CZ kupił Śrem (10 mln), to nie nazywał bym tego "czymś ekstra"
na Ceglaną wskazują też pewne kontakty pomiędzy naszym znanym kibicem, a Królem...które sięgają jeszcze pierwszych negocjacji co do przejęcia klubu (gdy Król strzelił damskiego focha bez powodu, pewnie większość z was już pozapominała o tym ważnym fakcie).
niby czemu nie? kto mu kazał oddać klub pierwszej lepszej osobie? i to bez sprawdzenia wiarygodności finansowej? Król na dzień dobry był do przodu na tym biznesie, dostał spółkę wartą 5 mln nie wykładając ani grosza, a w posagu dostał kasę z miasta na bieżącą działalność i sponsorów.
były 3 opcje: Król, Bekdas i Pan X
Król z którym zna się z KHW
Bekdas którego nie zna i jest "antychrystem"
X z którym się pochajał kiedyś
ps. nie piszę tutaj o naszych wyobrażeniach i naszych oczekiwaniach, bo pewnie dla wielu najlepszą opcją był Bekdas
no i nie zgodzę się że nie przemyślał tego, zresztą sam proces trwał długo i nie była to decyzja podjęta w jeden dzień
Irishman
19-07-2011, 12:24
Spoko Whyduck, no problem.
Ale wiesz, świadomość (tym bardziej globalna) fajna rzecz, ale KONKRET - co można teraz zrobić?
Podczas najbliższej sesji rady miasta głosowany będzie punkt zmian w budżecie miasta na 2011 r.
- punkt brzmi: - podwyższenie kapitału zakładowego i objęcie akcji spółki GKS GieKSa Katowice S.A. - 1.800.000
zł .
http://bip.um.katowice.pl/index.php?s=16&r=1221779186&id=1311062976
str. 5
Zakładam, że uchwała przejdzie przynajmniej w zakresie spraw związanych z GKSą.
Oby to był dobry poczatek.
pozdro
Jurek nie żebym się czepiał ale tak jak uważam że Król chce tu zarobić nie wkładając nic tak twoja wypoweidź wydaj emi sie nieścisła mozesz mi wytłumaczyć po pierwsze jaką to spółkę dostał Król ? A po drugie co było warte 5 milionów ?
Jurek nie żebym się czepiał ale tak jak uważam że Król chce tu zarobić nie wkładając nic tak twoja wypoweidź wydaj emi sie nieścisła mozesz mi wytłumaczyć po pierwsze jaką to spółkę dostał Król ? A po drugie co było warte 5 milionów ?
warta 5 mln zl spolka z dlugiem siegajacym 4,3 mln .....
...u nas zawsze się tylko narzeka... Tak coś czuję, że nawet jakby były miliony w klubie i eldorado to i tak zawsze zanlazłoby sie coś nad czym by można ponarzekać:jezor:
optimusprime
19-07-2011, 13:36
Podczas najbliższej sesji rady miasta głosowany będzie punkt zmian w budżecie miasta na 2011 r.
- punkt brzmi: - podwyższenie kapitału zakładowego i objęcie akcji spółki GKS GieKSa Katowice S.A. - 1.800.000
zł .
http://bip.um.katowice.pl/index.php?s=16&r=1221779186&id=1311062976
str. 5
Zakładam, że uchwała przejdzie przynajmniej w zakresie spraw związanych z GKSą.
Oby to był dobry poczatek.
pozdro
Bardzo dobrze, że osoby z najbliższego kręgu prezydenta czasem zaglądają na to forum.......... oby tak dalej
Spółka przed przejęciem klubu miała (wirtualny) kapitał 5 milionów zł. Za darmo dostała klub(sekcję, piłkarzy, herb nazwę itp.), więc gdyby teraz ktoś chciał od Króla GieKSę odkupić, to na dzień dobry usłyszy że akcję Kinga są warte 5 mln.
Dla przykładu gdyby miasto chciało razem z CZ stworzyć spółkę GKS Katowice, to CZ chcąc mieć obecny poziom akcji, musiałby te 5 milionów wnieść(w umówiony z innymi akcjonariuszami sposób).
ps. nie piszę tutaj o naszych wyobrażeniach i naszych oczekiwaniach, bo pewnie dla wielu najlepszą opcją był Bekdas
no i nie zgodzę się że nie przemyślał tego, zresztą sam proces trwał długo i nie była to decyzja podjęta w jeden dzień
Tomasz... a wariant zabrzański? kielecki? wrocławski? bydgoski? szczeciński? gliwicki? to tylko kilka przykładów...
Nie chodzi o to żeby wmawiać że King to zło wcielone, ale sam wariant i sposób przeprowadzenia transformacji w klubie był totalnie nieprzemyślany.
sam herb klubu był swego czasu wyceniony na ponad 1.5 mln
Spółka przed przejęciem klubu miała (wirtualny) kapitał 5 milionów zł. Za darmo dostała klub(sekcję, piłkarzy, herb nazwę itp.), więc gdyby teraz ktoś chciał od Króla GieKSę odkupić, to na dzień dobry usłyszy że akcję Kinga są warte 5 mln.
Dla przykładu gdyby miasto chciało razem z CZ stworzyć spółkę GKS Katowice, to CZ chcąc mieć obecny poziom akcji, musiałby te 5 milionów wnieść(w umówiony z innymi akcjonariuszami sposób).
Jurek kapitał nie był wirtualny ponieważ został on wpłacony wcześniej i chyba w miarę szybko ( jeszcze przed przejęciem GKS ) został w różny sposób zagospodarowany , oczywistym jest że poza drobnymi kwotami zwiazanymi z objęciem przez CZP części akcji w podwyższonym kapitale , Król nie włożył zbyt dużo pieniędzy do klubu. Natomiast pamiętaj że Król przejął klub rówież z jego zobowiązaniami.
Co nie zmienia faktu że Król jest dla mnie mistrzem w robieniu różnych sztuczek księgowych i wykorzystaniem mechanizmów rynków kapitałowych i potrafi nie wkładając nic zarobić niezły hajs. Szkoda że klub na tym nie korzysta choć myślę żę na ewentualnej transakcji z akcjami Pronoxu mozęmy skorzystać.
a propo co dalej i kto jesli nie Król
http://www.dziennikzachodni.pl/fakty24/428801,milionerzy-z-woj-slaskiego-lista-milionerow,id,t.html#material_1
u Ciebie nie zmienilo sie tylko jedno...
jak na kazdym walnym - spozniony, zagubiony i nie w temacie...
u Ciebie również > jak zawsze antagonizujesz, górują emocje i piszesz pół słówkami
wyjaśnij konkretnie co napisałem nieprawdziwego ?
jednak chcemy lub nie to dzięki niemu trwamy ...
: ))))))))
tereny Ceglanej to według tego co się mówi grube kilkaset milionów złotych
Może się mówić nawet, że te tereny są warte grube miliardy co nie znaczy, że to jest prawdą.
Te tereny na pewno nie są warte kilkaset milionów.
: ))))
piszesz to na serio czy najadles sie jakis tabletek ???
niezle znasz historie swego KLUBU : ((
Krol ktory byl faworytem Uszoka,
Bekdas ktory niby poprzez sadzenie sie z naszym Panstwem byl zlem koniecznym,
no i pan x (twoj dobry znajomy ; )) ktory probowal/zrobil Uszoka na szaro i nie byl brany wogole pod uwage...
Uszok sadzil ze krol nie dosc ze ma dobre intencje to i ma siano a przy tym w koncu pozbedzie sie problemu...
czas pokazal ze sie mylil a wiecznie pusta kasa dobitnie o tym swiadczy...
ps dobrze bys wiedzial co wydarzylo sie miedzy 10 a 15 marca 2010 i jakie to mialo przelozenie na pozniejsze dzialania niektorych instytucji ; ))
co sie dzieje??? ; ))
Do wszystkich "znających" intencje CZ proszę aby poczekali na efekty ich działań i ocenili ich po sezonie 2011/2012 - szczególnie m1964.
Prawda jest taka że Uszok ani Stowarzyszenie nie miało innego wyjścia jak wybór CZ na inwestora.
Co do stwierdzeń , że nie mamy reklamodawców to też się z tym nie zgodze :
- był Energomontaż - nikt nie mógł przewidzieć że w styczniu zmienią prezesa, a nowo wybrany wypnie na nas dupe),
- jest Agito (co prawda powiązany kapitałowo z CZ ale jest),
- jest miasto,
- będą kolejni (na 100%).
Panowie więcej wiary i optymizmu !! I wszyscy na B1 w piątek!!
nie chce znowu jątrzyć, marudzić i czarnowidzić... ale z tego co wymieniłeś to EP było załatwione przez miasto, to raz, a dwa to przed zmianą prezesa było planowane wcześniejsze zakończenie współpracy, ponieważ nie byli z niej zadowoleni.
Na obecną chwilę całą zabawę finansuje miasto i daj Bóg żeby funkcjonowanie CZ w tym całym układzie przerodziło się w końcu na jakieś wymierne efekty finansowe i organizacyjne.
Do wszystkich "znających" intencje CZ proszę aby poczekali na efekty ich działań i ocenili ich po sezonie 2011/2012 - szczególnie m1964.
Prawda jest taka że Uszok ani Stowarzyszenie nie miało innego wyjścia jak wybór CZ na inwestora.
Co do stwierdzeń , że nie mamy reklamodawców to też się z tym nie zgodze :
- był Energomontaż - nikt nie mógł przewidzieć że w styczniu zmienią prezesa, a nowo wybrany wypnie na nas dupe),
- jest Agito (co prawda powiązany kapitałowo z CZ ale jest),
- jest miasto,
- będą kolejni (na 100%).
Panowie więcej wiary i optymizmu !! I wszyscy na B1 w piątek!!
energomontaz dla ciebie - byl z gory nastawiony na szybki szpil i nawet nikt sobie nie robil nadziei (RESZTA PW),
agito nie rob wstydu,
MIASTO JEST JEDYNYM WLASCICIELEM TEGO KLUBU - ZYWA GOTOWKA !!!
kolejni - zartujesz nawet TESSA ktora jest np na Lechu TO DZIALANIE NASZEGO FANATYKA ktory dostajac oferte od nas malo sie nie przewrocil : ((
nikt nie szuka setek drobnych sponsorow bo po co - lepiej zlapac frajera co oplaci wszystko a moze cos jeszcze na inne inwestycje zostanie...
krol to pustak i dzis dostal to na twarz...
sam herb klubu był swego czasu wyceniony na ponad 1.5 mln
Przez kogo wyceniony? Na jakiej podstawie?
Podmiot jest warty tyle ile za niego ktoś chce dać. Za nas nikt nie chciał dać ani grosza (chyba, że powiecie kto chciał kupić klub za żywą gotówke).
Jurek widzę, że teraz ci się wszystkich fajnie oskarża. Ja pamiętam jeszcze czas kiedy drżeliśmy czy uda się wystartować w następnej rundzie. Kiedy były pomysły startowania znowu od początku. Kiedy byliśmy od krok od spadku. I to nie było wcale pod rządami Króla.
Kurwa mać.
By rządzić trzeba dawać kasę, więc Król nie rządzi. Kasa wpada jedynie od miasta, więc właścicielem klubu (jedynym) jest miasto Katowice. UM daje robić się w bambuko (a raczej dawał, bo teraz i tam zaczynają myśleć choć powoli) i w sumie dzięki temu istniejemy. Pytanie jak długo?
Ale ciekawi mnie jak?
Jakim sposobem miasto wrzuca do spółki akcyjnej kase, a Król nie? Bo to dosyc ciekawa kwestia.
Jurek widzę, że teraz ci się wszystkich fajnie oskarża. Ja pamiętam jeszcze czas kiedy drżeliśmy czy uda się wystartować w następnej rundzie. Kiedy były pomysły startowania znowu od początku. Kiedy byliśmy od krok od spadku. I to nie było wcale pod rządami Króla.
1.nie było pomysłów startowania od początku(za moich czasów), ani ryzyka że nie wystartujemy.
2.nigdzie nie neguje problemów jakie były za czasów SSK, tyle że myśmy się finansowali trzy sezony zupełnie bez pomocy miasta i mieliśmy przychody z działalności dużo większe niż obecna wundermachine Kinga działająca od początku tylko dzięki kasie Uszatego. Niech ten chłop włoży w końcu coś od siebie: kase, ludzi, know how, bo na razie tylko przejadamy miejskie pieniądze i marnujemy szanse.
Ale ciekawi mnie jak?
Jakim sposobem miasto wrzuca do spółki akcyjnej kase, a Król nie? Bo to dosyc ciekawa kwestia.
i tu jest sedno tematu - 90% ludzi nie kuma ze kapital wcale nie musi oznaczac gotowki co w tym przypadku jest widoczne az za bardzo...
podniesienie kapitalu przez cz "zmuszalo" miasto do wyplacenia kasy...
ciekawe co staloby sie jakby miasto wnioslo do spolki nowy stadion wart np 100 milionow ; ))
marnujemy szanse.
i tu kolejna ZLOTA MYSL !!!
nie wykorzystac takiej szansy to idiotyzm!!!
najzwyklej w swiecie dlugo takej szansy mozemy nie trafic niewielkim nakladem finansowym osiagnac UPRAGNIONY AWANS...
tu nie dosc ze nie placi sie wyplat na czas to nie ma kasy na dobrego/dobrych napadziorow...
i tu jest sedno tematu - 90% ludzi nie kuma ze kapital wcale nie musi oznaczac gotowki co w tym przypadku jest widoczne az za bardzo...
podniesienie kapitalu przez cz "zmuszalo" miasto do wyplacenia kasy...
ciekawe co staloby sie jakby miasto wnioslo do spolki nowy stadion wart np 100 milionow ; ))
Myśe, że wszyscy akurat to kumają, ale jak to się dzieje?
Jestem po prostu ciekawy co wnosi CZ?
CZ robi dobry PR, przez co miasto ma spokoj ;]
http://***************/kapital-gks-u-katowice-zostanie-podwyzszony-do-16-milionow-zlotych,sport-slaski,29759,info.html
To daje ten Centrozap 4 i pół bańki czy nie?
Nie daje. W sumie to nie da nic, ale 4,5 bańki to ktoś w Sporcie (bo że szmatławiec sportśląski zrobi kopiuj/wklej to wiadomo) musi dostawać premie od Króla za ubarwianie rzeczywistości. Macie może typy, który to redaktor :)?
Centrozap obejmie nowe akcej o wartości 4,5 miliona ale niekoniecznie wniesie w zamian gotówke do spółki , może np wnieść aportem jakieś akcje które posiada np. Pronoxu lub innej swojej zależnej spółki.
a może King da te 4 bańki i się miło rozczarujemy? :)
POwiem szczerze że zdziwie się jezęli miasto zgodizło sie na to że oni dadzą 1,8 miliona w cashu a King cos wniesie aportem więc poczekamy zobaczymy
...a mozna się mile "rozczarować"?:zabki:
Trójkolorowy64
20-07-2011, 16:58
Z Prezesem Spółki GKS GieKSa Katowice Panem Jackiem Krysiakiem o przeprowadzonej ofercie prywatnej, o dużym inwestorze oraz o planach klubu rozmawia Artur Górski – twórca serwisu NewConnector.pl.
Artur Górski: Zakończyła się już oferta prywatna Spółki. Czy udało się pozyskać tyle środków ile zakładaliście?
Jacek Krysiak: Przede wszystkim należy podkreślić, iż do obrotu wprowadzamy akcje już objęte przez dotychczasowych akcjonariuszy. Celem strategicznym Spółki było zbudowanie stabilnego akcjonariatu w oparciu o podmioty zainteresowane rozwojem Spółki i zapewniające jej wiarygodność oraz zdolność do zwiększenia swojego potencjału. W ramach kapitału docelowego Spółka wyemituje jeszcze 6,8 miliona akcji. Rozmowy o ich objęciu trwają. Akcje te również będą wprowadzone do publicznego obrotu.
A.G.: Kiedy należy spodziewać się debiutu na rynku NewConnect?
J.K.: Złożyliśmy wszystkie niezbędne dokumenty łącznie z dokumentem informacyjnym, które zostały przyjęte i zatwierdzone przez Giełdę Papierów Wartościowych. Akcje Spółki zostały dopuszczone już do obrotu publicznego, a my zaproponowaliśmy datę debiutu na 25 lipca. Czekamy na akceptację GPW w tej kwestii.
A.G.: GKS Katowice będzie drugim po Ruchu Chorzów klubem notowanym na alternatywnym rynku. Od kilku dni kurs tej spółki rośnie bardzo mocno po informacjach, że w akcjonariacie pojawił się znany inwestor, Mariusz Patrowicz. Pojawiają się także informacje, że objął on akcje Gieksy. Czy to prawda?
J.K.: Zgadza się, prowadzimy rozmowy z Panem Patrowiczem, który jest zainteresowany wejściem w obie spółki, choć nie ukrywa, że bardziej interesuje go klub ekstraklasowy. Jednak GKS w krótkiej perspektywie również ma się znaleźć w elicie, więc zainteresowanie naszym Klubem jest zrozumiałe.
A.G.: W minionym sezonie zajęliście 11 miejsce w 1 lidze. Strategia rozwoju spółki zawiera między innymi plan awansu w tym sezonie do Ekstraklasy. Jak zamierzacie tego dokonać?
J.K.: W poprzednim sezonie bardzo wiele się nauczyliśmy i myślę, że w tej chwili udało nam się wyeliminować te błędy, które popełniliśmy przed rokiem. Zatrudnienie graczy z ekstraklasową przeszłością pozwoliło na utrzymanie drużyny w I lidze i podniesienie umiejętności szczególnie młodych zawodników. Mając jednak na uwadze strategiczny cel jakim jest awans do Ekstraklasy, na zakończenie sezonu przeprowadzona została analiza pracy sztabu szkoleniowego oraz przydatności poszczególnych piłkarzy dla drużyny pod kątem jego realizacji. W jej wyniku dokonaliśmy gruntownej reorganizacji, wprowadzając znaczące zmiany personalne w sztabie szkoleniowym oraz w samej drużynie. Pozyskaliśmy bardzo dobrego trenera młodego pokolenia, który odnosił już sukcesy na niższym szczeblu i ma wielkie ambicje. Mamy drużynę, w której dominują młodzi, utalentowani gracze wspierani przez grupę zawodników bardziej doświadczonych. Mamy bardzo wyrównaną kadrę, co jest podstawą, jeśli chce się walczyć o awans. To jest grupa ludzi, którzy bardzo chcą osiągnąć sukces, którzy dobrze się rozumieją i tworzą kolektyw. Poza tym nie jesteśmy postrzegani jako faworyci, a to faworytom zwykle jest najtrudniej. Biorąc pod uwagę wszystkie te aspekty i dodając sporą grupę oddanych kibiców wspierających drużynę zarówno na meczach w Katowicach, jak i na stadionach rywali można być optymistą. Nie chcemy robić hucznych zapowiedzi i buńczucznie zapowiadać, że pokonamy każdego rywala. Przyjęliśmy filozofię, która przyniosła sukces Adamowi Małyszowi. W każdym meczu chcemy zagrać dwie równe, dobre połowy. Wystarczy, że strzelimy jednego gola więcej niż rywale, a będziemy zadowoleni. Piłka nożna to gra, w której liczą się bramki – nic innego. Mniej ważny jest styl, ważne, by w każdym meczu zdobywać punkty.
A.G.: W jaki sposób spółka ma zamiar budować skuteczny system skautingu?
J.K.: Budowa systemu skautingowego to jeden z priorytetowych działań Spółki. Dobrze funkcjonujący skauting to w dzisiejszej piłce podstawa sukcesu. My w GKS-ie wyznajemy zasadę, że najpierw szukamy zawodników wśród naszych wychowanków, a następnie sprawdzamy rynek. Olbrzymią pracę w zakresie skautingu wykonują nasi trenerzy grup młodzieżowych. To oni często wyłapują młode talenty w drużynach rywali i zapraszają do GieKSy. Tu pod okiem fachowców talenty są szlifowane i w końcu trafiają do I drużyny. Tak było choćby z naszym reprezentacyjnym pomocnikiem Tomkiem Hołotą.
Poza tym współpracujemy ze skautami obserwującymi drużyny niższych lig. Tam również gra wielu utalentowanych chłopców, którzy – gdy tylko dostają szansę – pokazują się z bardzo dobrej strony. Zawodnik zaproponowany przez skauta jest obserwowany przez naszych trenerów oraz doradę Zarządu ds. sportowych Jana Furtoka. Wciąż pracujemy nad tym, by rozszerzać bazę skautów na inne regiony Polski. To jest długi proces, którego wymierne efekty zauważalne będą dopiero za jakiś czas, ale warto iść w tę stronę.
A.G.: Spółka planuje także zdywersyfikować źródła przychodów oraz wykorzystać zależne spółki. Na czym ma polegać ta dywersyfikacja?
J.K.: Przede wszystkim chcemy zwiększyć wpływy z karnetów i biletów na mecze drużyny. Liczymy na to, że dobra gra zespołu przyciągnie na stadion większą liczbę kibiców. Podobny efekt powinno przynieść otwarcie nowego stadionu. Pragniemy również zwiększyć wpływy ze sprzedaży oficjalnych pamiątek klubowych. Planujemy także – poprzez nasze spółki zależne – rozpocząć działalność handlową nie związaną stricte z gadżetami i pamiątkami. Na razie jest jednak zbyt wcześnie, by mówić o szczegółach.
A.G.: Na jakim etapie jest proces budowy nowego Stadionu Miejskiego w Katowicach?
J.K.: Nowoczesny stadion to jedna z podstaw sprawnego funkcjonowania Klubu. Infrastruktura piłkarska w Polsce wreszcie się poprawia i Katowice nie mogą pozostać w tyle. Dlatego Urząd Miasta podjął się budowy nowego obiektu przy ulicy Bukowej. Pierwotny projekt nie zyskał pełnej aprobaty z naszej strony w związku z czym ogłoszony został przetarg na przeprojektowanie pierwszej propozycji, zgodnie z uzgodnionymi przez nas z Magistratem propozycjami. Jesienią Urząd Miasta powinien zaprezentować nowy projekt i wówczas ma się rozpocząć proces przygotowawczy. Realnie patrząc, roboty wyburzeniowe na obecnym stadionie mogą ruszyć pod koniec maja 2012 roku. Bardzo byśmy chcieli, żeby nowy stadion był gotowy w 2014 roku, co zbiegłoby się z obchodami jubileuszu 50-lecia istnienia GKS-u. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, ten termin będzie realny.
A.G.: Jak spółka chce zwiększać frekwencję na meczach?
J.K.: Nie da się ukryć, że największym wabikiem dla kibiców są dobre wyniki sportowe. Od tej strony wszystko jest w nogach zawodników. Muszę zaznaczyć, ze GKS ma sporą grupę oddanych fanów, którzy są z drużyną na dobre i na złe. Bardzo wielu mieszkańców Katowic i miast ościennych jest jednak tzw. „uśpionymi kibicami”. Są to ludzie, którzy sympatyzują z GieKSą, interesują się sprawami związanymi z Klubem, a przede wszystkim wynikami, ale na stadionie zjawiają się rzadko. Właśnie tych kibiców chcemy ściągnąć na Bukową. Do nich skierowane będą kampanie reklamowe w prasie, radiu i telewizji. Z myślą o nich przygotowujemy promocje biletowe. Myślimy tu szczególnie o rodzinach, dla których mamy specjalnie wyznaczony sektor tzw. „rodzinny”. Klub jest partnerem miejskiej akcji „Nas troje i więcej” oferując tanie bilety dla rodzin 3+. Poza tym cenami biletów zachęcamy do przyjścia na mecze GieKSy kobiety i dzieci do lat 15. Nieocenioną rolę mają jednak do spełnienia sami kibice. Żadne działania nie są bowiem tak skuteczne, jak marketing szeptany. To, gdy kolega wyciągnie na mecz kolegę, a ten zobaczy dobre widowisko i postanowi przyjść znowu. Mało tego – może zachęci innych kolegów, może weźmie rodzinę. W ten sposób buduje się frekwencję i przywiązuje kibiców do Klubu. Nasza głowa w tym, by zapewnić kibicom jak najlepszy komfort oglądania widowiska – tu kłania się kwestia stadionu – i jak najwyższy jego poziom.
A.G.: Czy klub może liczyć na wsparcie Miasta?
J.K.: Urząd Miasta Katowice jest udziałowcem Spółki, a co za tym idzie jej współwłaścicielem. Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której właściciel nie działałby na korzyść swojego podmiotu. Mamy zapewnienie ze strony Pana Prezydenta Piotr Uszoka, Pani Prezydent Krystyny Siejnej i Naczelnika Wydziału Sportu i Rekreacji Sławomira Witka o wsparciu Klubu. Miasto pomagało Klubowi jeszcze zanim został on przejęty przez Spółkę GKS GieKSa Katowice S.A. i czyni to nadal. Liczymy na dalsze wsparcie w naszej drodze powrotnej do Ekstraklasy. Mamy również nadzieję, że Magistrat najszybciej jak będzie to możliwe doprowadzi do końca budowę nowego stadionu, co leży w naszym wspólnym interesie.
A.G.: Należy się spodziewać jakichś spektakularnych transferów w nadchodzącym sezonie?
J.K.: Messiego do Katowic nie ściągniemy… (śmiech) A mówiąc poważnie, nie wydaje mi się, żeby tej drużynie potrzebny był spektakularny transfer. Proszę zauważyć, że GKS w swojej historii zawsze grał najlepiej wówczas, gdy w zespole nie było gwiazd. Stawiamy na młodą, perspektywiczną i wyrównaną kadrę. Oczywiście będziemy chcieli wzmocnić skład, bo aby podnosić swoje umiejętności, zawodnikom potrzebna jest rywalizacja. Im lepsi gracze, tym wyższy jest poziom tej rywalizacji, a to przekłada się na sukcesy drużyny. Spektakularnych transferów jednak nie należy się spodziewać, choć… piłka jest nieprzewidywalna.
A.G.: Bardzo dziękuję za rozmowę.
NewConnector.pl
Jurek, błagam, chyba sam w to nie wierzysz co napisałeś.
a zostało nam coś innego niż wierzyć w cud? :/
Pierwotny projekt nie zyskał pełnej aprobaty z naszej strony w związku z czym ogłoszony został przetarg na przeprojektowanie pierwszej propozycji, zgodnie z uzgodnionymi przez nas z Magistratem propozycjami.
; ))
cały ten klub oparty jest na jednym wielkim FARMAZONIE co dobitnie pokazuje ten wywiad
i tu koło się zamyka
- nie ma zawodników o walkę do ekstraklasy - nie ma nowych kibiców - nie ma kasy z biletów (ceny jakie zaproponował zarząd "na pewno" przyciągną nowych kibiców), nie ma kasy za gażdżetów (kurwa, jaki klub na świecie utrzymuje się z kubków i smyczek :szok:) - nie ma kasy, nie ma zawodników na ekstraklase. Do tego dochodzi szarpanie wizerunkiem klubu i wciąganie go w swoje machloje. Jak ktoś przejmnie kiedyś spółke to juz teraz mu wspolczuje a jeszcze bardziej miastu. Bo Król będzie robił nowe akcje podwyższał kapitał (do 16 mln :lol2: - zaokragli se chlopie do 20 łatwiej liczyc...) i tak, chcac nie chcac bedziemy kurwa w tym gownie siedzieli. Na nowy stadion nie przyjdzie co mecz 20tys ludzi, jak bedziemy mieli po 10 to powinno byc OK, ale "dzielenie skory na niedzwiedziu" nie wrozy niczego dobrego
A.G.: Na jakim etapie jest proces budowy nowego Stadionu Miejskiego w Katowicach?
J.K.: Nowoczesny stadion to jedna z podstaw sprawnego funkcjonowania Klubu. Infrastruktura piłkarska w Polsce wreszcie się poprawia i Katowice nie mogą pozostać w tyle. Dlatego Urząd Miasta podjął się budowy nowego obiektu przy ulicy Bukowej. Pierwotny projekt nie zyskał pełnej aprobaty z naszej strony w związku z czym ogłoszony został przetarg na przeprojektowanie pierwszej propozycji, zgodnie z uzgodnionymi przez nas z Magistratem propozycjami. Jesienią Urząd Miasta powinien zaprezentować nowy projekt i wówczas ma się rozpocząć proces przygotowawczy. Realnie patrząc, roboty wyburzeniowe na obecnym stadionie mogą ruszyć pod koniec maja 2012 roku. Bardzo byśmy chcieli, żeby nowy stadion był gotowy w 2014 roku, co zbiegłoby się z obchodami jubileuszu 50-lecia istnienia GKS-u. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, ten termin będzie realny.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
To juz jest tak zalosne, ze az smieszne :lol:
Ogólnie bardzo fajny artykuł... Tylko Trójklorowy pomylił dział.
Ale mamy pytanie: jakie GieKSa ma spółki zależne które by się podjęły takiej działalności?
Planujemy także – poprzez nasze spółki zależne – rozpocząć działalność handlową nie związaną stricte z gadżetami i pamiątkami.
Magiery nie wolno zwalniać bo za chwilę będzie wiele akcji dla "śpiochów":
Do nich skierowane będą kampanie reklamowe w prasie, radiu i telewizji.
Ale mamy pytanie: jakie GieKSa ma spółki zależne które by się podjęły takiej działalności?
na chwilę obecną jest jedna taka spółka, druga "w drodze"
FC OLKUSZ
20-07-2011, 22:47
Niestety ale moim zdaniem Krysiak robi dobra minę do złej gry. Olej w głowie ma ale ......................
Co Wy się denerwujecie tym wywiadem, to typowy wywiad PR, czyli wszystko pokazać, że jest ekstra. Nie do nas wywiad był adresowany, więc dajcie sobie spokój z tym czepianiem się.
Zarząd GKS GieKSa Katowice S.A. informuje, iż dnia 11 lipca 2011 Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie SA podjął Uchwałę Nr 879/2011 w sprawie wprowadzenia do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect 10.675.878 akcji zwykłych na okaziciela spółki o wartości nominalnej 1 zł (jeden złoty) każda, na które składa się :
1) 100.000 (sto tysięcy) akcji serii A,
2) 6.000.878 (sześć milionów osiemset siedemdziesiąt osiem) akcji serii B,
3) 3.000.000 (trzy miliony) akcji serii C,
4) 1.000.000 (jeden milion) akcji serii D,
5) 575.000 (pięćset siedemdziesiąt pięć tysięcy) akcji serii E.
Podstawa prawna: § 3 ust 1 Zał. nr 3 Reg. ASO
http://***************/dokapitalizowanie-gks-u-nie-jest-pewne-pan-krol-wyszedl-przed-szereg,sport-slaski,29786,info.html
hehehe
Adik1964
21-07-2011, 13:50
http://***************/dokapitalizowanie-gks-u-nie-jest-pewne-pan-krol-wyszedl-przed-szereg,sport-slaski,29786,info.html
hehehe
??" Teoretycznie klepnięcie tej decyzji to tylko formalność, ale przecież niczego nie można wykluczyć - dodaje.":huh:
whyduck to jest takie śmieszne? Moim zdaniem nie za bardzo....
uśmiecham się, bo nie dalej jak 2 dni temu się śmialiśmy z Lotusem przy okazji wywiadu Kinga dla TVN..."ciekawe czy w ratuszu wiedzą o zakupie kolejnych akcji Gieksy, czy może właśnie się dowiedzieli z tego wywiadu"
decyzja Radnych pewnie będzie pozytywna, ale to i tak kolejny przykład tego, że to co Król mówi dzielimy przez 10.
...ano... intryguje mnei ten debiut... ciekawe jak wypadnie i... jeżeli nei znajdą się inwestorzy to jak to bedzie wytłumaczone...
No i jest potwierdzenie daty debiutu naszej GieKSy:
GKS Gieksa Katowice zadebiutuje na NewConnect 25 lipca
21.07. Warszawa (PAP) - Klub piłkarski GKS Gieksa Katowice zadebiutuje na rynku NewConnect
w poniedziałek, 25 lipca - poinformowała giełda w komunikacie.
Do obrotu na rynku NewConnect trafi 100.000 akcji serii A, 6.000.878 akcji serii B,
3.000.000 akcji serii C, 1.000.000 akcji serii D oraz 575.000 akcji serii D. (PAP)
pr/ ana/
Debiut GieKSy ,transmisja
http://www.gieksa.pl/index.php?mode=n&idNews=75811658
Odpaliłem właśnie transmisję z debiutu, tłumy na sali rzucają na kolana, na sali pięć osób na krzyż.
jajo1964
25-07-2011, 10:35
No takiemu tylko w ryj dać!Niedoinformowany typ...Data powstania w 1963 r.?!Krysiak mógł mu coś powiedzieć...
..też zwróciłem uwagę na ten 1963...
No takiemu tylko w ryj dać!Niedoinformowany typ...Data powstania w 1963 r.?!Krysiak mógł mu coś powiedzieć...
jemu chodziło że decyzja o powstaniu została podjęta 5 listopada 1963 roku :czytaj: aczkolwiek mógłby to sprecyzować że decyzja o powstaniu klubu to 1963 ale właściwe powstanie 27 luty 1964 rok.
jajo1964
25-07-2011, 10:43
Nie,nie,nie!Ten typ uważa że nasza GieKSa powstała w 1963 r.!Świadczy o tym chociaż to,że mówi że za 2 lata będzie pięćdziesięciolecie klubu...
Wiceprezydent Marcin Krupa to jakiś obwieś...... widać człowiek Uszoka.....
Tylko kto kupuje te akcje tego to ja nie wiem, ale na pewno akcje sprzedają byli nasi piłkarze, którym zamienili dług na akcje. I ci są na razie najbardziej wygrani bodostaną więcej pieniędzy niż myśleli bo akcje dostali po 1 zł, a mogą sprzedać je drożej.
Tylko że na razie obrót pozwala na wyciągnięcie niespełna 50 tyś
...ptrzy tym filmiku to się łęzka w oku kręci....
Ktoś mnie oświeci? Był dzwonek oznaczający wejście spółki na giełdę? Bo przegapiłem chwilę na początku (jak wszedłem do pokoju to konferansjer przedstawiał przybyłe osoby).
19dobrzyk64
25-07-2011, 11:00
Dokładnie. Chociaż jeszcze na szpile chodzić w tych latach nie mogłem to się wzruszyłem tym filmikiem po raz kolejny. Teraz tylko czekać na awans żeby wspólnie CAŁĄ GieKSą świętować na "rynku" :cham:
EKSTRAKLASA ALBO ŚMIERĆ!!!
Aha i najśmieszniejsze było pod koniec: tryumfujący Stawowy po meczu z Pogonią i napis kończący filmik: "Wytrwałość rodzi zwycięstwo". :cham:
Miło by było, żeby zawodnicy jednak mieli garnitury z logo klubu, a nie koszulki meczowe + dżinsy, jak już się pcha na giełdę, to trzeba jednak więcej profesjonalizmu wykazać. Z drugiej strony, koleś prowadzący prezentację jakiś taki dziwny, Krysiak zestresowany widać, a że Jasiu nie wyskoczył w skórze to dziw. Ogólnie cała "uroczystość" mocno skromna moim zdaniem, zobaczymy co dalej, koniec z usprawiedliwianiem nieróbstwa w klubie, tym że najważniejsze jest przygotowanie się do wejścia na giełdę. Prezentacja historii klubu nawet ok, tylko tą bramkę Nowaka z pamiętnego 1-6 mogli sobie darować.
Patrząc na różne debiuty spółek a trochę ich oglądałem to było normalnie bez szału ale też nie odstawaliśmy w drugą stronę. Musicie pamietać że tak naprawde New Connect jest takim śmiesznym rynkiem dla śmiesznych spółek
Od razu akcje +10%, a chorzowscy -16% :cham:
I ci są na razie najbardziej wygrani bodostaną więcej pieniędzy niż myśleli bo akcje dostali po 1 zł, a mogą sprzedać je drożej.
Niekoniecznie bo nie każdy dostawał kasę na zasadzie 1 złoty długu = jedna akcja.
ciekawy ktory z bylych pilkarzy wystawil sprzedaz za 2.67 :lol2:
obrót jest nawet niezły, ale i tak stawiam, że pod koniec sesji będzie +0.00% :)
ciekawy ktory z bylych pilkarzy wystawil sprzedaz za 2.67 :lol2:
szaleńcy z bukowej...
Irishman
25-07-2011, 13:01
...Prezentacja historii klubu nawet ok, tylko tą bramkę Nowaka z pamiętnego 1-6 mogli sobie darować.
A nie była to przypadkiem bramka z Pogonią?
Była i ta z Pogoiną i ta z Podbeskidziem
Akcje pachnących inaczej już 20proc. na minusie, największy spadek dzisiaj, ciekawe czy to wpływ debiutu GieKSy?
GieKSas85
25-07-2011, 14:07
Typ co prowadził wyjechał z tym 9:0 z Szombierkami:D:D:D:D:D:D
jakby to był największy sukces w historii klubu
FC OLKUSZ
25-07-2011, 14:19
Jest gdzies filmik z tego debiutu??
http://gpwmedia.pl/ondemand/1178,20110725_gieksa.wmv
MarcoPolo81
25-07-2011, 14:25
:szpada:jest http://gpwmedia.pl/videos?c=1
Może ktoś napisać jak kupić akcje GieKSy, niestety nie mogłem być na szkoleniach a chciałbym kupić parę akcji?
zapytaj w swoim banku o rachunek maklerski.
Nie wiem czy ktoś wspominał o tym wcześniej, ale jadąc DTŚ w strone Katowic na wysokości Auchana na wiadukcie wisi baner odnoszący się do dzisiejszego wejścia na giełde i zachęcający do kupna akcji.
Pierwszy dzień notowań zakończony +10%,niezle !
Trójkolorowy64
25-07-2011, 16:49
Wywiad z J.Krysiakiem:
http://gpwmedia.pl/ondemand/1192,20110725_gks_wywiad.mp4
Silesian
25-07-2011, 16:56
Cena maksymalnma dziś też bardzo ładna:)Udany debiut.Choć myślę,że teraz częśc osób nastawionych na szybki zysk pozbędzie się akcji.Miejmy nadzieje,że inwestorów będzie jednak przybywać:)
pięknie klub przygotował kibiców do zakupu akcji, dostałem 4 PW z pytaniem "napisz proszę jak mogę kupić*akcje Gieksy" :kac:
pięknie klub przygotował kibiców do zakupu akcji, dostałem 4 PW z pytaniem "napisz proszę jak mogę kupić*akcje Gieksy"
No właśnie: jak wygłądała frekwencja na szkoleniach organizowanych przez klub?
Jaki poziom szkolenia?
pięknie klub przygotował kibiców do zakupu akcji, dostałem 4 PW z pytaniem "napisz proszę jak mogę kupić*akcje Gieksy" :kac:
Akurat tutaj przynajmniej jeśli chodzi o liczbę szkoleń to było ich wystarczającą a z tego co słyszalem to frekwencja na nich minimalna...
Akurat tutaj przynajmniej jeśli chodzi o liczbę szkoleń to było ich wystarczającą a z tego co słyszalem to frekwencja na nich minimalna...
wiadomo, że zawsze znajdzie się ktoś z głową w chmurach, ale proste how-to na gieksa.pl by się przydało.
A w naszych barwach Panie Prezesie są trzy kolory - czarny, zielony i ZŁOTY - a nie żółty. Prezes to powinien wiedzieć ...
Może ktoś napisać jak kupić akcje GieKSy, niestety nie mogłem być na szkoleniach a chciałbym kupić parę akcji?
Skocz do Banku Ochrony Srodowiska ( oni robili szkolenia) zapytaj się o gościa który to prowadził , pomoże ci i wytłumaczy- oni też z tego żyją
jak ktoś ma eMaklera w mBanku to zakup akcji to łatwizna
w wiadomosciach na Polsacie gadaja o nas :D
jak ktoś ma eMaklera w mBanku to zakup akcji to łatwizna
emakler obsługuje newconnect? Bo wydawało mi się, że nie, ale mogę się mylić.
A w naszych barwach Panie Prezesie są trzy kolory - czarny, zielony i ZŁOTY - a nie żółty. Prezes to powinien wiedzieć ...
jakiś czas temu w statucie klubu był żółty :)
emakler obsługuje newconnect? Bo wydawało mi się, że nie, ale mogę się mylić.
Obsługuje.
Irishman
25-07-2011, 18:32
Kiedyś tak było, ale nie jestem pewien, czy coś się przez te wszystkie lata i zmiany nie zmieniło? Chyba jednak prezes ma rację...
Zwycięstwo z Szobierakami, o którym mówi ten gościu nie było 6 czerwca 2006, a 7 czerwca 2006.
Taki mały szczegół.
Po wejściu na giełde finanse GKS mają być to wglądu. Gdzie to znajdę?
Kiedyś tak było, ale nie jestem pewien, czy coś się przez te wszystkie lata i zmiany nie zmieniło? Chyba jednak prezes ma rację...
A niby kiedy się zmieniło? I dlaczego,tak po prostu?
Po wejściu na giełde finanse GKS mają być to wglądu. Gdzie to znajdę?
http://www.newconnect.pl/pub/dokumenty_informacyjne/GKS_GieKSa_DI_1.pdf
Tak przy okazji-zajebistym motywem,żeby pokazać właśnie ten złoty kolor w naszych barwach mogłaby być flaga VIP, gdzie taki kolor po prostu lepiej by pasował niż zwykły żółty.
Adres UL. BUKOWSKA 1 40-108 KATOWICE
Nowa siedzibe mamy?
Jak można nabyć te akcje ?
O co chodzi z tymi oznaczeniami ABCDE??
Przychody:
Aktualizacja wartości inwestycji - 6 600 000,00 zł
Wyjaśni mi ktoś skąd te zyski? Ogólnie z tego dokumentu wychodzi, że minimalnie na plus za zeszły rok.
to nie są zyski, jak już się odnosisz do 120 stronnicowego dokumentu to podaj numer strony na której to jest.
O co chodzi z tymi oznaczeniami ABCDE??
oznaczenia kolejno wypuszczanych akcji. przeważnie akcje A to akcje założycielskie, a kolejne to podwyższające kapitał
W 2010 r. klub uzyskał 1,48 mln zł przychodów ze sprzedaży i odnotował stratę na działalności operacyjnej w wysokości 6,8 mln zł. Zysk netto wyniósł w 2010 r. 6,7 tys. zł.
70
Jasne, że nie zyski, złego słowa użyłem.
70
Jasne, że nie zyski, złego słowa użyłem.
podwyższenie kapitału to jest.
tak jak pisze wcześniej, zysk klubu w 2010 to 6.7 tys, w 2009 strata 1.2 mil
Sprzedaż powierzchni reklamowej w roku 2010 kształtowała się na poziomie 1.062.000,00 zł. co stanowiło 75% ogólnych przychodów spółki.
o ile dobrze pamiętam, to nawet za czasów starego zarządu to wyglądało lepiej.
a na oficjalnej stronie klubu:
Pełna nazwa : GKS GieKSa Katowice S.A.
Siedziba : ul. Bukowa 1, 40-108 Katowice
Telefon : + 48 (032) 254 89 14
Fax : +48 (032) 254 89 14
E-mail : biuro(at)gieksa.pl
Strona internetowa : www.gieksa.pl
Krajowy Rejestr Sądowy : KRS 0000336380
Kapitał zakładowy : 10.675.878,00 PLN opłacony w całości
Numer Identyfikacji Podatkowej: 954-26-82-868
Data utworzenia : 27 lutego 1964
Barwy : Złoto - Zielono - Czarne
No to jak w końcu jest ?
whyduck a wyłapałeś tam gdzieś ile konkretnie gotówki dało nam miasto, a ile centrozap?
Przychody:
Aktualizacja wartości inwestycji - 6 600 000,00 zł
Wyjaśni mi ktoś skąd te zyski? Ogólnie z tego dokumentu wychodzi, że minimalnie na plus za zeszły rok.
Te 6,6 mln zł to aktualizacja wartości akcji Pronox na dzień 31.12.2010 r., czyli różnica pomiędzy wyceną początkową tych akcji w bilansie (czyli na moment wprowadzenia do bilansu) a ich wyceną wg kursu giełdowego na dzień 31.12.2010 r.
whyduck a wyłapałeś tam gdzieś ile konkretnie gotówki dało nam miasto, a ile centrozap?
Nie znalazłem nigdzie ile kto dał konkretnie. Natomiast z zestawienia zmian w kapitale własnym wynika, że kapitał w 2010 r. zwiększył się o 3 mln zł. Ze struktury właścicielskiej wynika, że miasto ma udziały o wartości nominalnej 2 mln zł, a w rachunku przepływów pieniężnych widać właśnie kwotę 2 mln zł przy wpływach netto z wydania udziałów (emisji akcji). Czyli można wnioskować, że to miasto w 2010 r. sypnęło kasą na 2 mln zł jeśli chodzi o kapitał. Ten pozostały 1 mln zł został wniesiony pewnie w postaci aportu.
Z ciekawostek centrozapowskich.
Przychody ze sprzedaży usług zrealizowane przez Gieksę na Centrozapie za 2010 r. to netto 313 tys. zł (pewnie sprzedaż powierzchnii reklamowych), a należności na dzień 31.12.2010 269 tys. zł (z Vatem)
Natomiast na dzien 31.12.2010 r. mieliśmy zobowiązania wobec Centrozapu na kwotę 576tys. zl (pewnie w dużej mierze pożyczka na objęcie akcji Pronoxu w dniu 30.12.2010 r. za 0,55 mln zł). Wycena tych akcji wg kursu giełdowego z dnia 31.12.2010 r. to 7,15 mln zł, stąd powyższe 6,6 mln zł w przychodach finansowych z tytulu aktualizacji inwestycji. Dzięki tranakcji objęcia akcji Pronoxu Gieksa pokazała zysk za 2010 r. Bez tego byłaby strata :-)
Fajnie, że teraz wszystko widać (no może prawie wszystko) bo fakty + dobra analiza (jak wyżej) pokazują jakim jesteśmy glinianym kolosoem.
W statucie założycielskim przyjęto barwy złoto-zielono-czarne. Przez kolejne lata jednak upowszechniło się, że nasze barwy to żółto-zielono-czarne, bo chyba nikt nie używał złotego koloru. Ale swoją drogą sztandar GieKSy jest wyszywany akurat złotą nitką.
W statucie założycielskim przyjęto barwy złoto-zielono-czarne. Przez kolejne lata jednak upowszechniło się, że nasze barwy to żółto-zielono-czarne, bo chyba nikt nie używał złotego koloru. Ale swoją drogą sztandar GieKSy jest wyszywany akurat złotą nitką.
Statut założycielski miał Złote ale jak od 4 ligi zaczynaliśmy to w moje ręce wpadł statut klubu wtedy tworzonego na 99% były to żółte:) Nie wiem w sumie co jest teraz ważniejsze który że tak powiem statut jest ważniejszy.
Irishman
26-07-2011, 08:50
No tak mi się to właśnie wydawało, jak pisze blazej i pipen. Ten złoty kolor odwoływał się do koloru jakiego używano na zielono-czarnych sztandarach górniczych, czy na górniczych mundurach.
Może faktycznie dobrze byłoby to ujednolicić i ostatecznie wrócić do korzeni?
Ale zdaje się, że odbiegamy od tematu. Whyduck wczoraj jak się okazało byłeś pesymistą co do naszych notowań. Jak to dziś oceniasz z perspektywy całego dnia? Pytam, bo jesteś chyba wśród nas najlepszym znawcą tematu.
Widzę że Whyduck wyrasta na specjalistę w każdej dziedzinie życia :jezor: Prawda jest taka że dzisiaj bedzie moim zdnaime ostry zjazd w dół i tak moim zdaniem az do poziomu ok. 50 gr za akcję , któ nie sprzedał akcji wczoraj to dostanie teraz zdecydowanie mniej
Whyduck wczoraj jak się okazało byłeś pesymistą co do naszych notowań.
pesymistą jestem co do naszych notowań na dłuższą metę, nigdzie nie mówiłem, że już od pierwszego dnia będzie nurkowanie. zaskoczony pozytywnie jestem obrotem.
Widzę że Whyduck wyrasta na specjalistę w każdej dziedzinie życia
trzym japę jak nie masz nic ciekawego do napisania :)
póki co rozpoczeliśmy sesję od -10%
Pytam, bo jesteś chyba wśród nas najlepszym znawcą tematu.
wcale nie jestem, mam za to mądrych współpracowników...chociaż nie poruszających się raczej po warszawskiej giełdzie.
pesymistą jestem co do naszych notowań na dłuższą metę, nigdzie nie mówiłem, że już od pierwszego dnia będzie nurkowanie. zaskoczony pozytywnie jestem obrotem.
trzym japę jak nie masz nic ciekawego do napisania :)
póki co rozpoczeliśmy sesję od -10%
PRzeciez wiesz że ja lubie słuchac twoich porad :) A co do naszego kursu to obrót u nas może być utrzymywany sztucznie przez Kinga tyle że na coraz niższych kursach :)
bardzo możliwe, tak jak wczoraj nie było opcji w godzine po debiucie na zakup za 1.00, tak dzisiaj latały już paczki po 0.88-0.90
Jestem ciekaw ile akcji dostali piłkarze.
Bo ktoś stoi 13 tysiącami akcji po 1,5 zł.
Dobry jest też zawodnik stojący tysiakiem po 9,95.
podwyższenie kapitału to jest.
tak jak pisze wcześniej, zysk klubu w 2010 to 6.7 tys, w 2009 strata 1.2 mil
Aktualizacja wartości inwestycji to w żadnym razie nie jest podwyższenie kapitału.
Gdyby na przykład okazało się, że pod naszym boiskiem treningowym jest ropa i ktoś chciałby nam dać 100 mln zł za tą działke to aktualizacją byłaby 100mln minus cena działki bez ropy.
U nas pewnie chodziło o jakieś akcje, które posiadamy.
*Piotrko*
26-07-2011, 11:54
http://newconnect.pl/index.php?page=znajdz_spolke&ph_main_content_start=show&ncc_index=GKS
Adres: ulica BUKOWSKA?
:kurwa::kurwa::kurwa::kurwa:
Lars Ulrich
26-07-2011, 12:06
a tam skończcie, przecież jak ja poprawiam niekiedy błędy to się wkurwiacie bo to tylko literówka, tu panowie podobnie mają , Bukowa, Bukowska, pewnie literówka :cham:
Aktualizacja wartości inwestycji to w żadnym razie nie jest podwyższenie kapitału.
Gdyby na przykład okazało się, że pod naszym boiskiem treningowym jest ropa i ktoś chciałby nam dać 100 mln zł za tą działke to aktualizacją byłaby 100mln minus cena działki bez ropy.
U nas pewnie chodziło o jakieś akcje, które posiadamy.
z tą małą uwagą, że działka na należy do nas, a nawet gdyby to zdaje się że ropa byłaby własnością Państwa.
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.