PDA

View Full Version : Egipt

Pucha
31-01-2011, 18:26
Jak wiecie niezłe jaja dzieja sie w Egipcie

http://www.radiopomost.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1444:egipt-kluczowy-dla-izraela&catid=39:wiat&Itemid=59
Tutaj macie przedstawione jak ważny jest Egipt, a poniżej Bractwach Muzułmańskich które sa gływnym kandydatem do przjęcia władzy jak Mubarak poda sie do dymisji..
http://www.geopolityka.org/pl/analizy/696-quo-vadis-aegypte

Tak czy siak w Egipcie będzie jeszcze gorąca przez dłuższy okres czasu...

Jurek
31-01-2011, 20:08
pierdolone brudasy... przez nich miałem prawie całą noc zajebaną. Starzy wczoraj wracali z Sharmu, mieli lądować o 20:30 w Pyrzowicach, wylądowali po 1 w Balicach...

Artis
31-01-2011, 20:18
e to jeszcze nic jakbym wam opowiedział jakie byly/są jaja z moja kumpelą z pracy, która mieszkała sobie w centrum Kairu, która wybrała się rejsowym lotu na wakacje, żeby zobaczyc Egipt od środka.. tzn pokazać koleżanke bo ona zna Egipt bardzi dobrze mieszkała nawet tam 3 miechy.

za duzo by pisać tak w skrócie..

1). 3 dni na lotnisku. LOT ich całkowicie olał
2) brak jedzenia, spanie na ziemi.
3) Konsul był tylko na początku jak była TV, mówił przed kamerami, ze opiekuje sie Polakami ( było ich tam w sumie 8) i dają im jedzenie i picie po czym zmył sie razem z TV i tyle go było widać...
4) wydała 700 zeta na połączenie do PL do lotu z prośbami o przebukowanie biletów. Wszystkie linei latały normalnie ale LOT upierał sie że na lotnisku są czołgi i nie wyśle samolotów.
5) Sprawa jeszcze sie nei zakończyła, chociaż juz jest lepiej. Moja firma wzieła sprawy w swoje ręce i wykupiła jej samolot i na ta chwile jest teraz we frankfurcie i czeka na samolot to Katowic.

Podsumowując to LOT to to samo co PKP. Tego nie mówili w TV ale to co ja sie na razie przez telefon dowiedziałem to szok. Za którymś tam razem nawet nie chcieli rozmawiać z nimi ... 6 jeszcze zostało i koczują jak rumuny. gdzie np takie Turki o Niemcach nie wspominając mieli wszystko elegancko pozałatwiane.

Tevez
31-01-2011, 20:59
pierdolone brudasy... przez nich miałem prawie całą noc zajebaną. Starzy wczoraj wracali z Sharmu, mieli lądować o 20:30 w Pyrzowicach, wylądowali po 1 w Balicach...

Znowu musze się z toba nie zgodzić.
Wiesz w ogóle z czym oni tam walczą i o co? Gdyby przez lata rząd miał cie totalnie w dupie (nawet nie ma porównania z jakimkolwiek europejskim krajem), a zamiast tego realizował polityke USA i po części UE też byś protestował.

Pewnie mieli se dać spokój z protestami, bo starzy od Jurka wrócią kilka godzin później do domu?

Artis
31-01-2011, 21:09
o widze, że cienko z wami

4 posty w temacie i dopiero pierwsza wbita :lol2::lol2:

ale dawać dawać :szpada: może nadrobicie szybko :lol3::lol3:

Jurek
31-01-2011, 21:14
Znowu musze się z toba nie zgodzić.
Wiesz w ogóle z czym oni tam walczą i o co? Gdyby przez lata rząd miał cie totalnie w dupie (nawet nie ma porównania z jakimkolwiek europejskim krajem), a zamiast tego realizował polityke USA i po części UE też byś protestował.

Pewnie mieli se dać spokój z protestami, bo starzy od Jurka wrócią kilka godzin później do domu?

mało mnie ich problemy obchodzą, jedyny pożytek jaki ma z nich europa to kebaby.

Na bliskim wschodzie mamy potężny problem w postaci gigantycznych skupisk biedoty, a w Rosji i USA nie wiedzą jak sobie poradzić z przerostem potencjału nuklearnego... niech się dogadają i rozwiąże się dwa problemy na raz.

a tak poważnie to araby nie dorosły do demokracji, to jest naród którego jak się za pysk nie chwyci to zawsze będzie miał burdel.

marcin GieKSa
31-01-2011, 21:33
No własnie, teraz zwłaszcza Zydki ale tez Usa maja niezła srake. Skonczy sie jak w Iranie w 79 bodajże i bedzie pozamiatane.Zobaczmy jak sie wszystko rozwinie , może El Baradei władze przejmie , nie było by to chyba najgorsze rozwiazanie. Byleby tylko nie radykałowie islamscy.

whyduck
31-01-2011, 22:08
Podsumowując to LOT to to samo co PKP.

żeby się o tym przekonać nie trzeba latać do Kairu, kilka dni po sylwetrze miałem podobne jaja przy locie KTW-WWA.

LOT bankrutuje. a tak naprawdę to chyba komuś zależy aby się tak stało, wtedy pojawi się cudowny wybawca pod nazwą Luftwaffe, który wkupi nasze linie za bezcen i naglę okażą się one rentowne. kolejny plusik na poczet naszego rządu.

Tevez
31-01-2011, 22:26
a tak poważnie to araby nie dorosły do demokracji, to jest naród którego jak się za pysk nie chwyci to zawsze będzie miał burdel.

Co nie znaczy, że zachód nie zawalił sprawy. Na razie na ulicach protestują zwykli ludzie, ale jestem pewny, że już przyglądają się temu islamscy fundamentaliści.
A Egipt to nie jest jakiś gówniany kraj z syfiastymi arabami tylko ponad dwukrotnie większe od Polski lokalne mocarstwo, które trzyma za pyski kraje afrykańskie (chociażby sprawa Nilu).
Egipt znaczy w skali świata 10 razy więcej niż Polska i nasze sprawy z zamachami, mgłami i innymi rzeczami, którymi nikt na świecie się nie przejmuje.
USA zależy na zachowaniu obecnego statusu na bliskim wschodzie (lepiej raczej nie będzie), więc jakby mieli wybierać gdzie wrzucić atomówke to raczje obawiałbym się o nas.

Skąd wiesz, że araby nie dorosły do demokracji? Podasz mi przykład kiedy to Egipcjanie cieszyli się przez dluższy czas demokracją?

Jedno musze przyznać. Teraz na pewno nie jest odpowiedni czas na to, żeby im dać wybrać samym. Bo jest za duże prawodpodobieństwo tego, że na fali nienawiści do USA (niestety słusznej) wybiorą radykalizm religijny. A to znacznie pogorszy sytuacje w regionie (przede wszystkim Arabii Saudyjskiej)

Jurek
01-02-2011, 06:56
policz sobie ile masz arabskich demokracji, które sprawnie funkcjonują. Spokój jest tam gdzie ktoś twardą ręką trzyma władze. W Iraku zaprowadzono demokracje i widzisz jak tam fajnie teraz, bomby na ulicach wybuchają, bida, nędza i korupcja, ale grunt że mogą głosować...

Tevez
01-02-2011, 08:13
policz sobie ile masz arabskich demokracji, które sprawnie funkcjonują. Spokój jest tam gdzie ktoś twardą ręką trzyma władze. W Iraku zaprowadzono demokracje i widzisz jak tam fajnie teraz, bomby na ulicach wybuchają, bida, nędza i korupcja, ale grunt że mogą głosować...

:szok:
To co jest w Iraku nazywasz demokracją? Nie ma prawdziwej demokracji z czołgami na ulicach.
Poza tym porównywanie Iraku to tak jakby napisać w 90 roku, że Polacy nie dorośli do demokracji, bo wybrali niepełnosprawnego umysłowo Wałęse, który rywalizował z równym sobie (intelektualnie) Tymińskim.
Tak samo z kapitaizmem.
Ile wałków ludzie przeżyli na początku kapitalizmu w Polsce wiemy tylko my. Wszystkie te Amwaye, piramidy, garnki, odkurzacze na które nabierały się całe rodziny. Ich też nazwiesz głupkami, bo nie dawali sobie rady?
Amerykanie mogli powiedziec, że nie radzimy sobie z demokracją i kapitalizmem, więc wrzucą nam tu za dyktatora jakiegoś gościa od siebie.
Poza tym wrzucanie wszystkich Arabów do jednego worka to tak jak mówienie ogólnie o Europejczykach.

pooceq
01-02-2011, 08:42
Wiesz w ogóle z czym oni tam walczą i o co?

walcza o wysokie ceny ropy... w dodatku bardzo skutecznie

Zby$iu
01-02-2011, 18:38
:szok:
To co jest w Iraku nazywasz demokracją? Nie ma prawdziwej demokracji z czołgami na ulicach.
Jasne, bo tak ci powiedzieli w telewizji że demokracja to oaza spokoju i jedyny wolnościowy ustrój. Nie każdy musi mieć wyższe, nie wszędzie musi być demokracja - w ogóle co ja piszę, demokrację zostawmy tym, którzy chcą by decydowała za nich większość, a nie eksperci.

Poza tym porównywanie Iraku to tak jakby napisać w 90 roku, że Polacy nie dorośli do demokracji, bo wybrali niepełnosprawnego umysłowo Wałęse, który rywalizował z równym sobie (intelektualnie) Tymińskim.[/QUOTE]
Popatrz sobie na polską demokrację i powiedz że do tego dorośliśmy :cham: Nie zarabiamy jeszcze tyle żeby dawać się tak okradać, demokracja to fajna sprawa dla Polski pokomunistycznej - mniejsze zło. Dziś moglibyśmy przejść z mniejszego zła w normalność.

Tak samo z kapitaizmem.
Ile wałków ludzie przeżyli na początku kapitalizmu w Polsce wiemy tylko my. Wszystkie te Amwaye, piramidy, garnki, odkurzacze na które nabierały się całe rodziny. Ich też nazwiesz głupkami, bo nie dawali sobie rady?
Ale super ułożyłeś pytanie, nie da ci się odpowiedzieć. Wiesz, jak dla mnie jak u kogoś się nie przelewa, a potem kupuje odkurzacz za 6000 to tak, jest dla mnie głupkiem bo dał się zrobić. Druga sprawa to ów mistyczny początek kapitalizmu, który dla mnie się jeszcze nie zaczął (fakt po komunie była jego namiastka).

Amerykanie mogli powiedziec, że nie radzimy sobie z demokracją i kapitalizmem, więc wrzucą nam tu za dyktatora jakiegoś gościa od siebie.
Poza tym wrzucanie wszystkich Arabów do jednego worka to tak jak mówienie ogólnie o Europejczykach.
Na jakiej podstawie wnioskujesz, że ta opcja byłaby dla Polski gorsza? A druga rzecz to wrzucanie arabów do jednego worka (aż chciało by się to spuentowac jednym zdaniem :cham: ) to nikt tego nie robi, po prostu błąd zakresów, wiadomo że chodzi o ten drobny odszczepek arabów który z miłą chęcią poświęci swoje życie wysadzając się wśród nas w nadziei na 72 dziewice. Mówienie ogólnie o Europejczykach to rzecz charakterystyczna dla lewaków którzy chcieliby zatrzeć wszelkie różnice między narodami i zrobic jeden euroland.

Bardzo irytuje mnie gdy ktoś utożsamia demokrację z wolnością, szczerze powiedziawszy wystarczy spojrzeć na Polskę, żeby wiedzieć jakie to zniewolenie. No ale trzeba też umieć myśleć i to może być zasadniczy problem w tej materii.

Damianos
01-02-2011, 20:57
walcza o wysokie ceny ropy... w dodatku bardzo skutecznie

Gazu jak juz..na rope nie maja wplywu ani jako tranzyt ani jako exporter..

Poza tym maja mocna karte przetargowa w postaci tamy ausunskiej ;)

pooceq
01-02-2011, 22:02
zamieszki odbijaja sie jakims sposobem na cenie ropy, a kanal sueski ma ogromny wplyw na ceny bardzo wielu rzeczy

Tevez
01-02-2011, 22:51
Jasne, bo tak ci powiedzieli w telewizji że demokracja to oaza spokoju i jedyny wolnościowy ustrój. Nie każdy musi mieć wyższe, nie wszędzie musi być demokracja - w ogóle co ja piszę, demokrację zostawmy tym, którzy chcą by decydowała za nich większość, a nie eksperci.

Pewnie, że nie wszędzie musi być demokracja. Na logike to system z jednym władcą (ala Rosja) jest dużo bardziej skuteczny.
Problemem jest to, że w Egipcie ten jeden władca jest tam wsadzony i opłacany przez obcy rząd i spełnia jego polityke zamiast politykę narodu.
Niech sobie Egipcjanie mają jakiegoś chłopa, który ich trzyma za pyski jeżeli tak im wygodniej. Ważne, żęby go sami wcześniej wybrali i żeby reprezentował ich interesy. Bo jak nie to co jakiś czas będzie dochoziło do takich jazd jak teraz.

Foxu
03-02-2011, 13:25
Po wydarzeniach ostatniej nocy, BBC wlasnie podalo, ze wojsko jest przygotowane do strzelania w obronie manifestantow.

Na temat ostatnich wydarzen, chodza sluchy ze tzw zwolennicy prezydenta to policjanci po cywilnemu. Jesli to prawda i wojsko zacznie do nich strzelac to albo szybko wymiekna, albo bedzie wojna domowa na calego.

Pucha
03-02-2011, 13:27
http://tv.rp.pl//video/Wydarzenia,Swiat,Komentarze/Bye-bye-Turcjo-Witaj-islamie
może nie dotyczy to bezpośrednio tematu, ale pokrewne.
To jak? Bierzemy turków do ue? :lol:

Ślonsok
03-02-2011, 20:02
Przeciez Europy juz niema bialy sztandar juz upadl jej a nowi wladcy czekaja u jej bram by postawic nowy czerwony z polksiezycem.
Zapamietajcie te slowa. Historia kolem sie lubi toczyc.

Sorry za OT ale to komentarz do linka Puchy :huh:

Przemek
03-02-2011, 22:21
Mam jedno pytanie, czemu te brudasy atakują dziennikarzy ?
Bo byłem na bieżąco a teraz patrze że jest jakaś obława na nich

Foxu
03-02-2011, 22:36
Nie brudasy tylko zwolennicy prezydenta. Przynajmniej z tego co przekazuja media. Wyglada na to ze sie prezydent wkurwil (stracil cierpliwosc) i szuka rozwiazania silowego, a do tego mu dziennikarze nie potrzebni to chce ich przegonic. Wtedy bedzie mial wolna reke i zrobi co bedzie chcial.
Ciekawe tylko jak sie wojsko zachowa, bo narazie wyglada na to ze wojsko stoi po stronie protestujacych. Przynajmniej tak twierdza, ze beda bronic protestujacych przed atakami bojowek prezydenta.

Damianos
05-02-2011, 15:44
zamieszki odbijaja sie jakims sposobem na cenie ropy, a kanal sueski ma ogromny wplyw na ceny bardzo wielu rzeczy

Osz cholera.. teraz dopiero przeczytalem Twoja wypowiedz i pierwszy raz moge stwierdzic ze nie jest antykomentarzem tylko rozsadnym wnioskiem...

W odniesieniu to ropy ..bedzie to argument spekulcji; bo Egipt nie nalezy do OPEC
Kanał Sueski jak piszesz jest wazny; przepuszcza tankowce w mniejszym stopniu i nie jest rozdajacym karty; wieksze pole do POpIsU ma na plaszczyznie gazowej

Krzyś
05-02-2011, 21:05
http://www.youtube.com/watch?v=rhUE2tg9igg

to dla tych którzy w sposób obojętny patrzą na fakt, że za niedługo w krajach buntu (np. Tunezja, Egipt) mogą rządy sprawować islamscy radykałowie.

pieprzyć islam.

islam jest o wiele silniejszy niz sie niektórym wydaje;/

oni są zjednoczeni, a my chrześcijanie?

Pucha
05-02-2011, 21:26
heh widać po przykładach z Turcji, Egiptu itd. że islam rosnie w siłe i sie radykalizuje a nie tak jak pierdola lewaki że sie "cywilizuje po europejsku", ogolnie ciekawe zjawisko... w Polsce w przeciągu 20 lat koscioł i katolicyzm padł w zderzeniu z nihilizmem zachodu, a oni w druga strone, fascynujące swoją droga.
Ciekawe jak to sie potoczy, smierdzi mi tutaj ogolna intifada na wschodzie, a sądze że w europie zachodniej powoli islam jest juz tak silny że to i tam może nastapic... pewnie nic by nie wywalczyli ale zamieszki takie jak we Francji tylko że silniejsze sa mozliwe.
Dobrze że zyje jeszcze w ciemnogrodzie :hihi:

rabin
05-02-2011, 21:56
spekulanci to ,spekulanci sramto
jak słysze to pierdolenie w naszej tv, to mnie kurwica chwyta , uciekajcie z egiptu...grozi wam smiertelne niebezpieczenstwo, w kurortach plądrują sklepy ,atakują turystów, w hotelach nie ma co jesc...kurwa mam nadzieje ze kiedys beknie ktos za takie pierdolenie i robienie z ludzi idiotów ,najlepiej wszystko podkrecic,przekoloryzowac ,tylko sie pytam gdzie jest nasz MSZ? kto tam kurwa pracuje ? zero kompetencji ! dlaczego nie prostuje sie takich bredni?

jebac pismaków ... brawo dla egipcjan za ataki na te ścierwa

najłatwiej jebac po egipcjanach ,żę kurwy,złodzieje itd
ktos kto tam nie był i nie widział jak żyją to niezrozumie... najgorsze jest to że oni chcą poprostu miec co jesc i czym nakarmic dzieci i daleko im do ekstremizmu islamskiego
a najlepsze jest nazywanie ich brudasami :) oby wszyscy chrzescijanie dbali tak o czystosc jak wyznawcy islamu

Krzyś
05-02-2011, 22:01
spekulanci to ,spekulanci sramto
jak słysze to pierdolenie w naszej tv, to mnie kurwica chwyta , uciekajcie z egiptu...grozi wam smiertelne niebezpieczenstwo, w kurortach plądrują sklepy ,atakują turystów, w hotelach nie ma co jesc...kurwa mam nadzieje ze kiedys beknie ktos za takie pierdolenie i robienie z ludzi idiotów ,najlepiej wszystko podkrecic,przekoloryzowac ,tylko sie pytam gdzie jest nasz MSZ? kto tam kurwa pracuje ? zero kompetencji ! dlaczego nie prostuje sie takich bredni?

jebac pismaków ... brawo dla egipcjan za ataki na te ścierwa

najłatwiej jebac po egipcjanach ,żę kurwy,złodzieje itd
ktos kto tam nie był i nie widział jak żyją to niezrozumie... najgorsze jest to że oni chcą poprostu miec co jesc i czym nakarmic dzieci i daleko im do ekstremizmu islamskiego
a najlepsze jest nazywanie ich brudasami :) oby wszyscy chrzescijanie dbali tak o czystosc jak wyznawcy islamu

i o to mi chodziło w poprzednim poscie.

smutne, ale prawdziwe.

Tevez
06-02-2011, 09:07
islam jest o wiele silniejszy niz sie niektórym wydaje;/

oni są zjednoczeni, a my chrześcijanie?

Totalna bzdura. Wyznawcy żadnej innej religii na świecie nie są taki podzieleni jak oni.

cutem
06-02-2011, 11:48
http://www.youtube.com/watch?v=2q7A-v89hEI&feature=topvideos&skipcontrinter=1 w sumie nie dziwi mnie zachowalnie kierowcy. sie ludzie burza w komenatrzach

Edy
06-02-2011, 23:26
żebyś tylko na starość nie modlił się za swojego wnuczka aby bezpiecznie mógł iść do kościoła.

Myśląc o wnuczku rabina, chciałeś chyba napisać do synagogi.

Pucha
15-03-2011, 17:18
Ciekawe jak to sie potoczy, smierdzi mi tutaj ogolna intifada na wschodzie
http://narodowcy.net/arabowie-wzywaja-do-nowej-intifady/2011/03/14/
jednak do pierwszych wystąpień może dojść już w najbliższy wtorek
:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/palestyna-demonstracje-na-rzecz-jednosci-narodowej,1,4211200,wiadomosc.html

W ciągu niespełna tygodnia wezwanie to zyskało prawie 150 tys. zwolenników, którzy kliknęli "lubię to" na Facebooku.
w ogole bekow jest ta opcja "lubie to" hehe
"BOMBY NA IZRAEL!!!!" - "lubie to" :rotfl:

No i od wczoraj mamy kolejna wojne w zatoce Perskiej... ciekawe czy będzie o tym w faktach? :huh:

http://niezalezna.pl/7573-interwencja-wojskowa-w-bahrajnie

PePe
15-03-2011, 23:16
zabic ich wszystkich tych jebanych brudasów

Krzyś
16-03-2011, 06:58
no to jedziemy:

http://poznajprawde.xtreemhost.com/aktualnosci/55-japan.html

:jezor:

PePe
16-03-2011, 16:30
Krzyś w kartach iluminatów jest jeszcze 3 wojna swiatowa ale tez gremliny, potwór z loch ness i biały aligator:-)rzecz ciekawa i interesujaca jak sami illuminaci

Krzyś
16-03-2011, 17:02
Krzyś w kartach iluminatów jest jeszcze 3 wojna swiatowa ale tez gremliny, potwór z loch ness i biały aligator:-)rzecz ciekawa i interesujaca jak sami illuminaci

mnie sie ta Godzilla podobo:)))
Potwór za modych lot, a i Gremiliny daja rade:)))
Ino ich nie wolno wodom chlapać:rotfl:

Pucha
11-05-2012, 22:22
http://www.youtube.com/watch?v=YBQVI-QA8oY&feature=player_embedded
Wiec wyborczy Bractwa Muzułmańskiego w Egipcie :lajkonik:
Niezłę hardcory :drwal: