PDA

View Full Version : Wybory samorządowe

Strony : [1] 2

Rojber
02-10-2010, 11:35
Kto za kim i dlaczego.

PROSIŁBYM WSZYSTKICH O KULTURALNĄ DYSKUSJĘ. NIE PODOBA SIĘ WYBÓR KOLEGI PO SZALU, TO PRZEMILCZCIE TO, A NIE WRZUCAJCIE NA SIEBIE JAK JAKIEŚ ......

siemion
02-10-2010, 11:41
W wyborach do sejmiku RAŚ,na prezydenta to jeszcze nie wiem kto w Siemcach wystartuje.Dlaczego RAŚ?Jedyni przedstawiciele ktorym zalezy na rozwoju i mysla tylko o Slonsku,bez partyjnego spogladania na warszafke.

ozi64
02-10-2010, 11:50
W wyborach do sejmiku RAŚ,na prezydenta to jeszcze nie wiem kto w Siemcach wystartuje.Dlaczego RAŚ?Jedyni przedstawiciele ktorym zalezy na rozwoju i mysla tylko o Slonsku,bez partyjnego spogladania na warszafke.

W Siemianowicach do rady będzie Komitet 'Wspólne Siemianowice', kaj będzie startować członek RAŚ - Janusz Gorol (nie przejmuj się nazwiskiem ;), pozory często mylą).

Uważam, że dobra byłaby reelekcja Guzego. Widać, że chłop sie stara, że miasto się zmienia. Pewno coś do siebie wziął, ale kto nie bierze?

basu
02-10-2010, 11:53
W Siemianowicach do rady będzie Komitet 'Wspólne Siemianowice', kaj będzie startować członek RAŚ - Janusz Gorol (nie przejmuj się nazwiskiem ;), pozory często mylą).

Najbardziej flegmatyczny chłopak po tej stronie Brynicy :cham:

siemion
02-10-2010, 12:00

Uważam, że dobra byłaby reelekcja Guzego. Widać, że chłop sie stara, że miasto się zmienia. Pewno coś do siebie wziął, ale kto nie bierze?

Moze mosz racja co do Guzego,jeszcze jedna kadencja mu sie nalezy,co do wyboru radnych to Pan Gorol juz utkwił mi w pamieci :rotfl:

Gumi$
02-10-2010, 12:12
RAŚ startuje razem z UPR do Sejmiku Śląskiego czy sam?

basu
02-10-2010, 12:15
Trochę ludzi z UPRu będzie startowało z list RAŚ.

Gumi$
02-10-2010, 12:41
A Ty basu do kogo się skłaniasz? Połączone siły RAŚ/UPR, Ruch wyborców JKM a może jeszcze coś innego?

basu
02-10-2010, 12:44
Połączone siły RAŚ/UPR.

MALek
02-10-2010, 17:23
Mógł by ktoś pokrótce przedstawić ordynację etc ?

Tommywie
03-10-2010, 03:46
Zdecydowanie RAŚ - dosc juz centralnych partii na Śląsku...

a w Siemcach, pomimo zdania Lotusa, ktore znam, uwazam iz Guzy na dzien dzisiejszy jest najlepszym rozwiazaniem :)

kepistol85
03-10-2010, 06:52
a w Siemcach, pomimo zdania Lotusa, ktore znam, uwazam iz Guzy na dzien dzisiejszy jest najlepszym rozwiazaniem :)

Tez tak sądzę . Zrobil doslownie wszystko co obiecal obejmujac urzad. A co najlepsze mimo tego ze sie wywiazal ze wszystkich obietnic przeciwnicy i tak znajda powod zeby sie dojebac. A to, ze za duzo kasy na cos wydal a to, ze filmik promuje jego syna albo ze wcale nie jest tak pieknie... szkoda slow. Zanim sie cos takiego powie lepiej sobie porownac te zmiany do tego co sie w Katowicach dzieje. Zrobisz cos - zle, nie zrobi nic tez niedobrze.

Blejz
03-10-2010, 08:50
wybory samorzadowe sa inne od tych ogolnokrajowych poniewaz glosujemy na

konkretnego czlowieka ktorego zazwyczaj dobrze znamy, przynaleznosc

partyjna w tym ukladzie liczy sie mniej a moze nawet wcale, przykladowo majac

do wyboru pana uszoka lub pana szczerbowskiego zaglosowalbym na tego

drugiego bo wiem ze jest sprawnym managerem i kibicuje GieKSie mimo iz nalezy

do sld,

kepistol85
03-10-2010, 10:23
Kolejny filmik promujacy obecnego prezydenta Siemianowic:

http://www.youtube.com/watch?v=sQAQhg0B2dA&feature=player_embedded

Uszokowi daleko do takiej autopromocji a mimo to sie chyba nie musi obawiac o kolejna kadencje :huh: czym on zasluzyl na te poparcie?

Gumi$
03-10-2010, 11:00
wybory samorzadowe sa inne od tych ogolnokrajowych poniewaz glosujemy na

konkretnego czlowieka ktorego zazwyczaj dobrze znamy, przynaleznosc

partyjna w tym ukladzie liczy sie mniej a moze nawet wcale, przykladowo majac

do wyboru pana uszoka lub pana szczerbowskiego zaglosowalbym na tego

drugiego bo wiem ze jest sprawnym managerem i kibicuje GieKSie mimo iz nalezy

do sld,

Dokładnie! Przynależność polityczna na szczeblu regionalnym ma nic dogadania, zresztą ludzie to widzą i ich już nie obchodzi czy ten jest z PO a czy tamten z PiS, ważne, że ktoś im zbudował drogę itp. a jak nie zrobił nic to wypad.

BTW.
Choć sympatykiem RAŚ nie jestem to jednak wielki + za akcję z lista nieobecności na posiedzeniach Sejmiku, obiboków na Śląsku dość!

ToJa
03-10-2010, 12:26
Mógł by ktoś pokrótce przedstawić ordynację etc ?
Na prezydenta, burmistrza, wójta - wiadomo, na jednego kandydata.

Ordynacja wyborcza do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw:

W gminie liczącej do 20.000 mieszkańców o wyborze na radnego rozstrzyga liczba ważnie oddanych głosów na poszczególnych kandydatów.

W gminach liczących powyżej 20.000 mieszkańców podziału mandatów pomiędzy listy kandydatów dokonuje się proporcjonalnie do łącznej liczby ważnie oddanych głosów na kandydatów danej listy.

W wyborach radnych w gminie liczącej do 20.000 mieszkańców wyborca głosuje na określonych kandydatów, stawiając znak "x" w kratce z lewej strony obok nazwisk najwyżej tylu kandydatów, ilu radnych jest wybieranych w danym okręgu wyborczym.

W wyborach radnych w gminie liczącej powyżej 20.000 mieszkańców wyborca głosuje tylko na jedną listę kandydatów, stawiając znak "x" w kratce z lewej strony obok nazwiska jednego z kandydatów z tej listy, przez co wskazuje jego pierwszeństwo do uzyskania mandatu.

W wyborach do rad powiatów wyborca głosuje tylko na określoną listę kandydatów, stawiając znak "x" w kratce z lewej strony obok nazwiska jednego z kandydatów z tej listy, przez co wskazuje jego pierwszeństwo do uzyskania mandatu.

W wyborach do sejmików województw wyborca głosuje tylko na określoną listę kandydatów, stawiając znak "x" w kratce z lewej strony obok nazwiska jednego z kandydatów z tej listy, przez co wskazuje jego pierwszeństwo do uzyskania mandatu.

Mam nadzieję że niczego nie pomyliłam ;-)

DarekJ1968
03-10-2010, 19:27
W ankiecie przydałoby się dookreślić, czy dotyczy ona sejmiku wojewódzkiego, czy miast i gmin lub zrobić dwie osobne ankiety. Niekoniecznie te osoby, które poprą kandydatów SK 1964 na liście PO do rady miasta Katowice, poprą również kandydatów PO do sejmiku. I odwrotnie, niekoniecznie osoby, które poprą np. RAŚ do sejmiku, poprą go również na szczeblu lokalnym (z własnego doświadczenia pamiętam, że w 2002 RAŚ dostał w Katowicach mniej więcej dwa razy większe poparcie do sejmiku, niż do rady miasta).

MALek
03-10-2010, 19:31
Dokładnie, Rada Miasta - Ludzie GieKSy.
Sejmik - RAŚ/UPR

kepistol85
03-10-2010, 19:36
nie pokazał nic co zdementowało by ostatnie głosy że jednak siemianowice na żadną z przeprowadzonych inwestycji nie dostało dofinansowania z UE i wszystkie ronda, fotnanny itd powstały z kredytów co odbije nam się czkawką za parę lat

Z siemianowice.pl

Pozyskiwanie środków zewnętrznych wbrew pozorom nie jest prostą sprawą. Odpowiednie wnioski opiniowane są i oceniane przez poszczególne gremia. Dopiero po przejściu tego swoistego „sita” można ewentualnie liczyć na jakiś zastrzyk gotówki. W Siemianowicach Śląskich w tym aspekcie nie jest źle. Rzecz jasna mogłoby być jeszcze lepiej, ale…
Kilka faktów: siedem z czternastu Strategicznych Celów Kadencji zaplanowanych do realizacji w latach 2006 – 2010 uzyskało dofinansowanie z funduszy unijnych i zewnętrznych. Są to:

• Budowa Ronda „Siemion” (809 tys. zł)
• Budowa Ronda „Maciej” (1 270 tys. zł)
• Modernizacja Hali Sportowej Kompleksu Michał (1 mln 620 tys. zł)
• Budowa boiska przy „MDK Jordan” (607 tys. zł)
• Budowa boiska „Sporcik” (1 mln 245 tys. zł)
• Termomodernizacja I LO im. J. Śniadeckiego i II LO im. J. Matejki (3 mln zł)
• Budowa kompleksu sportowego „Siemion” ( 1 mln 800 tys. zł)

i

Na koniec można przytoczyć fakt, że w zaledwie ostatnich latach 2009-2010 skuteczność pozyskiwania środków zewnętrznych przez Urząd Miasta wyniosła ponad 90 proc. Na trzynaście złożonych wniosków, do dzisiaj oceniono 12 z nich, z czego aż 11 projektów zostało wybranych do dofinansowania. Jeden projekt dotyczący przedszkoli, również po pozytywnej ocenie merytorycznej, z powodu wyczerpania środków znajduje się obecnie na liście rezerwowej.
Krytykujmy się więc wzajemnie, ale zgodnie z prawdą i stanem faktycznym. W innym przypadku to nic innego jak populizm, którego źródła – szczególnie w tym przedwyborczym okresie – wydają się oczywiste.

Mysle, ze gdyby ktoras z przytoczonych przez Ciebie rzeczy zrobil wbrew prawu to juz dawno temu by sie nim odpowiednie organizacje zainteresowaly. Dla takiego "szarego" mieszkanca jak ja to co robi w kolo jest w naszej rzeczywistosci czyms godnym poparcia tym bardziej majac w miescie osciennym przyklad mega nieudolnosci.

A co do braku pomocy dla przedsiebiorcow ja tego nie odczulem, nawet wrecz przeciwnie. Urzad Pracy ulatwil mi kiedys start co chyba tez w pewnym sensie jest zasluga wladz miasta.
A w swoim czasie J. Guzy bardzo pomogl mojemu ojcu przyspieszajac mu mozliwosc rozpoczecia pewnego kursu dzieki czemu szybko mogl podjac znaleziona robote.

kepistol85
03-10-2010, 19:55
Nie mam w zaden sposob bezposrednio do czynienia z tym co sie dzieje w Urzedzie Miasta wiec moge jedynie oceniac po tych zmianach ktore widac i wszystkie te zrealizowane zmiany obiecal po wygranych wyborach.

Co do strony wiem, ze jest prowadzona przez oboz rzadzacy w miescie... z tym, ze glosujac na te osoby pare lat temu dalo sie im kredyt zaufania a skoro te widoczne obietnice spelnili to nie mam podstaw do tego zeby nie ufac informacja, ktore sie na tej stronie ukazuja i nie mam podstaw do tego zeby ufac tym stojacym po 2 stronie barykady bo wiadomo, ze teraz beda szukac kazdego szczegolu do ktorego mozna by sie przyczepic, zeby oczernic rywala startujacego z lepszej pozycji przed wyborami.

Mam tylko nadzieje ze Sobczyk daaruje sobie tym razem start w wyborach bo gdyby ona w tej kadencji rzadzila to by w Siemianowicach byly zmiany w stylu Uszoka. Ona sobie jako katechetka z dziecmi nie radzila a startowala na prezydenta :lol:

HYLA Piotr
03-10-2010, 21:14
ja nie głosowałem i głoswoał nie będe.

tak mie nauczono że wszystko samemu trzeba wypracować.

Lotus z całym szacunkiem , ale źle Cie nauczono. Sam faktycznie możesz sobie wszystko wypracować, ale pod warunkiem że masz ku temu możliwości. Prawne, ustawodawcze i inne. Takie sprawy regulują przepisy które ustanawia tzw. władza. Od nich zależy co możesz a czego nie.

Dlatego pójście na wybory jest tak ważne. Możesz nie mieć tych w/w uregulowań jeżeli wygra opcja inna niz Ty popierasz, ale masz prawo wtedy utyskiwać, marudzić, narzekać. Lub być szczęśliwy jak wygra Twoja opcja.

Na tym polega demokracja, a nie na tym że nie pójdziesz na wybory. Wybory to przywilej a nie tylko obowiazek.

pocket
03-10-2010, 22:35
Lotus z całym szacunkiem , ale źle Cie nauczono. Sam faktycznie możesz sobie wszystko wypracować, ale pod warunkiem że masz ku temu możliwości. Prawne, ustawodawcze i inne. Takie sprawy regulują przepisy które ustanawia tzw. władza. Od nich zależy co możesz a czego nie.

Dlatego pójście na wybory jest tak ważne. Możesz nie mieć tych w/w uregulowań jeżeli wygra opcja inna niz Ty popierasz, ale masz prawo wtedy utyskiwać, marudzić, narzekać. Lub być szczęśliwy jak wygra Twoja opcja.

Na tym polega demokracja, a nie na tym że nie pójdziesz na wybory. Wybory to przywilej a nie tylko obowiazek.

A jak nie pójde na wybory to nie mam prawa narzekać na gówno w jakim żyjemy?

I niestety masz racje, samemu wszystkiego nie da sie wypracowac, bo rzadzacy sukcesywnie rzucaja nam klody pod nogi.

Rojber
04-10-2010, 08:46
W ankiecie przydałoby się dookreślić, czy dotyczy ona sejmiku wojewódzkiego, czy miast i gmin

Chodzi oczywiście o sejmik, bo do rady miasta wiadomo na kogo trza welować(głosować).

Bart
05-10-2010, 11:33
Szkoda że nie pokazał w filmiku jak zmienia regulamin programu dofinasowania Likwidacji Niskiej Emisji tylko po to aby jego dom kwalifikował się do niego ( co więcej z tego punkty jaki wprowadził dotychczas skorzystał tylko jeden dom- był to własnie dom prezia), nie pokazał swojego kolesiostwa z panem M. przy wydawaniu kolejnych pieniędzy na inwestycje zwiaznae z hokejem, nie pkazał jak rok w rok wysyła swoje pieski żeby węszyły i rzekomo szacowały o ile wzrosły wartości budynków co pozwala zwiększać podatek od nieruchomości i gruntu ( szacowanie odbywa się zaoczeni, bez wiedzy właścicieli), nie pokazał jak ma w dupie firmy z ulicy która chyba najwięcej podatkó przynosi co miesiąc, nie pokazał jak wpisuje na listę zabytków kolejne budynki które nigdy zabytkami nie były co tylko utrudnia użytkowanie właścicielom, nie pokazał ile kosztują wszelkie opłaty w siemianowickim urzędzie (np. opinia zud w siemianowicach - 160 zł dla porównania- olesno-40zł częstochowa -50zł ,lubliniec -gratis) , nie pokazał swoich machlojek przy przejmowaniu mieszkań po hucie jedność, nie pokazał ile wydał na wybrukowanie 100m2 wejścia do parku od ulicy parkowej, nie pokazał ile wydał na same kule na rondzie, nie pokazał nic co zdementowało by ostatnie głosy że jednak siemianowice na żadną z przeprowadzonych inwestycji nie dostało dofinansowania z UE i wszystkie ronda, fotnanny itd powstały z kredytów co odbije nam się czkawką za parę lat, ne pokazał jak przedłuża umowy na wysypisko za nic mając prosby mieszkańców bańgowa aby tego nie robił bo nie można w tym smordzie codziennie wytrzymać.
moge wymieniać jeszcze dużo ale nie ma sensu bo i tak ma pewną kolejna kadencję bo było nie było ma dobrych wizerunkowców i wiedzą że wiecej osób zauważy wybudowaną kolejną fontannę niż pomoc przesiębiorcom.

Lotus jak coś to szacowanie może dotyzcyć tylko gruntów w celu zmiany opłat za użytkowanie wieczyste. Podatek od nieruchomości nie zależy od wartości nieruchomości ( jedynie podatek od budowli jest liczony procentowo od ich wartości )

Ślonsok
06-10-2010, 01:20
Jo weluja na Raś. Ale cza przyznac ze jak sie dostana to za duzo ekipa w SS ni bydzie ale zawsze cos.Malymi kroczkami isc wyzej. :pomnik:

Bart
06-10-2010, 09:15
a jedno się z drugim wiąże.

No niezupełnie bo przeszacowywanie do opłat za UW dotyczy tylko gruntów a nie budynków, i opłata z tytułu UW jest niezależna od podatkó od nieruchomości których stawki są co roku ustalan przez RM która ma maksymalne stawki narzucone któych nie moze przekroczyć, ale to nie temat tej dyskusji

Rojber
11-10-2010, 18:56
Śląskiej PO marzą się 24 stołki prezydentów miast
http://www.dziennikzachodni.pl/fakty24/318550,slaskiej-po-marza-sie-24-stolki-lista-kandydatow-na,id,t.html

Najgorsze jest to,że ten plan może się ziścić

Gumi$
12-10-2010, 14:37
http://poradzymy.pl/p/aleksander-uszok.poradzymy

Zbieżność nazwisk?

basu
12-10-2010, 15:01
http://katowice.**********/katowice/1,35019,8499133,RAS_stawia_na_Uszoka.html

HYLA Piotr
12-10-2010, 21:51
Spotkanie z kandydatami na radnych z GieKSy oraz A. Godlewskim.
Wszystkich kibiców GieKSy oraz sympatyków sportu w Katowicach, zapraszam serdecznie na spotkanie z kandydatami GieKSy na radnych miasta Katowice.

Spotkanie odbędzie się w najbliższy czwartek, 14 października w budynku Stalexportu (tzw. dwie wieże lub „Szwedy”) przy ul. Mickiewicza 29 o godz. 17.00 na półpiętrze.

Informujemy, że na spotkanie zaproszony został również kandydat Platformy Obywatelskiej na prezydenta Katowic - Arkadiusz Godlewski.

Spotkanie będzie dotyczyło sytuacji sportu i rekreacji w naszym mieście, możliwości poprawy tej sytuacji, infrastrukturze sportowej w Katowicach, a także bezpośrednio spraw związanych z GieKSą.

Każdy z przybyłych będzie mógł zadać pytanie tak naszym kandydatom na radnych jak również Arkadiuszowi Godlewskiemu, który chętnie odpowie na wszelkie pytania kibiców GieKSy.

Zapraszamy!
pzdr., ayer

Rycerz771
14-10-2010, 11:51
PIERWSZA DEBATA O FOTEL PREZYDENTA KATOWIC; USZOK KONTRA GODLEWSKI
http://www.tvs.pl/informacje/29837/
Śmiałe i odważne wizje Arkadiusza Godlewskiego i twarde stąpanie po ziemi Piotra Uszoka. Kto wygrał pierwszą debatę? Trudno powiedzieć.

Foxu
14-10-2010, 13:43
Tez mam takie zdanie jak kolega Rycerz. Godlewski obiecuje gruszki na wierzbie. Co zrobi jak nie bedzie kasy na to? Tymbardziej jak maja byc ciecia wydatkow. Wizja Godlewskiego mi sie bardziej podoba, ale skad na to kase wezmie. Jesli na spotkaniu ktos go o to zapyta i bedzie mial logicznie to poukladane to mozemy sie tylko cieszyc. Bo ewentualna jego wygrana wyjdzie miastu tylko na dobre

candy
14-10-2010, 13:44
apropos debaty
http://katowice.**********/katowice/1,35019,8509147,Uszok_stawia_na_rutyne__Godlewski_ chce_rewolucji.html

Tommywie
14-10-2010, 13:58
Tez mam takie zdanie jak kolega Rycerz. Godlewski obiecuje gruszki na wierzbie. Co zrobi jak nie bedzie kasy na to?

a sadzisz, ze wszystkie projekty nie zostaly w Katowicach zrealizowane dlatego, ze nie bylo kasy? czy moze dlatego, ze Oszuk jest debilem?

Foxu
14-10-2010, 14:23
Jesli mialbym zgadywac to powiedzialbym ze tak pol na pol. Na bank kasy w budzecie na wszystko nie starczy zeby zbudowac to wszystko w 5 lat. Dlatego chcialbym wiedziec jaki ma plan finansowania tych pomyslow. Jakies pozyczki, dofinansowania z Uni? Tylko nie tekst w stylu, postaramy sie o fundusze z Uni, a szczegolowo z jakiego funduszu na co i jakie sa szanse na otrzymanie danych pieniedzy.

pocket
14-10-2010, 14:31
Z kim bedzie kolejna debata Uszoka? Orientuje sie ktos? Bo chyba nie maja zamiaru organizowac tylko rozmow prezydenta z wiceprezydentem... nie chce wybierac miedzy dzuma a cholera.

Blejz
14-10-2010, 16:38
Jesli mialbym zgadywac to powiedzialbym ze tak pol na pol. Na bank kasy w budzecie na wszystko nie starczy zeby zbudowac to wszystko w 5 lat. Dlatego chcialbym wiedziec jaki ma plan finansowania tych pomyslow. Jakies pozyczki, dofinansowania z Uni? Tylko nie tekst w stylu, postaramy sie o fundusze z Uni, a szczegolowo z jakiego funduszu na co i jakie sa szanse na otrzymanie danych pieniedzy.

katowice to jedyne miasto ktore nie jest praktycznie w ogole zadluzone
oprocz tego nasz pan soltys tak rzadzil ze mielismy w historii jego rzadow do czynienia z takim zjawiskiem jak nadplynnosc finansowa, czyli kasa byla ale nie bylo pomuslu na co ja wydatkowac!!!!!!!!!!!!!
taka sytuacja na pewno istniala w roku 2005!!!!!!

banan
14-10-2010, 19:16
16 listopada w korezie debata wszystkich kandydatów...

HYLA Piotr
14-10-2010, 20:25
katowice to jedyne miasto ktore nie jest praktycznie w ogole zadluzone
oprocz tego nasz pan soltys tak rzadzil ze mielismy w historii jego rzadow do czynienia z takim zjawiskiem jak nadplynnosc finansowa, czyli kasa byla ale nie bylo pomuslu na co ja wydatkowac!!!!!!!!!!!!!
taka sytuacja na pewno istniala w roku 2005!!!!!!

Istnieje do dzisiaj. Niestety. P. Uszok boi się każdego zadłużenia, choć jak pokazują przykłady innych miast, zadłużenie nie jest szkodliwe dla miasta. Oczywiście w ramach rozsądku. Niestety dla U. liczą się przede wszystkim wszelakie ratingi. Szkoda, bo możliwości jest b. wiele.

Gumi$
18-10-2010, 18:32
Gdzie znajdę informację, że UPR startuje razem z RAŚ? Bo ani na stronie UPR, ani RAŚ ani na PKW nie potrafię znaleźć choćby wzmianki.

Rojber
25-10-2010, 07:56
26 października w samo południe zapraszamy do Auli im. Kazmierza Popiołka. Tam odbędzie się debata samorządowa z udziałem czołowych kandydatów do sejmiku w okręgu katowickim: Adama Matusiewicza (PO), Bożeny Borys-Szopy (PiS), Zbyszka Zaborowskiego (SLD), Adama Stacha (PSL) i Jerzego Gorzelika (RAŚ).

Rojber
25-10-2010, 07:59
Oczywiscie to jest Uniwersytet Slaski

basu
25-10-2010, 08:18
Wydział Nauk Społecznych przy Bankowej, pierwsze piętro.

Rojber
26-10-2010, 09:41
Gdzie znajdę informację, że UPR startuje razem z RAŚ? Bo ani na stronie UPR, ani RAŚ ani na PKW nie potrafię znaleźć choćby wzmianki.

http://poradzymy.pl/p/inauguracja-kampanii-w-chorzowie.poradzymy

Na razie można powiedzieć że do rady miasta Chorzowa z RAŚ startują przedstawiciele UPR. Ostatnie zdanie w artykule.

niski
27-10-2010, 11:22
Wszyscy za autonomią. A Katowice niech będą jak Żarki.
To tytuł artykułu o ww. debacie, ktory pojawil sie na **********, oto fragmenty:

Gorzelik zapowiedział, że jego ugrupowanie konsekwentnie będzie starało się o autonomię dla regionu. Zastrzegł, że może to potrwać nawet 10 lat. Do tego czasu chce skupić się m.in. na wprowadzeniu edukacji regionalnej. Wtedy nagle okazało się, że zwolennikami autonomii są niemal wszyscy uczestnicy dyskusji.:huh:

Jestem za powiększeniem autonomii terytorialnej. Lech Kaczyński mówił w przeszłości o tym, jak bardzo są ważne małe ojczyzny - oświadczyła kandydatka PiS-u.:lol:

Działacz PO nie chciał być gorszy. - Musimy jednak mówić o autonomii dla wszystkich regionów. Jeżeli będziemy się tego domagali tylko dla nas, przegramy - powiedział Matusiewicz. Doprecyzował jednak, że mówiąc dziś o autonomii, ma na myśli przede wszystkim zwiększenie kompetencji samorządów wojewódzkich.:kac:

Lider SLD na początku dziwił się, że ktoś związany z PiS-em może składać takie deklaracje. Później przebił w radykalizmie Matusiewicza. - Jestem za własnym autonomicznym źródłem dochodów - wypalił Zaborowski. To oznacza tyle, że płacone tu podatki powinny tu zostawać. :alcoholic:

I tylko Stach z PSL-u milczał na ten temat, za to zadeklarował, że jeśli zostanie marszałkiem, to na swego zastępcę wybierze szefa RAŚ.

calosc **********
(http://katowice.**********/katowice/1,35019,8573781,Wszyscy_za_autonomia__A_Katowice_n iech_beda_jak_Zarki.html#ixzz13YLtEJat)

populizm & wuszt

byl ktos na tej debacie? napisze cos wiecej moze?

basu
27-10-2010, 12:02
Ja byłem.

Dużo lania wody, mało konkretów. Największe "szoł" zrobił człowiek z PSLu, najbardziej konkretnie mówili Gorzelik i, zaraz po nim, Zaborowski (przypomniał np., że potrafi się przeciwstawić centrali, za co kiedyś został wyrzucony z klubu SLD). Kobieta z PiSu co chwilę odwoływała się do "zmarłego tragicznie Lecha Kaczyńskiego", do "świętej pamięci Lecha Kaczyńskiego" itd., co brzmiało troszkę nieszczerze w kontekście podkreślania tego, że nie jest czonkinią PiSu oraz faktu, że nie miało to żadnego związku z tematem debaty. Dodatkowy niesmak u mnie wzbudziła cytowana przez Ciebie wypowiedź, że wg Kaczyńskiego Polska powinna być silna siłą "małych ojczyzn", a przecież był zwolennikiem państwa silnie scentralizowanego, sterowanego ręcznie z Warszawy. Do tego wg p. minister Lech Kaczyński kochał Śląsk i rozumiał jego odrębność historyczną i wielokulturowość, jednak ja zapamiętałem go nieco inaczej.
Matusewicz, jak to rasowy polityk, mówił dużo podając mało konkretów, jednak przyznać mu trzeba, że jako jedyny starał się chociaż trochę odciąć od idei autonomii jako takiej, podając przykład decentralizacji w stylu francuskim. Zaliczył też kilka wpadek językowych, które mnie troszkę drażniły, ale jestem nieco "zboczony" na tym punkcie.
Stach zrobił wrażenie "fajnego człowieka, swojego chłopa", jednak niezbyt kompetentnego polityka. Podobnie jak poprzednicy, w jego wypowiedziach konkretów jak na lekarstwo, za to muszę przyznać, że było od niego jakieś ciepło. No i nie wstydził się przyznać, że się na czymś nie zna. Można to odebrać jako brak kompetencji, ale też jako wyraz uczciwości.
Prawdą jest, że każdy z kandydatów (poza - w pewnym stopniu - Matusiewiczem) opowiadał się za formą państwa unitarnego na wzór hiszpański, gdzie silna decentralizacja jest czymś normalnym, a regiony mogą dostawać uprawnienia autonomiczne. Ale prawdą jest też, że jedyną osobą, która tak naprawdę wiedziała, o czym mówi w kontekście ustrojowym, był Gorzelik.

Rojber
27-10-2010, 15:57
To tytuł artykułu o ww. debacie, ktory pojawil sie na **********, oto fragmenty:

:huh:

:lol:

:kac:

:alcoholic:

calosc **********
(http://katowice.**********/katowice/1,35019,8573781,Wszyscy_za_autonomia__A_Katowice_n iech_beda_jak_Zarki.html#ixzz13YLtEJat)

populizm & wuszt

byl ktos na tej debacie? napisze cos wiecej moze?

Co dążenie do koryta może z człowiekiem zrobić:rotfl:
Wielcy przeciwnicy decentralizacji kraju, gdy poczuli silne poparcie ludu zaa plecami RAŚ, naraz się dupnie autonomistami stali. :hihi:

pocket
27-10-2010, 17:20
RAŚ i UPR razem, bo oszołom zawsze do oszołoma ciagnie.

Niech zyja prywatne kopalnie! Nie Rojber?

JACA
27-10-2010, 22:11
Ja dobrze widze że RAŚ razem z UPR w Katowicach umieli tylko zebrać garstke ludzi którzy startuja tylko w jednym okregu wyborczym ?? No przeciez to są jakieś jaja, dupny Ruch Autonomii Ślaska, który w stolicy Górnego Sląska z ledwą bieda zbiera 8 kandydatów na radnych :lol:

HYLA Piotr
27-10-2010, 22:55
Ja dobrze widze że RAŚ razem z UPR w Katowicach ....

Są już gdzieś w sieci zestawienia list poszczególnych Komitetów? Patrzyłem na PKW i tam nie znalazłem. :huh:

JACA
27-10-2010, 23:08
Są już gdzieś w sieci zestawienia list poszczególnych Komitetów? Patrzyłem na PKW i tam nie znalazłem. :huh:

http://wybory2010.katowice.pl/

Rojber
28-10-2010, 09:39
Ja dobrze widze że RAŚ razem z UPR w Katowicach umieli tylko zebrać garstke ludzi którzy startuja tylko w jednym okregu wyborczym ?? No przeciez to są jakieś jaja, dupny Ruch Autonomii Ślaska, który w stolicy Górnego Sląska z ledwą bieda zbiera 8 kandydatów na radnych :lol:

z tego co widzę na stronie wybory2010.katowice.pl RAŚ wystawia w stolicy województwa śląskiego, a nie Górnego Śląska 56 kandydatów na radnych.

basu
28-10-2010, 09:54
Ja dobrze widze

Źle widzisz.

siemion
28-10-2010, 12:00
http://katowice.**********/katowice/1,35019,8581223,Sondaz__Piotr_Uszok_wygrywa_wyscig _o_prezydenture.html Piotr Uszok wygrywa ...

Bouni_Ledziny
28-10-2010, 13:00
Z jakiego ugrupowania startuje Artur Łój?

siemion
28-10-2010, 13:12
Z jakiego ugrupowania startuje Artur Łój?

http://www.mmsilesia.pl/12227/2010/10/22/lista-kandydatow-do-sejmiku-wojewodztwa-slaskiego-w-okregu-katowice-myslowice-tychy-powiaty-bierunskoledzinski-pszczynski?category=news Wszystkie ugrupowania,Artuj Łój z PO.

GODZIEK Tomasz
30-10-2010, 00:29
Gorzelik to mądry facet, z dużą wiedzą o Górnym Śląsku, jednak moim zdaniem nie wykorzystał potencjału idei RAS > potencjału ludzi którzy tu mieszkają > Ślązaków którzy mogliby masowo poprzeć ten pomysł

dodatkowo zantagonizował środowiska w tym nas ... :| jego stanowisko dot. stadionu i ogólnie GieKSy, splendoru wśród GieKSiarzy mu nie przyniesie

pocket
30-10-2010, 00:34
RAS nie ma zadnego potencjalu. To jest sztucznie nakrecana fala w necie. Ewentualnie poparcie zbieraja wsrod chorzowskiej patologii, ktora lyka jak pelikany byle gowno podstawione pod nos i potem na sektorach klubu zalozonego w celu krzewienia polskosci wywieszaja fane "oberschlesien".

RAŚ to ten sam przypadek co UPR i korwiniści. Na forach plany opanowania swiata, realizmu zero.

Startujesz to sobie pogadaj z ludzmi z RAŚ.

Slonzok
30-10-2010, 09:20
pocket wszyscy znomy Twoje zdanie na tyjmat RAŚ i Górnego Ślonska (wystarczy wlyź na dział "Górny Ślonsk" ). Jeszcze się zdziwisz jaki mo potyncjał :) Szkoda yno ,że Pon Gorzelik niy dostrzego potyncjału jaki drzymie w kibicach GKSu bo to jednak sporo liczba wyborców.
RAŚ niy mo yno poparcia wśród Chorzowskich ,znom dużo ludzi kerzy som kibicami innych klubów abo niy som w ogóle kibicami ,a jednak chcą welować na RAŚ :)

pocket
30-10-2010, 11:26
A jakie to jest moje zdanie na temat Górnego Śląska? Sukcesywnie neguje bzdety o "nardodzie" slaskim i tyle. Jakbys sie zaglebil w temat i mial jakakolwiek wiedze historyczna to moglibysmy gadac, a tak ja moge sie tam sprzeczac jedynie z Darkiem ktory ta wiedze posiada. Ty mozesz co nawyzej walic bzdury w klawisze jak w powyzszym poscie.

RAŚ nie ma poparcia tylko u chorzowskich, ale tam jest najwiekszy odsetek. Jak mi ostatnio synek z ras powiedzial, ze jedzie na cicha bo tam maja jakies spotkanie, to o malo z siebie nie wyszedlem. Zadnego Gorzelika czy innego paciuloka na Bukowej ani teraz ani nigdy, bardzo dobrze ze zadnego potencjalu nie dostrzega, bo nam smrodu na stadionie nie potrzeba.

Zdziwie sie jaki ma potencjal? No to czekamy :)

Slonzok
30-10-2010, 14:07
Wystarczy przeczytać kilka stron Twoich wypowiedzi i już można obrać sobie zdanie o Twoim stosunku do Górnego Śląska. Ty negujesz WSZYSTKO co śląskie. Widzę ,że nacjonalizm polski zrobił swoje w Twojej głowie. Nie dopuszczasz do siebie myśli ,że w Twojej wielkiej Polsce może być Naród Śląski,szczególnie na "rdzennych" polskich ziemiach -,-
Wydaje Ci się ,że coś wiesz ,a tak nie jest,bełkoczesz Nam swój nacjonalistyczny bełkot i tyle. Darek ma faktycznie konkretną wiedzę i prawie zawsze Cie ją zagina ,Ty w ripoście piszesz nam swoje bzdety.

Spokojnie,po wyborach będziesz chyba trochę zdziwiony ,że RAŚ jednak coś znaczy w naszym regionie ,a to przecież początek...

pocket
30-10-2010, 15:23
Wystarczy przeczytać kilka stron Twoich wypowiedzi i już można obrać sobie zdanie o Twoim stosunku do Górnego Śląska. Ty negujesz WSZYSTKO co śląskie. Widzę ,że nacjonalizm polski zrobił swoje w Twojej głowie. Nie dopuszczasz do siebie myśli ,że w Twojej wielkiej Polsce może być Naród Śląski,szczególnie na "rdzennych" polskich ziemiach -,-
Wydaje Ci się ,że coś wiesz ,a tak nie jest,bełkoczesz Nam swój nacjonalistyczny bełkot i tyle. Darek ma faktycznie konkretną wiedzę i prawie zawsze Cie ją zagina ,Ty w ripoście piszesz nam swoje bzdety.

Spokojnie,po wyborach będziesz chyba trochę zdziwiony ,że RAŚ jednak coś znaczy w naszym regionie ,a to przecież początek...

Negacja istnienia "narodu" śląskiego nie wiąże się z negatywnym stosunkiem do Górnego Śląska czy z czymkolwiek takim. To raczej Wy w swoim oszołomstwie każdego kto neguje istnienie "narodu" śląskiego i nie popiera komicznego RAŚ uważacie za nacjonalisto-komunistycznego anty Ślązaka.

Zacytuj posty w których "neguje WSZYSTKO co śląskie" oraz te w których Dario mnie "zagina". Najlepiej w tamtym temacie, żeby nie rozbijać tego.

A tak poza tym to masz rację, "bełkocze wam swój nacjonalistyczny bełkot" :lol2: Jeśli jeszcze się uczysz, to sie do tego przyłóż, a jak już szkoły ukończyłeś, to do nauki wróć, bo w cale nie oznacza to, ze jesteś wykształcony.

whyduck
30-10-2010, 15:37
Gorzelik to mądry facet, z dużą wiedzą o Górnym Śląsku, jednak moim zdaniem nie wykorzystał potencjału idei RAS > potencjału ludzi którzy tu mieszkają > Ślązaków którzy mogliby masowo poprzeć ten pomysł

dodatkowo zantagonizował środowiska w tym nas ... :| jego stanowisko dot. stadionu i ogólnie GieKSy, splendoru wśród GieKSiarzy mu nie przyniesie

Gorzelik to śmierdziel i powinien być rugany na każdym kroku.

Rojber
30-10-2010, 15:39
RAS to tylko organizacja chorzowskich hehe, ale w 2006 wyniki prezentowaly sie tak, w Katowicach (8,9%), Rudzie Śląskiej (9,39%), Zabrzu (5,71%), Tychach (5,1%), Bytomiu (6,8%), Mysłowicach (8,3%) i powiecie gliwickim (7,54%), powiecie bieruńsko-lędzińskim (10,4%), powiecie tarnogórskim (7,73%), w okręgu rybnickim (8,1%) . Słabsze poparcie RAŚ uzyskał w Siemianowicach (4,94%), Piekarach (5,06%). Czyli pop[arcie jak u SLD, ale RAS to tylko margines przeciez...

Rojber
30-10-2010, 15:42
Gorzelik to śmierdziel i powinien być rugany na każdym kroku.]
A ilu Gieksiarzy dziala w RAS?

pocket
30-10-2010, 15:54
Z wynikow ktore przedstawiles wynika jasno ze jest to margines, wiec sam udowodniles moje slowa. To ze cos ma takie same wyniki jak SLD, nie znaczy ze z tego wzgledu przestaje byc marginesem, bo przeciez SLD tez marginesem moze byc - co ma miejsce jak chocby popatrzysz na Katowice.

Druga sprawa, to ze wy mozecie sobie do sejmiku czy kaj indziej wejsc z paroma działaczami (maksymalnie, bo wiecej nigdy nie bedziecie mieli), ale pozostaje pytanie ile tam zdzialacie ze swoimi odjechanymi w kosmos postulatami.

]
A ilu Gieksiarzy dziala w RAS?

Ja bym nie działał w organizacji na czele ktorej stoi smrod. Nawet jakby byla to organizacja ktora pokrywa sie z moimi pogladami w 100%.

Rojber
30-10-2010, 17:46
Z wynikow ktore przedstawiles wynika jasno ze jest to margines, wiec sam udowodniles moje slowa. To ze cos ma takie same wyniki jak SLD, nie znaczy ze z tego wzgledu przestaje byc marginesem, bo przeciez SLD tez marginesem moze byc - co ma miejsce jak chocby popatrzysz na Katowice.

Druga sprawa, to ze wy mozecie sobie do sejmiku czy kaj indziej wejsc z paroma działaczami (maksymalnie, bo wiecej nigdy nie bedziecie mieli), ale pozostaje pytanie ile tam zdzialacie ze swoimi odjechanymi w kosmos postulatami.

No jeżeli uważasz poparcie około 10% za margines, to już twoja wola. Problemem RAŚ nie jest brak poparcia, tylko problemem jest startowanie w Małplosce i na Śląsku. Gdyby RAŚ startował tylko na Slasku a nie po Sosdnowcach, niewiele by sie w poparciu od PiS różnił. I nie mow "wy mozecie" przynajmniej do mnie, bo ja z RAS nie mam nic wspolnego, poza tym ze chyba na nich zaglosuje, chyba.

Slonzok
01-11-2010, 11:53
Negacja istnienia "narodu" śląskiego nie wiąże się z negatywnym stosunkiem do Górnego Śląska czy z czymkolwiek takim. To raczej Wy w swoim oszołomstwie każdego kto neguje istnienie "narodu" śląskiego i nie popiera komicznego RAŚ uważacie za nacjonalisto-komunistycznego anty Ślązaka.

Zacytuj posty w których "neguje WSZYSTKO co śląskie" oraz te w których Dario mnie "zagina". Najlepiej w tamtym temacie, żeby nie rozbijać tego.

A tak poza tym to masz rację, "bełkocze wam swój nacjonalistyczny bełkot" :lol2: Jeśli jeszcze się uczysz, to sie do tego przyłóż, a jak już szkoły ukończyłeś, to do nauki wróć, bo w cale nie oznacza to, ze jesteś wykształcony.

Ale Ty negujesz wszystko co Śląskie,nie podobają Ci się motywy GŚ na stadionie Śląskim,najeżdżasz na RAŚ choć jeszcze nie mieli okazji się wykazać (nie to co te dumne Polskie partie typu PO,SLD,PIS),Raś w przeciwieństwie do Po,Sld,Pis, itp. próbuje coś robić dla Górnego Śląska.

Nie będę Ci cytował ,wystarczy ,że poczytasz dokładnie tamten temat,nie raz Ci zwracali uwagę ,że jesteś anty Ślązakiem i nie potrafisz odpowiedzieć na pytania Darka...

A tak poza tym, niech Cię nie interesują moje szkoły,a zajmij się lepiej swoimi. Aha i dej se pozor na lekcje historii swojej "wielkiej" Polski i nie bierz sobie wszystkiego do serca,bo to czego uczą w podręcznikach często mija się z prawdą.

"Ja bym nie działał w organizacji na czele ktorej stoi smrod. Nawet jakby byla to organizacja ktora pokrywa sie z moimi pogladami w 100%."

Tutaj właśnie pokazujesz swoje kompleksy ;) Idź lepiej wstąp w szeregi ONRu po z swoimi poglądami się tam nadajesz :lool:
Co z tego ,że Gorzelik jest za Ruchem ?! Niech chłop będzie i za legią byle dobrze Górnemu Śląskowi służył!

pocket
01-11-2010, 12:38
Ale Ty negujesz wszystko co Śląskie,nie podobają Ci się motywy GŚ na stadionie Śląskim

Nie podobaja mi sie rowniez bialo-czerwone, gdyz ja postulowałem krzeselka w kolorze kruczoczarnym.

Swoja droga zabawne stwierdzenie - jesli nie podoba mi sie motyw krzeselek zolto niebieskich to znaczy ze neguje wszystko co Sląskie.

najeżdżasz na RAŚ choć jeszcze nie mieli okazji się wykazać (nie to co te dumne Polskie partie typu PO,SLD,PIS),Raś w przeciwieństwie do Po,Sld,Pis, itp. próbuje coś robić dla Górnego Śląska.

PO, SLD, PIS to nie są polskie partie.

Nie będę Ci cytował ,wystarczy ,że poczytasz dokładnie tamten temat,nie raz Ci zwracali uwagę ,że jesteś anty Ślązakiem i nie potrafisz odpowiedzieć na pytania Darka...

Zwracali mi uwage tak jak Ty to robisz, bez podania sensownych argumentow. Jestem anty slazakiem bo jestem przeciw RAS. I chuj. Taka oto wasza logika. Wiec albo cytujesz, albo spadaj z takimi oskarzeniami.

A tak poza tym, niech Cię nie interesują moje szkoły,a zajmij się lepiej swoimi. Aha i dej se pozor na lekcje historii swojej "wielkiej" Polski i nie bierz sobie wszystkiego do serca,bo to czego uczą w podręcznikach często mija się z prawdą.

Masz racje, podreczniki z jakich ucza sie mlodzi Polacy maja wrecz anty polskie zabarwienie. Dlatego tak wazne jest poznawanie prawdziwej historii, a nie tej ktora przedstawiaja zlewaczałe podreczniki rekomendowane prez rezim.

Tutaj właśnie pokazujesz swoje kompleksy ;) Idź lepiej wstąp w szeregi ONRu po z swoimi poglądami się tam nadajesz :lool:
Co z tego ,że Gorzelik jest za Ruchem ?! Niech chłop będzie i za legią byle dobrze Górnemu Śląskowi służył!

Gdzie pokazuje swoje kompleksy?

Oczywiście nic z tego że Gorzelik jest za ruchem, pelna tolerancja! Kazdy inny wszyscy rowni!

Moja wizja Górnego Śląska nie przewiduje istnienia niebieskiej hołoty, Twoja jak widac tak i tym sie roznimy.

We live to fight, we fight to exterminate the enemy - fany na plocie nie sluza napince w internetowych galeriach, tylko maja rowniez pewien przekaz, szkoda ze go nie rozumiesz.

Jesli kolejne posty beda rownie niskich lotow, odzwierciedlajac Twoje zubozenie umsylowe, to prosze nie odpisuj.

GODZIEK Tomasz
02-11-2010, 07:54

to z tego że może działać na szkodę GieKSy, zacytuje jego 4 wypowiedzi na ogólnodostępnym forum GKW:

----------------------------------------------
Bruno_Taut » Czw Kwi 05, 2007 10:03 am
Ja natomiast nie widzę powodów, dla których miałbym ze swoich podatków finansować rozkręcanie interesu pt.GKS Katowice. Bardziej (co nie znaczy, że bardzo) realne na dziś jest to, że Katowice odniosą korzyści z występów Górnka lub Ruchu w pucharach europejskich (jeżeli mecze byłyby na Śląskim), niż z występów GKS.

W roku 1985 rada miejska nie reprezentowała nikogo poza partią nieboszczką i trudno poważnie traktowac jej uchwały. To tak, jakby przejmować się dziś uchwałą sowieckiej komórki partyjnej, która przegłosowała nieistnienie Boga.

Co do nazwy miasta - udajesz, że nie rozumiesz. Przy Rozwoju i MK nazwa Katowic pojawia się i tak. I władze mogą sobie ją zastrzegać ile chcą. Tak więc ów przywilej, o którym piszesz, w praktyce niewiele znaczy.

Masz rację - nie przekonasz mnie, że z pieniędzy podatnika należy budowac stadion GKS-owi. Będziecie odnosić sukcesy, ludzie będa chodzić na Wasze mecze regularnie co sezon, płacąc więcej niż symboliczną cenę za bilety - będzie Was stać na odpowiedni obiekt. I wtedy pewnie my będziemy się pzyglądać powstaniu nowej areny GKS z zazdrością i podziwem. Ale do tego trzeba się wykazać żmudna i cierpliwą pracą w klubie, a nie w radzie miasta.

--------------------------------------------
Bruno_Taut » Pią Kwi 06, 2007 3:39 pm
Sprawa druga - uchwała o tym, że GKS jest klubem miasta warta jest tyle co papier, na którym ją zapisano. Nie wynikają z niej żadne zobowiązania. Miasto nie jest właścicielem klubu. Skoro nie jest to własność publiczna, to jest prywatna.
Moja niebieska rodzina jest w Katowicach znacznie dłużej niż GKS, więc jeżeli ktoś już musi się przeprowadzać to na pewno nie ja.

przez Bruno_Taut » Pią Kwi 06, 2007 11:36 am
Miasto nie potrzebuje reprezentacyjnego stadionu, bo taki już jest w sąsiedztwie - nazywa się Stadion Śląski. Warto przypomnieć o tym w kontekście wielkich dyskusji o aglomeracji. Stadionu potrzebuje jedynie GKS. A kto ponosi winę za obecny stan obiektu na Bukowej?
Ci, którzy mówią o promocji miasta, powinni powściągnąć swoje fantazje. Z powodu kilku udanych dwumeczów w historii swoich występów w pucharach GKS nie stał się powszechnie rozpoznawalną marką, nawet w Leverkusen czy Salonikach. A czy sukcesy przyjdą to czas pokaże. Na razie niewiele na to wskazuje./

----------------------------------------------
Bruno_Taut » Czw Kwi 05, 2007 10:52 am
Taaaak, świetną promocją dla Katowic był młody Dziurowicz. Równie świetnie Katowice promują się dzięki występom GKS w Graczach czy Królewskiej Woli.

A o Katowice się nie martw. To miasto miało, ma i będzie miało swoją niebieską stRonę. Przy obencych wynikach obu klubów i tRadycji, jaka stoi za Ruchem, żywię niepłonną nadzieję, że stRona ta będzie się powiększać. Tłuste lata dla podopiecznych Mariana z Sosnowca minęły.

Rojber
02-11-2010, 09:41
A skąd pewność że użytkownik Bruno_Taut to sam Pan Gorzelik?. Nie wierzę by polityk pozwolił sobie na takie słowa, z prostych politycznych pobudek. No i poza tym nie mam pewności że takie wpisy istnieją.

GODZIEK Tomasz
02-11-2010, 09:44
Bruno to Gorzelik, tutaj masz linka do jego wypowiedzi dot. GKSu na forum GKW

http://forum.gkw24.pl/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author=Bruno_Taut

GODZIEK Tomasz
02-11-2010, 09:48
tutaj dokładny link: http://forum.gkw24.pl/search.php?keywords=gks&terms=all&author=bruno_taut&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

pocket
02-11-2010, 11:22
No prosze, ja to nie wiedzialem ze takie forum istnieje.

Jak ktos zaraz wyskoczy z haselkami, ze nie wiadomo czy Bruno Taut to ten smrod gorzelik, to prosze zajrzec tu:

http://www.mmsilesia.pl/2958/2008/9/27/mmka-zwiedza-ziemie-opolska-modo-na-zywo?category=turystyka

a dokladniej:

"Wycieczkę prowadzą dwaj nasi userzy - Karol Sikora i Bruno Taut."

A ponizej na fotkach widzimy kim ow Bruno Taut jest:

"- W kościele luterańskim najważniejsze jest słowo, stąd tak pięknie i misternie zdobiona ambona - tłumaczy Gorzelik."

Oczywiscie zasmierdziałość RAS bylo widac juz od dawna, ale moze teraz ktos przejrzy na oczy.

Kto glosuje na RAS ten zdrajca miasta!

Rojber
03-11-2010, 13:30
Przeleciałem trzy strony postów tego Bruno_Taut, i tam nic nie ma na złego napisanego na Giekse.

Rojber
03-11-2010, 13:33
A znalazłem za to taki post:

... odrebnych miast w dodatku rozdzielonych na Zagłębie i Śląsk a ja jako jeden organizm i dla mnie nie ma problemu by Chorzowianie grali na stadionie GKS czy Katowiczanie na Ruchu.

To ja widze ten problem, a P.Gorzelik nie.

pocket
03-11-2010, 14:15
Przeciez Tomek Ci wkleił dokładnie cytaty, nie widzisz nic złego w hasłach typu:

"Bardziej (co nie znaczy, że bardzo) realne na dziś jest to, że Katowice odniosą korzyści z występów Górnka lub Ruchu w pucharach europejskich (jeżeli mecze byłyby na Śląskim), niż z występów GKS."

"A o Katowice się nie martw. To miasto miało, ma i będzie miało swoją niebieską stRonę. Przy obencych wynikach obu klubów i tRadycji, jaka stoi za Ruchem, żywię niepłonną nadzieję, że stRona ta będzie się powiększać. Tłuste lata dla podopiecznych Mariana z Sosnowca minęły."

Przeciez za cos takiego to ja nawet nie pisze co sie stac powinno. A naiwniaki od nas jeszcze ten ruch wspierają. KABARET!

Nie przeszkadza Ci, ze dzialacze RAS z Katowic jezdza na Cicha? Oczywiscie nie wszyscy, ale zdecydowana wiekszosc. Rowniez na szopkach-nikiszu ras jest spoiwem laczacym patologie ze swoja chorzowska macierza.

Kto zaglosuje na ta bande zaśmerdziałą zwaną RAŚ ten jest oficjalnie zdrajca miasta.

siemion
03-11-2010, 14:32
Przeciez Tomek Ci wkleił dokładnie cytaty, nie widzisz nic złego w hasłach typu:

"Bardziej (co nie znaczy, że bardzo) realne na dziś jest to, że Katowice odniosą korzyści z występów Górnka lub Ruchu w pucharach europejskich (jeżeli mecze byłyby na Śląskim), niż z występów GKS."

"A o Katowice się nie martw. To miasto miało, ma i będzie miało swoją niebieską stRonę. Przy obencych wynikach obu klubów i tRadycji, jaka stoi za Ruchem, żywię niepłonną nadzieję, że stRona ta będzie się powiększać. Tłuste lata dla podopiecznych Mariana z Sosnowca minęły."

Przeciez za cos takiego to ja nawet nie pisze co sie stac powinno. A naiwniaki od nas jeszcze ten ruch wspierają. KABARET!

Nie przeszkadza Ci, ze dzialacze RAS z Katowic jezdza na Cicha? Oczywiscie nie wszyscy, ale zdecydowana wiekszosc. Rowniez na szopkach-nikiszu ras jest spoiwem laczacym patologie ze swoja chorzowska macierza.

Kto zaglosuje na ta bande zaśmerdziałą zwaną RAŚ ten jest oficjalnie zdrajca miasta.

Kurwa polaczku,hamuj ze słowami!

Rojber
03-11-2010, 14:57

No cóż smutna prawda, na dzień dzisiejszy tak jest.

A co ma chorzowski pisac, ze jest trojkolorowy?. Jezeli w ogole ten posat istnieje, bo go nie widzialem. Nie przeszkadza mi ze w RAS sa chorzowscy, bo sa tez Gieksiarze,Zabole, i pewno masa innych kibicow.

Rojber
03-11-2010, 15:00
Widze po prostu ze chcialbys zeby cos negatywnego o Gorzeliku i RAS wyszlo, bo boisz sie ich wyniku w wyborach, chociaz pisales ze sa marginesem.

pocket
03-11-2010, 15:21
Kurwa polaczku,hamuj ze słowami!

Liczba internetowych hooliganow siedzacych w kapciach przed monitorem widze w zastraszajacym tepie nam rosnie.

Hamuj sie bo co mi zrobisz? Postraszysz przez kabel? Dzieciaku do ksiazek!

A co ma chorzowski pisac, ze jest trojkolorowy?. Jezeli w ogole ten posat istnieje, bo go nie widzialem. Nie przeszkadza mi ze w RAS sa chorzowscy, bo sa tez Gieksiarze,Zabole, i pewno masa innych kibicow.

Ten post istnieje tu (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gXoGH1CsrYsJ:forum.gkw.katowice.pl/viewtopic.php%3Ff%3D14%26t%3D25%26start%3D520+A+o+ Katowice+si%C4%99+nie+martw.+To+miasto+mia%C5%82o, +ma+i+b%C4%99dzie+mia%C5%82o+swoj%C4%85+niebiesk%C 4%85+stRon%C4%99.+Przy+obencych+wynikach+obu+klub% C3%B3w+i+tRadycji,+jaka+stoi+za+Ruchem,+%C5%BCywi% C4%99+niep%C5%82onn%C4%85+nadziej%C4%99,+%C5%BCe+s tRona+ta+b%C4%99dzie+si%C4%99+powi%C4%99ksza%C4%87 .+T%C5%82uste+lata+dla+podopiecznych+Mariana+z+Sos nowca+min%C4%99%C5%82y&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=opera) mozesz obczaic (3 post od dołu).

Jezeli Tobie nie przeszkadza, ze ten koles oficjalnie pisze iz wyraza nadzieje na coraz wieksze zasmrodzenie Katowic, to ja kurwa nie mam pytań.

Widze po prostu ze chcialbys zeby cos negatywnego o Gorzeliku i RAS wyszlo, bo boisz sie ich wyniku w wyborach, chociaz pisales ze sa marginesem.

Tak boje sie ze stolki w radzie miasta czy sejmiku pozajmuja roznego typu smierdziele, pokroju chociazy Kostempskiego. Gdybyscie byli skupieni wokol organizacji Darka, ktorej tez nie trawie, ale wtedy jeszcze okey - bo wiem przynajmniej kto to kontroluje i wiem ze nigdy GieKSy nie zdradzi i nie zrobi nic przeciw niej. Ale jak trzymacie sie z ta banda smrodow z ciulikiem brylatym Gorzelikiem, to dla mnie nie ma znaczenia - JESTESCIE ZDRAJCY MIASTA.

ZABIĆ rAŚ!

Cwaniak64
03-11-2010, 15:28
P.Gorzelik nie wie co pisze, wbija sobie nóż w plecy.

Rojber
03-11-2010, 16:42
No teraz faktycznie moge powiedziec ze przegial na calej lini, bo widze ten post. Coz po moim glosie ma RAŚ.

pomp
03-11-2010, 19:53
Mogę tylko potwierdzić, że Bruno i Gorzelik to jedna i ta sam osoba, oraz że powyższe tematy są prawdziwe.

Od kilku dobrych lat znam te forum i nie raz z Brunem (Gorzelikiem) dyskutowałem na nasz temat.

Krzyś
03-11-2010, 21:04
ech, sprawa Śląska to jedno, ale drugie, to kuźwa zgadzam się z pocketem!

tam, aż sie roi od popierdółek zza miedzy, więc o czym mowa?

borg
03-11-2010, 22:42
Krzys..swiat sie konczy:)..ja tez sie z nim zgadzam i az dziwnie mi jest ze nie mam co mu odpisac ..ma chlop w tym temacie racje:)

Blejz
04-11-2010, 07:37
co do gorzelika i rasiu - wystarczy tylko przesledzic z kim RAS wchodzil w koalicje

wyborcze na przestrzeni lat zeby pozbyc sie zludzen co do charakteru tej organizacji.

a naiwniacy sobie wierza :P

Rojber
04-11-2010, 10:10
Krzys..swiat sie konczy:)..ja tez sie z nim zgadzam i az dziwnie mi jest ze nie mam co mu odpisac ..ma chlop w tym temacie racje:)

Jezeli ktos ma racje, to trzeba ja przyznac. W sumie dobrze ze to wyszlo, bo jeszcze bym na nich zaglosowal, a potem 4 lata zalowal.

Bouni_Ledziny
05-11-2010, 15:06
Dodam od siebie że człowiek startujacy z w Ledzinach z RAŚ-u rowniez za ruchem, w dodatku ma "wlasna" gazete w ktorej na okraglo potepia poczynania "kiboli".

DarekJ1968
05-11-2010, 23:05
Jako osoba działająca osiem lat w RAŚ, w tym 6 lat (2001-2007) we władzach statutowych pozwolę sobie kilka rzeczy uściślić.
Przypomnę, że nie jestem fanem Gorzelika, podczas działalności w RAŚ byłem z nim zawsze w sporze, wystąpiłem z RAŚ, bo nie podobała mi się jego linia polityczna (nie rozumiem jak ktoś może uważać górnośląską i zagłębiowską część konurbacji za jednolitą całość i dopuszczać opcję autonomii województwa w aktualnych granicach administracyjnych), a przed aktualnymi wyborami współtworzyłem konkurencyjny dla RAŚ - Komitet Wyborczy Wyborców Narodowość Śląska a inksze Ślōnzŏki, którego PKW nie raczyła zarejestrować (w Polsce można zarejestrować KWW Krasnoludki, ale nie narodowość śląska, bowiem wg PKW 173 000 obywateli RP nie istnieje, zaś istnienia krasnoludków jak widać nie neguje).
Wśród działaczy RAŚ są sympatycy różnych śląskich klubów. Osobiście znam kibiców GieKSy, Górnika Zabrze i Cidrów, a wśród kibicujących klubowi zza miedzy znam takich, którzy nie rzucają takich głupich tekstów jak Gorzelik, nie bredzą o niebieskich Katowicach i marzy im się zgoda wszystkich śląskich klubów na wzór klubów baskijskich.

Chociaż nie podoba mi się obecna linia polityczna RAŚ, ani poglądy Gorzelika, to nie widzę w wyborach do sejmiku innej alternatywy, niż RAŚ. Na pewno nie zagłosuję na antyśląski (z wyjątkami potwierdzającymi regułę) PiS, postkomunistyczne SLD, ani na PO, które jak przypomniał Kazimierz Kutz "NIC dla Górnego Śląska nie zrobiło", a do sejmiku na 2 i 3 miejscu wystawiło antyśląskich karierowiczów, którzy zamienili PiS na PO za stołki - Spyrę i Naturskiego. Bez wątpienia obydwaj do sejmiku wejdą, ale ja do tego ręki na pewno nie przyłożę.

pocket
05-11-2010, 23:57
Wybory do sejmiku wojewódzkiego dla normalnych ludzi (z naszego okręgu Katowice!!!):

Lista nr 16 - KOMITET WYBORCZY NARODOWEGO ODRODZENIA POLSKI [Okręg nr 2] - Zarejestrowana

Numer na liście Nazwisko i Imię Wiek Miejsce zamieszkania , treść oświadczenia lustracyjnego *)

1. Świtoń Kazimierz Antoni -79- Katowice
2. Chrząstek Krzysztof Adam -36- Sosnowiec
3. Ast Jan Saturnin -82- Katowice
4. Podobińska Anna -82- Katowice
5. Zacharyasz Marek Maurycy -70- Chorzów

Lista nr 15 - KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW RUCH WYBORCÓW JANUSZA KORWIN-MIKKE [Okręg nr 2] - Zarejestrowana

Numer na liście Nazwisko i Imię Wiek Miejsce zamieszkania , treść oświadczenia lustracyjnego *)

1. Piliszczuk Marcin Szymon -32- Katowice
2. Barański Jerzy Eugeniusz -38- Katowice
3. Nowicki Adam Józef -46- Katowice
4. Barańska Barbara Ewa -40- Katowice
5. Wierzbicki Witosław Dorian -21- Katowice

Jak ktos sie w ogole wybierze, to nie wyobrazam sobie by mogl wybrac inaczej, nie mozna glosowac na bande czworga, ani tym bardziej na smroda gorzelika i jego zasmierdziałą bande.

DarekJ1968
06-11-2010, 00:35
Ciekawe czy pocket zdaje sobie sprawę, że jego kandydat nr 1 Kazimierz Świtoń był w latach 1991-1993 posłem z ramienia znienawidzonego przez pocketa Ruchu Autonomii Śląska? Tak czasami życie sobie lubi zakpić z ideologii.
Na listach RAŚ do miasta jest na 100% co najmniej jeden sympatyk GieKSy. Na liście do sejmiku w okręgu Piekary-Siemianowice-Chorzów-Świętochłowice-Ruda Śląska-Zabrze jest co najmniej jeden kibic Górnika. Na listach RAŚ w woj. opolskim również są kibice Górnika. Identyfikacja jakiejkolwiek organizacji z jednym klubem jest absurdalna, chociaż nie przeczę, że Gorzelik robi wiele, żeby taki skrzywiony obraz RAŚ rozpowszechnić.

pocket
06-11-2010, 00:53
Tak wiem, klub parlamentarny Ruch dla RP, wybrany z listy RAŚ. Byly to czasy kiedy jeszcze normalni ludzie mogli wejsc do sejmu, potem jak wiadomo uczyniono kroki by zabetonowac scene polityczna na lata, bo tacy ludzie jak on byli niewygodni.

To byly inne czasy, aktualnie wszystko posunelo sie za daleko na wielu plaszczyznach, a zasmrodzenie rAŚ wbilo przyslowiowa deske do trumny.

Kazimierz Świtoń to człowiek oddany dla Śląska i Polski, dlatego oddam na niego swoj glos.

Gumi$
06-11-2010, 09:21
A tak z ciekawości DarkuJ. Czy na listach do sejmiku w okręgu Katowice jest jakiś sympatyk GieKSy z listy RAŚ? Pytam z ciekawości.

DarekJ1968
06-11-2010, 09:47
Odpowiem szczerze, że nie wiem. Ze znanych mi sympatyków GieKSy w RAŚ na liście do sejmiku nikogo nie widzę, ale też większość nazwisk na tej liście stanowią osoby mi zupełnie nieznane. Po wtóre nie wszyscy w RAŚ obnoszą się z sympatiami klubowymi. Np. o tym, że Stachoń jest sympatykiem klubu zza miedzy dowiedziałem się dopiero z postu Bouniego, 6 postów wyżej.

Bouni_Ledziny
06-11-2010, 17:11
Odpowiem szczerze, że nie wiem. Ze znanych mi sympatyków GieKSy w RAŚ na liście do sejmiku nikogo nie widzę, ale też większość nazwisk na tej liście stanowią osoby mi zupełnie nieznane. Po wtóre nie wszyscy w RAŚ obnoszą się z sympatiami klubowymi. Np. o tym, że Stachoń jest sympatykiem klubu zza miedzy dowiedziałem się dopiero z postu Bouniego, 6 postów wyżej.

Darku, mowilem akurat o kandydacie na burmistrza w Lędzinach, nazywa się Dariusz Dyrda, Stachoń chyba neutralny :)

Kattowitz/OS
06-11-2010, 23:55
pocket tobie to chyba w glowie sie poprzestawialo normalni ludzie glosuja na KOMITET WYBORCZY NARODOWEGO ODRODZENIA POLSKI? a czemu bo ty tak chcesz? Do mie liczy sie Ślonsk a nie polska i ty mi nie bydziesz godol na kogo mom glosowac a twierdzac ze w Rasiu som ino smierdziele som sie osmieszosz co po czesci wytlumaczyl Darek. Jo z milom checiom zaglosuja na kogos z RAS bo chca autonomi a ty polaczku mozesz sie glosowac na kogo chcesz!!! ino nie godej ze normalni glosujom na kogo ty chcesz i proponujesz! i jeszcze jedno pamientej - PORADZYMY!!!

borg
07-11-2010, 00:37
pocket tobie to chyba w glowie sie poprzestawialo normalni ludzie glosuja na KOMITET WYBORCZY NARODOWEGO ODRODZENIA POLSKI? a czemu bo ty tak chcesz? Do mie liczy sie Ślonsk a nie polska i ty mi nie bydziesz godol na kogo mom glosowac a twierdzac ze w Rasiu som ino smierdziele som sie osmieszosz co po czesci wytlumaczyl Darek. Jo z milom checiom zaglosuja na kogos z RAS bo chca autonomi a ty polaczku mozesz sie glosowac na kogo chcesz!!! ino nie godej ze normalni glosujom na kogo ty chcesz i proponujesz! i jeszcze jedno pamientej - PORADZYMY!!!
mam nadzieje ze to jest ostatni wpis tego inbecyla,ktory Polska nie umie poprawnie z duzej litery napisac i nazywa kogos,,polaczkiem,,...wynocha do niemiec popierdulko jak ci sie w naszym kraju nie podoba

DarekJ1968
07-11-2010, 00:52
Darku, mowilem akurat o kandydacie na burmistrza w Lędzinach, nazywa się Dariusz Dyrda, Stachoń chyba neutralny :)
Darek Dyrda to zupełnie inna historia. Mam wątpliwości, czy kiedykolwiek był na Cichej, skoro stwierdził, że nie bardzo interesuje go dyscyplina sportu, w której przez cały mecz może nie paść nawet jedna bramka. Jego pozorna identyfikacja z Ruchem wynika z wrodzonej przekory, a nie z rzeczywistych sympatii klubowych. Gdyby mieszkał w Chorzowie pewnie uchodziłby za kibica GieKSy albo Górnika.

DarekJ1968
07-11-2010, 01:28
mam nadzieje ze to jest ostatni wpis tego inbecyla,ktory Polska nie umie poprawnie z duzej litery napisac i nazywa kogos,,polaczkiem,,...wynocha do niemiec popierdulko jak ci sie w naszym kraju nie podoba
Z natury drażni mnie jak ktoś każe Ślązakowi wynosić się do Niemiec. Wyjaśniam ci, że my nie przyjechaliśmy do Polski, my żyjemy na Śląsku od wieków. Żyli tu nasi rodzice, dziadkowie, pradziadkowie, prapradziadkowie i tak mógłbym wymieniać dalej. My jesteśmy tu u siebie na swojej ziemi, a przez wieki nasi przodkowie nie mieli nic wspólnego z Polską.

Mnie się również Polska nie podoba, chciałbym żeby kończyła się na Przemszy i Brynicy - najtrwalszej granicy w ponad 1000-letniej historii Polski i Śląska. I nie chcę żeby Górny Śląsk - moja jedyna ojczyzna - należał do jakiegokolwiek sąsiedniego, obcego państwa. I gdzie każesz mi się wynosić?

Dodam, że część moich przodków po roku 1918 chciała tu Polski, bo uwierzyła w "gruszki wierzbie" sprzedawczyka Korfantego, że dzięki autonomii w ramach II RP Ślązacy będą gospodarzami na swojej ziemi, ale międzywojenna Polska otworzyła im oczy, inna część moich przodków była bardziej przewidująca i się przed przynależnością do Polski broniła rękami i nogami.

pocket
07-11-2010, 01:39
Skoncz juz powtarzac te puste frazesy bo to jest nudne jak flaki z olejem.

Wykorzystujesz nieznajomosc historii wsrod mlodych ludzi i wciskasz im jakies bzdury do głowy, potem wyskakuje taki Kattowitz Sieg Heil Oberschlesien i wylewa swoje zale przez kabel. Ale tylko to mu pozostaje, bo w realu pewnie sie wyslowic nie potrafi. Cale szczescie ze takie wywloki sa niegrozne, bo nikt przygłupów w rzeczywistosci na powaznie nie bierze.

DarekJ1968
07-11-2010, 01:52
Historii Śląska to ty z pewnością nie znasz, bo w polskich szkołach uczą tylko tych epizodów z historii Śląska, które im pasują i jeszcze zmieniają wymowę faktów, tak żeby pasowały do propagandowej koncepcji "odwiecznej polskości" Śląska. Język środkowo-wysokoniemiecki (bazowy dla współczesnej literackiej niemczyzny, powstałej w XVI w.) wprowadzili jako oficjalny język dworski śląscy Piastowie już w XIII w., tak więc mamy pełne historyczne prawo do używania tego języka bez znajomości którego nie sposób poznać historii Śląska. Fakt, że dla ciebie język niemiecki jest synonimem ideologii nazistowskiej wiele mówi o tym, jak bardzo ograniczona jest twoja wiedza.

pocket
07-11-2010, 12:11
Tylko że ja tej historii się nie uczyłem w szkołach.

Gdybym polegał tylko na wiedzy wyniesionej z reżimowej szkoły to byłbym głupi jak 80% społeczeństwa.

Co do niemieckiego oczywiście Śląsk był germanizowany niejeden raz. W XIII za sprawą zniemczonego Henryka Brodatego, m.in sprowadzając jakiś niemiecki plebs na te tereny i dając mu prawa. Później jego politykę kontynuował Pobożny, mieliśmy najazd Mongołów w którym zginęło wielu Polaków, potem sprowadzanie kolejnych niemieckich osadników. Probus to też był człowiek zniemczony do cna, oddał się pod lenno cesarstwa niemieckiego, wypędzał Polaków kilka razy, choć pod koniec życia sumienie go ruszyło... także Śląsk był germanizowany i niemczony w różnych okresach w dziejach, tylko co to ma wspólnego z "narodem śląskim"? Ni chuja nie wiem, bo to były dwie wyraźne strony: niemiecka i polska, jak zwykle w okresie dziejów naszego regionu (czasem jeszcze czeska w to wchodziła czy inne).

I oczywiście nie może być inaczej, znów naginanie faktów pod swoją wersję, że niemiecki jest dla mnie synonimem ideologii nazistowskiej... żałosne to jest.

Kattowitz/OS
07-11-2010, 12:23
BORG ok trocha przesadzilech z tym tekstem ale nie bylo to zamierzone zeby Polska napisac z malej litery! Jedank wkurza mnie jak on - pocket - durs cos wymyslo na Górny Ślonsk i obrazo nos synek pewnie nie skonczyl zodnyj szkoly i terozki chce zablysnac ale to zawsze tak bylo ze Poloki chcieli nami manipulowac ponizac dyskredytowac bo poprostu sie nos bojom wiedza ze jestesmy silni. Takze pocket poczytej trocha ksiazek o historii Ślonska a potym mozesz cos pisac. I jeszcze jedno jo nie jestech Niemcem ino Ślonzokiem!!! Pyrsk

pocket
07-11-2010, 16:03
Gdzie ja cokolwiek napisałem złego na GŚ? Kurwa powtarzacie to jak mantre a nikt nie potrafi wskazac gdzie.

Gdzie ja kogokolwiek obrazam? Oprocz oczywiscie naiwniakow co glosuja na rAŚ i smroda gorzelika. Ale dla zdrajcow miasta zero szacunku.

I kto kim manipulował i poniżał? :lol2: Tobie by sie przydalo gruntowne zaznajomienie sie z historia Ślaska, bos pewnie przeczytal jedna ksiazke oszołoma Darka (o ile w ogole) i teraz zgrywasz wielkiego oczytanego, piszac ze ja niby zadnej szkoly nie skonczylem. Synek to raczej Ty sie nie potrafisz wyslowic i piszesz jakies bzdety na poziomie rozemocjonowanego dziecka z gimnazjum.

I też jestem Ślązakiem! Królewski szczep Piastowy!

Open Your Eyes
07-11-2010, 17:08
Ja sie zastaniam caly czas, ale pewnie przez moja nienawiesc do demokracji odam niewazny glos.

DarekJ1968
07-11-2010, 18:43
Tylko że ja tej historii się nie uczyłem w szkołach.

Gdybym polegał tylko na wiedzy wyniesionej z reżimowej szkoły to byłbym głupi jak 80% społeczeństwa.

Co do niemieckiego oczywiście Śląsk był germanizowany niejeden raz. W XIII za sprawą zniemczonego Henryka Brodatego, m.in sprowadzając jakiś niemiecki plebs na te tereny i dając mu prawa. Później jego politykę kontynuował Pobożny, mieliśmy najazd Mongołów w którym zginęło wielu Polaków, potem sprowadzanie kolejnych niemieckich osadników. Probus to też był człowiek zniemczony do cna, oddał się pod lenno cesarstwa niemieckiego, wypędzał Polaków kilka razy, choć pod koniec życia sumienie go ruszyło... także Śląsk był germanizowany i niemczony w różnych okresach w dziejach, tylko co to ma wspólnego z "narodem śląskim"? Ni chuja nie wiem, bo to były dwie wyraźne strony: niemiecka i polska, jak zwykle w okresie dziejów naszego regionu (czasem jeszcze czeska w to wchodziła czy inne).

I oczywiście nie może być inaczej, znów naginanie faktów pod swoją wersję, że niemiecki jest dla mnie synonimem ideologii nazistowskiej... żałosne to jest.
Gość ma podpis Kattowitz Oberschlesien, a ty mu dodałeś Sieg Heil. Nie sposób tego identyfikować inaczej, niż jako właśnie żałosne dopisywanie ideologii nazistowskiej do języka niemieckiego.
W zasadzie prawie wszyscy śląscy Piastowie od Bolesława Wysokiego byli mniej lub bardziej zgermanizowani (wyjątek husyta Bolko V opolski i jego następcy), co nie znaczy, że byli Niemcami w dzisiejszym tego słowa znaczeniu. I Rzesza Niemiecka nie była państwem tylko związkiem państw, uznających zwierzchność cesarza. W średniowieczu narodem niemieckim był każdy władca, szlachcic, duchowny i mieszczanin w Rzeszy, ale nie był nim etnicznie germański chłop. Tak samo narodem śląskim ("natio Silesiae") był śląski Piast, szlachcic i duchowny, wszyscy niemieckojęzyczni, ale nie śląski chłop, czy górnik, obojętnie czy pochodzenia germańskiego, czy słowiańskiego. Dodam, że w XIV w. istniało również pojęcie "natio Masovia" (naród mazowiecki), bowiem Mazowsze też posiadało własną państwowość. Pojęcia etniczno-językowe (a nie narodowe jak wmawia nam polska historiografia) Polak, Niemiec, czy Morawianin były bardzo nieścisłe. Posługujący się narzeczem laskim słowiański mieszkaniec Polskiej Ostrawy był uważany za Polaka, bo należał do polskiej prowincji kościelnej, chociaż dziś ze względów językowych uważano by go za Czecha, z drugiej strony mieszkańca Baborowa uważano za Morawianina, bo należał do diecezji ołomunieckiej, chociaż dziś ze względów językowych, uznano by go za Polaka. W średniowieczu nie odróżniano Holendrów, czy Flamandów od Niemców, traktowano ich tak samo jak Sasów, Szwabów, czy Bawarczyków. Angielskie słowo Dutch oznaczające dziś Holendra jeszcze w XVII w. oznaczało po prostu Niemca (w tym również Holendra). Współczesne pojęcie narodu to dopiero wiek XIX. To co piszesz o Probusie to ewidentny przykład nacjonalistycznej propagandy. Gdyby u schyłku życia chciał jednoczyć Polskę, jak mu to przypisuje propaganda to zapisałby wszystkie ziemie księciu Polski - Przemysłowi, a o zapisał mu tylko Kraków, Wrocław - innemu Piastowi śląskiemu, Kłodzko - królowi Czech, włości na zachodzie - jednemu z książąt niemieckich. Tyle wykładu w telegraficznym skrócie.
I nie rozmywajmy już tematu.

krzyzak
08-11-2010, 16:16
Gdzie ja cokolwiek napisałem złego na GŚ? Kurwa powtarzacie to jak mantre a nikt nie potrafi wskazac gdzie.

Gdzie ja kogokolwiek obrazam? Oprocz oczywiscie naiwniakow co glosuja na rAŚ i smroda gorzelika. Ale dla zdrajcow miasta zero szacunku.

I kto kim manipulował i poniżał? :lol2: Tobie by sie przydalo gruntowne zaznajomienie sie z historia Ślaska, bos pewnie przeczytal jedna ksiazke oszołoma Darka (o ile w ogole) i teraz zgrywasz wielkiego oczytanego, piszac ze ja niby zadnej szkoly nie skonczylem. Synek to raczej Ty sie nie potrafisz wyslowic i piszesz jakies bzdety na poziomie rozemocjonowanego dziecka z gimnazjum.

I też jestem Ślązakiem! Królewski szczep Piastowy!

teksty typu "nie potrafisz się wysłowić" - to nie jest obrażanie Ślązaków?? Jakbym słyszał moją nauczycielkę z polskiego 15 lat wstecz..Zastanów się, czy twoi dziadkowie też umieli wysławiać się literacką polszczyzną? śmiem wątpić... Każdy, kto tu najeżdża na autochtonów mieni się Ślązakiem. To jest śmieszne!!! Jedni czytają Jerczyńskiego, a inni propagandowe książeczki nacjonalistyczne z II połowy XIX wieku, nieprawdaż?? Niech zgadnę - Feliks Konieczny- książka-agitka napominająca Ślązaków, że mają uczyć się literackiej polszczyzny... Twoje motto pocket brzmi jak hasło, które kiedyś usłyszałem w autobusie "TU JEST DOBRZE, A BYŁOBY LEPIEJ, GDYBY TYLU TYCH ŚLĄZARÓW TUTAJ NIE MIESZKAŁO". Pisz sobie tutaj swoje poglądy, ale nie udawaj Ślązaka!!

Krzyś
08-11-2010, 16:20
teksty typu "nie potrafisz się wysłowić" - to nie jest obrażanie Ślązaków?? Jakbym słyszał moją nauczycielkę z polskiego 15 lat wstecz..Zastanów się, czy twoi dziadkowie też umieli wysławiać się literacką polszczyzną? śmiem wątpić... Każdy, kto tu najeżdża na autochtonów mieni się Ślązakiem. To jest śmieszne!!! Jedni czytają Jerczyńskiego, a inni propagandowe książeczki nacjonalistyczne z II połowy XIX wieku, nieprawdaż?? Niech zgadnę - Feliks Konieczny- książka-agitka napominająca Ślązaków, że mają uczyć się literackiej polszczyzny... Twoje motto pocket brzmi jak hasło, które kiedyś usłyszałem w autobusie "TU JEST DOBRZE, A BYŁOBY LEPIEJ, GDYBY TYLU TYCH ŚLĄZARÓW TUTAJ NIE MIESZKAŁO". Pisz sobie tutaj swoje poglądy, ale nie udawaj Ślązaka!!

no i jaka była Twoja reakcja???
mnie być coś wzięło za taki tekst!

pocket
08-11-2010, 17:00
Gość ma podpis Kattowitz Oberschlesien, a ty mu dodałeś Sieg Heil. Nie sposób tego identyfikować inaczej, niż jako właśnie żałosne dopisywanie ideologii nazistowskiej do języka niemieckiego.
W zasadzie prawie wszyscy śląscy Piastowie od Bolesława Wysokiego byli mniej lub bardziej zgermanizowani (wyjątek husyta Bolko V opolski i jego następcy), co nie znaczy, że byli Niemcami w dzisiejszym tego słowa znaczeniu. I Rzesza Niemiecka nie była państwem tylko związkiem państw, uznających zwierzchność cesarza. W średniowieczu narodem niemieckim był każdy władca, szlachcic, duchowny i mieszczanin w Rzeszy, ale nie był nim etnicznie germański chłop. Tak samo narodem śląskim ("natio Silesiae") był śląski Piast, szlachcic i duchowny, wszyscy niemieckojęzyczni, ale nie śląski chłop, czy górnik, obojętnie czy pochodzenia germańskiego, czy słowiańskiego. Dodam, że w XIV w. istniało również pojęcie "natio Masovia" (naród mazowiecki), bowiem Mazowsze też posiadało własną państwowość. Pojęcia etniczno-językowe (a nie narodowe jak wmawia nam polska historiografia) Polak, Niemiec, czy Morawianin były bardzo nieścisłe. Posługujący się narzeczem laskim słowiański mieszkaniec Polskiej Ostrawy był uważany za Polaka, bo należał do polskiej prowincji kościelnej, chociaż dziś ze względów językowych uważano by go za Czecha, z drugiej strony mieszkańca Baborowa uważano za Morawianina, bo należał do diecezji ołomunieckiej, chociaż dziś ze względów językowych, uznano by go za Polaka. W średniowieczu nie odróżniano Holendrów, czy Flamandów od Niemców, traktowano ich tak samo jak Sasów, Szwabów, czy Bawarczyków. Angielskie słowo Dutch oznaczające dziś Holendra jeszcze w XVII w. oznaczało po prostu Niemca (w tym również Holendra). Współczesne pojęcie narodu to dopiero wiek XIX. To co piszesz o Probusie to ewidentny przykład nacjonalistycznej propagandy. Gdyby u schyłku życia chciał jednoczyć Polskę, jak mu to przypisuje propaganda to zapisałby wszystkie ziemie księciu Polski - Przemysłowi, a o zapisał mu tylko Kraków, Wrocław - innemu Piastowi śląskiemu, Kłodzko - królowi Czech, włości na zachodzie - jednemu z książąt niemieckich. Tyle wykładu w telegraficznym skrócie.
I nie rozmywajmy już tematu.

Brawo wreszcie to zrozumiałeś, że o tamtych czasach możemy sobie podyskutować w kwestii historycznej, ale nic ponadto, bo jakiekolwiek odniesienie do czasów współczesnych może wywołać jedynie uśmiech politowania.

Jesli ktos nie potrafi budowac poprawnie zdan to dla mnie "nie potrafi sie wyslowic". I nie wazne czy pisze gwara, po niemiecku czy kurwa po chinsku, bo to nie o to tu chodzi.

Aha, Dario to nie jest ksiazeczka propagandowa, ale Koneczny juz tak... może jeszcze nacjonalistyczno-komunistyczna? :lol2: I wszystko co polskie to propaganda anty śląska, w cale nie anty niemiecka, ino anty śląska. KABARET!

Jestem Ślązakiem :-)

PS Co mnie obchodza dialogi jakis przyjebów w autobusie?

DarekJ1968
08-11-2010, 21:34
Pocket. Nie wreszcie zrozumiałem, tylko ja piszę o tym od dawna. Jeśli polscy historycy odwołują się do średniowiecznego pojęcia "natio Polonia", w którym mieściło się mieszczaństwo rodem z Niemiec oraz litewska, czy ruska szlachta, a nie mieścił się etnicznie polski chłop, to ja wskazuję, że w średniowieczu istniało też pojęcie "natio Silesia". Różnica polega na tym, że w propagandowych broszurkach polskich historyków możesz znaleźć debilizmy o rozpowszechnieniu się polskiej świadomości narodowej na Śląsku ... w XI w., co u każdej osoby obeznanej z tematyką świadomości narodowej musi wzbudzać śmiech. Ja nigdzie nie bredzę, że w średniowieczu istniała śląska świadomość narodowa, ani jakakolwiek inna tożsamość narodowa w średniowieczu, gdziekolwiek indziej na świecie. To Polacy chętnie powołują się na krótką i przejściową przynależność Śląska do monarchii wczesno-piastowskiej w XI i XII w., by dowodzić jego "odwiecznej polskości". Absurdalność tego wychodzi, gdy spojrzymy na średniowieczne mapy Europy. Zresztą również polscy politycy, gdy w 1918 roku podnosili roszczenia do części ziem śląskich, zdawali sobie sprawę z absurdu tej argumentacji obecnej w ich propagandzie dla ciemnych mas i na arenie międzynarodowej nawet nie chcieli słyszeć o prawach historycznych do Śląska, na które powoływali się Czesi i Niemcy.

mega-kumaty
16-11-2010, 18:27

jakich kurwa zdrajców miasta?:lol2:
kompleksy masz jak chuj do nich, gdzieś tam wcześniej napisałeś że nie tolerujesz
zdrajców, śmierdzeli itd, a co ty w tej kwesti masz do gadania?
idz do ich ekipy sportowej i im powiedz że ich nie tolerujesz w swoim mieście :lol3:
na wybory bym nie poszedł ale jak widzę twój avatar z orzełkiem i krzyżykiem
w tle to jednak na Raś trza zagłosować.

JACA
16-11-2010, 21:00
Wiadomo jaki wyrok zapadł w sprawie pozwu PO przeciw Uszokowi?? Dzis rano mial zapasc a nigdzie nic wycyztac nie moge

Blejz
16-11-2010, 21:24
Wiadomo jaki wyrok zapadł w sprawie pozwu PO przeciw Uszokowi?? Dzis rano mial zapasc a nigdzie nic wycyztac nie moge obydwie sprawy oddalone

katowicer
16-11-2010, 21:30
ale będą się odwoływać:)

pocket
16-11-2010, 21:40
jakich kurwa zdrajców miasta?:lol2:
kompleksy masz jak chuj do nich, gdzieś tam wcześniej napisałeś że nie tolerujesz
zdrajców, śmierdzeli itd, a co ty w tej kwesti masz do gadania?
idz do ich ekipy sportowej i im powiedz że ich nie tolerujesz w swoim mieście :lol3:
na wybory bym nie poszedł ale jak widzę twój avatar z orzełkiem i krzyżykiem
w tle to jednak na Raś trza zagłosować.

Pisałem o ludziach ktorzy glosuja na Gorzelika czy innego smroda. To sa dla mnie zdrajcy miasta. Ale chuj, lec w pysku oddac glos, a pozniej zdziwienie ze mamy w radzie taką kurwe Kostempskiego...

Jak masz problemu ze zrozumieniem tekstu pisanego, to po prostu nie odpowiadaj.

mega-kumaty
17-11-2010, 10:02
Moja wizja Górnego Śląska nie przewiduje istnienia niebieskiej hołoty, Twoja jak widac tak i tym sie roznimy.

We live to fight, we fight to exterminate the enemy - fany na plocie nie sluza napince w internetowych galeriach, tylko maja rowniez pewien przekaz, szkoda ze go nie rozumiesz.

no chyba mi nie powiesz że tutaj też nawiązujesz tylko do Raś?:lol3:
sam się pogrążasz takimi tektami, swoją drogą dobry towar musisz
brać żeby mieć takie "wizje":cham:
to podpowiedz mi na kogo oddać głos? na tego od krzyżyków
na żwirowisku?:lol2:

MALek
17-11-2010, 10:14
to podpowiedz mi na kogo oddać głos?

http://kandydacigieksy.pl :napinka: (http://kandydacigieksy.pl)

JACA
17-11-2010, 10:16
na tego od krzyżyków

Takim wpisem udowodniłes nic innego jak tylko swoją głupotę i ograniczenie swoje mózgowe. Podejrzewam że nawet nie za bardzo sie orientujesz jak pieny zyciorys ma ten jak to napisales od krzyzykow, także łaskawie daruj sobie takie głupkowate pisy bo obrażasz nimi tylko ludzi, którzy zrobili coś dla tego kraju.

Krzyś
17-11-2010, 10:36
mega-kumaty:

w tych wyborach szalenie trudno się zdecydować "na kogo", ponieważ dużo znanych nam osób kandyduje: koledzy, znajomi, sąsiedzi, ludzie z miasta, no oczywiście ludku związani ze sportem, z naszym klubem.
ja osobiście wybrałem GKS, choć Tomasz Godziek ma tutaj wielu rywali, a ja np. wybierałem pomiedzy czterema, pięcioma kandydaturami.
Pogrzeb trochę, porozgladaj, a na pewno kogoś wybierzesz. A RAŚ olej ...

JACA, Tobie to bardzo łatwo na odsisk nadepnąć:)

JACA
17-11-2010, 10:55
Krzys ale on mi nie nadepł na odcisk, tylko po prostu mam alergie na takie zachowania jak taki ktoś który nawet w oczach swoich kolegów po szalu jest postrzegany jako "megakumaty" co jest w tym przypadku okresleniem pełnym pogardy a obraża osoby które swoim zachowaniem i czynami nie zasłużyły na takie coś bo miedzy innymi dzieki takim ludziom od krzyzywkow teraz ja , Ty czy nawet bajkopisarz może teraż korzystać z takich przyjemnosci jak internet i wyrażanie swoich opinii w nim.

pocket
17-11-2010, 12:21
no chyba mi nie powiesz że tutaj też nawiązujesz tylko do Raś?:lol3:
sam się pogrążasz takimi tektami, swoją drogą dobry towar musisz
brać żeby mieć takie "wizje":cham:
to podpowiedz mi na kogo oddać głos? na tego od krzyżyków

No bo moja wizja nie zaklada istnienia tego brudu. Gdyby wszyscy kibice mieli takie zalosne podejscie jak Ty, to niestety Katowice wygladalyby zupelnie inaczej. Ale Ty oczywiscie z tego kpij, bo jest sie w chuj z czego smiac.

Niczego ci nie bede podpowiadal, skoro jestes skończonym ignorantem, zeby wysmiewac kolesia ktory narazal zycie zeby mieszkancom naszego regionu zylo sie lepiej, ktory mial po prostu jaja, ktorych Tobie brakuje. Co ciekawe Switon uzyskal kiedys mandat na sejm z ramienia RAŚ, ale o tym pewnie tez nie masz zielonego pojecia. Zatrwazajaca jest Twoja kpina rowniez z czyjejs wiary. Jak rozumiem z ludzi z RAŚ, ktorzy pielgrzymuja do Piekar, tez kpisz i sie smiejesz?

mega-kumaty
17-11-2010, 15:59
No bo moja wizja nie zaklada istnienia tego brudu.

ale ty w tej kwestii masz naprawdę chuja do gadania!
chyba że mnie zaraz oświecisz jak zamierzasz usunąć ten "brud"

Zatrwazajaca jest Twoja kpina rowniez z czyjejs wiary. Jak rozumiem z ludzi z RAŚ, ktorzy pielgrzymuja do Piekar, tez kpisz i sie smiejesz?

jeżeli dla ciebie wiarą jest wbijanie dziesiątek krzyży na terenie obozu Auschwitz
to chyba nie pogadamy

Mayek
17-11-2010, 17:06
Jestem Ślązakiem :-)
nie jestes. Nawet nie jestes polskim ślązakiem. Jestes Polakiem.

tak samo jak ja nie jestem hiszpanem, mimo ze to napisze to niczego to nie zmienia.

Teraz nie ma wyboru, trzeba mimo wszystko glosowac na kandydatow z Gieksy, mogliby startowac z RAŚ.

Mayek
17-11-2010, 17:22
kostempski jest faworytem na Swionach wg tobet wiec juz nie powinien nam w Kato szkodzic. Poza tym to ze on wszedl to nie jest problem tego ze ktos zle glosuje tylko ze Ruch glosuje zdyscyplinowanie na swoich

pocket
17-11-2010, 18:12
nie jestes. Nawet nie jestes polskim ślązakiem. Jestes Polakiem.

tak samo jak ja nie jestem hiszpanem, mimo ze to napisze to niczego to nie zmienia.

Nawet nie polskim :(? Aha, nie wiedziałem.

A co dziś mam na kolacje?

Mayek
17-11-2010, 18:25
kaszanke pewnie, ew kielbaski z ziemniaczkami.
nie rob nam przypalu piszac nacjonalistyczne hasla a potem podpisujac to jako Ślązak. Bez odbioru.
tak samo z tymi zdrajcami miasta wyskoczyles jak kaczor z konopiami.

Blejz
17-11-2010, 19:00
Mayek a skad wiesz ze on nie jest Slazakiem??

poza tym jakie sa wg Ciebie kryteria bycia "SLAZAKIEM"

Krzyś
17-11-2010, 19:20

patrz np. na avatar.

Ja, jako Ślązak, fakt, troszkę nie rdzenny, ale tylko troszke :), takiego czegoś bym tam nie dał.

Mayek
17-11-2010, 19:48
nie chodzi mi o avatar. Chodzi mi o jego posty. Nie chce mi sie tego szukac, kliknij sobie jego profil, zobacz posty i poczytaj. Typowy 100% Ślonzok z krwi i kosci :cham:
Tak samo jak ja nie jestem Polakiem. Moge mowic ze jestem i dac se do avatara flage, nawet moge hymn zaspiewac (pdk:lol:) ale moje poglady i posty mowia same za siebie.

MALek
17-11-2010, 20:04
Tu akurat Blejz ma rację, bo to jakiem ma poglądy czy jak został zindoktrynowany to jedno a to kim jest to drugie. Tak więc jego anty śląskie o niczym nie świadczą.

Mayek
17-11-2010, 20:59
samo urodzenie to nic. Jak sie Wloch/Hiszpan/Niemiec urodzi na terytorium RP to jest Polakiem? Prosza cie:)

resovia
17-11-2010, 21:19
ten temat jest lepszy niz humor :lol3:

dalej, dalej !!!! :lol2:

dodo
17-11-2010, 21:51
Jak sie Wloch/Hiszpan/Niemiec urodzi na terytorium RP to jest Polakiem?

w sumie zastanawiam sie kogo rodzi sie najwiecej na terytorium Polski ? Wlochow/Hiszpanow czy Niemcow ? jak myslicie ?

Slonzok
17-11-2010, 22:01

Wystarczy ,że poczytosz jego posty i już oboczysz jego stosunek do Górnego Ślonska,no ale to przeciysz stu procyntowy Ślonzok,a My to zdrajcy miasta :lool::sportowiec::lool:

MALek
17-11-2010, 22:09
samo urodzenie to nic. Jak sie Wloch/Hiszpan/Niemiec urodzi na terytorium RP to jest Polakiem? Prosza cie:)

Nie, jest Włochem/ Hiszpanem/ Niemcem. Bo ma Włoski/H./N. pochodzenie.
A na jakiej podstawie twierdzisz że ww. pocket Ślązakiem nie jest ? Bo to że jest anty Śląski nie świadczy że Ślązakiem nie jest. Dzierżyński np. był Polakiem a był antypolski.

Mayek
17-11-2010, 22:20
pierwsze ze wydaje mi sie ze on pisal ze sie nie urodzil na GŚ ale to tylko na marginesie.
Dzierżyński np. był Polakiem a był antypolski.
ktory ale? Feliks? To byl Rusek nie Polak a przede wszystkim czerwone scierwo.

zasadnicza odpowiedzia na to pytanie jest to ze jak ktos jedzie po Śląsku w taki sposob jak to robi ten koles to nie zasluguje na miano Ślązaka. Co z tego ze sie tutaj rodzil. Tez znam takich co sie urodzili na GŚ ale jakby mogli to by wszystkich Ślązakow do gazu wyslali. Koniec tematu z mojej strony. Ile mozna gadac o grupce ludzi, ktora ma problemy z okresleniem swojej tozsamosci. Brakowalo resovii. Przyszedl. Zaraz sie tu zrobi kolko takich ludzi jak Resovia czy Pocket a temat jest o wyborach a nie o ustalaniu czy Śląski bedzie zawsze polski czy nie :lol:

MALek
17-11-2010, 23:01
nie zasluguje na miano Ślązaka

Bycie Ślązakiem to nie tytuł honorowy, i tak ja się z Pocketem i jego oszołomskimi wypowiedziami tak muszę stwierdzić. NIE TOBIE DECYDOWAĆ O TYM KTO JEST I KTO ZASŁUGUJE NA TEN "TYTUŁ".

I nie dziw się Resovii, że się śmieje z twoich wypowiedzi bo najzwyczajniej w świecie straszne bzdury pierdolisz.

pocket
17-11-2010, 23:10
Urodziłem się na GŚ, moja rodzina stąd pochodzi (przynajmniej do tego pokolenia do ktorego jako ostatniego udalo mi sie dotrzec).

Proszę po raz kolejny o zacytowanie moich anty śląskich wypowiedzi. Za kazdym razem gdy podnosze glos w tych sprawach przedstawia sie mnie jako anty slazaka, ktory rzekomo jedzie po GŚ. Dowody panowie, w przeciwnym razie to Wy jestescie oszolmami a nie ja.

Mayek Ty natomiast nadajesz sie do kabaretu. Zapraszam do dzialu humor.

Blejz
18-11-2010, 01:28
Feliks Dzieryżnski byl 200% Polakiem

dla rozluznienia atmostery dodam ze to jeden z najwiekszych patriotow bo

najwiecej ruskich zabill-to taki zart z czasow bierutowskich

resovia
18-11-2010, 07:18
pierwsze ze wydaje mi sie ze on pisal ze sie nie urodzil na GŚ ale to tylko na marginesie.

ktory ale? Feliks? To byl Rusek nie Polak a przede wszystkim czerwone scierwo.

zasadnicza odpowiedzia na to pytanie jest to ze jak ktos jedzie po Śląsku w taki sposob jak to robi ten koles to nie zasluguje na miano Ślązaka. Co z tego ze sie tutaj rodzil. Tez znam takich co sie urodzili na GŚ ale jakby mogli to by wszystkich Ślązakow do gazu wyslali. Koniec tematu z mojej strony. Ile mozna gadac o grupce ludzi, ktora ma problemy z okresleniem swojej tozsamosci. Brakowalo resovii. Przyszedl. Zaraz sie tu zrobi kolko takich ludzi jak Resovia czy Pocket a temat jest o wyborach a nie o ustalaniu czy Śląski bedzie zawsze polski czy nie :lol:

stul pysk, opowiedz lepiej jak to jest, ze jestes najwiekszym specem na tym forum od koksow i odzywek, a w realnym swiecie wogole nie puchniesz :lol3:

jestes cipa, bo Gorzelik to jest zwykly smierdziel i samo to eliminuje go z tego zeby na niego glosowac. jesli wolisz glosowac na slazaka smroda niz polaka Gieksiarza to pokazuje, ze jestes nikim innym jak cipka, taka zwykla cipka i ty nia jestes.

Mayek
18-11-2010, 12:47
kolejny temat rozpierdolony. Brawo.
i kolejny raz robi to ktos machajacy polska flaga wyzywajacy Ślonzokow od zdrajcow miasta.

Blejz
18-11-2010, 13:15
Mayek sam zaczales !!! po co bronicie RAS skoro gorzelik na kazdym kroku powtarza

o tym jaki to on jest prochorzowski antygieksiarski ? to samo bylo z 1fck - hucpa zeby

wyciagnac kase z miasta a przy okazji jeszcze sprobowac nas sklocic!!!

Mayek
18-11-2010, 13:19
ja nie napisalem slowa o Gorzeliku w tym temacie.
zaczelo sie od tego ze Darek cos napisal a Pocket mu wyjechal ze zdrajca miasta
Sa ludzie ktorzy glosuja na RAŚ mimo wszystko a sa tacy co nie glosuja bo Gorzelik jest za Ruchem.
Ja w swoim okregu bytomskim glosuje na ktos z RAŚ i nie interesuje mnei to czy on idzie za Polonia, Radzionkowem, Ruchem czy KSG. Poza tym sa ludzie z listy RAŚ, ktorzy nie sa za R. Nikt nie kaze na Gorzelika glosowac. Pisalem wyraznie zeby glosowac na ludzi popieranych przez SK wiec nie rozumiem o co ci chodzi? Po prostu nie podoba mi sie to ze ktos pisze o zwolennikach RAŚ jako o zdrajcach miasta. Jak mozna tak obrazac ludzi kibicujacych temu samemu klubowi? RAŚ to nie jest synonim slowa Gorzelik.

Blejz
18-11-2010, 13:22
wlasciwie ras jest synonimem gorzelika ktory oprocz jatrzenia nie ma nic ciekawego do zaoferowania

Mayek
18-11-2010, 13:55
no i wlasnie. To jest obraz tego waszego nacjonalistycznego pierdolenia. Co ras nie ma nic do zaoferowania? Zapraszam na profil na FB czy na strone RAŚ. Co chwile sa jakies inicjatywy, dzialania itd. Szczegolow nie pamietam ale RAŚ dziala.... w przeciwienstwie do tego co wy tutaj probojecie wmawiac (imputowac haha;)
Dzialnosc RAŚ opiera sie glownie na akcjach medialnych. Ostatnio duzo wiadomosci wyborczych. RAŚ jest jednym z inicjatorow kodyfikacji jezyka śląskiego. Nie chce mi sie pisac co szczegolowo robi RAŚ bo i tak to macie w dupie. Byleby gadac ze sa be.

RAŚ nie jest synonimem Gorzelika. To ze to napiszesz 15 razy niczego nie zmienia. Duzo mlodych ludzi dziala w RAŚ i niedlugo bedzie to mozna zauwazyc.

YnoGieKSa
18-11-2010, 14:20
wlasciwie ras jest synonimem gorzelika ktory oprocz jatrzenia nie ma nic ciekawego do zaoferowania

A co oferuje "Polski Śląsk" inne komitety wyborcze, oprócz podchwycenia hasła o autonomii? To najlepiej pokazuje kto na dzień dzisiejszy wyznacza trendy na śląskiej scenie politycznej. "Jątrzyć"- ooo... i jeszcze słownictwo rodem z GW się pojawiło.
Sam Gorzelik z kolei kandyduje do sejmiku wojewódzkiego, w którym nie ma możliwości aby zasiadali tylko ludzie kibicujący naszej GieKSie. Po drugie na listach RAŚ znajdują się jeszcze dziesiątki innych ludzi, dla których Śląsk to nie jest tylko i wyłącznie miejsce realizacji polecań wydawanych z Warszawy. I fakt ten w zupełności mi wystarczy.

Blejz
18-11-2010, 14:33
nie widzialem nigdzie zadnego komitetu Polski Ślask;
jatrzyc - slowo ze slownika PWN - doskonale oddaje sprawe np z 1FC Kattowitz

co do programu - panowie badzcie powazni !!! kodyfikacja jezyka slaskiego ?
i co to ma byc program? bylem na stronie RAS zadnych konkretow !!!

JACA
18-11-2010, 14:35
Mayek te inicjatywy przez RAS to sa tak nieudolne że człowiek odnosi wrażenie że tam są sami debilie.Przypomnij sobie w jaki sposob RAS przygotował akcje choćby z krzesełkami na SS. Noz ludzie kochany zmysł strategiczny małego dziecka, jakby to ktos chciał zrobic od serca to by to inaczej wygladalo ale RAS-iowi to jakby nie na reke. Zreszta RAS-iu nie widac ani nie słychac.Przynajmniej ja ich dzialania tak postrzegam a dwa jak mozna popierac organizacje i się z nią identyfikować na czele ktorej stoi smród nad smrodami. Pisałem to juz w innym temacie ale mam nadzieje ze naszego byłego piłkarza Dariusza W. nie poprze zaden z naszych kibiców bo to bedzie kpina zeby popierac ludzi ktorzy swego czasu nam zrobili takie swinstwo.Moze i o to chodziło a teraz w podziekowaniu za wyprowadzenie juniorow od nas dostał miejsce na listach wyborczych RAS-iu.

siemion
18-11-2010, 14:38
nie widzialem nigdzie zadnego komitetu Polski Ślask;
jatrzyc - slowo ze slownika PWN - doskonale oddaje sprawe np z 1FC Kattowitz

http://www.poradzymy.pl/ tu masz opszerniejszy program.

pocket
18-11-2010, 14:43
Ja tam troche posufrowałem i znalazlem:

Wyrażamy poparcie dla inicjatywy nadania stadionowi KS "Ruch" Chorzów przy ul. Cichej 6 w Chorzowie imienia Ernesta Wilimowskiego, wybitnego piłkarza, osiągającego sukcesy z drużyną niebieskich i zdobywającego bramki dla reprezentacji Polski i Niemiec. Ernest Wilimowski to nie tylko legenda górnośląskiej piłki, światowego formatu sportowiec, ale także symbol zawiłych losów Górnoślązaków w XX wieku.

Nr. 1 Jerzy Gorzelik Katowice

http://raslaska.aremedia.net/deklaracja/petycja.php

Na liscie bardzo duzo nazwisk z Katowic, w tym nazwisk tych mlodych wyksztalconych dzialaczy o ktorych to mamy uslyszec jak wspomina Mayek.

No i nie zapominajmy pieknego boju o krzeselka. Wszak to aktualnie numero uno jesli chodzi o problemy naszego regionu. Kolor plastikowych krzeselek na SŚ.

Czyli cos tam dzialaja!!!

Mayek
18-11-2010, 15:01
No i nie zapominajmy pieknego boju o krzeselka. Wszak to aktualnie numero uno jesli chodzi o problemy naszego regionu. Kolor plastikowych krzeselek na SŚ.

no to jak to nie jest wazne to czemu sejmik murem stanal za bialo-czerwonymi? Moze zrobmy na odwrot. Zrobmy zolte i kazmy Polakom protestowac:)

Wyrażamy poparcie dla inicjatywy nadania stadionowi KS "Ruch" Chorzów przy ul. Cichej 6
tez wyrazam poparcie. Bo czemu by nie? Ich chop to niech sie nazywa ten stadio im. Wilimowskiego. Co innego jakby chcieli nazwac Śląski im. Gerarda Cieslika to bys mogl protestowac ale ich stadion imieniem ich chopa?

a) masz program na autonomia.pl
b) to nie jest ogolnopolska partia polityczna, utrzymuje sie ze skladek, nie ma szerokiego dostepu do telewizji do h!!!

Mayek te inicjatywy przez RAS to sa tak nieudolne że człowiek odnosi wrażenie że tam są sami debilie

za to ogolnopolskie partie tak dzialaja ze az sie kurzy..... z szybkosci obrotu licznika dlugu publicznego

Przypomnij sobie w jaki sposob RAS przygotował akcje choćby z krzesełkami na SS
a jakie mial mozliwosci?

Zreszta RAS-iu nie widac ani nie słychac
slychac. Jakbys ogladal regionalne programy czy czytal regionalne gazety to bys slyszal. Ostatnio nawet tvn mowil o RAŚ. Ja wiem ze lepiej jest mowic ze nie slychac. O Gieksie tez w mediach ogolnopolskich nie slychac.

Gorzelik i inni proslascy pisza do Dziennika Zachodniego, wyborcza czasami publikuje teksty proślaskie, tvp katowice pisze o RAŚ. Na profilu RAŚ na FB dziennie pojawiaja sie jakies linki do artykulow o RAŚ, o autonomii czy o GŚ powiazanych z RAŚ.

a dwa jak mozna popierac organizacje i się z nią identyfikować na czele ktorej stoi smród nad smrodami
RAŚ to nie jest NSDAP zeby patrzec kto stoi na czele. Inicjatywy kulturalne nie maja zwiazku z klubem.

Moze i o to chodziło a teraz w podziekowaniu za wyprowadzenie juniorow od nas dostał miejsce na listach wyborczych RAS-iu.
ja wiem ze to jest dla ciebie wygodne wmawianie ze RAŚ specjalnie reaktywowal 1.FC Kattowitz zeby wyprowadzic mlodziez z Gieksy. To byl pewien zgrzyt, nie popieram tego ale nikt nie jest idealny. To jest tak jakby pierdolic ze Gieksa kupowala mecze i przestajemy jej kibicowac.

pocket
18-11-2010, 15:27
no to jak to nie jest wazne to czemu sejmik murem stanal za bialo-czerwonymi? Moze zrobmy na odwrot. Zrobmy zolte i kazmy Polakom protestowac:)

A skad ja mam wiedziec? Czy to ja decydowałem o kolorze siedzisk?

Gdyby byly zolto-niebieskie tez mialbym to w dupie.

tez wyrazam poparcie. Bo czemu by nie? Ich chop to niech sie nazywa ten stadio im. Wilimowskiego. Co innego jakby chcieli nazwac Śląski im. Gerarda Cieslika to bys mogl protestowac ale ich stadion imieniem ich chopa?

A nie no pewnie wyraź. Mozesz nawet druknac formularz i latac zbierac podpisy.

Jaka nastepna akcja? Wybor maskotki ruchu? Zbiórka na nową fane oberschlesien?

Mayek
18-11-2010, 15:47
niby dlaczego RAŚ ma sie odciac od dzialalnosci kibicowskiej? A co raziloby cie jakby RAŚ zalozyl taki projekt do Rady Miasta Katowice o nadanie nowemu stadionowi Gieksy imienia jakiejs osoby zwiazanej ze Slaskiem. Zalozmy ze bylby to Korfanty (to jest nierealne cale szczescie ale podajmy to jako przyklad).
I co wtedy? Chop z Ruchu by tez gadal "łeee cyganski RAŚ promuje Giekse" :lol:
Smiac mi sie chce nad tym twoim pierdoleniem.
Nie widzisz tego? Nie rozumiesz? RAŚ jako organizacja reprezentujaca interesy wszystkich Ślązakow podejmuje takie czy inne inicjatywy. Ta akurat zachacza o Ruch ale nie szkodzi Gieksie wiec co w tym zlego? Jest grupa w RAŚ ktora idzie za R i sie tym zajela. Jest tez grupa co idzie za Gieksa i jakby cos takiego bylo to tez by mogla zlozyc taki projekt. Co to ma do maskotki Ruchu?
Szkoda ze nie jestes tak samo ograniczenie nastawiony do ogolnopolskich politykow, ktorzy tez maja swoje sympatie klubowe. Dzieki Tuskowi bedzie Euro w gdansku ale to cie jebie:) Okradli Chorzow z Euro ale kij tam. Wazniejsze jest ze RAS sklada malo znaczaca petycje na tematy nie zwiazane z Gieksa.

Gdyby byly zolto-niebieskie tez mialbym to w dupie.
tak:) na pewno. Tak samo jak w dupie masz autonomie, jezyk ślonski, dzialanosc RAŚ i marsze autonomii:]

Blejz
18-11-2010, 16:06
a) masz program na autonomia.pl
b) to nie jest ogolnopolska partia polityczna, utrzymuje sie ze skladek, nie ma szerokiego dostepu do telewizji do h!!!

AD a
tak jak napisalem bylem na tej stronie i oprocz gornolotnych stwierdzen o autonomii i panstwie regionalnym nic tam nie ma.

AD b
co ma sposob finansowania partii/organizacji do jej programu? albo sie jest i MA sie COS do powiedzenia albo nie. niestety czy moze na szczescie RAS skupia sie na promowaniu interesow gorzelika a nie na powaznej polityce.

Mayek
18-11-2010, 16:40
a platforma czy pis to jakie maja programy? Nie jest to tez jedna wielka proza?
Druga irlandia, 3 miliony mieszkan. Porownaj to z tym co poponuje RAŚ.
Kto daje wieksze konkrety? Widzisz sens wydawanie teraz kasy na plan budzetu GŚ skoro wizja autonomii zrealizuje sie moze za 15-30 lat i zmieni sie prawo i sytuacja gospodarcza?

co ma sposob finansowania partii/organizacji do jej programu? albo sie jest i MA sie COS do powiedzenia albo nie

moze ma to ze trzeba mierzyc sily na zamiary a nie gorolskich zwyczajem naobiecywac i gowno zrobic?!
Nie ma zrodla finansowania to nie ma gornolotnego gadania czego my to nie zrobimy. Jest skromny, maly cel i idzie jakos do przodu.

pocket
18-11-2010, 16:48
niby dlaczego RAŚ ma sie odciac od dzialalnosci kibicowskiej? A co raziloby cie jakby RAŚ zalozyl taki projekt do Rady Miasta Katowice o nadanie nowemu stadionowi Gieksy imienia jakiejs osoby zwiazanej ze Slaskiem. Zalozmy ze bylby to Korfanty (to jest nierealne cale szczescie ale podajmy to jako przyklad).
I co wtedy? Chop z Ruchu by tez gadal "łeee cyganski RAŚ promuje Giekse" :lol:
Smiac mi sie chce nad tym twoim pierdoleniem.
Nie widzisz tego? Nie rozumiesz? RAŚ jako organizacja reprezentujaca interesy wszystkich Ślązakow podejmuje takie czy inne inicjatywy. Ta akurat zachacza o Ruch ale nie szkodzi Gieksie wiec co w tym zlego? Jest grupa w RAŚ ktora idzie za R i sie tym zajela. Jest tez grupa co idzie za Gieksa i jakby cos takiego bylo to tez by mogla zlozyc taki projekt. Co to ma do maskotki Ruchu?
Szkoda ze nie jestes tak samo ograniczenie nastawiony do ogolnopolskich politykow, ktorzy tez maja swoje sympatie klubowe. Dzieki Tuskowi bedzie Euro w gdansku ale to cie jebie:) Okradli Chorzow z Euro ale kij tam. Wazniejsze jest ze RAS sklada malo znaczaca petycje na tematy nie zwiazane z Gieksa.

tak:) na pewno. Tak samo jak w dupie masz autonomie, jezyk ślonski, dzialanosc RAŚ i marsze autonomii:]

Skoncz łgać. Niawidze Tuska i jestem wkurwiony, ze euro 2012 nie odbywa sie na Gornym Slasku, chce jak najwiekszej decentralizacji i dbania o regionalizm co w dobie zajebanej globalizacji jest czynnikiem bardzo waznym (odnosci sie to to slaskiej gadki/dialektu/jezyka jak zwał tak zwal). Mialem okazje nawet kiedys pomagac przy regionalnym konkursie w jednej z katowickich szkoł (w sumie byla to seria konkursow slaskiej mowy i slaskich basni, bojek).

Działalnosc ras mam w dupie - tylko tu piszesz prawde.

P.S jak tam znalazles juz moje posty w ktorych rzekomo "jade po GS" i ktore ukazuja moja anty slaskosc? Smialo wbijaj na profil i szukaj kłamco.

Blejz
18-11-2010, 16:56
a platforma czy pis to jakie maja programy? Nie jest to tez jedna wielka proza?
Druga irlandia, 3 miliony mieszkan. Porownaj to z tym co poponuje RAŚ.
Kto daje wieksze konkrety? Widzisz sens wydawanie teraz kasy na plan budzetu GŚ skoro wizja autonomii zrealizuje sie moze za 15-30 lat i zmieni sie prawo i sytuacja gospodarcza?

moze ma to ze trzeba mierzyc sily na zamiary a nie gorolskich zwyczajem naobiecywac i gowno zrobic?!
Nie ma zrodla finansowania to nie ma gornolotnego gadania czego my to nie zrobimy. Jest skromny, maly cel i idzie jakos do przodu.

ale wlasnie wy nic nie proponujecie powod jest prosty nie macie pojecia o czym mowicie!!!

a gadki o tym ze gorole obiecuja a slazaki nie to se wsadz w dupe
katowicami rzadzi slazak i jak jest kazdy widzi

mam tez pytanie jak sie ma "statut organiczny wojewodztwa slaskiego" ten nowy Anno Domini 2010 do tego ramowego programu ktory jest na stronie proadzymy.pl

Krzyś
18-11-2010, 18:27
nie chodzi mi o avatar. Chodzi mi o jego posty. Nie chce mi sie tego szukac, kliknij sobie jego profil, zobacz posty i poczytaj. Typowy 100% Ślonzok z krwi i kosci :cham:
Tak samo jak ja nie jestem Polakiem. Moge mowic ze jestem i dac se do avatara flage, nawet moge hymn zaspiewac (pdk:lol:) ale moje poglady i posty mowia same za siebie.

ale to było do blejza, a nie do Ciebie:)

Mayek
18-11-2010, 18:31
wygralismy wiec nie mam zamiaru z wami dalej gadac, ide sie cieszyc ze zwyciestwa. RAŚ z roku na rok ma coraz wieksze poparcie. Tez mnie wkurwia to ze Gorzelik tak jawnie manifestuje przywiazanie do R ale patrze na RAŚ przez pryzmat wszystkich ludzi i ich dzialan a nie tylko gadania Gorzelika.

KCK
18-11-2010, 18:34
haaaaaaaa jebac smroda

JACA
18-11-2010, 21:39
ja wiem ze to jest dla ciebie wygodne wmawianie ze RAŚ specjalnie reaktywowal 1.FC Kattowitz zeby wyprowadzic mlodziez z Gieksy. To byl pewien zgrzyt, nie popieram tego ale nikt nie jest idealny. To jest tak jakby pierdolic ze Gieksa kupowala mecze i przestajemy jej kibicowac.

Mayek ktos okrada Twoj klub w bezczelny sposob z najcenniejszego daru jakim sa wychownakowie i to na polecenie smroda a Ty piszesz ze to jest zgrzyt?? I to jeszcze człowiek zatrudniony w klubie...Jak takie jawne kurestwo jest dla Ciebie tylko zgrzytem to gratuluje dobrego samopoczucia. I nie osmieszaj sie ze jakby RAS wyszedl z jakas inicjatywa dla GieKSy to bysmy sie cieszyli bo dobrze wiesz ze RAS nigdy z taka inicjatywa nie wyjdzie zeby zadziałac cos proGKS. No a jesli tak myslisz to jest skonczonym durniem skoro zakladasz ze smrod mogłby gloryfikowac GieKSe.

katowicer
18-11-2010, 21:49
wydaje mi się że sprawy polityki trzeba oddzielić od sportu.
w krk wodzuje kibic cracovi a wisle jakoś buduja stadion za 500mln.

Ślonsok
18-11-2010, 22:01
AD a
tak jak napisalem bylem na tej stronie i oprocz gornolotnych stwierdzen o autonomii i panstwie regionalnym nic tam nie ma.

AD b
co ma sposob finansowania partii/organizacji do jej programu? albo sie jest i MA sie COS do powiedzenia albo nie. niestety czy moze na szczescie RAS skupia sie na promowaniu interesow gorzelika a nie na powaznej polityce.

Dopoki bydzie takie myslenie tyn region nadal bydzie klaniol sie do pasa panow polityka z w-wy i placil na ich dobre pensje i stadiony .
Jesli nie rozrozniosz polityki regionalnej od polityki tej szerszej kaj nosz region widziany z Warszawy jest widziany na szarym koncu a kasa zamiast isc ino w 1/3 wysokosci do centrali to wroco w 1/3 reszta hapia ouni To tylko oni ale ta kasa nom sie nalezy a nie tym biurokratom!!. Pado deszcz a ty nadal bydziesz godol ze ino pluja.Jest szansa na wykreowanie polityki regionalnej gorolom to sie nie podobo bo uznawaja nos za zasyfialy region + do tego ze my wszyscy sa bidoki i siedzymy pod ziemia kopiac wungiel.
Poradzymy to haslo pokazujace ze Slonzok tyz umie wziasc los w swoje ciezko spracowane rece i zrobic dla tego Haimatu tyle ile potrafi pomimo ze ciepia nom klody z kozdyj strony.
Wladza centr. nie ufo nom i robia dobro mina przed tymi wyborami do zlej gry co bylo przykladem w Sejmiku Slaskim jak to nagle trendy stalo sia modno godka o tym regionie a kaj oni byli przez tyn czas i co zrobili dla nos.
Typowo aktorsko gra i jak ludzie dalyj umia sie nabrac na ta ich gra aktorsko a czyny czyny swiadcza o danym polityku i ugrupowniu a nie slowa i puste gesty.
APeluja x roz mysla ze nie nie maren staniesz nad urna zastanow sie i pusc sobie krotki filmik przed oczami jak tyn nosz Slunzek wyglado i wiela cza zmienic ale cza glosowac na ludzi stad i stworzyc klimat wykreowanio ludzi kierzy po wyborach ostro zabiora sie do roboty na rzecz dobra i rozwoju tego regionu kiery mo b. duzy potencjal na Wielki SKok w zmiane swojego wizerunku.
Miarka sie przebrala Glosujemy na RAŚ !!

Lars Ulrich
18-11-2010, 22:36
głosować głosować głosować , ja pierdole GieKSa wygrała do kurwy nedzy, zostawcie te zgrzyty do chuja wacława !!!!!!!

cysiu
18-11-2010, 22:52
Ino GieKSa !

MALek
19-11-2010, 04:52
Powiem wam tyle. Właśnie wróciłem ze Szczecina, dlaczego tam kurwa nie było takich kłótni, wzajemnego wyzywania ?
Odpowiedzcie sobie sami.

Rojber
19-11-2010, 10:18
Bez jaj Panowie, co jak co, ale RAŚ działa. Podajcie inne stowarzyszenie, nawet w Polsce, i jej inicjatyw. Zobaczymy ile organizacji ma wiecej zasług

1.Wywalczył z rąk Warszawy posąg śpiącegpo lwa dla Bytomia
2. Powołał komitet obrony zabytków województwa śląskiego
3. Przy współpracy z innymi stowarzyszeniami, wydali pierwszy elementarz "po śląsku".
4. RAŚ podejmuje starania o uznanie gwary śląskiej za język regionalny.
5. Pomysł RAŚ, o zorganizowaniu finału Pucharu UEFA na Stadionie Śląskim, przypadł Marszałkowi do gustu. Szkoda tylko,że przywłaszczył sobie autorstwo tego pomysłu.
6. Walka o uszanowanie pamięci ofiar obozu Świętochłowice-Zgoda. Aktualnie na terenie obozu, w którym umierali ludzie srają pieski, mówiąc dosadnie, i kolokwialnie.
7. Od roku 2005 wraz z Młodzieżą Górnośląską Ruch Autonomii Śląska organizuje Górnośląskie Dni Dziedzictwa. W projekcie realizowanym na przełomie września i paĽdziernika bierze udział szereg innych stowarzyszeń i instytucji, przybliżając zainteresowanym dzieje i walory górnośląskich zabytków.
8.RAŚ zwrócił się do Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego o nadanie portowi lotniczemu w Pyrzowicach imienia wybitnego przedsiębiorcy, wspótwórcy potęgi przemysłowej regionu, Karola Goduli.
9.Górnośląski Tacyt, czyli nagroda im. księdza Augustina Weltzla, przyznawana jest przez Ruch Autonomii Śląska od 2007 roku za wybitne osiągnięcia w badaniu i popularyzowaniu dziejów i kultury Górnego Śląska.
10. Coroczna msza w intencji deportowanych Górnoślązaków
11. Digitalizacja górnośląskiej prasy
12. Górnośląskie Dni Dziedzictwa-Od roku 2005 wraz z Młodzieżą Górnośląską Ruch Autonomii Śląska organizuje Górnośląskie Dni Dziedzictwa. W projekcie realizowanym na przełomie września i paĽdziernika bierze udział szereg innych stowarzyszeń i instytucji, przybliżając zainteresowanym dzieje i walory górnośląskich zabytków.
13. I wiele inicjatyw charytatywny, jak sfinansowanie dla biednych dzieci "tyt dla pierwszoklasistów"

Rojber
19-11-2010, 10:21
No i bym zapomniał o najważniejszym

Inwentaryzacja zaginionych i skradzionych dóbr kultury z Górnego Śląska
Od lat angażują się w rewindykację dóbr kultury wywiezionych z Górnego Śląska. Przy współudziale członków RAŚ udało się do tej pory odzyskać pięknie zdobione karty Graduału raciborskiego (średniowiecznego rękopisu), wystawione na aukcji w Londynie, i barokową figurę Chrystusa Zmartwychwstałego z Bojkowa (obecnie część Gliwic). I spiacego lwa(Bytom)

Mayek
19-11-2010, 12:58
plus marsz autonomii oraz o ile mnie pamiec nie myli z inicjatywy RAŚ wraz z Pro Loquela Silesiana powstala 1 strona regionalnej wyborczej cala po ślonsku

Rojber
19-11-2010, 13:50
plus marsz autonomii oraz o ile mnie pamiec nie myli z inicjatywy RAŚ wraz z Pro Loquela Silesiana powstala 1 strona regionalnej wyborczej cala po ślonsku

Tak masz racje, tylko Marsz czy inicjatywa na rzecz zolto-niebieskich zicow na SŚ jest robiona tyulko i wylacznie dla reklamy samego RAŚ. Jak trzeba byc glupim zeby tego nie rozumiec. Ile razy slyszalem pytanie "po co oni robia te marsze, co to da?", "po co oni walcza o te krzeselka?". A no po to, ze o marszu autonomii pisza wszystkie lokalne media, czyli reklama, a reklamy kazda organizacja/partia potrzebuje jak ryba wody. Juz nie mowie o czyms takim, zeby na marsz przyszlo powiedzmy 10+ tys ludzi, bo to by sie odbilo echem w calej Polsce.

Mayek
19-11-2010, 13:59
i tak przyjda takie Jace, Resovie i beda gadac ze RAŚ to smrody i ze nic nie robia itd. Macie liste 13 rzeczy.
Co zrobily ogolnopolskie partie w tym roku oprocz pierdolenia w telewizji?!
NIC, zadnej powaznej reformy czy aktu prawnego usprawniajacego i polepszajacego zycie.

JACA
19-11-2010, 14:59
TA jest Mayku, dalej sie utwierdzam w przekonaniu ze RAS to skupisko smrodów na czele ktorej stoi megasmród i zdania nie zmienie. I nie mieszaj do tego partii politycznych bo owszem zgodze sie z Toba ze gowno robia ale lider zadnej partii w imieniu partii nie działa na rzecz jakiegokolwiek klubu piłkarskiego i nie widziałem żeby Tusk podkradał juniorów z Arki a swego Miller z ŁKS-u i aby ktorys z nich zachowywałsię podobnie jak Gorzelik w sprawie Ruchu.

Mayek
19-11-2010, 15:12
Tusk wydymal twoj narod robiac euro w gdansku a nie w chorzowie. I nie mow mi ze nie byla to decyzja polityczna:) Nie mow ze z inicjatywy politykow nie buduje sie klubom stadionow. To jest wszystko polityka. Stadion Wisly, Lecha czy Legii to nie sa decyzje polityczne?

JACA
19-11-2010, 15:23
Po pierwsze nie jest zwolennikiem Tuska tylko jego oponentem. Po drugie decyzja o miastach była jak najbardziej polityczna i tu pełna zgoda. Warszawa wiadomo stolica, Wrocław -Schetyna, Gdańsk Tusk, Poznan tutaj zaplanowane działania od dawna i wybor zasłuzony. Po trzecie i to najwazniejsze Slask jest sobie sam winny ze nei dostał EURO. Kandydatura Slaska była całkowicie nieprzygotwana, został olany temat w każdej możliwej postaci począwszy od lobbingu po przygotowanie oferty i trzeba miec megatupet żeby to że Slask nei dostał nie widziec winy po naszej stronie. Ale tu juz właśnie tak jest ze widzi sie tylko wine warszawki a nie widzi sie po swojej stronie.Tymbardziej że za to odpowiadali rodowicy Ślązacy. I nie pisz tekstów typu Twój narod bo sie tylko kompromitujesz. Zobacz jak Ślązacy buduja stadiony w Katowicach, w Chorzowie,w Bytomiu...Nie buduje sie ich wcale...to tez wina warszawki??

Mayek
19-11-2010, 15:28
nie gadam ze wszystko jest wina warszawki ale to ze nie ma euro w Chorzowie to decyzja polityczna gdzie Śląsk zostal wydymany i nie przekona mnie gadanie o slabym projekcie, lobbowaniu itd. W Gdansku nie bylo nawet fundamentow a w Chorzowie gotowy stadion wymagajacy drobnego remontu. Zostalismy wydymani i tyle. Ja do nikogo nie mam zalu, niech se Polska robi ME ale niech nam wreszcie da swiety spokoj.
Tusk byl tylko przykladem na twoje twierdzenie ze lider partii nie dziala na rzecz klubu pilkarskiego. Tusk przyznajac euro gdanskowi wybudowal lechii stadion.

KCK
19-11-2010, 15:31
JAca dobrze napisane :)

RAŚ niedlugo bedzie jak ETA!!!!!!!!!!!

jebac smrod

Blejz
19-11-2010, 15:33
oczywiscie RAS uratuje i zbawi kraj :) prawda jest taka ze RAS jest tak slaby ze musi wchodzic w egoztyczne koalicje bo nie mieliby jak zarejestrowac list.....
i tak jest przy kazdych wyborach, zeby nie wspomniec o tym ze RAS startowal razem z
ZChN'em w ramach Narodowego Komitetu Wyborczego w wyborach parlamentarnych w 2005 roku czy teraz z UPR

JACA
19-11-2010, 15:36
nie gadam ze wszystko jest wina warszawki ale to ze nie ma euro w Chorzowie to decyzja polityczna gdzie Śląsk zostal wydymany i nie przekona mnie gadanie o slabym projekcie, lobbowaniu itd. W Gdansku nie bylo nawet fundamentow a w Chorzowie gotowy stadion wymagajacy drobnego remontu. Zostalismy wydymani i tyle.

Mayek a co to za argument że w Gdansku nie było ani fundamentów?? To jest argument z dupy bo decyzja zapadała na tyle wcześniej że stadion mozna było wybudowac. Przeciez we Wrocławiu i w Warszawie ta sama sytuacja. Stadiony budowane tam są od nowa. Slask nie zrobił nic aby dostac to EURo. Pomysleli jak małe dzieci my dostaniemy bo mamy wrk stadionu a inni nie maja nic. Mozna zostac wydymanym niesprawiedliwa decyzja i moze to bolec niesamowicie mocno ale tylko w przypadku jesli nie ma sobie nic do zarzucenia, jesli ma sie poczucie ze zrobiło się wszystko ok.A w tym przypadku Sląsk nie zrobił nic i sam jest sobie winny. I najgorze nie jest to że nie dostalismy tego euro tylko najgorsze jest to ze jestesmy postrzegani jako nieudacznicy, ktorzy nawet oferty nie umieli przygotowac i za to tylko iwylacznie sa winne władze Śląska. Nikt inny.

Blejz
19-11-2010, 15:36
nie gadam ze wszystko jest wina warszawki ale to ze nie ma euro w Chorzowie to decyzja polityczna gdzie Śląsk zostal wydymany i nie przekona mnie gadanie o slabym projekcie, lobbowaniu itd. W Gdansku nie bylo nawet fundamentow a w Chorzowie gotowy stadion wymagajacy drobnego remontu. Zostalismy wydymani i tyle. Ja do nikogo nie mam zalu, niech se Polska robi ME ale niech nam wreszcie da swiety spokoj.
Tusk byl tylko przykladem na twoje twierdzenie ze lider partii nie dziala na rzecz klubu pilkarskiego. Tusk przyznajac euro gdanskowi wybudowal lechii stadion.

drobnych poprawek?? wyburzenie polowy stadionu to drobne poprawki??

Krzyś
19-11-2010, 15:42
a mnie się tam podoba, że mimo tego, że nie będzie na Śląsku Euro, robimy swoje i będzie ZAJEBISTY stadion na liczne imprezy:) Czego nie można powiedzieć o tych 4 miastach:)

A to, że Polska znów olałą Śląsk, to fakt, ale w chuj w tym winy naszych dowodzących; Kopel, uszok, tosiek i inne ciule;/

JACA
19-11-2010, 15:47
a mnie się tam podoba, że mimo tego, że nie będzie na Śląsku Euro, robimy swoje i będzie ZAJEBISTY stadion na liczne imprezy:) Czego nie można powiedzieć o tych 4 miastach:)

A niby to czemu . Poznan już pokazał że na ich stadionie będą i wazne wydarzenia piłkarskie jak i koncerty. I jeszcze jedna uwaga. Nasz Stadion wcale nie bedzie zajebisty, bedzie to odrestaurowany trup, na którym piłki raczej oglądac nie bedziemy, pozostana tylko koncerty

JACA
19-11-2010, 15:49
A to, że Polska znów olałą Śląsk, to fakt, ale w chuj w tym winy naszych dowodzących; Kopel, uszok, tosiek i inne ciule;/

Wytłumaczy mi to ktos w koncu gdzie tak niby Polska olałą Śląsk?? Bo ja tu czegos nie rozumie. Tak z reka na sercu uwazacie że byłoby to sprawiedliwe wobec takiego Poznania? Nie i jeszcze raz nie,Poznan sobie na to poporstu zasłużył.

Krzyś
19-11-2010, 15:51
A niby to czemu . Poznan już pokazał że na ich stadionie będą i wazne wydarzenia piłkarskie jak i koncerty. I jeszcze jedna uwaga. Nasz Stadion wcale nie bedzie zajebisty, bedzie to odrestaurowany trup, na którym piłki raczej oglądac nie bedziemy, pozostana tylko koncerty

żużel, LEKKOATLETYKA, wspomnniane koncerty.
To mało?

Z drugirj strony, sam bym wolał ta kasę dac na boiska i stadiony na Śląsku, ale co zrobisz? Nic.

Krzyś
19-11-2010, 15:54
Wytłumaczy mi to ktos w koncu gdzie tak niby Polska olałą Śląsk?? Bo ja tu czegos nie rozumie. Tak z reka na sercu uwazacie że byłoby to sprawiedliwe wobec takiego Poznania? Nie i jeszcze raz nie,Poznan sobie na to poporstu zasłużył.

"nie rozumiem" to raz:cham:
a dwa, to czytaj, co inni piszą, a nie to chcesz TY widzieć.
Napisałem, że nasi dowodzący :) to olali.
Z pewnością, wiesz co się działo np. w UM Katowice po ogłoszeniu wyników, kto dostał organizację EURO 2012 ....

Blejz
19-11-2010, 16:05
nic sie nie dzialo bo uszok ma na wszystko wyjebane

tak samo jak ze spalarnia - kolejny projekt zajebany a uszok spokoj grabarza

pocket
19-11-2010, 16:09
Jak czytam historie, ze "warszafka" wydymala celowo G.Śląsk - pewnie zeby upokorzyc wice-zydow reprezentujacych "narod slaski" to mnie glowa boli.

Przypomne tylko, ze nie tylko GŚ został wydymany, ale na przyklad taki Kraków również.

Euro 2012 to byly decyzje polityczne, Tuski, Schetyny sobie zrobily euro tam gdzie chciały.

Poza tym jako jeden z najwiekszych krajow w Europie powinnismy robic taka impreze sami, a nie z jakimis ruskimi kmiotami.

Mayek
19-11-2010, 16:15
gdansk to zasluzyl. Zwlaszcza ze z gdanska do doniecka jest tyle ile z Katowic do Barcelony :]
ciekawe co zrobil wroclaw i gdansk a czego nie zrobil Chorzow. Jak na razie to dla mnie te twoje gadanie to sa slogany. Sami sobie winni jestesmy. Niby co mielismy robic i czego nie zrobiono?

Blejz. I co z tego ze musi wchodzic w koalicje. Niszowosc jest dla ciebie argumentem za nieistnieniem czegos? To moze zlikwidujmy wszystkie klasy rozgrywkowe od 1 do 2 bo kto na to chodzi. 100 osob? Kurwa to bez sensu zeby takie cos bylo.
Idealny argument. Musza wchodzic w koalicje znaczy ze sa do dupy. Poza tym nie wchodza w koalicje tylko startuja ze wspolnych list bo takie rozwiazania przewiduje prawo.
Na Giekse tez teraz chodzi malo ludzi. Zlikwidowac w huj bo nie ma zainteresowania. Lubie takie idiotyczne argumenty.

A Slaski nie bedzie zajebisty tylko z dupy bo mamy takich ludzi na szczeblu wojewodzkim jakich mamy. I to tez jest w jakis tam sposob wina warszawki. Niech nikt mi nie wmawia ze takich se wybralismy to tacy sa bo oni tez sa sterowani przez centralne partie i budzet maja przydzielany z warszawy.

Krzyś
19-11-2010, 16:28
nic sie nie dzialo bo uszok ma na wszystko wyjebane

tak samo jak ze spalarnia - kolejny projekt zajebany a uszok spokoj grabarza

no to masz złe info.

JACA
19-11-2010, 17:53
A Slaski nie bedzie zajebisty tylko z dupy bo mamy takich ludzi na szczeblu wojewodzkim jakich mamy. I to tez jest w jakis tam sposob wina warszawki. Niech nikt mi nie wmawia ze takich se wybralismy to tacy sa bo oni tez sa sterowani przez centralne partie i budzet maja przydzielany z warszawy.

Całkiem juz pieprzysz jak potłuczony. To wez mi wytłumacz dlatego w takim Poznaniu nie daja sie centralnie sterowac tylko robia swoje i nie patrza sie na nikogo. Jak nie widzisz w tym tylko i wyłacznie winy po stronaszych naszych dupnych urzedasow, ktorzy nie maja jaj i sa zwyklymi choragiewkami i daja soba manipulowac i sterowac a przede wszystkim nie potrafisz tego nazwac po imieniu to znaczy tylko ze jestes na maksa zacietrzewiony w swoich pogladach bo ludzi klasyfikujesz tylko wg jednego klucza: Slazak zajebisty gosc, Polak debil. Tylko jak pokazuje przyklad z euro tymi głupkami i debilami sa akurat Slazacy ,ktorzy gówno zrobili a dzieki takim osobom jak Ty rozpowszechniaja tylko populistyczne teksty o warszawce co wywołuje tylko u mnie pusty smiech na sali a Twoj tekst o tym ze to ze nasi slascy urzednicy nie maja jaj i sa zwyklymi marionetkami to wina warszawki to chyba wygra bezapelacyjnie w rankingu na najwiekszego gniota roku na forum

gdansk to zasluzyl. Zwlaszcza ze z gdanska do doniecka jest tyle ile z Katowic do Barcelony :]
ciekawe co zrobil wroclaw i gdansk a czego nie zrobil Chorzow. Jak na razie to dla mnie te twoje gadanie to sa slogany. Sami sobie winni jestesmy. Niby co mielismy robic i czego nie zrobiono?

Napisałem wyraznie ze Gdansk to była decyzja polityczna. Ja cały czas pisałem o Poznaniu ale dalej strugasz idiote i udajesz ze chodziło mi o Gdansk. A i tak wszystkie pozostałe miasta podeszły do tematu powaznie, przygotowano piekne prezentacje stadionow, wynajeto profesjonalne firmy do prezentacji ofert, przede wszystkim przygotowano oferty tak jak sie powinno je przygotowac.A my co zrobilismy?? Wielkie gowno. Na odpierdal zostala przygotowana i to nie w pełni w ktorej była tylko historia, pierdolenie o szopenie jakie to sukcesy kadra swiecila na Slaskim. jak nie widzisz roznicy to nie dogadamy sie .

JACA
19-11-2010, 18:07
żużel, LEKKOATLETYKA, wspomnniane koncerty.
To mało?

Dobrze wiesz ze przez okres najblizszych trzech czy czterech lat zadnego zuzla na Slaskim nie bedzie bo teraz o prawo organizacji GRAND PRIX ubiega sie tak samo intensywnie jak o EURO i miasta w Polsce które dostały te prawa wybuliły ciezkie pieniadze na to i to nie na sama baze stadionową bo równiez na promocje swoich miast itd itp. Przykład Gorzowa najlepiej to obrazuje. Po drugie Slaski juz kiedys kilka razy organizowal GP i były to niewypały, mało ludzi przychodziło i BSI bez zalu zrezygnowala z tego miejsca. LEKKAAtletyka, niszowy sport w Polsce to raz, po drugie ostatnio oferta SLaskiego jako organizatora MS została odrzucona w przedbiegach co mnie nei dziwi bo Slaski dla swiatowych władz LA jest obiektem anonimowym bo nigdy tu sie nic nie dzialo i nikt nie dostanie nic tylko dlatego ze stadion wybudowano. Powazna impreza lekkoatletyczna to melodia przyszlosci i to pod warunkiem ze miasto bedzie w to ciezko inwestowac i krok po kroku organizowac imprezy mniejszej rangi a to jest tez raczej nierealne chocb yz tego powodu ze nikt nie bedzie organizowac imprez na tak duzym Stadionie dla garstki osob. Wystarczy zobaczyc jak malo osob chodzi na MP w Bydgoszczy.

"nie rozumiem" to raz
a dwa, to czytaj, co inni piszą, a nie to chcesz TY widzieć.
Napisałem, że nasi dowodzący :) to olali.
Z pewnością, wiesz co się działo np. w UM Katowice po ogłoszeniu wyników, kto dostał organizację EURO 2012 ....

Ale co mnie to obchodzi co sie działo w UM po ogłoszeniu wyników??Podejrzewam ze na reke im to było bo sie problem sam rozwiazał. Dla mnie liczy sie to co sie wydarzyło czyli to ze Slask całkowicie zlekceważył temat euro i to nie tylko w przygotowaniu ofert ale caly proces od momentu przyznania Polsce praw do organizacji EURO. Znow tu przytocze Poznan, tam prace trwały od pierwszego dnia kiedy ogłoszony kto zostanie organizatrów, pracowali na to ciezko kilka lat a nasi sie obudzili za piec dwunasta.

resovia
19-11-2010, 18:30
to jest forum kibicow GKS Katowice, a wiekszosc mysli, ze to jest jakies forum poswiecone polityce, gdyby tak bylo to pewnie nikt nawet nie odezwalby sie "nie glosujcie na smrodow", to jest forum kibicow GKS Katowice i tu na wybory patrzy sie przez pryzmat tego co mozna zrobic dla Gieksy !
nie mowie, ze w RAS dziala tylko Ruch, ale tutaj pojawialy sie posty, ze nawet warto na Chorzowskich glosowac - jasne, robcie co chcecie, ale piszcie to na forum poswieconym wyborom, a nie na forum kibicow GKS Katowice.

co do euro to jedyna kontrowersja moze byc wybor Wroclawia, bo akurat Gdansk przygotowany byl swietnie do walki, nawet nie rozumialem tego jak nie bedac pewnym tego, ze Polska zorganizuje euro juz mozna bylo promowac je w swoim miescie(Gdansk tak robil), nie mowiac juz o chocby sieci hotelowej, ktora jest wieksza niz polowa woj.slaskiego razem wzieta.

ps. Mayek zanim odpiszesz prowokujaco odpowiedz sobie co robisz dla Gieksy, ile to wyjazdow zaliczyles w tym roku, bo jest to forum kibicowskie, a nie polityczne !

kosa
19-11-2010, 19:00
Resovia jeśli jeszcze raz wpiszesz jakieś inicjały czy inne dane osoby, która nie życzy sobie tego i mieszka na terenach takich a nie innych, to wtedy wyrzucę Ciebie z tego forum na zawsze.

Tym bardziej powinieneś myśleć, bo sam mieszkasz na takich terenach i na dodatek sam strzeżesz swojej prywatności (aż do przesady).

Więc proszę nie rób obok dupy komuś innemu.

Bart
19-11-2010, 21:26
JACA i Pocket nie piszcie ze to Tusk ze Schetyna zorganizowali sbie EUro tam gdzie chca bo chyba zapomnieliscie ze te 4 miasta zostały wytypowane od samego poczatku czyli jeszcze za czasów gdy rzadziło tak uwielbiane przez JACE PiS. Od samego poczatku Kraków i CHorzów miały status miast rezerwowych!!!!
JA wiem że PO jest winne wszystkiemu łącznie z powodzią , ostrą zimą ale trzymajmy się faktów!!!!!!

JACA
19-11-2010, 23:23
Po pierwsze PiS nie jest przeze mnie uwielbiany tylko PiS jest dla mnie jedyna alternatywa dla oszołomów z PO ktorzy idą do wyborow z haslami obnizajacymi podatki a potem dzwigaja je czego ja efekty odczuwam na wlasnej skorze.Tymbardziej ze wiesz ze komuchow nienawidze to jedyna alternatywe jaka mam to PiS i PO i wybieram PiS ale nie jestem żadnym ich wielkim fanem ani tymbardziej nie popieram ostatnich ich wyczynow bo to jest autodestrukcja. No chyba ze lubisz byc bity w dupe i okłamywany to ok, kazdy tam cos innego lubi. Po drugie nie trzeba byc politologiem zeby dostrzec ze Gdansk i Wrocław to jest ukłon w strone Tuska i Schetyny. Co do reszty Twojej wypowiedzi sie zgodze,tak jest PO jest wszystkiemu winna:) No moze poza powodzia bo na to nie maja wpływu:) No i w końcu pierwsza obietnica wyborcza sie sprawdzila Tuska. Obiecywał druga Irlandie i biorac pod uwage stan finansow mamy druga Irlandie:)

sasha
20-11-2010, 03:12
Tegoroczna samorządowa kampania wyborcza dobiega końca. Dzisiaj kandydaci na nowych wójtów, burmistrzów i prezydentów miast mają ostatnią szansę na przekonanie do swoich racji niezdecydowanych wyborców. Od północy w piątek aż do zakończenia głosowania w niedzielę obowiązywać będzie cisza wyborcza. W praktyce oznacza ona zakaz jakiekolwiek agitacji wyborczej.

Nie będzie można zatem zwoływać zgromadzeń, organizować pochodów i manifestacji. Niedopuszczalne będzie również wygłaszanie przemówień, rozdawanie ulotek czy też przekonywanie w inny sposób do głosowania na poszczególnych kandydatów i list, z których startują. Jak wyjaśnia Stefan Jan Jaworski, przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej, większość zakazów wymienionych w przepisach to wykroczenia albo występki, ścigane przez odpowiednie organy dochodzeniowe.

– Najpoważniejszym naruszeniem ciszy wyborczej jest publikowanie sondaży, gdyż występek ten jest zagrożony karą grzywny do miliona złotych – tłumaczy Stefan Jan Jaworski. Dodaje, że złamaniem obowiązujących przepisów jest także agitacja za kandydatem albo przeciwko niemu.

Grzywną do 5 tys. zł mogą się skończyć również inne próby naruszania ciszy wyborczej. W szczególności chodzi o reklamy na autobusach i tramwajach. Jak tłumaczy Państwowa Komisja Wyborcza, przemieszczanie się pojazdów, w tym środków komunikacji
miejskiej, w czasie ciszy wyborczej, na których umieszczono materiały wyborcze, jest aktywną formą agitacji.

To samo zastrzeżenie dotyczy popularnych szczególnie w tym roku emisji reklam wyborczych na nośnikach, na których materiały przewijają się, czasowo zmieniając prezentowany obraz.
Te specyficzne regulacje oznaczają, że przez weekend do wyborów mogą wisieć tylko te plakaty, które zostały powieszone przed ciszą. Dodatkowo muszą być statyczne. O przypadkach naruszenia przepisów należy od razu informować policję, która może ukarać sprawcę za popełnienie wykroczenia.

źródło: http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/wybory-samorzadowe-2010/artykuly/309982,milion-zlotych-kary-z

Czyli co mam zrobić jak zobaczę dziś autobus z ryjem Uszoka, na policję iść? Czy lepiej foto zrobić i przesłać do PKW, ale wtedy ciężko będzie potwierdzić, że to zdjęcie pochodzi z dziś.

KCK
20-11-2010, 03:14

Blejz. I co z tego ze musi wchodzic w koalicje. Niszowosc jest dla ciebie argumentem za nieistnieniem czegos? To moze zlikwidujmy wszystkie klasy rozgrywkowe od 1 do 2 bo kto na to chodzi. 100 osob? Kurwa to bez sensu zeby takie cos bylo.
Idealny argument. Musza wchodzic w koalicje znaczy ze sa do dupy. Poza tym nie wchodza w koalicje tylko startuja ze wspolnych list bo takie rozwiazania przewiduje prawo.
Na Giekse tez teraz chodzi malo ludzi. Zlikwidowac w huj bo nie ma zainteresowania. Lubie takie idiotyczne argumenty.

wylapalem dwa slowa z Twojego postu, JEBAC NIKISZOWIEC ta zajebana dziure i jebac chorzow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jesli podniecasz sie jebanym nikiszem prosze bardzo, przprowadz sie tam. Ciekawe czy smrody Cie tam beda tolerowac........

Bart
20-11-2010, 08:25
JACA to widze ze za czasów PiS robili ukłon w strone Schetyny i Tuska ... Fakty sa takie ze jeszcze nim PO zaczęła rządzić to zgloszono te 4 miasta i UEFA sie tego trzymała do końca i to sa fakty a wszystko inne to spiskowe teorie przeciwników PO , pretensje prosze kierować do p. Jakubiak która była ministrem sportu i to ona nadzorowała z ramienia rządu PiS sprawę Euro,

Blejz
20-11-2010, 09:20

po pierwsze wy mowice ze jestescie masowym ruchem caly czas powolujac sie na wyniki spisu - jak widac sam przynajesz ze jestescie "niszowi"

po drugie nie macie nic do zaoferowania zarowno pod wzgledem programowym
/pisanie o stworzeniu tzw polityki regionalnej w kontekscie calego kraju przy okazji wyborow samorzadowych mozna porownac do obietnic "jak bede poslem to zalatamy dziury w drodze na moje osiedle"/ jak i ludzkim - dlatego pisalem tu o wchodzeniu w te koalicje - posilkujecie sie na swoich listach osobami z innych partii jak rowniez wchodzicie w koalicje z byle kim nawet z takimi organizacjami ktore maja program odwrotny niz wasz,
jestem przekonany ze gdyby przy okazji nastepnych wyborow panu gorzelikowi zaproponowano start z list np psl czy sld to bylby bardzo zadowolony tak samo jakby przyjal propozycje od po czy pisu

Mayek
20-11-2010, 10:17
po pierwsze wy mowice ze jestescie masowym ruchem caly czas powolujac sie na wyniki spisu - jak widac sam przynajesz ze jestescie "niszowi"
no przyznaje, bo to prawda. W czym problem? Jestesmy niszowi ale staramy sie byc masowi. Nikt z nas nie mowi ze jestesmy masowi, to jest "wasza" propganda, nie nasza.

wchodzicie w koalicje z byle kim nawet z takimi organizacjami ktore maja program odwrotny niz wasz,

HAHAHAH. KŁAMSTWO JAK PIERON

RAŚ weszło w koalicje z PO ktore wtedy mialo program decentralizacji panstwa. Tusk o tym mowil
teraz RAŚ jest w koalicji z UPR czyli partia liberalna, ktora jest nam na reke bo planuje rozbicie polityki centralistycznej.
Ciekawe o jakiej ty koalicji mowisz? Najlepiej jest klamac jak juz sie nie ma argumentow:)

Blejz
20-11-2010, 13:14
Mayek - wybory 2005 - byliscie w bloku razem z ZChNem

dalej klamie ???

Mayek
20-11-2010, 13:41
gdzie jest sprzecznosc z programem ZChN a RAS?
Wiadomo ze jakies tam sa, tak samo jak miedzy RAS a PO i RAS a UPR ale zasadniczo jest to partia konserwatywna, prawicowa i chrzescijanska. A RAŚ tez taki jest.

wiec dalej klamiesz.
A druga sprawa to fakt ze od 2005 roku RAŚ zmienil polityke dzialania, rzecz jasna biore odpowiedzialnosc za to co bylo wczesniej i mozna powiedziec ze ZChN jest partia propolska ale z drugiej strony PO i UPR (i wszystkie inne partie oprocz lewicy tez takie sa).

Blejz
20-11-2010, 13:58
a znasz program ZChN ?

Mayek
20-11-2010, 15:16
nie znalazlem programu zchn z 2005 roku

DarekJ1968
20-11-2010, 19:46

dalej klamie ???
RAŚ w koalicji z ZChN w 2005? A kto ci takich debilizmów naopowiadał? Nie wiem, czy kłamiesz, ale na pewno bredzisz.
Jako członek władz statutowych RAŚ w latach 2001-2007 (w rzeczonym 2005 sekretarz Komisji Rewizyjnej) zapewniam, że w wyborach parlamentarnych 2005, RAŚ w ogóle nie brał udziału, natomiast kilku działaczy RAŚ m.in. wiceprzewodniczący Kluczniok, podjęło indywidualną i autonomiczną decyzję, by wystartować ze śląskich list PSL z poparciem lokalnych struktur RAŚ.
Natomiast jakakolwiek koalicja z ZChN byłaby nierealna

Ślonsok
21-11-2010, 21:07

dalej klamie ???

RAŚ w koalicji z ZChN w 2005? A kto ci takich debilizmów naopowiadał? Nie wiem, czy kłamiesz, ale na pewno bredzisz.
Jako członek władz statutowych RAŚ w latach 2001-2007 (w rzeczonym 2005 sekretarz Komisji Rewizyjnej) zapewniam, że w wyborach parlamentarnych 2005, RAŚ w ogóle nie brał udziału, natomiast kilku działaczy RAŚ m.in. wiceprzewodniczący Kluczniok, podjęło indywidualną i autonomiczną decyzję, by wystartować ze śląskich list PSL z poparciem lokalnych struktur RAŚ.
Natomiast jakakolwiek koalicja z ZChN byłaby nierealna

I tu sie Blejz zblamowol na calej linii jego argumentacje mozna rozczas o zic kanty !!Po co pisze brednie nie poparte faktami jest gorszy niz
g *** wybiorcza.

TedeGKS
21-11-2010, 21:49
Znamy już frekwencję z wyborów samorządowych w województwie śląskim z godziny 19.00. Jak na razie wyniosła ona 39,15%.

W powiatach województwa śląskiego jak na razie zagłosowało 44,54% uprawnionych do głosowania. Najwięcej w powiecie żywieckim - 52,98%, a najmniej w raciborskim - 36,59%.

Jeżeli chodzi o miasta naszego województwa na prawach
powiatów to frekwencja z godziny 19 wynosi 35,13%. Zabrze to miasto, gdzie frekwencja obecnie jest najniższa - 28,67%. Na przeciwległym biegunie są Mysłowice 46,11%, Bielsko-Biała 40,91% i Piekary Śląskie 39,46%.

Frekwencja w miastach na prawach powiatów:

Mysłowice 46,11%

Bielsko-Biała 40,91%

Piekary Śląskie 39,46%

Tychy 38,56%

Dąbrowa Górnicza 37,91%

Świętochłowice 36,98%

Jaworzno 36,84%

Żory 36,71%

Rybnik 36,09%

Jastrzębie-Zdrój 35,80%

Częstochowa 35,45%

Ruda Śląska 34,82%

Katowice 34,78%

Siemianowice Śląskie 34,74%

Gliwice
34,01%

Chorzów 33,70%

Bytom 31,18%

Sosnowiec 30,03%

Zabrze 28,67%

MisiekWNC
21-11-2010, 22:19
Jak tam wyniki na prezydenta Katowic, radnych (szczególnie naszych) i do sejmiku (Jurek)??

JACA
21-11-2010, 22:28
Piotr Uszok prowadzi w wyborach prezydenckich w Katowicach. Z pierwszych informacji wynika, że głosowało na niego 54 proc. wyborców
To szczątkowe dane z około 8 proc. obwodowych komisji wyborczych. Wynika z nich, że na obecnego prezydenta Katowic Piotra Uszoka głosowało 54 proc. wyborców. A kandydata PO Arkadiusza Godlewskiego swój głos oddało około 37 proc. wyborców.

marcin GieKSa
21-11-2010, 22:32
jeszcze wszystko jest liczone , na tvp3 podali ze wstepne szczatkowe wyniki beda znane około 4 rano. Juz wiadomo natomiast ze do sejmiku województwa najwiecej głosów otrzymało P.O(niecałe 39%) , później PiS ok. 20% , Sld chyba coś koło 16% , RAŚ niecałe 7% i PSL koło 5%.

borg
21-11-2010, 22:33
mam nadzieje ze te wyniki co podal Jaca jeszcze sie zmienia i dojdzie do drugiej tury

Bart
21-11-2010, 22:33
JACA skad masz info ?? BO nie iwme gdzie sledzic wyniki :)

Stęga
21-11-2010, 22:34
oby była ta II tura bo będzie chuj maxymalny....

Budus
21-11-2010, 22:35

MisiekWNC
21-11-2010, 22:37
Czyli jutro dopiero się dowiemy czy będzie II tura czy nie, i czy nasi radni się dostali.

Jurek
21-11-2010, 22:39
Fakt że nawet z Opola czy Rzeszowa znane są już sondaże a u nas nie świadczy tylko jak Katowice tracą na znaczeniu z roku na rok. Nie wymienia się nas nawet w 10 najważniejszych miast w kraju:/

mobilo
21-11-2010, 22:47

http://katowice.**********/katowice/1,35019,8696633,Wedlug_szczatkowych_danych_Uszok_w ygrywa_w_Katowicach.html

TedeGKS
21-11-2010, 22:50
Fakt że nawet z Opola czy Rzeszowa znane są już sondaże a u nas nie świadczy tylko jak Katowice tracą na znaczeniu z roku na rok. Nie wymienia się nas nawet w 10 najważniejszych miast w kraju:/

i jeszcze ten tekst" i teraz kolejne wielkie miasta Kielce i Radom"

a o Katowicach ...chyba że to było tak oczywiste że nie podawali..

JACA
21-11-2010, 22:55

Bez przesady , z Wrocławia cisza, z Gdanska na chwile sie pojawilo info i zaraz znikło . Na ********** poza 4 miastami na chwile obecna idzie wycyztac tylko o Katowicach. W Zabrzu niesamowita demolka obecnej prezydentki. 78 % glosow robi wrazenie

Jurek
21-11-2010, 22:58
w radiu nawijają non stop o Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Gdańsku.

Wspomnieli o Szczecinie, Opolu, duża relacja z Rzeszowa.

Na GW teraz się pojawiła wzmianka o Katowiach, tylko to info na podstawie 8% okręgów to chuj nie info, bo jeśli to były np okręgi południowe to druga runda pewna, jeśli północne to lipa na maksa

Jurek
21-11-2010, 23:02
Jaca ja pamiętam kilka ładnych lat temu, jak zaczynałem studia, że Katowice były na tym samym poziomie co Poznań, Wrocław, Kraków. Jak jest dziś? porównaj nas do Poznania czy Wrocławia to Cie wyśmieją, te miasta nam uciekły o lata świetle!

pocket
21-11-2010, 23:02
A co za roznica czy wygra Uszok czy Godlewski? Jak to ten sam oboz...

sasha
21-11-2010, 23:04
Na GW teraz się pojawiła wzmianka o Katowiach, tylko to info na podstawie 8% okręgów to chuj nie info, bo jeśli to były np okręgi południowe to druga runda pewna, jeśli północne to lipa na maksa

może się okazać też, że promowanie Godlewskiego przez GW może wyjść wszystkim bokiem i elektorat Szczerbowskiego najzwyczajniej na wybory nie poszedł i tych procentów, które mógł zabrać Uszokowi może zabraknąć. Jednak póki, co nie ma co panikować, bo to dane z 8% okręgów. Oby była druga tura.

JACA
21-11-2010, 23:07
Jaca ja pamiętam kilka ładnych lat temu, jak zaczynałem studia, że Katowice były na tym samym poziomie co Poznań, Wrocław, Kraków. Jak jest dziś? porównaj nas do Poznania czy Wrocławia to Cie wyśmieją, te miasta nam uciekły o lata świetle!

Ale ja tego nie neguje. Podpisuje sie pod tym co napisalem dwoma rekami

Jurek
21-11-2010, 23:09
A co za roznica czy wygra Uszok czy Godlewski? Jak to ten sam oboz...

elektora PO i Uszoka to dwie różne bajki, kandydaci też. Zresztą ja teraz nie utrzymuje że Arek byłby zbawcą Katowic, ktokolwiek byle nie Uszaty bo to kolejne cztery zmarnowane lata dla tego miasta

pocket
21-11-2010, 23:15
elektora PO i Uszoka to dwie różne bajki, kandydaci też. Zresztą ja teraz nie utrzymuje że Arek byłby zbawcą Katowic, ktokolwiek byle nie Uszaty bo to kolejne cztery zmarnowane lata dla tego miasta

Nie wydaje mi sie by to byly dwie rozne bajki, wrecz przeciwnie. Godlewski jak cos bedzie kontynuowal linie Uszoka, zreszta sam to zapowiadał.

Ale Ty jestes partyjniak to bedziesz utrzymywal inaczej.

Uszoka nie cierpie i chetnie obiłbym mu ryj, bo merytorycznie z takimi ludzmi sie nie rozmawia, ale nie ma sie co oszukiwac - jacy kandydaci, takie miasto. Po raz kolejny nie było kandydata godnego do sprawowania funkcji prezydenta w miescie. Tak oto wyglada ten spierdolony system.

Mam nadzieje tylko ze nasi kandydaci wejda bo tylko po to odwiedzilem lokal wyborczy.

Jurek
21-11-2010, 23:17
bardziej Ty jesteś partyjniak niż ja jeśli już:D

znam środowisko PO i znam środowisko Uszoka, więc nie baw mnie teoriami wysnutymi tylko na podstawie takiej że Godlewski był przez trzy lata wiceprezydentem.

Najlepszym kandydatem na prezydenta w Katowicach byłby na pewno Marek Szczerbowski, szkoda tylko że barwy polityczne ma jakie ma.

borg
21-11-2010, 23:22
szkoda ze PO i SLD wiedzac ze Uszok jest w chuj mocny nie wysunely jakiegos wspolnego kandydata..szkoda ze zagraly ambicje polityczne a nie dobro miasta

Florek
21-11-2010, 23:23
Nie zgodze sie tu z Toba, Jurek. Pan Szczerbowski jest wrecz idealny w roli opozycyjnego krytyka, potrafi wytykac bledy i krytykowac ale trzeba mu przyznac - robi to merytorycznie i z klasa. Ale czy sprawdzilby sie w roli prezydenta - mam duze watpliwosci. Niemniej jednak lepszy on niz Uszok - Uszok oznacza stagnacje, inni kandydaci oznaczaja zmiany. Zmany sa w Katowicach potrzebne, inaczej bedziemy w dupie swiata na wieki wiekow amen.

JACA
Najlepszym kandydatem na prezydenta w Katowicach byłby na pewno Marek Szczerbowski, szkoda tylko że barwy polityczne ma jakie ma.

Koniec swiata:) Dzis sie z Toba prawie we wszystkim zgadzam jak mało kiedy heheh

pocket
bardziej Ty jesteś partyjniak niż ja jeśli już:D

znam środowisko PO i znam środowisko Uszoka, więc nie baw mnie teoriami wysnutymi tylko na podstawie takiej że Godlewski był przez trzy lata wiceprezydentem.

Ja nie reprezentuje zadnej partii, wiec trudno zebym byl partyjniakiem.

Jak Godlewski wygra to zobaczymy, ze moje slowa sie sprawdza. Na razie czekamy.

Jurek
21-11-2010, 23:25
Nie zgodze sie tu z Toba, Jurek. Pan Szczerbowski jest wrecz idealny w roli opozycyjnego krytyka, potrafi wytykac bledy i krytykowac ale trzeba mu przyznac - robi to merytorycznie i z klasa. Ale czy sprawdzilby sie w roli prezydenta - mam duze watpliwosci. Niemniej jednak lepszy on niz Uszok - Uszok oznacza stagnacje, inni kandydaci oznaczaja zmiany. Zmany sa w Katowicach potrzebne, inaczej bedziemy w dupie swiata na wieki wiekow amen.

Szczerbowski sprawdził się jako jako opozycjonista to fakt, ale w swoim CV sprawdził się też jako menager, fakt że Stadion Śląski to nie to samo co Miasto, ale udowodnił że potrafi sprawnie zarządzą, jest wymagający, ma wizję i potrafi ją realizować. Uszoka nakrywa czapką!

Jurek
21-11-2010, 23:27
Ja nie reprezentuje zadnej partii, wiec trudno zebym byl partyjniakiem.

Jak Godlewski wygra to zobaczymy, ze moje slowa sie sprawdza. Na razie czekamy.

Reprezentujesz nurt narodowy, na rzecz którego twardo tu agitujesz i reprezentujesz jego poglądy:) może nie jest to partia sensu strikte, ale na pewno bardziej bronisz tu ich interesów niż ja interesów PO.

Jaca może faktycznie w 2012 będzie koniec świata;):piwo:

Florek
21-11-2010, 23:35
Uszoka nakrywa czapką!
Z tym nawet nie ma co polemizowac.

sasha
21-11-2010, 23:37
W przypadku Uszoka wybieramy pewne i dobrze znane nam DNO. Inni kandydaci to wielka niewiadoma.

chyba z obecnie kandydujących, bo do tego by był dobrym prezydentem to też mu daleko.

Po raz kolejny nie było kandydata godnego do sprawowania funkcji prezydenta w miescie. Tak oto wyglada ten spierdolony system.

I tu się z Tobą po raz kolejny zgadzam. Poza tym, aby się w tym mieście coś zmieniło musiałby zostać prezydentem, ktoś z poza obecnego układu towarzysko - politycznego panującego w Urzędzie i mam tu na myśli zarówno ludzi Uszoka jak i opozycje, która doskonale się z Uszatym dogaduje. Przy okazji wyborów poudają, że się nie lubią, a od jutra zacznie się kółko wzajemnej adoracji.

mobilo
21-11-2010, 23:52
Kolejne informacje:

...dane z około 37 proc. obwodowych komisji wyborczych. Wynika z nich, że na obecnego prezydenta Katowic Piotra Uszoka głosowało 55 proc. wyborców. Na kandydata PO Arkadiusza Godlewskiego swój głos oddało około 36 proc. wyborców. Marek Szczerbowski z SLD ma 11 proc. głosów, a Adam Stach z PSL 2 proc

Waldas
22-11-2010, 00:01
To dane z około 37 proc. obwodowych komisji wyborczych. Wynika z nich, że na obecnego prezydenta Katowic Piotra Uszoka głosowało 55 proc. wyborców. Na kandydata PO Arkadiusza Godlewskiego swój głos oddało około 36 proc. wyborców. Marek Szczerbowski z SLD ma 11 proc. głosów, a Adam Stach z PSL 2 proc.

No to chyba już koniec nadziei na druga ture :(

P.S. sasha masz racje, ze musi tu byc ktos z zewnatrz, tylko czy mieszkancy Katowic wtedy zaglosuja na kogoś "nie swojego" ? Uszok to "swoj" człowiek i dlatego wygrywa. Poza tym to cwany polityk i albo przerzuci "krytyka" na swoja strone, albo nie pozwoli mu sie w Katowicach rozwinąć.

borg
22-11-2010, 00:07
no to po ,,ptokach,,kolejne lata spadku i marginalizacji naszego miasta nasz czeka.

sasha
22-11-2010, 00:40
P.S. sasha masz racje, ze musi tu byc ktos z zewnatrz, tylko czy mieszkancy Katowic wtedy zaglosuja na kogoś "nie swojego" ? Uszok to "swoj" człowiek i dlatego wygrywa. Poza tym to cwany polityk i albo przerzuci "krytyka" na swoja strone, albo nie pozwoli mu sie w Katowicach rozwinąć.

Zagłosują, tylko taki kandydat musi chcieć wygrać te wybory. Popatrz na to jaka niska frekwencja, gdyby Ci co nie poszli, zostali przekonani na właściwego kandydata to Uszok by nie był prezydentem i to bez drugiej tury. Tylko tak jak pisałem, taką kampanie zaczyna się najpóźniej rok przed wyborami i promuje się własną osobę, jednocześnie głośno wytykając Uszoka w TV i prasie, a to chyba takie trudne aż nie jest. A co Godlewski robił rok przed wyborami? Przez 9 miesięcy był wiceprezydentem i siedział cicho, publicznie niewidoczny. Jakim cudem On miał zaistnieć w świadomości Katowiczan jako ktoś, kto będzie lepszy od Uszoka? Godlewski w tych wyborach pokazał się mieszkańcom, zaistniał w ich świadomości i dzięki temu spokojnie w pierwszej turze wygra za 4 lata, bo wtedy będzie równie silny jak Uszok teraz (no chyba , że coś ewidentnie spierdoli przez te 4 lata). Ciekawi mnie teraz tylko jak będą wyglądały relacje Uszok-Godlewski.

w3g
22-11-2010, 04:22
W tej chwili jest 52,99% dla Oszuka, tylko nie moge znależć z ilu procent komisji.... A już mam: z 87%.

ŻAL.PL.....

Marazm przez następne lata....

Krzyś
22-11-2010, 05:23
ja się tam wynikowi nie dziwię ...
Jak zobaczyłem kto głosuje, a kogo nie ma np. w moim punkcie wyborczym to miazga. Kuźwa, starsze panie i panowie o kulach, dowożeni samochodami itp, itd, a brak młodych, to co my się kurwa dziwimy?!

Pnkt wyborczy w mojej okolicy był/jest w Domu Opieki Społecznej .... o ironio ...

37% - SZKODA SŁÓW ....

w3g
22-11-2010, 05:59
Pojawiły się wyniki na PKW.gov.pl:
Uszok: 52,04%
Godlewski: 33,96%

Do rady:
Hyla 394 głosy,
Godziek 513 głosów,
Sokół 906 głosów,
Sielańczyk 252 głosy,
Przewdziecki 507 głosów,
Łój 1256 głosów.

Nie wiem czy to pełne wyniki...

Wojta$
22-11-2010, 07:45
Czyli wejdzie tylko Sokół ?

lepszy ryc niz nic ale chyba ogolem to te wybory to nasza klęska

Krzyś
22-11-2010, 07:50
Czyli wejdzie tylko Sokół ?

lepszy ryc niz nic ale chyba ogolem to te wybory to nasza klęska

jaki mial wynik Andrut?
Szpyrka?

JACA
22-11-2010, 08:00
Szpyrka 955 głosów, Andrut 604

FranklinWNC
22-11-2010, 08:02
Andrut 604, ale o dziwo...
http://i53.tinypic.com/t6dlll.jpg

Junior
22-11-2010, 08:07
Szpyrka?

955, 3 miejsce w okregu, wiec chyba wchodzi?

Krzyś
22-11-2010, 08:08
Szpyrka 955 głosów, Andrut 604

no to zobaczmy:

Godziek 513 głosów + Andrut 604 = 1117

Sielańczyk 252 głosy + Szpyrka 955 = 1207

mobilo
22-11-2010, 08:49
tu znajdziecie wszystkie dane: http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/240000/246901.html

Rojber
22-11-2010, 09:21
RAŚ na godzine 9:00 zdobywa 9,5%

Z tego w poszczególnych okręgach:
1 (Bielsko-Biała): 808, 0.92%
2 (Katowice): 27 444, 16.33%
3 (Rybnik): 21 132, 12.81%
4 (Gliwice): 10 727, 7.74%
5 (Chorzów): 22 891, 17.15%
6 (Częstochowa): 488, 0.49%
7 (Sosnowiec): 1 112, 1.13%

Widac jak ten kształt wojewodztwa marginalizuje wszystkie slaskie organizacje.