View Full Version : Powódź
Widzialem wlasnie naszego premiera w tv. Tzn. ta falszywa ruda k....
On teraz sie dziwi czemu nie ma przeplywu informacji nt. powodzi.
Czemu nikt k.... nie pomyslal wczesniej o tych biednych ludziach? Przeciez nie pada od wczoraj.
Nasza polityka przeciw powodziowa jest taka jaka byla, nic sie nie zmienilo, a jak juz zaczelo byc "goraco" to kazdy polityk madry. Falszywe chuje.
Widzialem wlasnie naszego premiera w tv. Tzn. ta falszywa ruda k....
On teraz sie dziwi czemu nie ma przeplywu informacji nt. powodzi.
Czemu nikt k.... nie pomyslal wczesniej o tych biednych ludziach? Przeciez nie pada od wczoraj.
Nasza polityka przeciw powodziowa jest taka jaka byla, nic sie nie zmienilo, a jak juz zaczelo byc "goraco" to kazdy polityk madry. Falszywe chuje.
taaaaa, najlepiej zwalic na PO, ja ich nie bronię, ale było KURWA 13 lat, żeby zabezpieczyć wały i inne tam sprawy.
Nikt nic nie zrobił, a ustwa o ubezpieczeniach leży;/
Kolejne rządy oszustów lecą i nic nie zmieniają. PO to oszuści i jest tak samo winne jak wszyscy inni oszuści z rządów sześciu kadencji. Wszyscy inni są winni dlatego, ze są złodziejami. Ponieważ są złodziejami nie sprawdza się socjalizm (może jest to zły system, ale gdyby realizowali go ludzie uczciwi byłby bardziej efektywny).
Gdyby ludzie nie oddawali haraczu do państwa, mieliby pieniądze i sami mogliby rozwiązywać swoje problemy. Ktoś powie że woleli by to wydać na dobra materialne niż na zapobieganie np. powodziom. Kumam, więc raz by ich zalało, drugi raz - poszliby po rozum do głowy, pochodzili po sąsiadach, każdy dałby coś od siebie i by pobudowali zbiorniki retencyjne i wszystko inne co minimalizowałoby bądź całkowicie hamowało powódź.
A tak oddają pieniądze państwu, żeby państwo zrobiło to za nich. Tylko że państwo to złodzieje z wiejskiej którzy siedzą w Warszawie, a nie w zalewanej miejscowości. Centralne planowanie jest złe.
synoptycy i analitycy już w grudniu byli przekonani, że czeka nas murowana powódź porównywalna do tej z 97 roku. niestety takie czasy, że latający Palikot z wibratorem i małpkami były ważniejsze niż dyskusja czy jesteśmy przygotowani na powódź...
Ja rozumiem, że powodzie są na jakiś wioskach i w mniejszych miastach. I to jest tragedia.
Ale kurna jak wielkie miasta typu Katowice, czy Gliwice mogą być ZEROWO przygotowane na intensywne opady przez kilka dni. To jest aż straszne, że byle deszcz rozwala miejską komunikację, odcina ludziom prąd, zalewa uczelnie i to w miastach, a na wsiach, gdzie takie ryzyko (mniejsze lub większe) jest co roku.
Bartek84
18-05-2010, 16:14
Byłbym rad, gdyby ten temat obył się bez polityki.
Liczę że będzie to temat informacyjny, gdzie/co, zalane/nieprzejezdne.
Mamy wielu kibiców w rejonach najbardziej dotkniętych powodzią, więc jeśli któryś ma poważne problemy niech się wpisze, a może da się w jakiś sposób komuś pomóc.
synoptycy i analitycy już w grudniu byli przekonani, że czeka nas murowana powódź porównywalna do tej z 97 roku. niestety takie czasy, że latający Palikot z wibratorem i małpkami były ważniejsze niż dyskusja czy jesteśmy przygotowani na powódź...
Ty w to wierzysz, w te długoterminowe prognozy?
Weź nie żartuj:cham:
Byleby dojebac obecnym rządzącym.
Kosa, a co do nas, to wystarczyłoby w jakis tam sposób monitorowac studzienki miejskie, gdzie od chuja zalega syfu.
Ostatnio w parku na Ligocie zauważyłem tego w ciul i trochę np. w rowach przeciwpożarowych (park). Ktos przyszedł, pograbil i wjebał do rowu, super.
a teraz mamy to co mamy.
Przynajmniej takie monitorowanie zminimalizowałoby szkody!
Byleby dojebac obecnym rządzącym.
A kto jest winny? Przeklęty deszcz? Ludzie którzy mieszkają na terenach zagrożonych powodzią?
Przypomnę Ci ze wybory do parlamentu były w roku 2007 (3 lata temu), przypomnę Ci ze czołowe postacie PO to ludzie którzy siedzą tam około 20 lat. Uważasz że co, ze nie mieli czasu by się ogarnąć? Że przez tyle lat nie mieli kiedy usiąść i pomyśleć nad powodziami i tym problemem?
Bo ja nie kumam, do kogo można mieć pretensje, jak nie do rządzących? Przecież oni odpowiadają za aktualnie panujący burdel. Bo oni tworzą go już 21 lat, zamiast powiedzieć: nie potrafimy, odchodzimy, daliśmy ciała, niech przyjdą inni.
Wskaż mi winnego skoro to nie rządzący.
od 1997 roku ile było rządów?
PiS też miał swoje 5 minut, nieprawdaż?
ale jak tu kolega Bartek84 zauważył, nie ciągnijmy tutaj spraw politycznych.
JointGOS
18-05-2010, 16:41
Najrbardziej żal mi tych ludzi mieszkajacych przy rzekach. A wielcy politycy stanu nadzwyczajnego nie ogłoszą bo za dużo musieliby bylić na odszkodowania. Mi w bloku, mieszkam na ostatnim piętrze deszcz rozjebał dachówki od komina i wszystko leci na strych a na suficie robią się tylko plamy z których kapie woda. Dzwoniąc do Spłódzielni Mieszkaniowej powiedzieli tylko że to nie jest ich wina i " radźcie se sami " ...
" Wskaż mi winnego skoro to nie rządzący. " - dokładnie..
Ja rozumiem, że powodzie są na jakiś wioskach i w mniejszych miastach. I to jest tragedia.
Ale kurna jak wielkie miasta typu Katowice, czy Gliwice mogą być ZEROWO przygotowane na intensywne opady przez kilka dni. To jest aż straszne, że byle deszcz rozwala miejską komunikację, odcina ludziom prąd, zalewa uczelnie i to w miastach, a na wsiach, gdzie takie ryzyko (mniejsze lub większe) jest co roku.
W Gliwicach trąbiło się o tym,że Kłodnica ma nie czyszczone koryto,pływa w niej kupa smieci,nikt nie reguluje dopływów,nikt nie dba o wały przy korycie..I co...Kłodnica wylała,w kilku miejscach jest tragicznie,pozamykano ulice,korki zatykają miasto,ma być jeszcze gorzej.....
Najrbardziej żal mi tych ludzi mieszkajacych przy rzekach. A wielcy politycy stanu nadzwyczajnego nie ogłoszą bo za dużo musieliby bylić na odszkodowania. Mi w bloku, mieszkam na ostatnim piętrze deszcz rozjebał dachówki od komina i wszystko leci na strych a na suficie robią się tylko plamy z których kapie woda. Dzwoniąc do Spłódzielni Mieszkaniowej powiedzieli tylko że to nie jest ich wina i " radźcie se sami " ...
" Wskaż mi winnego skoro to nie rządzący. " - dokładnie..
to jaką Ty masz spółdzielnię?
Mi tez troszku zalewa i maja przyjść jutro.
płace tzw. remontowe ... no ale zobaczymy.
od 1997 roku ile było rządów?
PiS też miał swoje 5 minut, nieprawdaż?
ale jak tu kolega Bartek84 zauważył, nie ciągnijmy tutaj spraw politycznych.
Pisałem w pierwszym poście że winni są wszyscy którzy rządzili przez sześć kadencji. Tak samo winny jest PIS jak i PO - czemu? Bo obie partie nic nie zrobiły.
Jak można tematu nie ciągnąc w stronę polityki, kiedy to właśnie ona jest winna? Widmo państwa opiekuńczego - socjalistycznego, spowodowało ze ludzie ogłupieli. Uwierzyli, ze lepiej oddać kasę komuś i liczyć ze ten ktoś nam pomoże, niż ze lepiej kasę zatrzymać i wydać ją samemu. Ludzie wierzą, że debil z wiejskiej wie lepiej jak np. uchronić ich przed powodzią niż oni sami. Gdyby chociaż była mocna decentralizacja władzy... to nie u nas jest wszystko jak za komuny. Już widzę ile kasy popłynie z Warszawy jako zapomoga dla ludzi dotkniętych powodzią. Oni ja wezmą, odnowią budynki i za dwa lata zaś zostaną zalani, rząd zaś połozy lachę i zaś wypłaci zapomogę.... i tak w kółko, a problem nie rozwiązany. Paranoja.
Zabrzmi to brutalnie, ale teraz ludzie za swoją głupotę płacą. Gdyby sprzeciwili się państwu socjalnemu, mieliby własne pieniądze na zapobieganie, mieliby pieniądze na ubezpieczenia, mieliby pieniądze na zabezpieczanie domów przed zalaniem, mieliby pieniądze na zmianę miejsca zamieszkania - a wiele ludzi chce się wyprowadzić tylko nie ma za co.
Pisałem w pierwszym poście że winni są wszyscy którzy rządzili przez sześć kadencji. Tak samo winny jest PIS jak i PO - czemu? Bo obie partie nic nie zrobiły.
Jak można tematu nie ciągnąc w stronę polityki, kiedy to właśnie ona jest winna? Widmo państwa opiekuńczego - socjalistycznego, spowodowało ze ludzie ogłupieli. Uwierzyli, ze lepiej oddać kasę komuś i liczyć ze ten ktoś nam pomoże, niż ze lepiej kasę zatrzymać i wydać ją samemu. Ludzie wierzą, że debil z wiejskiej wie lepiej jak np. uchronić ich przed powodzią niż oni sami. Gdyby chociaż była mocna decentralizacja władzy... to nie u nas jest wszystko jak za komuny. Już widzę ile kasy popłynie z Warszawy jako zapomoga dla ludzi dotkniętych powodzią. Oni ja wezmą, odnowią budynki i za dwa lata zaś zostaną zalani, rząd zaś połozy lachę i zaś wypłaci zapomogę.... i tak w kółko, a problem nie rozwiązany. Paranoja.
Zabrzmi to brutalnie, ale teraz ludzie za swoją głupotę płacą. Gdyby sprzeciwili się państwu socjalnemu, mieliby własne pieniądze na zapobieganie, mieliby pieniądze na ubezpieczenia, mieliby pieniądze na zabezpieczanie domów przed zalaniem, mieliby pieniądze na zmianę miejsca zamieszkania - a wiele ludzi chce się wyprowadzić tylko nie ma za co.
jakoś w to nie wierzę.
Może mieliby, ale poszło by to na cos innego, zresztą wczesniej sam to napisałeś. Gadaliby: wydamy, a potem się zobaczy.
ja wiem, że rządy są winne, ale czy to nie samorzady maja dbac o te sprawy, tu na miejscu?
jakoś w to nie wierzę.
Może mieliby, ale poszło by to na cos innego, zresztą wczesniej sam to napisałeś. Gadaliby: wydamy, a potem się zobaczy.
Tak by pewnie było. Jeden by sobie kupił super kino domowe, drugi dobry samochód, trzeci na ścianę arcydzieło - tylko przyszłaby powódź i wszystko by stracili, poszliby po rozum do głowy i następnym razem dwa razy by pomyśleli, że ważniejsze jest najpierw zabezpieczenie dobytku, a dopiero potem jego powiększanie. I wydawaliby kasę na zabezpieczanie domów przed zalaniem (szczelne fundamenty, wysokie budowle), na budowę zbiorników retencyjnych, na ubezpieczenia, część osób by się przeprowadziła.
"Ci, których dobytek ucierpiał najbardziej, a już wczoraj zalało tu uprawy, budynki i utonęło tu kilka zwierząt, wypomnieli szefowi rządu że dopiero tuż przed jego przyjazdem w Proszówkach pojawiło się kilka nowych motorówek."
Gdyby ludzie nie płacili haraczu rządowi, to stać by ich było na kupno własnej motorówki. I nie musieliby czekać aż ktoś im je dostarczy. Mogliby zrzucić się i trzymać wspólne motorówki gdzieś blisko. A tak mamy jebany socjalizm i centralne planowanie... pomoc pojawia się jak przyjeżdża premier. Sztaby kryzysowe zaczynają działać jak pojawiają się media. Nie wiem kiedy ludzie zrozumieją, że tylko sami sobie mogą pomóc, że nie można liczyć na sztuczne socjalistyczne urzędy, polityków... tylko na siebie, pomoc sąsiadów itd.
ja wiem, że rządy są winne, ale czy to nie samorzady maja dbac o te sprawy, tu na miejscu?
A kto siedzi w samorządach? Ci sami wysłannicy PO/PIS czy innego przeklętego SLD. Takie same nieroby, tacy sami socjaliści i populiści. Masz przykład naszego Uszoka :)
Pavveuek
18-05-2010, 18:21
W Czeladzi już też gorąco ... Brynica może wylać
Brakuje może z 20 cm w nie których miejscach, zagrożona też z tego co wiem Dąbrówka Mała ale tam raczej ja już coś poleci to na ta oczyszczalnie co tam jest
Liczę że będzie to temat informacyjny, gdzie/co, zalane/nieprzejezdne.
Ruda Śląska
Na chwilę obecną najbardziej zagrożone rejony miasta to: 1. Rejon tzw. „Trójkąta Radoszowskiego” 2. Rejon ul. Ligockiej (ujście potoku Jamna do rzeki Kłodnicy) 3. Rejon ul. Kokota 4. Rejon ul. Piłsudskiego 5. Rejon ul. ZMP.
Dodatkowo mogą wystąpić utrudnienia drogowe w rejonie:
1. Wiaduktu kolejowego w Chebziu
2. Wiaduktu nad starym korytem potoku Bielszowickiego na ul. Tunkla
3. Na ul. 1-go Maja w rejonach: tzw. Zametu, Sądu Rejonowego oraz mostu nad potokiem Bielszowickim.
4. Na ul. Nowary w rejonie kościoła p.w. Św. Wawrzyńca
5. Skrzyżowanie ul. Bujoczka z ul. Starowiejską
6. Granica miasta Ruda Śląska z Bytomiem na ul. Goduli i ul. Piastowskiej
7. Ul. Kochłowicka w lesie i w rejonie przepustu
8. Ul. Kłodnicka w rejonie przepustu
źródło www.ruda-sl.pl (http://forumgieksy.pl/www.ruda-sl.pl)
Bartek84
18-05-2010, 19:11
Brynica na granicy Dąbrówka Mała/Milowice - stan na 12:00
http://i46.tinypic.com/208dxxk.jpg
http://i47.tinypic.com/2w2r2wm.jpg
http://i46.tinypic.com/amqh6e.jpg
http://i48.tinypic.com/iw6web.jpg
Moze komuś się przydadzą te informacje:
W Mysłowicach zamknięte są min ul. Świerczyny, Sosnowiecka i Obrzeżna Północna. Piastów Śląskich (od "jedynki" do Ławek) i Murckowska też podobno są już zamknięte.
Zmienione są trasy autobusów:
26 i 150 pojadą od dużego kościoła ul. Starokościelną i Bytomską, przy kopalni skręcają na Katowicką i tamtędy do Krakowskiej i z powrotem na Sosnowiec.
106 jedzie Krakowską prosto na Niwkę.
219, 788, 995 nie skręcają do centrum tylko jadą Katowicką i przy Realu skręcają na Rzemiślniczą.
219 nie dojeżdża do Ławek - ostatni przystanek na Wesołej na "jedynce".
Tramwaj 14 nie dojeżdża do Mysłowic.
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt też jest zagrożone zalaniem.
Postanowieniem Wojewody Śląskiego rozpoczął się zrzut wody do Przemszy ze zbiornika w Przeczycach. Około godz. 21-22 spodziewane jest nadejście kulminacyjnej fali powodziowej na Przemszy w okolicach Mysłowic.
W związku z tym wyznaczono nastepujace miejsca ewakuacji mieszkańców:
Dla dzielnicy Piasek: ewakuacja obejmie mieszkańców ulic Szabelnia, Sosnowiecka, Jabłoniowa, Boliny, Stawowa, Obrzezna Północna oraz Świerczyny.
- miejsce ewakuacji - Szkola Podstawowa nr 9, ul. Armii Krajowej 30
Stare Miasto: ulice Kołłątaja 9, 10, 12, 14, Piastowska, Nadbrzeżna.
- miejsce ewakuacji - Gimnazjum nr 2, ul. Górnicza 4
Słupna: ulice Portowa i Promenada
- miejsce ewakuacji: Gimnazjum nr 2, ul. Górnicza 4
Brzęczkowice: ulice Stoińksiego, Podgórska.
- miejsce ewakuacji - Gimnazjum nr 2, ul. Górnicza 4
Dziećkowice oraz okolice Rowu Kosztowskiego: ulice Długa, Nałkowskiej, Łukaszewicza, Batalionów Chłopskich, Witosa, Sikorek, Szpaków, Skowronków, Gagarina, Wita Stwosza
- miejsce ewakuacji - szkoła podstawowa nr 5, ul. Długa 92
Na bieżąco informacje są podawane na stronie www.m-ce24.pl
Na stronie też są liczne zdjęcia z Mysłowic.
http://www.tvn24.pl/0,1656884,0,1,miller-to-nie-deszcz--to-kataklizm,wiadomosc.html
"Przez Kraków przeszła fala powodziowa, która osiągnęła poziom o 80 cm wyższy od 1970* r.":szok:
* - powinno być 1997
Gieksiarz92
18-05-2010, 20:13
U mnie :( http://www.youtube.com/watch?v=FIVizE4b0Rk z 17,05 dziś już jest wiele gorzej bylem widziałem straszny widok a niedaleko są domy mieszkam 1km od tego ja pójdzie wał to ma dojść woda do 2 pietra w bloku ja mieszkam na parterze
Gieksiarz92
18-05-2010, 20:31
http://www.bielsko.biala.pl/17407,aktualnosci
Ja mieszkam w Gliwicach i już wczoraj w nocy poszliśmy sobie zobaczyć jak rzeka wylewa. Sporo osób było, wszyscy o tym wiedzieli. A straż i wojsko zaczęły coś działać dopiero dzisiaj w ciągu dnia mimo, że wczoraj już wszystko bylo wiadomo.
Gieksiarz92
18-05-2010, 20:42
A przez Suwalszczyznę przeszła trąba powietrzna zniszczonych wiele domów ,trakcji . W Zakopanem śnieg Masakra :/
Gieksiarz92
18-05-2010, 20:46
http://www.tvn24.pl/0,1656899,0,1,traba-powietrzna-nad-suwalszczyzna,wiadomosc.html
może zbliża się koniec świata...
może zbliża się koniec świata...
pierdolenie.
tak jakby wczesniej nie bylo powodzi (chocby 1997), trąb (zeszły rok w okolicach Opola chocby) czy innych kataklizmow. one sa zawsze, raz wieksze, raz mniejsze. a o "pomocy dla powodzian" slychac CO ROKU. kazdej wiosny/lata jest ten sam problem, tylko ze na rozne skale. chore jest to, ze sie nic z tym nie robi, a nie ze nadchodzi koniec swiata.
pierdolenie.
tak jakby wczesniej nie bylo powodzi (chocby 1997), trąb (zeszły rok w okolicach Opola chocby) czy innych kataklizmow. one sa zawsze, raz wieksze, raz mniejsze. a o "pomocy dla powodzian" slychac CO ROKU. kazdej wiosny/lata jest ten sam problem, tylko ze na rozne skale. chore jest to, ze sie nic z tym nie robi, a nie ze nadchodzi koniec swiata.
dokładnie!
jak macie dziadków, to się spytajcie jak to kiedyś bywało.
Anomalie pogodowe były, są i będą.
Raz większe, raz mniejsze.
Nie raz w Katowicach np. na 1 maja śnieg padał.
Więc nie siać paniki!!!
Gieksiarz92
18-05-2010, 21:02
Co będzie to będzie na to nie mamy wpływu tylko można było zniszczenia zmniejszyć ale kolejny raz widać jakie mamy nie udolne władze od 97r. nic sie nie zmieniło mieli budować zapory itd i w niektórych miejscach nawet plany nie powstały .
Co będzie to będzie na to nie mamy wpływu tylko można było zniszczenia zmniejszyć ale kolejny raz widać jakie mamy nie udolne władze od 97r. nic sie nie zmieniło mieli budować zapory itd i w niektórych miejscach nawet plany nie powstały .
jak to było. Polak mądry po szkodzie tak? szkoda, że nie po pierwszej. mam nadzieje, że po drugiej coś z tym zrobią.
Ulice zamknięte:
Węzeł DK88 - Tarnogórska, łącznica wjazdowa od strony Bytomia (objazd prowadzony DK88, Pionierów, Myśliwska, Strzelnicza, Olszewskiego);
Węzeł DK88 - Wojciecha, łącznica wjazdowa od strony Bytomia (objazd prowadzony ulicami DK88, Pionierów, Myśliwska);
[mp]
DK88 - od Węzła Maciejów do Węzła z Tarnogórską (objazd prowadzony jest ulicami Chorzowska, Dąbrowskiego, Opolska, Tarnogórska);
Ul. Akademicka - od Panewnickiej do Skłodowskiej;
Ul. Panewnicka - od Kujawskiej do Królewskiej Tamy;
Ul. Kujawska - od Skłodowskiej do Panewnickiej;
Część ulicy Kujawskiej oraz Sikorskiego - od Wielickiej do Błonie;
Ul. Zimnej Wody - na całej długości;
Ul. Banacha - na całej długości;
Ul. Kaszubska - od Krzywoustego do Banacha;
Ul. Bolesława Krzywoustego - od Akademickiej do Kaszubskiej;
Ul. Jagodowa - od Oświęcimskiej do granicy miasta w kier. Pyskowic;
DK44 - od Okrężnej do Gierałtowickiej w Przyszowicach.
Ulice zagrożone zamknięciem:
Ul. Wałbrzyska;
Ul. Portowa w rej. DK88;
Ul. Rolników - od A4 do Przyszowic;
Ul. Bojkowska 400 m za skrzyżowaniem z ul. Snopową w kier. A1;
Ul. Bojkowska - od Ronda do Kopalnianej;
Ul. Łanowa;
Ul. Reymonta w rej. wiaduktu kolejowego;
Ul. Prawników;
Ul. Tokarska;
Ul. Daszyńskiego
Ul. Dolnej Wsi.
Obiekty inżynierskie zagrożone zamknięciem:
Obiekt mostowy ul. Królewskiej Tamy - rz. Bytomka;
Obiekt mostowy ul. Wrocławska - rz. Kłodnica;
Obiekt mostowy ul. Zwycięstwa - rz. Kłodnica;
Obiekt mostowy ul. Staromiejska - rz. Kłodnica.
www.naszemiasto.pl
Gieksiarz92
18-05-2010, 21:13
http://i42.tinypic.com/2dj8b60.jpg
Bukowa
Gieksiarz92
18-05-2010, 21:15
http://www.mmkrakow.pl/singleVideo/126 Sandecja
W Gliwicach trąbiło się o tym,że Kłodnica ma nie czyszczone koryto,pływa w niej kupa smieci,nikt nie reguluje dopływów,nikt nie dba o wały przy korycie..I co...Kłodnica wylała,w kilku miejscach jest tragicznie,pozamykano ulice,korki zatykają miasto,ma być jeszcze gorzej.....
Heh, właśnie regulowanie dopływów pogarsza sprawę. Taka na przykład Ślepiotka - na co dzień niegroźny potoczek, wczoraj - wezbrana, głęboka rzeka. Od 'zawsze' swobodnie rozlewała się po lesie panewnickim, dopóki ktoś jej nie uregulował, byle by woda szybciej spływała - a efektem są właśnie podtopione Gliwice.
A najgorsze jest to, że już dawno były w tej sprawie interwencje w odpowiednich urzędach - i nikt nic z tym nie robi.
Niestety sporym obciążeniem jest tutaj nasze posocjalistyczne dziedzictwo - i mam tutaj na myśli same zabudowania i infrastrukturę. Wiele budynków zostało postawionych w miejscach, o których wiadomo było, że 'lubią' od czasu do czasu być zalewane przez okoliczne cieki wodne - jednak nikt sobie takimi pierdołami głowy nie zawracał, bo plan musiał być wykonany...
GKS-PIEKARY-KATOWICE
18-05-2010, 21:28
Piekary Józefka rzeka Brynica kiedyś
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/23421158.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/34007983.jpg
zdjecia dziś robione tego samego miejsca
http://lh4.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K6JVzwe0I/AAAAAAAAB2w/PRyRCEnl3vg/s640/IMG_3272.JPG
http://lh5.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K6KI02NNI/AAAAAAAAB28/KtWOARodFVE/s912/IMG_3278.JPG
http://lh4.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K7Uh7rv5I/AAAAAAAAB3M/msOKfkWCgq0/s640/IMG_3280.JPG
http://lh3.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K7UiAehUI/AAAAAAAAB3Q/ZHkvWD1gbvo/s640/IMG_3284.JPG
http://lh6.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K8ah5F-rI/AAAAAAAAB3s/xPpONKrO-sA/s640/IMG_3299.JPG
http://lh6.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K6JDrTP-I/AAAAAAAAB2s/VNClFOYQdek/s640/IMG_3271.JPG
Piekary Józefka rzeka Brynica kiedyś
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/23421158.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/34007983.jpg
zdjecia dziś robione tego samego miejsca
http://lh4.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K6JVzwe0I/AAAAAAAAB2w/PRyRCEnl3vg/s640/IMG_3272.JPG
http://lh5.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K6KI02NNI/AAAAAAAAB28/KtWOARodFVE/s912/IMG_3278.JPG
http://lh4.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K7Uh7rv5I/AAAAAAAAB3M/msOKfkWCgq0/s640/IMG_3280.JPG
http://lh3.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K7UiAehUI/AAAAAAAAB3Q/ZHkvWD1gbvo/s640/IMG_3284.JPG
http://lh6.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K8ah5F-rI/AAAAAAAAB3s/xPpONKrO-sA/s640/IMG_3299.JPG
http://lh6.ggpht.com/_aYu4xx4VWyA/S_K6JDrTP-I/AAAAAAAAB2s/VNClFOYQdek/s640/IMG_3271.JPG
i co władze nic z tym nie robią ?
teraz to oni mogą... dmuchać pontony dla siebie i innych urzędowych klakierów
a pierdolicie. większość urządzeń i instalacji przeciwpowodziowych znajduje się pod zarządem samorządów,a nie rządu. ale co tam,można się od razu przyjebać. nie róbcie tego samego,co oni robią z nami - czyli wszystko co złe to kibice.
a pierdolicie. większość urządzeń i instalacji przeciwpowodziowych znajduje się pod zarządem samorządów,a nie rządu. ale co tam,można się od razu przyjebać. nie róbcie tego samego,co oni robią z nami - czyli wszystko co złe to kibice.
a o inwestycjach unijnych slyszałeś ?
– Dla nas to katastrofa – mówi Stanisław Szleter, wójt Grajewa. W piątek się okazało, że Ministerstwo Rozwoju Regionalnego wycofało się z obietnicy dofinansowania unijnymi pieniędzmi budowy kanalizacji dla kilku gmin w jego regionie.
Podobnie poczuli się samorządowcy z kilkuset innych gmin. Resort wykreślił bowiem z planu dofinansowania około 420 tak zwanych kluczowych inwestycji zgłoszonych z całego kraju. Ich wartość to ponad 44 mld zł. Cięcia uzasadniono przede wszystkim niskim poziomem merytorycznym wniosków. Dla samorządów to jednak dramat. Straciły pewność uzyskania dużych pieniędzy na różne projekty, które miały poprawić poziom życia ich mieszkańców. Najbardziej zredukowano listę inwestycji ekologicznych. Zniknęły projekty o łącznej wartości 32,9 mld zł, zostało tylko 11,7 mld zł.
Szczególnie wzburzeni są ci samorządowcy, którzy najbardziej ucierpieli. W województwie opolskim nie ostał się ani jeden projekt, choć na poprzedniej liście przygotowanej przez rząd PiS było zaplanowanych 18 inwestycji za 2,2 mld zł. – Jeszcze nie dotarło do mnie, że władze tego kraju mogły podjąć decyzję, iż zbiornik retencyjny na Nysie jest nieistotną inwestycją – mówi burmistrz miasta Jolanta Barska. W najbliższych dniach władze Nysy chcą się spotkać z minister rozwoju regionalnego, by uzmysłowić jej, jak ważna dla regionu jest ta budowa. – W przypadku przerwania zniszczonych wałów zbiornika całe miasto znajdzie się 20 metrów pod wodą – alarmuje burmistrz Nysy.
całość artykułu z lutego 2008.
http://www.rp.pl/artykul/5,90126.html
"Zapamiętajcie, kto co spieprzył,nie będzie litości" - o to sie ryza kurwo nie martw.
slyszalem i co z tego? kasa z uni to DODATEK a nie zastapienie inwestycji samorzadowych. Jakby tej kasy nie bylo to zaleje nas woda? Z tego wynika ze tak.
Sa okreslone przepisy, z dupy tworzone nie sa. Samorzad ma finansowac wlasne inwestycje z dotacji, subwencji i przychodow wlasnych a nie tylko z kasy z UE.
Ktos ci ladnie oczy zamydlil, pewnie jakis tzw euroentuzjasta.
Ktos ci ladnie oczy zamydlil, pewnie jakis tzw euroentuzjasta.
na podstawie ktorego mojego tekstu wyciagasz takie wnioski? fakty sa takie ze Polska jest w Unii od 2004 i z roku na rok coraz wiecej norm prawnych obowiazujacych w Polsce powstaje w Brukseli, traktat lizbonski to tylko poglebia.
Juz widze jak wojt Grajewa czy burmistrz Nysy robia zbiorke na dzielnicach na zbiornik retencyjny. Bez udzialu wladz centralnych.
Chyba ze cos przegapilem, i stalismy sie ostatnio panstwem o ustroju federalnym, to sorry.
co ma traktat lizbonski do powodzi? nie za daleko siegasz?
zbiornik retencyjny powinien zrobic powiat czy moze nawet wojewodztwo. W Polsce jest trojstopniowy podzial wladzy plus wladza centralna a nie tylko wladza centralna i wojt.
co ma traktat lizbonski do powodzi? nie za daleko siegasz?
czytaj ze zrozumieniem.
zbiornik retencyjny powinien zrobic powiat czy moze nawet wojewodztwo. W Polsce jest trojstopniowy podzial wladzy plus wladza centralna a nie tylko wladza centralna i wojt.
Kto stoi na czele wojewodztwa? Wojewoda to przedstawiciel administracji rzadowej, przez tenze rzad wybierany.
Cala dyskusja zaczela sie od postu Esa ze ryzego i jego ferajny nie powinno sie obwiniac za zaistniala sytuacje. Racja w przypadku zalanych torow na Brynowie, tu wine ponosi Oszuk. I pewnie tam gdzie jest spieprzona kanalizacja miejscowe uszoki daly dupy.
Tylko ze Raciborz, Czechowice-Dziedzice i wiele innych miast na zabezpieczenia przed powodzia potrzebuja miliadrow zlotych, i koordynacji dzialan przynajmniej na poziomie wojewodztwa.
Samorzad ma finansowac wlasne inwestycje z dotacji, subwencji i przychodow wlasnych a nie tylko z kasy z UE.
a subwencje, dotacje (celowe) kasa z podaktów krajowych to skad ma sie brac?
To sa rzeczy na ktore np. gmina nie ma wpływu, albo dostanie albo nie.
Tylko około 30% budżetu gmin jest z podatków lokalnych, dochodów majatku gmin, opłaty - reszta ta jest kasa z poza gminy, skoro gmina prosi o dotacje/subwencje MRR i dostaje ODMOWE to kogo to jest wina jak nie rzadzacych? To tak na chłopski rozum, bo kiepski jestem w takich informacjach, wiec prosze o jakies wyjasnienie skoro sie z tym nie zgadzasz.
ciezko sie rozmawia z osoba ktora nie odroznia poziomu rzadowego od samorzadowego.
na czele wojewodztwa jezeli chodzi o samorzad stoi marszalek wojewodztwa a nie wojewoda
nie mozna powiedziec ze wojewoda stoi na czele wojewodztwa.
Czym innym jest poziom administracji zespolonej i niezespolonej a czym innym sa organy samorzadu terytorialnego. Raczej poczytac uproszczone wersje na wikipedii
gmina nie prosi o dotacje tylko sa one urzedowo przydzielane na podstawie matematycznych wyliczen. Szczegoly sa w ustawach, nie bede po to siegal tutaj. Jak nie ma kasy to trzeba zebrac ludzi i poglebic rzeke na wlasna reke. Na wszystko pieniedzy nie bedzie. Nie mam zamiaru bronic wladzy ale jak w ciagu 7 lat by mi 5 razy dom zalalo to bym ruszyl dupe!
w tym poscie wczesniej powinno byc slowo "radze" zamiast "raczej"
No to zacytuje Wiki :
Wojewoda odpowiada za wykonywanie polityki Rady Ministrów w województwie, a w szczególności:
zapewnia współdziałanie wszystkich organów administracji rządowej i samorządowej działających w województwie i kieruje ich działalnością w zakresie zapobiegania zagrożeniu życia, zdrowia lub mienia oraz zagrożeniom środowiska, bezpieczeństwa państwa i utrzymania porządku publicznego, ochrony praw obywatelskich, a także zapobiegania klęskom żywiołowym i innym nadzwyczajnym zagrożeniom oraz zwalczania i usuwania ich skutków, na zasadach określonych w odrębnych ustawach;
Jeśli dla kogos kwestia odpowiedzialnosci dalej nie jest jasna, to wspolczuje
podyskutowałabym jeszcze, ale pozno juz, a jutro arbeit
Nie ważne kto by rządził pieniędzy na umocnienia wałów, budowę nowych zbiorników retencyjnych, modernizację starych zawsze bedzie za mało. Z reguły politycy nie myślą o tym co bedzie gdy pogoda spłata psikusa, z resztą nie tylko u nas tak jest wystarczy spojrzeć na USA gdzie po mimo dostępu do sporych środkow pieniądze wolano wydać na coś innego. Oszczędzano na wałach a jak to się skończyło kilka lat temu wszyscy wiemy. Za jakiś czas woda opadnie, połata się dziury w wałach i wszystko zostanie po staremu...niestety.
Krzyś Ty chyba nie wiesz co to są anomalia pogodowe.
Nawet te rzeki które miały uregulowane koryta i zrobione nowe wały wylały.
Ja widzę duży problem w działaniu straży pożarnej. I piszę to z praktyki bo prawie 3 dni i 2 noce z rzędu walczyłem z powodzią w Częstochowie.
Przedewszystkim te rzeki. Bo to jest najwiekszy problem w trakcie powodzi. Rzeka uregulowana, wszystko ladnie pieknie woda splywa szybciej, az sie znajdzie drobna przeszkoda na jej drodze i wszystko idzie bokami.
http://img.interia.pl/wiadomosci/nimg/s/5/Sandomierz_woda_4181101.jpg
W Sandomierzu przejebanie
a studenci ...
http://wiadomosci.**********/Wiadomosci/51,80273,7902677.html?i=0
Salsinho_Mht
19-05-2010, 19:28
Znajoma ktora mieszka w domku w pobliżu Gorzyc malego miasteczka kolo Sandomierza pisala mi ze nie moze wyjechac z poblizu swojego domu bo psiarnia ja nakreca spowrotem do domu a nie daleko jej wał przeciwpowodziowy który juz nie wytrzymuje i jak sie rozjebie to bedzie miala konkretna lipe ;/
marcin GieKSa
19-05-2010, 19:48
a studenci ...
http://wiadomosci.**********/Wiadomosci/51,80273,7902677.html?i=0
kurwa co za pajac z ta flaga...
:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::l ol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:
:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::l ol2:
sorry za 2x Mam juz baaardzo stary komputer
Piraci Piasta:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::l ol2::lol2::lol2::lol2::lol2:
Kurwa nie mogę.....
Fajnie, że się śmiejecie, ale Piast to taki akademik. I kolesiowi o to chodziło, a nie o ten klub.
Aaaaaaa,no to zmienia postać rzeczy.A propo Kłodnica troszkę opadła,nie wiem jak na Polibudzie wygląda sytuacja.
zalalo biblioteke i przynajmniej 1 budynek
MT i IŚ bardzo mocno zalane, tak samo jak biblioteka. Do tego Matematyczny i Budownictwo. Na większości wydziałów wyłączyli prąd.
Jak dzisiaj byłem to woda już troche zeszła i właściwie sięga troche dalej niż biblioteka. Na moje oko do piątku będzie normalnie.
Inna sprawa, że na kujawskiej zalało wszystkie te ogródki, które tam są i wyglądają teraz jak dupne jezioro.
Ciekawy jestem czy PŚ była ubezpieczona od takiego kataklizmu, bo ktoś musiał o tym pomyśleć skoro większość wydziałów jest nad rzeką.
Ja pamiętam Donaldzie!!
Cytat roku. Tusk w gumiakach i pelerynie: "Pamiętajcie, kto co spieprzył..."
Odpowiadam Wodzu, JA PAMIĘTAM!!
13 lat temu po powodzi 1000-lecia odchodzący rzad Cimoszewicza zostawił Buzkowi "na początek" 2 mld zł w budżecie Belki na odbudowę zniszczeń i inwestycje przeciwpowodziowe. Niestety Buzek do spółki z Balcerowiczem przejebali ten szmal na 4 wielkie nieudane reformy i po 4 latach zostawili dziurę w budżecie na 95 mld. złotych. JA PAMIĘTAM.
Krzaklewski zamiast odbudować wały p-powodziowe nakupił niemieckich radarów do "monitorowania opadów" (to tak jakby zamiast wymienić hamulce w samochodzie kupić sobie lepszy płyn do spryskiwaczy).
Po 13 latach zbiornik retencyjny pod Raciborzem obrósł w legendy i jest jak yeti. Wszyscy o nim słyszeli ale nikt nie zobaczy. JA PAMIĘTAM!!
Po 13 latach Polska cofnęła się do Średniowiecza - jedynym ratunkiem na wysoką wodę jest ucieczka i worki z piaskiem.
Po 13 latach Wrocław jest równie bezbronny, bo nie zrobiono nic. Liczono na to, że "powódź 1000-lecia" zdarza się raz na 1000 lat?
JA PAMIĘTAM!!
Ostatnie duże inwestycje hydrotechniczne to dzieła z czasów PRL-u i rządu Rakowskiego (to ten rząd, który działał w pełnym kryzysie gospodarczym i walczył z permanentnymi "niedoborami gospodarki socjalistycznej" nękanej dodatkowo masowymi strajkami).
JA PAMIĘTAM!!
Ja pamiętam, kto co spieprzył przez ostatnie 20 lat. Kto rozwalił Spółki Wodne i dlaczego dzisiaj nie ma komu oczyszczać rowów melioracyjnych.
Ja pamiętam i widzę, jak dzisiaj traktowany jest Buzek. Mąż stanu, wielki polityk, chluba nasza... Złodziej i miękki glut.
JA PAMIĘTAM!!
I tylko błagam, nie puszczajcie mi w telewizji rozpaczliwych apeli o pomoc powodzianom, bo teraz to ja mam to w dupie. Głęboko. Nie zwalajcie wszystkiego na dobre serce społeczeństwa. PAŃSTWO to także obowiązki, nie tylko wycieczki do Peru, limuzyny służbowe i karnawał wyborczy co 2 lata.
Z blogu nodmilczy.blox.pl
najbardziej wkurwiajace w tym wszystkim jest to ze ludzie OPIERDALAJA komus chate tak jakby ten ktos mial jeszcze malo...
jakbym takiego gnoja chycil to bym mu maczeta kikuty upierdolil
http://katowice.**********/katowice/1,35019,7906251,Pijani_chuligani_zaatakowali_polic jantow_i_strazakow.html
Brawo Marcin Pietraszewski. Ten nieudolny dziennikarzyna ma naprawdę poważny kompleks. Musiał wpierdolić słowo "chuligani" jakżeby inaczej, w końcu 4 pijane osoby kopiące w wóz straży pożarnej to na pewno kibice. Niezbity dowód dała temu przecież 36 letnia kobieta która miała 2 promile i próbowała gryść strażaków. Na koniec przytoczona sytuacja jak smrody na nikiszu pobili strażaków.
naprawdę żal mi słów dla tych którzy kupują to ścierwo.
Zbyśu, no bez przesady - słowo chuligan nie odnosi się tylko do osób które mają styczność ze środowiskiem piłkarskim.
za http://www.sjp.pl/co/chuligan
osoba łamiąca zasady współżycia społecznego: biorąca udział w bójkach, dokonująca dewastacji mienia publicznego, popełniająca drobne przestępstwa
Tak więc użycie słowa chuligan w artykule jest jak najbardziej zasadne, i śmiem twierdzić, że zwykły odbiorca nie będzie szukał jakiegoś piłkarskiego podtekstu.
Zbyśu, no bez przesady - słowo chuligan nie odnosi się tylko do osób które mają styczność ze środowiskiem piłkarskim.
(...)
Tak więc użycie słowa chuligan w artykule jest jak najbardziej zasadne, i śmiem twierdzić, że zwykły odbiorca nie będzie szukał jakiegoś piłkarskiego podtekstu.
Oczywiście, zgoda co do semantyki. Jednak pointa tego artykułu (tu cytat:)
"To drugi taki przypadek w historii śląskiej straży pożarnej. Dwa lata temu dwudziestu szalikowców zaatakowało na katowickim Janowie gaszących pożar kontenera strażaków. Najpierw ich zwyzywali, potem jednemu z nich ciosami zrzucili hełm, a następnie kopniakami stłukli reflektory w wozie bojowym. Także byli pijani..."
daje pełny i jednoznaczny kontekst przekazu red. Pietraszewskiego z G. Wyborczego.
Czy powódź, czy nie, dla niego dzień bez dokopania katowickim szalikowcom jest dniem straconym.
http://lh4.ggpht.com/_fjPjOLWkRkw/S_ajY11uYjI/AAAAAAAAC_A/ZKnIOt9926g/s800/DSC06430.jpg
http://lh6.ggpht.com/_fjPjOLWkRkw/S_afWYQm1AI/AAAAAAAAC94/R9E3Vz3-FZQ/s800/DSC06415.jpg
http://lh4.ggpht.com/_fjPjOLWkRkw/S_ajY11uYjI/AAAAAAAAC_A/ZKnIOt9926g/s800/DSC06430.jpg
a ta ryża kurwa wam wmawia, że nie ma potrzeby ogłaszania klęski żywiołowej...lubicie być robieni w chuja, drodzy wyborcy PO ? :)
Lars Ulrich
22-05-2010, 13:51
to ... jest ... Polska .. na tych zdjęciach ?
We Wrocławiu poszedł wał... :szok:
Lars Ulrich
22-05-2010, 14:05
to jest kurwa nie do pomyślenia, teraz mamy czarno na białym że nasz kraj to jedno wielkie gówno, po takiej powodzi w 97 wiele krzyku, zapowiedzi "nigdy więcej nie dopuścimy" i chuj kurwa ciągle to samo, nic się nie zmieniło, za chuj nie jesteśmy przygotowani... pierdole te wybory , to wszystko...
zdjęcia mnie zszokowały
http://wiadomosci.onet.pl/2174125,11,przerwany_wal_we_wroclawiu_15_metrow_ru nelo_w_jednej_chwili,item.html
ten filmik niby nic,ale przejebane
teraz TVP Info - Wrocław Kozanów... ja pierdole, powinny za to głowy polecieć.
Wmawiali ludzi że wszystko w porządku, jesteście bezpieczni... a tu jebut :szok:
To jest smiech na sali... w 600 tys. miescie pęka wał i co sie dzieje? LUDZIE z pobliskich bloków + kilku strażaków probuja zatamowac wał workami... III swiat.
to ... jest ... Polska .. na tych zdjęciach ?
to jest Sandomierz, zdjęcia ze wczoraj.
ja Cie pierdol* domyślałem się, że woda jest dość wysoko ale żeby zalała prawie całkowicie miasteczka, wsie i dobierała się do miast?! Od czasu do czasu mam możliwość obejrzenia tvn24 i co mnie najbardziej wkurwia to jest to, że oni najbardziej się martwią, że woda dociera do stolicy! Pewnie sporo miejsc jest mocno zalanych, a oni pierdolą, że woda zbliża się do stolicy..ehhh tusk...Ty już wiesz co...
Od czasu do czasu mam możliwość obejrzenia tvn24 i co mnie najbardziej wkurwia to jest to, że oni najbardziej się martwią, że woda dociera do stolicy!
oczywiscie, ze sie martwia bo najbardziej zagrozona dzielnica w Stolicy to Wilanów, znany rowniez jako 'zatoka czerwonych swin' :cham: cale te lewacko ubkowskie scierwo z cala elita sld tam mieszka po sasiedzku drzwi w drzwi.
już parę dni temu ruszyła maszyna w mediach pt. "przekonać obywatela że wprowadzenie stanu klęski nic mu nie daje", a to jest kłamstwo.
to po chuj w ogole jest cos takiego jak "stan kleski zywiolowej " ? niedługo POpierdolency nam powiedzą, że przestrzeganie prawa też nic nie daje, i róbta co chceta...jesli to nie jest kleska zywiolowa, to czym jest takowa kleska w takim razie ? jak meteor przypierdoli w Polske i zmiecie pół kraju ? co za kurwa bzdura...ja juz nawet nie mam siły się wkurwiać, bo to przechodzi ludzie pojęcie co się w tym kraju dzieje. wszystko by inaczej wyglądało, gdyby pokolenie "Tanca z Gwiazdami" nie łykało z połykiem tego co im wciska Rodzina Tuskano za posrednictwem WSI24 itp.
a Komorowski, który wyglada jak pierdolony kelner robi sobie Tour de Pologne i napierdala z kampanią w momencie kiedy powinien siedziec na Wiejskiej i spelniac obowiazki Marszałka Sejmu.
CichyBob
22-05-2010, 21:00
W zeszłym roku powódź, w tym roku powódź, więc pewnie ludzie są już oswojeni, obyci z żywiołem.
Woda ma to do siebie, że się zbiera i stanowi zagrożenie, a potem spływa do głównej rzeki i do Bałtyku słowa komorowskiego sa tak tragiczne ze żal ich komentowac .
A tu jak z powodzią walczy TVN.
http://www.sadistic.pl/reporterzy-tvn-przeszkadzaja-w-walce-z-powodzia-vt41082.htm
Lars Ulrich
23-05-2010, 09:21
oczywiście komentarze zajebiste .. w końcu powódź to śmieszna rzecz.. kurwa jak ja bym tych wszystkich jebanych anonimów zajebał
Lars, jeszcze te przesmiewcze komentarze to ujda moim zdaniem, bo sytuacja trzeba przyznac wynikla troche komiczna. Bardziej mnie wkurwil komentarz w stylu: Co za ciul, tak jak by go zbawilo te 5 minut.
A te 5 minut to dla wielu rodzin miec wode w mieszkaniu lub nie.
Lars, jeszcze te przesmiewcze komentarze to ujda moim zdaniem, bo sytuacja trzeba przyznac wynikla troche komiczna. Bardziej mnie wkurwil komentarz w stylu: Co za ciul, tak jak by go zbawilo te 5 minut.
A te 5 minut to dla wielu rodzin miec wode w mieszkaniu lub nie.
To co wlasnie napisales to idealny przyklad na to jak wlasnie autorzy tamtych komentarzy sa mamieni przez TVN i szopke o nazwie "Nie potrzeba wprowadzac stanu kleski zywiolowej".
A dziwie sie temu chopowi, ze wytrzymal i nie zajebal tej kurwie. Watpie, ze ktos z nas by sie powstrzymal.
szopke o nazwie "Nie potrzeba wprowadzac stanu kleski zywiolowej".
Popadasz w skrajności. Wprowadzą i co? Ratownicy będą szybciej ratować a strażacy lepiej rzucać piasek?
No jest jeden wielki plus wprowadzenia (stanu) klęski żywiołowej t taki ze jest PRZYMUSOWA ewakuacja, ateraz to tak wygląda (raczej wygladało) ze wiadomo ze miasteczko zaleje woda na 99% to nikt mieszkan nie opuszcza "bo moze na farta sie uda" a pozniej płacz aby ratowac ludzi pokitranych na dachach... a strAzacy i wosjkozamiast umacniac wały to musza ratowac ludzi.
Ale teraz to juz w sumie chuj, po powinno to wprowadzic wczesniej.
Inna sprawa to taka ze łatwiej wysepic kase od UNI :cham:
Popadasz w skrajności. Wprowadzą i co? Ratownicy będą szybciej ratować a strażacy lepiej rzucać piasek?
przymusowa ewakuacja
przymusowe wyslanie pracownikow do pomocy przy wałach
zajęcie mienia (np. zarobionym zachodnim korporacja, ktore maja multum ciezkiego sprzetu)
co za kurwa prostacki tekst "popadasz w skrajność". to po chuj twoim zdaniem istnieje w ogóle coś takiego jak "stan klęski żywiołowej" jak później jeden z drugim imbecylem mówi "nie ma co tego wprowadzać, bo niczego to nie zmieni"
jedzie wojsko przez wioskę, i zamiast tłumaczyć ciemnej masie że lepiej dla nich będzie jeśli się teraz ewakuuja to mówia krótko wypierdalać...tym samym zmniejszajac ewakuacje jeden wioski z 3 godzin do 1/2 godziny.
i odciazenie dla wojta ze nie bedzie musial stawac na glowie aby znalezc kase na naprawy szkod bo wszystko idzie z skarbu panstwa :)
a ja już widzę sytuację gdy wprowadzony zostaje stan klęski żywiołowej i kogoś przymusowo ewakuują lub konfiskują mienie ...
a potem poseł X albo Y krzyczy z mównicy, że wojsko wysłane przez premiera ZMUSZAŁO ludzi, albo ZABIERAŁO im majątki ... no bo przecież wysłali go ci z ZOMO ...
to jest polityka Panowie i Panie - i każdy kto zamiast myśleć o tym jak pomóc w tej sytuacji - myśli tylko jakich epitetów użyć w stosunku do innej opcji politycznej - jest tylko graczem na tej scenie ...
smutne to, ale "bardzo Polskie" - a jeszcze smutniejsze jest to, że to nie politycy tworzą te tematy tylko samo społeczeństwo ...
P.S. I teraz czekam na odpowiedź Łajdaka, który napiszę coś o prostackich tekstach albo manipulacjach agentów wszelkich obcych i krajowych wywiadów ...
i po co dodajesz takie durne teksty?
Bo mnie irytuje zachowanie niektórych na tym forum ...
Jakoś inteligentny tekst "co za kurwa prostacki tekst "popadasz w skrajność"" ci nie przeszkadza ?
a ja już widzę sytuację gdy wprowadzony zostaje stan klęski żywiołowej i kogoś przymusowo ewakuują lub konfiskują mienie ...
a potem poseł X albo Y krzyczy z mównicy, że wojsko wysłane przez premiera ZMUSZAŁO ludzi, albo ZABIERAŁO im majątki ... no bo przecież wysłali go ci z ZOMO ...
stan kleski to nie tylko ewakuacja i konfiskata...
P.S. I teraz czekam na odpowiedź Łajdaka, który napiszę coś o prostackich tekstach albo manipulacjach agentów wszelkich obcych i krajowych wywiadów ...
ale, że Andruta do Klanu nie wzieli...
http://obrazki.joe.pl/sub_images/olaboga-malpa-trzyma-sie-za-glowe.gif
to jest polityka Panowie i Panie - i każdy kto zamiast myśleć o tym jak pomóc w tej sytuacji - myśli tylko jakich epitetów użyć w stosunku do innej opcji politycznej - jest tylko graczem na tej scenie ...
smutne to, ale "bardzo Polskie" - a jeszcze smutniejsze jest to, że to nie politycy tworzą te tematy tylko samo społeczeństwo ...
http://lex.pl/serwis/du/2002/0558.htm
Juz teraz jest zagrozenie epidemia w rejonach skad woda zeszla. Zalane cmentarze (nie musze mowic z czym to sie wiaze), martwe zwierzeta. Stan kleski wprowadza NAKAZ odkazania studni, utylizacji zwierzat itd - teraz jest tylko ZALECENIE. Juz nie wspominam o takim skurwysynstwie jak grabieze, ktore mialy miejsce. Ludzie sie bali zostawiac domy samopas, a potem trzeba bylo plynac bo na dachac siedzieli.
Tylko nie wprowadza tego bo wybory nie moglyby sie odbyc 30 dni po zakonczenu stanu kleski. Oznaczaloby to znaczne oslabienie sie PO i jej kandydata.
Polityka wazniejsza niz ludzie, nie pierwszy raz. Po to sa takie rzeczy, zeby je wprowadzac, tylko wiadomo kazdy ma gdzies swoj interes, niestety POpierdoleńców znow bierze gore.
Po raz kolejny podejmowane jest przez nich ryzyko. Tak jak podjeli je nie robiac nic by zapobiec powodzi, tak podejmuja je teraz nie wprowadzajac stanu kleski.
Przypomne jaki PIS nie byl mial ustawy anty powodziowe. Byly niedopracowane, PO zamiast poprawic czy zrobic od nowa, wyrzucila wszystko, w zamian zaoferowala 6 tys na osobe ktora stracila majatek kilkunastokrotnie wiekszy... No ale w sumie co sie im dziwic, wszak woda ma to do siebie ze splywa, czyz nie? Ludzie sie juz zdazyli przyzwyczaic...
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.