View Full Version : E-papieros
Od jakiegos czasu na rynek weszły e-papierosy i powoli widze ze coraz wiecej ludzi, korzystka z tego wynalazku. Sam jako palacz ktory puszcza z dymem lekko paczke dziennie mam juz serdecznie dosc tego nałogu i powoli tam rozwazam zakup tego wynalazku. czy ktos z obecnych forumowiczow korzysta z tego wynalazku?? W internecie wycyztałem duzo opini pozytywnych dotyczacych takiego sposobu palenia, ale nie znam nikogo kto by to palił i mogl sie faktycznie tym pochwalic. Jesli ktos z forumowiczow korzysta z tego niehc sie podzieli swoimi wrazeniami i czy warto w ogóle sobie tym zawracac glowe bo do tanich przyjemnosci to sie rowniez nie zalicza...
Pewnie i tak ich za niedługo zakażą, państwo nie da sobie odebrać ogromnych dochodów pochodzących z akcyzy doliczanej do ceny normalnych papierosów.
Wiem czytalem o tym ale jak dla mnie to jest chore bowiem byc moze dzieki temu, Panstwo nawet by zyskało, jesli w skali ilus tam lat okazaloby sie ze wydaje mniej pieniedzy na leczenie powikłan spowodowanych paleniem papierosow
Pale e-petka już prawie 3 miesiąc, wcześniej kopciłem 2 paki fajek dziennie więc zaliczałem się do tych typowych nałogowców.
Dużo by można pisać o e-papierosach, najważniejsze żebyś nie kupił taniej tandety bo to kasa wywalona w błoto i szybko się zrazisz. Jak już kupować to tylko firmówki i nic na szybko. Bardzo dużo informacji na temat e-palenia możesz znaleźć na forum : papierosyforum.pl
A jaki polityk patrzy w dalszej perspektywie czasowej, niż max 5 lat? Liczy się tu i teraz, a nie jakaś wyimaginowana przyszłość. O to już przecież będą martwić się inni...
Tak, to jest chore. Niestety, obawiam się, że nic na to nie poradzimy...
Co do samego papierosa - mój kolega coś takiego kupił i niestety jemu nie pomogło rzucić. Też palił paczkę dziennie. I w dalszym ciągu pali tyle samo.
Jego zdanie: szkoda kasy.
Zumo a jakiej marki wybrales?? Collinsy czy cos innego?? A jak ciagnie do zwyklychdalej mocno ?? I jak finansowo na tym miesiecznie wychodzisz. Duze oszczednosci w porownaniu z fajkami tradycyjnymi??
Ja wybrałem DSE901, takiego samego ma moja żona i jakoś się trzymamy:) Na temat Collinsów są bardzo różne zdania ale jak kogoś stać ...;)
O dziwo mnie osobiście nie ciągneło i nie ciągnie do zwykłych fajek, kopcę nikotynę o zawartości 18mg i w zupełności zaspokaja to mój organizm, czasem jakiś owocowy posmaczek i jest ok.
Co do finansów...pomijając koszta samego papierosa i ewentualnych częsci do niego...sama nikotyna wychodzi mnie jakieś 1.5-2 zł. dziennie a pykam sporo więc i oszczędność w kieszeni i na zdrowiu oczywista:)
witam.
ja efajke pale od ponad 2 miesiecy. wrazenia mega pozytywne z cala pewnoscia. brak smrodu, brak zakazow jakichkolwiek, wyostrzyly sie zmysly i w ogole:).
co do oszczedzania kasy to zaoszczedzic na pewno idzie. 1 ml plynu(liquid) to +/- paczka fajek. 10 ml z firmy w ktorej sie zaopatruje kosztuje 16 zl, ale musisz sie liczyc z tym,ze bedzie trzeba dokupic 1-2 baterie (w wiekszosci zestawow sa 2, ale to i tak malo) badz aku-papierosnice (przenosna ladowarka w ksztalcie paczki fajek, gdzie mozna trzykrotnie naladowac baterie- tylko w niektorych papierosach, np joye 510, johe 501 i janty). no i srednio raz na miesiac-poltora (to chyba zalezt od szczescia:D) przypuszczalnie trzeba kupowac nowy atomizer (koszt 25-50 zl).
na poczatku trudno Ci bedzie przestawic sie na e-papierosy, ale po 2-3 dniach juz przywykniesz do innego sposobu zaciagania, do smaku liqidu i w ogole :). po 2 miesiacach palenia elektronika nwet nie mysle o zwyklym papierosie.
co do firm. osobiscie, po lekturze na forum co podal zumo, odradzam Ci collinsa. problemy z kartomizerami wystepuja no i drozej wszystko wychodzi w miesiecznym rozrachunku. doradzam Ci wziasc cos z joye (z tego co sie orientuje niestety nigdzie w poblizu nie ma sklepu) badz np model c118p casablanki. badz, jak amsz nadmiar gotowki, tej samej firmy model nomad. sam bede kupowac po nowym roku:). masz stronke. http://casablancacig.pl/. glowna siedziba firmy w sosnowcu , ale rowniez na aks chorzow mozna kupic. w sosnowcu na penwo mozna sobie pokosztowac co jest na wielki plus. w chorzowie nie orientuje sie, ale na zadne wskazowki odnosnie palenia nie mozesz u nich liczyc. sami gowno wiedza a jeszcze medrkuja.
a co do zakazu palenia:
Ministerstwo Zdrowia chce zakazać sprzedaży elektronicznych papierosów - nowości, która szturmem zdobywa polski rynek.
Elektroniczny papieros jest alternatywą dla zwykłego - nie pozbawia przyjemności zaciągania się nikotyną i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji smolistych. Robi furorę w całej Europie, zwłaszcza w Holandii, gdzie w ubiegłym roku sprzedano ich 170 tys. W Polsce e-papierosy są sprzedawane na specjalnych stoiskach w galeriach handlowych. Kosztują od 170 do 440 zł.
Jak donosi "Dziennik Gazeta Prawna", teraz nowince dla palaczy przyjrzał się resort zdrowia. W poprawce do ustawy antynikotynowej, przyjętej na posiedzeniu podkomisji zdrowia publicznego z inicjatywy ministerstwa, znalazł się zakaz."produkcji i sprzedaży inhalatorów nikotyny z wyjątkiem produktów leczniczych i wyrobów medycznych". - Elektroniczny papieros nie ma odpowiednich badań i norm bezpiecznego używania. Przyjmowanie niekontrolowanych dawek nikotyny grozi uzależnieniem od tego alkaloidu, a nawet przedawkowaniem - uzasadnia rzecznik ministerstwa Piotr Olechno.
Z takimi argumentami nie zgadza się Marek Bernet z Njoy Polska, dystrybutor elektronicznych papierosów. Według niego próba wprowadzenia zakazu to efekt lobbingu firm tytoniowych i farmaceutycznych, które boją się konkurencji. - W sytuacji, gdy dozwolone są tradycyjne papierosy, zakazanie e-papierosa to absurd i zamach na wolność handlu - przekonuje.
E-papierosy mają również swoich zwolenników wśród polityków, którzy nie zgadzją się z proponowanym zakazem. - To, co dzieje się w komisji zdrowia, to skandal i coś niebywałego - mówi poseł Lewicy Marek Wikiński z komisji Przyjazne Państwo i zapowiada, że postara się zmienić przyjęte przepisy, gdy projekt zmian w ustawie trafi na posiedzenie plenarne. Wtóruje mu senator PO Łukasz Abgarowicz, sam korzystający z elektronicznych papierosów. - Ta ustawa nie ma szans w Senacie - zapewnia.
w razie pytan sluze pomoca.
pozdrawiam
Dzieki chłopy, jak bede juz tak daleko z tym a planuje cos z tym zrobic od stycznia to sie do Was na Pm odezwe.Na razie czytam duzo o tym na necie ale link do tego forum co podaliscie mi nie dziala
nno i oczywiscie dse901 polecam.
forum chwilowo niedostepne-zgadza sie.
jaka awaria, lada chwila wroca :)
Też robię zakupy w Casablance;)
Pasztet - jak będziesz kombinował z nowym ep to odezwij się bo chodzi mi po głowie zamówienie bezpośrednio z Chin ( adres sklepu jest na stronie e-palaczy) , wychodzi co najmniej o połowę taniej. No ale ja też zacznę kombinować dopiero na początku roku.
Wszystkim przyszłym e-palaczom polecam odpowiednie fora internetowe gdzie niemal wszystko ze szczegółami jest opisane.
Jakaś awaria na tym forum co podałem ale pewnie niedługo wszystko będzie ok
pewnie za chwilke juz bedzie wszystko ok :)
a co do zamowienia Zumo... wlasnie myslalem nad tym i szczerze powiedziawszy mozna by sie zdecydowac. liczmy 200 dolcow na 2 to mozna by zamowic bezposrednio do Katowic :D:).
na forum z tego co sie orientuje sa 2 sklepy podane (w tym jeden w dziale "zamowienia zbiorowe"), gdzie mozna zamawiac. mi osobiscie bardziej odpowiada ten 2 sklep. lepsze ceny, lepsze fajeczki. jakcy Jaca sie zdecydowal np zamawiac papieroska prosto z Chin, bvez posrednikow to oplaca sie cholernie. ale czy jest sens ryzykowac? wiadomo e-fajki sa towarem wadliwym i w razie awarii ciezko bedzie reklamowac. a swoja droga... (nie czytalem od paru dni forum e-palaczy) szykuje sie spotkanie "inhalatorow" na Slasku. wybierasz sie moze??
pozdrawia
Tobie chyba chodzi o EastMall tam faktycznie są zamówienia zbiorowe ale towaru trzeba zamówić za 200 dolców żeby przesyłka była gratis.
Chyba ciekawszą ofertę ze sprzetem ma : http://www.heaven-gifts.com/, z tego co wyczytałem na forum to przesyłka do Polski kosztuje ok 4-5 USD więc nic strasznego tym bardziej że wybór bardzo konkretny.
Ja sporo pale,zaczęło mnie już męczyć to ciągłe zakraplanie dlatego tym razem szukam PENa...jeszcze nie wiem na co się zdecydować.
O spotkaniu nic tam nie wyczytałem ...inna sprawa że nie bardzo mnie do tego ciągnie, jak już to możemy kiedyś we własnym GieKSiarskim gronie spotkać się przy browarku i e-fajce .
tez sie nad tym kiedys zastanawiałem. Mozecie mi polecic gdzie najlpiej kupic tego dse901? zauwzylem, że sa róznych firm te dse901. na co mam patrzeć? na allegro sie opłaca czy tam są podróby?
Kupilem za 100zl na Allegro z mysla ze rzuce palenie, po kilku "udanych" dniach zaczelo sie cos pierdolic, brak dymu, dziala nie dziala itd. az sie wkur... i zas kurze tradycyjne a e-pap lezy w tasi. Jezeli ktos sie decyduje na e-pap to niech wybiera te mniej awaryje (o ile takie sa) inaczej szkoda kasy i nerwow.
Pierwsza zasada Panowie - e-papierosy,nawet te firmowe są niestety awaryjne - cały ten sprzęt robiony jest w Chinach więc w sumie nie ma co się dziwić.
Kupując pierwszy zestaw -zawsze trzeba dokupić sobie zapasowy atomizer i dodatkową baterię ...jak coś padnie to używamy wtedy zapasu a bubla reklamujemy, przeważnie na atomizery i baterie sprzedawcy dają gwarancję od 1-3 m-cy.
Gdzie kupować ? Najlepiej w sklepiku stacjonarnym żeby w razie czego była możliwość łatwej reklamacji a jeżeli takiego nie ma w pobliżu to na forum którego adres podawałem są rozpisane polecane sklepy i opinie o nich. Najbliżej mamy sklep Casablanka w Sosnowcu -bardzo zachwalany pod każdym względem.
moim zdaniem rzucenie palenia jest jeszcze tansze i lepsze. co ciekawe, nie jest to takie trudne, jak sie wydaje. zawsze myslalem, ze nigdy nie uda mi sie rzucic tego badzieia, ale po dwoch tygodniach niepalenia wyrobilem sobie jakis wstret - w ciagu ostatniego roku wypalilem 3 papierosy i jakos mnie nie ciagnie, zeby zas zaczynac
SilesianCorps
09-12-2009, 09:21
ja palilem kilka lat paczke dziennie, rzucilem z dnia na dzien jako postanowienie noworoczne - teraz bedzie juz 2 lata bez 1 papierosa, a uwierzcie mi mialem naprawde chujowe perturbacje zyciowe i sie nie skusilem - to musze sobie przyznac jesli chodzi o fajki to mam silna wole :)
wydawanie 200-300 zl na cygarety to jednak przesada- naprawde szkoda kasy na to gowno.
ja czasami sie zastanawiam czy palilem bo bylem nalogowcem czy dlatego zeby zabijac czas.
musze sobie przyznac jesli chodzi o fajki to mam silna wole :)
Nie wszyscy tak mają dlatego szukamy środka zastępczego;)
Kiedyś wylądowałem w szpitalu bo miałem problemy z nerkami...minęło pół godzinki,butla z kroplówką do łapy i musiałem wyjść na plac puścić dyma bo mnie skręcało...typowy nałóg.
Artis te dse901 to nie to,ze roznych firm, ale roznei sobie sprzedawcy nazywaja pierwszy czlon nazwy. czytalem kiedys o tym. w kazdym abvdz razie jak masz dse901 koncowke to na pewno wybierasz wlasciwy fajek. Zumo masz racje, chodzilo mi wlasnie o tn sklep. mozna by sie zdecyddowac po nowym roku. ja jakos sobie nie wyobrazam siebie z penem :D za dlugie takie cos dla mnie :) ew nomada Casablanci:P
niestety te papieroski sa awaryjne. trzeba sie liczyc z reklamacjami. unikac jak ognia papierosow z alllegro ponizej tych 140 zl....
a na spotkanie e-palaczy mnie ciagnie, gdyz jest to dobra okazja by poprobowac nowe liquidy, potestowac nowe modele fajek. a po za tym napic sie piwka :D
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14288971
gosc od nas z Tauzena ma ten sklep jak cos potrzebujecie i macie jakies pytania to powolajcie sie na mnie. moze taniej policzyc i doradzic a na pewno wam nie wcisnie kichy i nie wykreci
p.s moja matka po 30 latach ostrego kopcenia lm light teraz tylko e-papieros wlasnie od niego. Ja przez miesiac e- palilem ale jak na szpilu sie wkurwialem to musialem zwykly zajarac i tak przegralem z nalogiem:(
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14288971
gosc od nas z Tauzena ma ten sklep jak cos potrzebujecie i macie jakies pytania to powolajcie sie na mnie. moze taniej policzyc i doradzic a na pewno wam nie wcisnie kichy i nie wykreci
Znam tego gościa ,robiłem na początku u niego zakupy - E-Liqiud OK ale szaleństwa cenowego to on nie ma.
Przestałem całkowicie u niego kupować jak zobaczyłem że od czasu do czasu wprowadza do swojej oferty papierosy firmy Healt -żaden szanujący się sprzedawca nie sprzedawałby ludziom takiego szajsu.
Pasztet - z tym spotkaniem to jeszcze przemyślę no i zobaczę jak będę stał z wolnym czasem . Co do posmakowania różnych Liqiudów to nic straconego bo może się okazać że e-palaczy w GieKSie mamy więcej więc zawsze można się podmienić jakimiś smaczkami np. po 4-5ml. do skosztowania ;)
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.