PDA

View Full Version : Jak oceniasz sezon przygotowawczy oraz transfery

koles1989
25-02-2008, 20:46
Jak oceniasz okres przygotowawczy oraz transfery, wyraź swoją opinię.

Mateusz
25-02-2008, 20:47
Transfery dobre:)

Nie ten dzial

ertai
25-02-2008, 20:57
w sumie to troche wczesnie jeszcze na taki temat skotro wciaz chcemy pozyskac srodkowego obronce;) Jest dobrze ale moze byc jeszcze lepiej. Narazie ocena 8 :)

Kris
25-02-2008, 21:18
Powiem ci po sezonie jak oceniam transfery

klaus
25-02-2008, 21:34
W stosunku do byłych okresów transferowych to teraz naprawdę powinny być wzmocnienia. Ale prawdą jest, że zobaczymy na koniec sezonu czy zakupy okazały się trafne.

kimgaj
26-02-2008, 09:26
Dla mnie DYCHA! Fakt, ze jeśli chodzi o przygotowania mięliśmy szczęście, ze trafiła się akurat taka wiosenna pogoda, ale fakt pozostaje faktem!

Flame
26-02-2008, 12:07
Co to znaczy modelowa polityka transferowa, czy ona jest modelowa to się okaże po sezonie, jak to pisał Kris w innym temacie.

kimgaj
26-02-2008, 12:38
Przy takiej pogodzie nie trzeba było wyjeżdżać za granicę żeby się dobrze przygotować. A może nawet byłoby to niewskazane.
Dobór sparingpartnerów też uważam za dobry.
Transferami załataliśmy wszystkie dziury, a młodych, perspektywicznych zawodników wypożyczamy, aby nie marnowali czasu w rezerwach.

Dlatego też uważam, że wiele więcej nie dało się zrobić. Jak będzie w sezonie oczywiście zobaczymy, ale oceny nie zmieniam. 10!

Flame
26-02-2008, 14:29
Jeżeli załatanie formacji w ktorej były największe problemy przyjściem podstarzałego Litwina, który przez pół rundy ledwo kilka razy pojawił się na murawie,a trenował sobie zimą luźno kilka razy z drużyną ME Ruchu Chorzów, nazywasz załataniem dziury, to mamy zupełnie odmienne zdanie na ten temat.
Nie licząc dogrywającego Kaliciaka, w zeszłej rundzie nie mieliśmy żadnego klasowego napastnika z przodu, jeden Mikulenas sprawy nie załatwia, tym bardziej że to poza wiekiem i średnią skutecznością gracz bardzo chimeryczny.
Dobór sparingpartnerów na pewno dużo lepszy niż wcześniej tu się zgadzam.
Co do polityki wypożyczania, to na razie wypożyczony został Pasko(który wiadomo, że odszedł nie żeby się ogrywać tylko z powodu tego, że nie ma ani potencjału, ani umiejętności na II ligę), co do Nowaka to przecież nawet kontraktu zawodowego z GKS-em nie ma. A co do Okrzesika przy jego wieku to uważam, że powinien rywalizować o miejsce w składzie, a nie ogrywać się w III lidze.(tu wychodzi różnica między Polską, a Zachodem)

Michał
26-02-2008, 14:55
jak dla mnie troche mierny temat, ocenie po sezonie :)

kimgaj
26-02-2008, 19:38
Faktycznie Flame mamy odmienne zdanie. Moim zdaniem trzy największe luki w naszym składzie to była oczywiście lewa flanka, a przede wszystkim pomoc, brak napastnika na szpicę i mimo wszystko brak dobrego ofensywnego pomocnika. Na wszystkie te pozycję pozyskaliśmy nowych graczy. Zgadzam się, że nie są to nazwiska z czołówki gazet ale w naszej sytuacji finansowej ściągnięcie takich byłoby jeszcze większym błędem w ogóle nie pozyskiwanie nikogo. Z resztą coś czuję, że i Ty za pół roku zmienisz zdanie o Mikulenasie. Nie wiem co sądzisz o Plewni, ale ja bardzo liczę na jego asysty.
Zupełnie nie zgadzam się z Twoją oceną Pasko. Uważam, ze jeszcze będziemy z niego mieli pożytek...może nawet w I lidze. A Okrzesik....myślę, że brakuje mu po prostu boiskowego ogrania. Liczę, ze w Walce (o ile dojdzie do transferu) dojdzie do wysokiej formy i wróci do nas jako znacznie lepszy zawodnik.

Kajutek
26-02-2008, 20:01
na dzień dzisijszy 7 , transferowicze wykazali sie dobrze, a sparingi hmmm jedynie Tychy źle poszły

Pacior88
26-02-2008, 21:48
jest dobrze ale mogło być lepiej ocena 7

Fuhrer
26-02-2008, 23:08
Jak to mawia Jasiu: ,,wszystko wyjdzie w praniu". Nie ma sensu nadmuchiwać balonu pod nazwą ,,awans jeszcze w tym roku", ale wydaje się , że powinno nam na wiosnę pójść zdecydowanie lepiej niż jesienią (która zresztą ogółem też nie była taka całkiem zła). Mamy lepszy układ meczów (większość drużyn z czołówki u siebie), mieliśmy wreszcie dłuższy czas na spokojne przygotowanie się do rundy. Przypominam, że prawie do końca 3 ligii nie mieliśmy pewności czy wogóle załapiemy się do baraży, a gdy to się udało to do tej 2 ligii wskoczyliśmy praktycznie z marszu. Brakowało nam również w trakcie rundy jesiennej boiskowego doświadczenia - granie w 4 czy 3 lidze różni się jednak znacznie od grania w 2. Oczywiście trudno oczekiwać, że nasi zawodnicy po tej jednej jesiennej rundzie zostali jakimiś 2-go ligowymi profesorami, ale ten pierwszy szok spowodowany wskoczeniem do 2 ligii mają już za sobą (przynajmniej mam taką nadzieję). No i w końcu transfery - moim zdaniem na duży plus (dałem 8, bo zawsze może być lepiej). Oczywiście nasza sytuacja finansowa nie pozwala nam póki co zatrudniać wielkich gwiazd, ale przyszli do nas zawodnicy doświadczeni w bojach na 2-go, a nawet 1-szo ligowych boiskach. Tak jak napisał kimgaj, mieliśmy problem z lewą flanką i mamy zawodnika na lewą flankę. Mieliśmy problem z napastnikiem i mamy napastnika. Tzn. ja podzielam pewien sceptycyzm niektórych forumowiczów względem Mikulenasa, ale biorąc pod uwagę wręcz wyjątkową bezradność naszych dotychczasowych napadziorów, nie wiem co musiałby wyprawiać Miki w polu karnym żeby przynajmniej częściowo nie było lepiej. Nawet tylko kilka bramek więcej niż na jesień,może przełożyć się na np.5-10 dodatkowych punktów. Iwan - w okresie przygotowawczym wyrósł na gwiazdę. Zobaczymy jak poradzi sobie w meczach o punkty, ale jestem dziwnie spokojny, że przynajmniej w 2 lidze będziemy mieli z niego pociechę. W sumie na tej pozycji mieliśmy (i mamy) ciągle dobrego Sierkę. Ale gdy Robert wypadał ze składu (kłopoty rodzinne, zdrowotne niedyspozycje) lub przytrafiała mu sie słabsza dyspozycja, to było już niewesoło. Teraz mamy i Sierkę i Iwana a to może nas tylko cieszyć. Z nowych zawodników jest jeszcze Gruchalski - najmłodszy ale też najmniej przekonywujący. Trenerzy mieli jednak czas aby mu sie przyjrzeć i skoro decydujemy sie go wypożyczyć to widocznie widzą w nim jakiś potencjał. Chłopak ma pół roku na pokazanie się. Zobaczymy... Oprócz nowych nabytków warto zwrócić uwagę na wzrastającą formę naszych ,,starych" zawodników (Górski, Mielnik, Wijas czy Sadowski). Reasumując: zbliżająca się runda wiosenna powinna być dla nas bardzo interesująca. Jestem optymistą i wydaje mi się, że na koniec sezonu będziemy wyżej w tabeli niz obecnie. Ale jak wysoko? Oto jest pytanie! Niezwykle ważne będą pierwsze mecze. Jeśli wygramy ze Zniczem i Śląskiem to..może być ciekawie. Jeśli nie, to i tak sądzę, że powiedzmy 5-6 miejsce jest w naszym zasięgu. Jest jeszcze jeden element tej układanki. Wiadomo, że musimy patrzeć przede wszystkim na siebie, ale czy któryś z naszych forumowych speców (Flame?) śledzi jak wygląda karuzela transferowa u naszych rywali? Jeśli tak, to niech coś na ten temat napisze. Nie rozchodzi mi się oczywiscie tylko o wypisanie samych nazwisk (bo to każdy może sobie sprawdzić indywidualnie), ale o jakąś (oczywiście subiektywną) ocenę tych transferów. Bo może być tak, że my się podniecamy Bartkiem Iwanem czy Mikim , a u naszych rywali będą grać drugoligowi odpowiednicy Messiego czy Ronaldinio.

Flame
27-02-2008, 11:08
Co do nas, w swoim poście zapomniałem dopisać, że jak na nasze warunki fajnie udało się wzmocnić pomoc, bo jak na nasze warunki i to ilu piłkarzy nam odmówiło to przyjście Iwana i Plewnii to sukces. Marzy mi się, jeszcze przyjście Bogdana Zająca i nie licząc tego nieszczęsnego ataku wyglądałoby to jak na nasze możliwości(brak sponsora stretegicznego) całkiem nieźle kadrowo.

Fuhrer ostatnio przyglądałem się innym transferom w II lidze.
Arka Gdynia - skład zachowany praktycznie bez zmian, ale też przy ich potencjale nie bardzo były potrzebne jakieś zmiany.
GKS Jastrzębie - bez jakiś rewelacji, ciągle dudni o ich problemach finansowych. Najlepszy dowód, że jako jedno z najleszych wzmocnieć uznają Karwota, którego Piekarczyk odesłał chyba po dwóch treningach.
Kmita - tam skład się raczej rozpadł, bo kilku zawodników którzy jeszcze potrafią kopnąć piłkę wybrało inne kluby, to po odejściu sposnora Tigera.
Lechia- w mojej opinii konkretnie się wzmocniła, wszzem i wobec ogłaszany jako wielki talent Adrian Fedoruk przyszedł z Olimpii Elbląg, do tego wypożyczyli Midzierskiego z Lecha Poznań(który z powodu kontuzji obrońców pierwszego składu Lecha rozegrał kilka spotkań w OE) Dodatkowo wartościowy pomocnik Trałka z ŁKS-u Łódź i doświadczony stoper Jurkowski. Moim zdaniem bardzo wzmocniony zespół tym bardziej, że praktycznie nikt wartościowy nie odszedł.
ŁKS Łomża - klub w rozspypce łatany zgranymi kartami jak Kęska
Motor Lublin - zespół osłabiony po zimie, odeszli dwa ważni zawodnicy Tomczyk do Płocka oraz Prędota do Gliwic.
Odra Opole - do Odry doszło kilku ciekawych piłkarzy i można zaryzykować stwierdzenie, że mają mocniejszy skład niż jesienią. Utalentowany Grodzki z MKS Kluczbork, znany z występów w Lechu Senegalczyk Pape Samba Ba, Pontus z Jastrzębia, Józefowicz wracający z Cypru czy Wodniok dobrze nam znany z Pelikana.
Pelikan Łowicz - też mniej więcej wyszli na zero, choć stracili Wodnioka. Ciekawostka doszedł do nich Kardasz u nas testowany.
Piast Gliwice - najciekawszym transferem z pewnością jest Prędota z Motoru Lublin i Adamek z Beskidu Skoczów. Z zespołu nitk wartościowy nie odzedł. Dodatkowo drużynę wsparł Opel co też się na pewno przełoży na grę zawodników.
Podbeskidzie Bielsko Biała - bielszczanie ciągle spłacają długi, więc też nie mająkasy na wielkie wzmocnienia, choć trzeba przyznać, że Świerblewski z Łomży, czy Paczkowski z Zagłębia Sosnowiec mogą się okazać sporymi wzmocnieniami, jak na drugoligowy front.
Polonia Warszawa - zespół został wzmocniony w stosunku do poprzedniej rundy. Doszedł Kalinowski(zapowiadał się na wielki talent, ale kontuzje stale torpedują jego karierę), Piechna(mimo, że w Widzewie mu nie szło, to z pewnością bardzo grożny napastnik, zresztą z trenerem Wdowczykiem znają się jeszcze z Korony) i Mariusz Liberda. Nikt specjalny zespołu nie opuścił, poza przereklamowanym Olszarem.
Stal Stalowa Wola - generalnie bez żadnych zmian. Tutaj również, nie najlepsza kondycja finansowa.
Śląsk Wrocław - w Śląsku zapowiadały się większe ruchy, ostatecznie z ciekawych piłkarzy pojawił się bramkarz Olszewski z Jagielloni Białystok (choć może wylądować na ławie, bo jego konkurentem jest pupil fanów z Oporowskiej - R.Janukiewicz), ciekawostką jest powrót napastnika ze sporym potencjałem Piotra Kluzka. Sporym wzmocnienie bocznej obrony, może być przyjście na zasadzie wypożyczenia Adama Marciniaka z Górnika Zabrze.
Tur Turek - tutaj sporo zmian, tradycyjnie kilku graczy z mniejszych klubów Wielkopolski i wychowanków Lecha Poznań. Na dzisiaj trudno wyrokować jaki będzie efekt tych zmian.
Warta Poznań - tutaj zmiany nastąpiły również spore. Do zespołu doszli Tomasz Bekas , Marcin Klatt, Krzystof Piskuła. Tym piłkarzom ostatnio nie szło, ale umiejętności z pewnością mają na to, żeby pociągnąć Wartę do walki o utrzymanie.
Wisła Płock - prawdziwy lew zimowego okresu transferowego. Zespół bardzo wzmocniony tj. gwiazda Znicza Pruszków Bartosz Wiśniewski, Jacek Wiśniewski z Cracovii, Łukasz Adamski z Łomży, powrót Vahana Gevorgyana z Białegostoku, Jarczyk z Górnika Zabrze, do tego utalentowani Tomczyk (z Motoru Lublin) i Rogalski( z Rakowa Częstochowa)
Znicz Pruszków - odeszła największa gwiazda zespołu Wiśniewski, a lukę po nim ma zastąpić Florian, któremu nie udało się podbić serca Franza Smudy w Poznaniu.

Marcin1964
27-02-2008, 11:29
Sumując Twoje podsumowanie Flame,
nasze transfery w okolicach 3-4miejsca :!:
Oby i klasyfikacja końcowa potwierdzała ten wybór :!:
Jeszcze tylko doświadczony stoper (nie mylić z Zającem-Emeryt) i bedzie dobrze.

mody123
27-02-2008, 13:23
a zając gdzie teraz obecienie gra ? i w jakich klubach kiedyś wystepował ?

Gruby
27-02-2008, 18:31
Ilościowo transfery dobre.Brakuje mi jeszcze wartościowego bramkarza.A czy transfery okażą się wzmocnieniami,to zobaczymy po kilku meczach.

marcin GieKSa
27-02-2008, 18:42
gdyby jeszcze tylko jakis doswiadczony stoper(Zając) w miejsce Polczaka to byloby juz naprawde dobrze....ale prawda jest taka ze i tak wszystko wyjdzie w praniu..bo jak wiadomo nazwiska nie graja....ale patrzac tak obiektywnie to jest chyba najlepsze okienko transferowe GieKSy od 4 ligi..pozyjemy zobaczymy...

whyduck
28-02-2008, 15:49
Żeby nie było, że mieszam Zarząd z błotem w każdej kwestii, to chciałbym powiedzieć, iż moim skromnym zdaniem sezon przygotowawczy jak i transfery można uznać za dobre posunięcia.

Mikulenas, Plewnia, Iwan napewno są wzmocnieniem klubu, jakiego nie było od x lat. Brożka nie liczę, bo to pajac był co udawał kontuzję na każdym treningu żeby siedzieć na ławce.

Oby się to przełozyło na wyniki.

Agressiva64
28-02-2008, 20:09
Mysle ze jest ok ale zobaczymy jak bedzie w sezonie

karol
28-02-2008, 22:52
a zając gdzie teraz obecienie gra ? i w jakich klubach kiedyś wystepował ?

http://90minut.pl/kariera.php?id=2471

Łaku
04-04-2008, 12:55
Transfery dobre:)
jednak jeszcze to nie jest czas aby oceniać ....
Wiem jedno ze za niedługo trzeba sie szykować na 1lige :p