View Full Version : Motoryzacja
trasa Kce-->Żory: w Łaziskach Górnych mniej więcej na wysokości kominów masz konkretny salon z dostawczakami (tuż przy skrzyżowaniu przy hucie), a tuż przed Auchanem w Mikołowie po prawej stronie podobny salon...
W Obu dzis juz bylem :D Ale dzięki miro no i nic ciekawego nie ma.
_Bartos_
13-10-2010, 11:08
ma/miał/ ktoś peugeota 206 1.9D ? Prosiłbym o opinie, na co uważać przy zakupie, słabe i mocne strony itp.
Tommywie
13-10-2010, 12:54
ma/miał/ ktoś peugeota 206 1.9D ? Prosiłbym o opinie, na co uważać przy zakupie, słabe i mocne strony itp.
moj kumpel mial i do tej pory nie chce na zadnego patrzec... generalnie autko niespecjalnie dynamiczne, a sypalo mu sie co chwile cos - elektryka, tylna belka, itd...
Nekroskop
13-10-2010, 15:59
Ford Focus 1.8 diesel...jakies opinie?ma/mial ktos?
Jaki olej mam wlać do nissana primery ? rok 2000 , silnik 1.8 , przejechane 140 tys.
może być 5W30 ????
zimówki czy całoroczne
http://motoryzacja.interia.pl/news/zimowki-czy-caloroczne,1540817,415
Nowaczenko
13-10-2010, 20:09
@ziomek, a jaki wcześniej był lany? Jak nie wiesz jaki to ja asekuracyjnie zalał bym 10W40 półsyntetyk.
nie mam pojęcia
samochód sprowadzony z Austrii, a w "książeczce" nic nie pisze.
a nie ma kajs karteczki przyczepoionej w poblizu silnika?
cinkowski
13-10-2010, 21:57
Panowie, orientujecie się, gdzie najtaniej kupie atrapę - grill do Bory rok 2002 ?????
Auto matki i dziś miałem okazję "bliżej poznać" sarnę przebiegającą przez jezdnię .... Muszę szybko i tanio zrobić .... (na Allegro patrzyłem)
Pracuje ktoś w salonie Hondy? PW
Panowie jakie zimówki polecacie?
Dębica ma sens?
Jeszcze jedno.. znacie może jakiś solidny zakład naprawiający szyby samochodowe? ( odprysk )
ph1964joh
14-10-2010, 18:32
Panowie jakie zimówki polecacie?
Dębica ma sens?
Jeszcze jedno.. znacie może jakiś solidny zakład naprawiający szyby samochodowe? ( odprysk )
jak najbardziej, b.dobre opony za niską cene
szocik88
14-10-2010, 18:43
Katowice, Ściegiennego 7
pilinkgton 100 zł za odprysk biorą jeżeli nie jest większy niż 5 złotówka
nie mam telefonu, ale w googlach znajdziesz jak wpiszesz adres
ile się jedzie spokojnie osobówką z Katowic do Poznania?
czy ktoś będzie jechał tą trasą w najbliższym czasie i będzie mi mógł coś odebrać w Poznaniu? oczywiscie sie dogadamy.
Moje doświadczenia z Poznaniem-
A4 na Wrocław, dalej całe miasto i 5 przez Trzebnice, Leszno do Poznania
5godzin plus minus poł godziny
DK1 Do Łodzi, cała Łódź i A2. czas podobny
11- najbliżej w km, ale raczej najwolniej.Dużo ograniczeń, miasteczek, ciężarówek.
I Wrocław i Łódź da się fajnie przejechać poza godzinami 7-9 i 14-17.
PW co i keidy trzeba zabrać.
_Bartos_
15-10-2010, 18:23
http://moto.gratka.pl/tresc/12122428.html?ko=128678685856d4b08b964a39474c82fd
Nubira II FVAT !!!
chodzi o tego od 2007r?
No chyba tak ten ostatni model
http://www.opony.com/parametry-opony/continental-contiwintercontact-ts830-205-55r16-91-t
ma ktos te opony? ewentualnie w podobnej cenie co poleciacie?
hmm kurwa nie ma ich juz :(
to byly te
http://www.opony.com/parametry-opony/continental-contiwintercontact-ts830-205-55r16-91-h
ale byly za 370 z indeksem T
bleee szukam dalej
polecam nokiany za 290zł/sztuka
nie chce nokianów.
a te?
http://www.opony.com/parametry-opony/goodyear-ultra-grip-7--205-55r16-91-h
Ja takie mam.
Dobre, nie najlepsze, ale w tym przedziale cenowym jedne z lepszych. Zreszta do takich tras miejskich/DTŚ/czasem A4 sa idealne.
Znacie jakiś dobry sklep z głośnikami do auta itp. ? Co by duży wybór był i co by sprzedawca umiał coś doradzić.
uszaty64
18-10-2010, 18:10
nowy elektronik kolo spodka
Dobre głośniki się kupuje w sklepie car audio a nie w sklepie z bezpiecznikami.
Dobre głośniki się kupuje w sklepie car audio a nie w sklepie z bezpiecznikami.
I broń panie boże Norauto...:foch::foch:
korzystal ktos z samochodowej pralni chemicznej ?
Gdzie taka sie zajduje? Wyszoruja mi tapicerke i wszystkie fotele?
i przedewszystkim za ile :)
plebiscytowa.
dzięki. obadam
http://moto.allegro.pl/mini-webasto-odmrazacz-ogrzewanie-postojowe-i1275051302.html
Kupował może ktoś taką zabawkę do swojego samochodu?
Znacie jakieś opinie jak to się sprawuje?
Gdyby to działało faktycznie jak opisują na aukcjach to byłoby to rewelacyjne rozwiązanie na zimowe skrobanie szyb.
Pewnie działa nie tak jak w tirach :) ale działa. ale jak patrze na te foty to wiem o co w tym chodzi. dajesz na przednią szybke przychodzisz za 30 min i ni emasz zamrożonych szyb ale równieżnie nie masz bocznej, bo jest wybita oraz tego urządzenia, bo jakiesvmałolaty beda myslec że to jest jakas mega zabawka.
Damianos
19-10-2010, 13:39
Pewnie działa nie tak jak w tirach :) ale działa. ale jak patrze na te foty to wiem o co w tym chodzi. dajesz na przednią szybke przychodzisz za 30 min i ni emasz zamrożonych szyb ale równieżnie nie masz bocznej, bo jest wybita oraz tego urządzenia, bo jakiesvmałolaty beda myslec że to jest jakas mega zabawka.
I musisz tez zazdwonic po kolege zeby przyjechal z kablami bo bo moze i masz szybe rozmrozona ale i masz gratis rozladowany akumulator :cham: bo jak to ma te szybe naprawde oczyscic to pradu zezre ze hoho
niestety potrzebuje wymienic starą wysłuzoną Astre na cos troche nowszego do roboty .....posiada ktos Kangoo z 1,5 lub 1,9 ropa? rok 2000-2005 ...jakies opinie ??
_Bartos_
19-10-2010, 15:42
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C15607029 nubira
Gdyby to działało faktycznie jak opisują na aukcjach to byłoby to rewelacyjne rozwiązanie na zimowe skrobanie szyb.
chcesz garaż na strzeżonym?:jezor:
niestety potrzebuje wymienic starą wysłuzoną Astre na cos troche nowszego do roboty .....posiada ktos Kangoo z 1,5 lub 1,9 ropa? rok 2000-2005 ...jakies opinie ??
Jeżdżę w pracy Kangoo i bardzo polecam.
Do końca nie wiem jaki dokładnie jest to rocznik (1999 albo 2000)
ale model bardzo udany.
Turbinka pracuje extra ;)
Ja polecam Brelingo/Partner, natomiast Doblo nie jezdzilem,ale ma bdb opinie.
pytanie jak co roku. zmieniać juz opony? ja mam wprzyszłym tygodniu duzo jezdzenia po Polsce w zdłuż i w szerz. temperatura widze ze w nocy oscyluje kolo 0 a w dzien kolo 8. czas na zmiane? czy poczekać?
ja byłem wczoraj, nic się nie stanie jak wymienisz, a na razie unikniesz kolejek.
uszaty64
20-10-2010, 16:35
u nas mnie na warsztacei juz jest troche tłok na wymiane. jak by kto chical wymienic to pisac lub podjechac na stara ligote :) Mari Dabrowskiej 2
pytanie jak co roku. zmieniać juz opony? ja mam wprzyszłym tygodniu duzo jezdzenia po Polsce w zdłuż i w szerz. temperatura widze ze w nocy oscyluje kolo 0 a w dzien kolo 8. czas na zmiane? czy poczekać?
Zmieniać ale tylko ze względu na to żeby potem nie trafić na mega kolejki w zakładach oponiarskich.
Jeśli chodzi o właściwości jezdne to ja bym sam nie zamieniał aż do nadejścia prawdziwej zimy bo jak jest sucho i nie ma porządnego mrozu to letnie się lepiej sprawdzają. Gadka, że jak jest mnie niż 7 stopni to trzeba zmieniać to zwykła bujda
Krist VB
20-10-2010, 19:07
ja jeszcze nie zmieniłem na letnie :cham: to już chyba zostawie
ja w sobotę za to się zabieram :)
Toczmek89
20-10-2010, 20:17
w chuj wazne
wie ktos kaj jest jakis sklep kaj kupie czesci do reduktora z instalacji lpg? reduktor dosc stary firmy stefanelli i potrzebuje wymienic w nim membrane i jakies ciulstwa jeszcze tez chyba.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1283567568 sprzedam alufelgi '16 do BMW !
Zna ktoś lub słyszał o rzeczoznawcy oceniającego samochody pod kątem rejestracji na zabytkowe w Katowicach-okolicach?
Zajmuje sie ktos blacharstwiem-Lakiernictwem? Chodzi mi o wycene jednej naprawy:)
Toczmek89
21-10-2010, 13:48
poradzilem sobie sam ze znalezieniem czegos z lpg. jakby ktos szukal czesci to w chuj polecam to http://www.ekogaz.icx.pl/ . hurtownia na ul kolejowej 19, fachowa obsluga. Tam tylko mozna kupic czesci, bez montazu
Ja polecam Brelingo/Partner, natomiast Doblo nie jezdzilem,ale ma bdb opinie.
Zdecydowanie Berlingo godne uwagi. w pracy kulam Cytryną już trzy lata i praktycznie nie było miejsca gdzie nie dojechaliśmy (fakt ,że przy wymianie rozrządu mechanik był co najmniej :szok:jak zobaczył podwozie. Furacz ma moc i temperament a do tego (nie zapeszam) 100% bezawaryjności.
Co do Doblo to nie ukrywam ,że polonezem jeździło mi się zdecydowanie lepiej i wygodniej. co do wygody to nie ma co pisać totalna porażka, brak regulacji fotela pasażera(jakiejkolwiek), kierowca też sporo się nacierpi , wszędzie tandeta,non stop awarie i to co najważniejsze moc przy ruszaniu ...hmmmmm nie raz przy obciążonym , ba nawet pustym słyszymy klakson, najgorsze jest to że absolutnie nie radzi sobie w górkach, co w przypadku Cytryny nie ma miejsca bo wjeżdża wszędzie.
To co rzuca się w oczy ( a raczej na głowę) to schowek umieszczony nad głowami i brak jakichkolwiek schowków w drzwiach
Doblo odradzam . Cytynę polecam.
I żeby było zabawnie oba golasy typowe do pracy
Krist VB
21-10-2010, 22:11
nie wiem jakie ty miałeś doblo ale chyba z silnikiem 650cm3. ja polecam, przejechałem tysiące km i nie narzekam. Wypruliśmy z niego wszystko co zbędne i z osobówki zrobił sie dostawczak na 2 palety zapakowane luzem. jedyne awarie to zerwany pasek i sonda jak zamokła, głupiała. W dodatku wydzierałem z niego ile sie da i współczuje temu silnikowi. Jeździ do dziś i tylko czasem sie oliwy napije ;]
PRZEWDZIECKI Paweł
21-10-2010, 23:41
kupie felgi i zimówki.
Rozstaw śrub: 5x110
Poleci ktoś jakąś wulkanizacje, najlepiej w K-ce, żeby mnie też za drogo nie policzyli, bo mi coś powietrze z opony ucieka.
uszaty64
22-10-2010, 07:15
mozesz podjechac na stara ligote zajmujemy sie takimi rzeczami
uszaty64
22-10-2010, 13:33
stara ligota Mar-szal auto elektro sc :D ulica Marii Dabrowskiej 2
poniedziałek - piatek od 8 do 17
sobota od 8 do 14 :) zapraszam :D
Krist VB
22-10-2010, 14:08
chopy, autko na wolnych obrotach zachowuje sie jakby nie paliło na 1 gar, przy jeździe jak sa wyższe obroty , silnik pracuje normalnie. Sprawdzałem świece, kable i kompresja na garach ok. Co to może byc, wkurwia mnie to bo jak stoje na swiatłach to mi calą budą trzesie i obawiam się, ze moge zrobić mu większą krzywde jak tego nie naprawie. cordoba 1,6
Nowaczenko
22-10-2010, 15:12
Jaki tam jest silnik? Gaźnik, wtrysk? Na wolnych obroty faluja czy utrzymują jakies stałe? Ile? Jak odpala? Od kopa czy trzeba kręcić? Być może któryś wtryskiwacz się zawiesza? Sprawdź dolot może łapie lewe powietrze? Milion sposobów opisz dokładniej..
Dzięki Uszaty, wpadne tam w przyszłym tygodniu.
Krist VB
22-10-2010, 17:31
Jaki tam jest silnik? Gaźnik, wtrysk? Na wolnych obroty faluja czy utrzymują jakies stałe? Ile? Jak odpala? Od kopa czy trzeba kręcić? Być może któryś wtryskiwacz się zawiesza? Sprawdź dolot może łapie lewe powietrze? Milion sposobów opisz dokładniej..
to dziadek na monowtrysku. nic nie faluje, poprostu chodzi jak traktor i aż mi sie wydech o coś obija na wolnych. odpala igiełka, jak zawsze. Zresztą wiesz jak sie silnik zachowuje jak nie pracuje jeden gar- tak własnie na ok 900 obrotach chodzi. Przy jexdzie nie przerywa, jedzie płynnie, nie strzelo z ruły.
uszaty64
22-10-2010, 18:03
Dzięki Uszaty, wpadne tam w przyszłym tygodniu.
w jaki dzien ? ba trza sie umawiac
Pablo NFG
22-10-2010, 18:05
chopy, autko na wolnych obrotach zachowuje sie jakby nie paliło na 1 gar, przy jeździe jak sa wyższe obroty , silnik pracuje normalnie. Sprawdzałem świece, kable i kompresja na garach ok. Co to może byc, wkurwia mnie to bo jak stoje na swiatłach to mi calą budą trzesie i obawiam się, ze moge zrobić mu większą krzywde jak tego nie naprawie. cordoba 1,6
Sprawdziłbym jeszcze cewkę...
uszaty64
22-10-2010, 18:08
no mozliwe ze cewka przerywa, duzo takich przypadkow jest
Koledzy, gdzie jest dowód rej po wypadku, zabrany przez policje?
Na komisariacie, gdzie doszlo do wypadku
czy tam, gdzie auto jest zarejestrowane?
Czy zeby odebrac auto musze miec dowod, czy zeby zrobic przelglad po wypadku musze miec dowod czy dostane kwit?
Koledzy, gdzie jest dowód rej po wypadku, zabrany przez policje?
Na komisariacie, gdzie doszlo do wypadku
czy tam, gdzie auto jest zarejestrowane?
Czy zeby odebrac auto musze miec dowod, czy zeby zrobic przelglad po wypadku musze miec dowod czy dostane kwit?
Z tego co mi się wydaje chyba musisz najpierw zrobić przegląd i z tym kwitem idziesz po dowód rej. do urzędu gdzie auto zarejestrowane, bo chyba jak Ci zabierali dowód rej. to dali jakiś kwit i on chyba potzrebny na wszelki wypadek aby dojechać do stacji diagnostycznej. Może się mylę a więc poczekaj aż ktoś potwierdzi.
Nowaczenko
24-10-2010, 17:49
Ta, Policja powinna odesłać dowód do wydziału komunikacji. Lecz najpierw musisz jechać i zrobić przegląd, może być tak, że policja jeszcze nie odesłała dowodu do wydziału, bez obaw. Na kwitku ze stacji diagnostycznej możesz jeździć kilka dni, diagnosta Ci dokładniej powie :)
Dzięki.
Wypadek miał miejsce w lipcu,ale dopiero teraz naprawili auto, a jako,ze stoi w Bydgoszczy to się wolałem upewnić.Pojadę tam, zrobię przegląd, wrócę i na miejscu odbiorę dowód z kwitkiem z przegladu.
kierowcy polecicie szkołe jazdy z Katowic? Tanio i fachowo :)
Damianos
25-10-2010, 11:17
kierowcy polecicie szkołe jazdy z Katowic? Tanio i fachowo :)
Kuras na Giszowcu dawna 52 szkola.. czy tanio nie wiem ale napewno fachowo
http://allegro.pl/show_item.php?item=1291427268
_Bartos_
26-10-2010, 20:20
1.gdzie polecacie zamontować alarm oraz sprzet car-audio ( wzmacniacz + tuba + opcjonalnie radio)
2. gdzie wymienią mi taniej opony ( mam na stalowych, chodzi głównie o wyważenie)
3. http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C15855022 daewoo nubira
4. http://allegro.pl/opony-zimowe-continental-185-60-r14-4x100-i1293430871.html 2 opony zimowe continental na felgach 4x100 R14
Chudy NFG
26-10-2010, 20:53
Poszukuje na terenie Katowic lub okolic sklepu z oryginalnymi czesciami do Renault ??? Gdzie takowe sie znajduja ... najlepiej aby jeszcze posiadaly strone www to porownam sobie ceny :)
juz sie sypie?
Zapytam, bo rodzice mieli Renaulta wczesniej to moze cos wiedza
zobacz moze to w google wpisz salko Czeladz. czesci nowe i uzywane Ranault Citroen
1.gdzie polecacie zamontować alarm oraz sprzet car-audio ( wzmacniacz + tuba + opcjonalnie radio)
alarm polecam kupic na gliwickiej zaraz przy placu wolności. tam jak kupisz to na sobieskiego ci zamontuja bo to ta sama firma, tzn warsztat jest wlasnoscia tego sklepu. Polecam bo dają rade.
audio chyba tez tam robią ale juz nie pamietam, audio lepiej samemu :)
Poszukuje na terenie Katowic lub okolic sklepu z oryginalnymi czesciami do Renault ??? Gdzie takowe sie znajduja ... najlepiej aby jeszcze posiadaly strone www to porownam sobie ceny :)
Nie jest to na terenie Katowic ale polecam "Agena" Tychy-Wilkowyje.
Szpiechu
27-10-2010, 10:08
Gdzie kupie tanio akumulator do samochodu? mega pilne bo mi się sypnął ;/
Krist VB
27-10-2010, 10:49
w carfurze :cham:
Szpiechu
27-10-2010, 10:54
tee bo bede na Twoim jeździł :cham:
Chudy NFG
27-10-2010, 13:22
juz sie sypie?
Zapytam, bo rodzice mieli Renaulta wczesniej to moze cos wiedza
Nie nic sie nie dzieje pozatym jest na gwarancji ... chodzi mi glownie o filtr paliwa bo wiem ze zamienniki nie zabardzo podchodza pod ten model dlatego pytam ... a jak bede w PL to sobie zakupie takowy
lukasz1985
27-10-2010, 15:18
Wymiana rozrzadu - OPEL ASTRA 3 1,9 DIESEL 120 KM - gzdie najlepiej to zrobic - autoryzowany serwis, czy moze jakis dobry warsztat.?? Jaki jest koszt takiej wymiany???
Gdzie kupie tanio akumulator do samochodu? mega pilne bo mi się sypnął ;/
Na Gliwickiej jest sklep z podobno całkiem przystępnymi cenami.
Jeśłi chodzi o car audio to polecam warsztat w Sosnowcu- zjazd shell i McDonald- a warsztat jest po 2 stronie, za statoilem, chyba ulica Chmielna.Tanio, bardzo solidnie, znają się. Zreszta robią tam też alarmy, CB etc...
Wie ktos gdzie w Katowicach wymienie uszczelniacze zaworowe w audi 80 b4 bez sciagania glowicy?
Damianos
28-10-2010, 09:28
Wie ktos gdzie w Katowicach wymienie uszczelniacze zaworowe w audi 80 b4 bez sciagania glowicy?
Watpie ze ktos Ci sie podejmie bez scigania...
Poza tym jak jzu wsztsko rozbierzesz wyjmiesz szklanki to lepiej zdjac te glowice ;przeplanowac; dotrzec zawory i zrobic pozradna robote a nie po lebkch
Chudy NFG
28-10-2010, 11:59
Mam do sprzedania kompletny rozrzad / pompe wody i filtr paliwa do samochodu Fiat Siena/Marea/Palio z silnikiem 1.6 16V wiem ze te czesci podejda rowniez pod alfy z tymi silnikami jak ktos zainteresowany to niech wali na PW ... czesci sa nowe zakupilem je ale niestety gosc skasowal mi auto :(
Zmiana przepisow sie szukuje. Juz klepneli ale nie wiem od kiedy, ze autostrady 140kmh, drogi dwupasmowe 120kmh. Mysle ze krok w dobrym kierunku.
i tak będą co chwile zwężenia, ograniczenia i fotoradary..
Zmiana przepisow sie szukuje. Juz klepneli ale nie wiem od kiedy, ze autostrady 140kmh, drogi dwupasmowe 120kmh. Mysle ze krok w dobrym kierunku.
przejedz sie do Warszawy .... zobaczysz 120 km/h jak świnia niebo ....poprostu ludzkie pojęcie przechodzi to co te kurwy zrobiły .... jak mozna zamknąc/zwęzic pół drogi i nic kompletnie NIC nie robic!!!
Pospawam dzisiaj gdzies tlumik?
Pospawam dzisiaj gdzies tlumik?
Gawrońscy S.C. Serwis Układów Wydechowych
Sarmacka 10, 40-607 Katowice
Sobota: 8.00 - 12.00
na Dębowej też chyba mają otwarte dziś
40-107 Katowice, Dębowa 50
Tel.: 032 254 53 86
Autentyk z mojego warsztatu
Gość zostawił rano auto do naprawy ale po południu nie mógł go odebrać
osobiście o czym ja nie wiedziałem.Po auto przyjeżdza księgowa super laska
i mówi że szef zostawił auto i ona chce go odebrać. To ja do niej
-Auta nie wydam bo Panią nie znam a szef nawet nie zadzwonił że
ktoś ma odebrać
-To ja do niego zadzwonię przy Panu do niego
Dzwoni
Telefon na głośnomówiący
-Szefie nie chcą mi wydać auta bo szef nie zadzwonił a oni mnie nie znaja
Szef
-JAK TO KURWA TOBIE NIE CHCĄ WYDAĆ.POKAŻ CYCKI TO CI DADZĄ i dup słuchawką
Ona na mnie ja na nią
Mówie do niej
To jak będzie?
FC OLKUSZ
30-10-2010, 18:32
Autentyk z mojego warsztatu
Gość zostawił rano auto do naprawy ale po południu nie mógł go odebrać
osobiście o czym ja nie wiedziałem.Po auto przyjeżdza księgowa super laska
i mówi że szef zostawił auto i ona chce go odebrać. To ja do niej
-Auta nie wydam bo Panią nie znam a szef nawet nie zadzwonił że
ktoś ma odebrać
-To ja do niego zadzwonię przy Panu do niego
Dzwoni
Telefon na głośnomówiący
-Szefie nie chcą mi wydać auta bo szef nie zadzwonił a oni mnie nie znaja
Szef
-JAK TO KURWA TOBIE NIE CHCĄ WYDAĆ.POKAŻ CYCKI TO CI DADZĄ i dup słuchawką
Ona na mnie ja na nią
Mówie do niej
To jak będzie?
Auto dalej stoi :hihi:
jechałem przedwczoraj do warszawy, zamknalem sie w 2:30
Liczy się płynność, a korki są w godzinach "korkowych"
żółta maź pod korkiem wlewu oleju to głowica? czy mogą być tego jakieś inne powody? oleju mi spala jak smok 20tys km i 5,5 litra poszło.
Ja się tam nie znam, ale zaczął bym od wymiany uszczelki
_Bartos_
31-10-2010, 13:55
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C15855022 daewoo nubira II cena 6000netto +22% (co do vatu można się dogadać, ja chce 6000zł na ręke) cena do minimalnej negocjacji
Nowaczenko
31-10-2010, 16:24
Nash robisz krótkie czy długie odcinki ogólnie? Żółta maź to przeważnie niedogrzanie silnika. Sprawdź ile masz płynu chłodzącego, jeśli ubywa wtedy bym się dopiero martwił. A znikający olej, to raczej dół silnika niż głowica. Podjedź gdzieś niech Ci sprawdzą kompresje. Wtedy się okaże dalej.
Panowie , man problem - pomóżcie !
Moja astra 2 (1,6 16v) dziś kilkukrotnie podczas jazdy powyżej 140 km\h wyświetliła
mi check engine.. żółta kontrolka silnika.. po wyłączeniu i ponownym włączeniu auta problem znika.. lecz tylko do osiągnięcia 135-150 km\h... co może być powodem?
Paski?
mam jeszcze pytanie.. gdzie można kupić... skopiować - program do diagnostyki opla?
interfejs idzie znaleść ale gorzej z oprogramowaniem..
http://moto.allegro.pl/elm-327-v-1-4-oprogramowanie-do-opel-abs-renault-i1283528691.html
czy coś takiego pozwoli mi samodzielnie odczytywać usterki?
Nowaczenko
31-10-2010, 19:31
Tak, poszukaj tylko techa, zajrzyj na forum opel24. Tam ktoś kiedyś, wrzucał techa i inne oprogramoania do Opla.
Podjedź gdzieś niech Ci sprawdzą kompresje. Wtedy się okaże dalej.
a co to ta kompresja? na stacji kontroli to sprawdze czy normalnie w warsztacie? :D
uszaty64
31-10-2010, 21:02
w warsztcie o ile maja przyzad do tego
Nowaczenko
01-11-2010, 00:28
Tak najprościej to sprawdzenie kompresji polega na sprawdzeniu czy silniki dobrze "pompuje", "spręża" ciśnienie w cylindrach. Na każdym z czterech( bo przypuszczam, że masz silnik 4 cylindrowy), powinna być w miarę taka sama wartość (różna w zależności od modelu, silnika itp). Jeśli któryś lub wszystkie nie trzymają poprawnej wartości, wtedy można się martwić i zacząć szukać powodu ucieczki kompresji np. próby olejowej: ( w Twoim przypadku chyba pierścienie na tłokach[co mogło spowodować żłopanie oleju]) lub sprawdzić głowice czy nie puszcza itp. Każdy szanowany warsztat powinien mieć manometr do pomiaru kompresji.
Damianos
01-11-2010, 07:22
jechałem przedwczoraj do warszawy, zamknalem sie w 2:30
Liczy się płynność, a korki są w godzinach "korkowych"
To teraz czekaj na zdjecia ;)
Radarow i siedemdziesiatej na tej trasie ze <szok> jakby polowe wywalic to i tak bylo by jeszze 2 razy za duzo
Najznizej co sie zamknąlem w niedziele nad ranem to 3 h spod bloku pod Centralny
Panowie , man problem - pomóżcie !
Moja astra 2 (1,6 16v) dziś kilkukrotnie podczas jazdy powyżej 140 km\h wyświetliła
mi check engine.. żółta kontrolka silnika.. po wyłączeniu i ponownym włączeniu auta problem znika.. lecz tylko do osiągnięcia 135-150 km\h... co może być powodem?
Paski?
NA 99% jest to wina wtrysków paliwa.
Damianos
01-11-2010, 07:30
Takze to ze kazdy fotoradar musi byc "aktywny" czyili ze nie moe byc atrap i łapac bedzie od predkosci ograniczenia + 10km
NA 99% jest to wina wtrysków paliwa.
czyli droższa opcja..
Gdzie w katowicach jest auto szrot taki zeby mieli wszystko ?
Nowaczenko
01-11-2010, 12:01
W sumie chyba nie ma, na dąbrówce możesz coś szukać, czasem się trafi jakieś audi, maluszek. Prędzej na Tychach lub w Mikołowie.
Chopy poszukuje auta rodzinnego??polecicie coś??tak do 17 tyś?? najlepiej kombiak.
nissan primera 2000 r.
http://img.gratka.pl/upload/auto/816/ogl/38/9b/508_A_M.jpg
Pablo NFG
01-11-2010, 14:10
Chopy poszukuje auta rodzinnego??polecicie coś??tak do 17 tyś?? najlepiej kombiak.
Focus. Wygodny i przeważnie dobrze wyposażony...
Możesz tu sobie zaglądnąć... Twój rejon. http://good-car.otomoto.pl/index.php?sect=offer
na autach sie nie znam ale przed zakupem polecam zerknac na strone
http://www.bezwypadkowy.net/forum
czy ow auto tam przypadkiem nie jest opisane
Astra 2 ! z mojej strony to autko mogę polecić... co do Focusa to ciężko o dobrą - używaną sztukę.. (sam szukałem kilka miesięcy - bez rezultatu),, Astra - solidna przede wszystkim i tania w utrzymaniu..
Jak Focus jest rodzinny, to Mondeo chyba dla pokoleń:)
O Astrze nie wspominając
Nowaczenko
01-11-2010, 18:40
Rodzinny to nie tylko wielki :)
jak rodzinny to polecałbym cos z segmentu... Ford Galaxy,Seat alhambra,Vw sharon... duzy, wygodny, pakowny, i tanio mozna zamienniki kupic...
Chudy NFG
01-11-2010, 19:31
Jezeli chodzi o rodzinne autko to ostatnio stalem sie posiadaczem Renault Scenic i jak narazie autko spelnia moje potrzeby (2+1) ... ale jak beda blizniaki to zamienie chyba na grand scenica :)
kumpel ma Scenica i w kółko cos naprawia w nim, przeklina dzien w dzien to auto ;)
Chudy NFG
01-11-2010, 19:59
kumpel ma Scenica i w kółko cos naprawia w nim, przeklina dzien w dzien to auto ;)
Wiesz zalezy jak trafisz ... ja napisze tak mialem fiata marea wszyscy mowi zlom sprzedaj to ... przejechalem tym autkiem ponad 80 tys i nic wielkiego sie nie dzialo (gosc skasowal mi autko) ... potem mialem forda ... tez zlom podobno ... przejechalem nim ponad 100 tys. i tez wiekszych usterek nie zauwazylem (zmiana na nowsze) ... teraz od 3 miesiecy mam scenica i tez narazie nic ... choc autkiem juz bylem w PL i przejechalem juz okolo 6 tys ... wiec teraz testuje 3 F ... fiat, ford, francus :lool:
Natomiast jakby ktos chcial kupic rovera to odradzam :hihi:
Wiem ze te pierwsze modele sie troche sypia ... ale one juz sa wiekowe i mysle ze kazde autko powyzej 8 lat zaczyna sie sypac powoli
za 17tysi rodzinne: Volvo V40, VW Golf 4 kombi
no i radzę jechać za granice i sprowadzić... :)
kupie auto do 3 tys zł., musi byc do jazdy i nie gnić za bardzo, dobrze by tez było jakby spalanie było ponizej 8l/100
Pablo NFG
02-11-2010, 14:18
Fiata Punto I wyrwiesz za tą cenę...
Panowie ostatnie pytanie. ma ktos lub posiadał astre 2 kombi 1.7 isuzu??2001 rok.
co o tym sądzicie??silnik??
silnik mega dobry ,bardzo mało awarii , pod warunkiem ze ma przejechane nie wiecej niz 400tys. i dbano o wymiane oleju .
mam ten motor w astrze I z 1996r ....mułowaty strasznie , ale odwdziencza sie bezawaryjnoscią , mam przejechane 380tys z czego 230 zrobiłem sam od 2005roku .... z awarii pamietam tylko pompe wody i alternator(regeneracja) ,spalanie 6-6,5 litra, olej ktory polecam do tego motoru to liqui moly
Temat ronda wraca... :cham:
Rondo przy fashion house wszystkim znane... i pytanie:
http://img245.imageshack.us/img245/9629/beztytuuugu.jpg
jechałem tak jak ten czerwony, a typek w oznaczeniu niebieskim zajechał mi droge. Miałem pierwszeństwo? Wydaje mi się, że tak i trochę żałuje ze hamowałem :))))
Czy wśród GieKSiarzy są jacyś mechanicy samochodowi lub ma ktoś jakieś znajomości w warsztacie ?! Moja dziewczyna potrzebuje wymienić w ( Punto I - silnik 1,2 ) wachacze i gałki od kierownicy.
Zależy mi na czasie bo chce żeby auto było sprawne na wyjazd do Brennej a i koszt jak najtańszy za robocizne byłby mile widziany :)
..a jakie były znaki na pasach ? Bo jeśli takie jak na rondzie katowickim to ten pas, którym wjechałeś na rondo był do zjazdu pierwszym lub drugim zjazdem ronda (czyli mogłeś jechać albo w prawo albo prosto).
Pas na którym był niebieski na pewno miał oznaczenie prosto i na lewo czyli zjazd drugim lub trzecim zjazdem ronda.
Podsumowując jak chciałeś skręcić tam gdzie pokazujesz to powinieneś być na tym pasie co niebieski, na tym pasie na którym byłeś powinieneś zjechać najpóźniej tam gdzie niebieski zjeżdża na rysunku. Ty źle, ten drugi dobrze. Mandat dla ciebie.
Ale...w momencie jak przy tym manewrze doszło by do kolizji to wina była by niebieskiego - pomimo, że jechałeś nieprawidłowo to on zajechał by ci drogę albo wjechał by ci w bok jak cię miał po prawej stronie. Kiedyś myślałem, że jest inaczej ale gdzieś wyczytałem jak się jakiś glina z drogówki wypowiadał właśnie na temat dokładnie takiej sytuacji na przykładzie katowickiego ronda
W nawiązaniu do pisma przesłanego pocztą elektroniczną do Wydziału Ruchu
Drogowego KWP w Katowicach uprzejmie informuje, iż poruszona
problematyka jest uregulowana przez
* ustawę z dnia 20czerwca 1997 Prawo o ruchu drogowym (tekst
jednolity Sz.U z 2005r Nr 108 poz 908 ze zm).
Odpowiadając na pytanie zawarte w treści pisma, o ile dobrze
zinterpretowałem opisaną przez Pana sytuację informuję, że na podstawie
art 25 ust 1 cytowanej wyżej ustawy kierujący pojazdem zbliżając się do
skrzyżowania ( w tym również do skrzyżowania z ruchem okrężnym) jest
zobowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa
pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony a jeżeli skręca w lewo ? także
jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo. Tak
więc zgodnie z cytowanym niżej przepisem jadący pojazd wewnętrznym pasem
ruchu zjeżdżając w ul. Chorzowską winien ustąpić pierwszeństwa przejazdu
pojazdom jadącym prawym pasem ruchu gdyż wykonuje on zmianę pasa ruchu i
kierunku jazdy. Niemniej jednak z oznakowania poziomego będącego przed
skrzyżowaniem z ruchem okrężnym (rondem ) jasno wynika, iż prawy pas
przeznaczony jest do ruchu na wprost i w prawo natomiast lewy pas ruchu
( wewnętrzny) do jazdy na wprost i w lewo. Należy w tym miejscu
zaznaczyć, iż będąc w ruchu okrężnym kierowca może dokonywać zmiany
wcześniej zajętego pasa ruchu czy kierunku jazdy z zachowaniem
cytowanych reguł prawnych.
Ponadto zgodnie z art 22 ust 1 Ustawy prawo o ruchu drogowym kierujący
pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z
zachowaniem szczególnej ostrożności. Kierujący pojazdem zmieniając
zajmowany pas ruchu i kierunek jazdy jest zobowiązany ustąpić
pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza
wjechać oraz wjeżdżającemu pojazdowi na ten pas ruchu z prawej strony.
Istotnym jest przypomnienie, że w przypadkach podejmowanych zmian
kierunków jazdy i pasów ruchu by zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar
wykonania wyżej wymienionych manewrów oraz zaprzestać ich sygnalizowania
niezwłocznie po wykonaniu tych manewrów - art 22ust 1pkt 5 Ustawy prawa
o ruchu drogowym.
Wyk 1 egz WM /WM
ZASTĘPCA NACZELNIKA
WYDZIAŁU RUCHU DROGOWEGO
KOMENDY WOJEWÓDZKIEJ POLICJI
w KATOWICACH
nadkom. mgr Jarosław MAŃDOK
Tommywie
04-11-2010, 14:07
jechałem tak jak ten czerwony, a typek w oznaczeniu niebieskim zajechał mi droge. Miałem pierwszeństwo? Wydaje mi się, że tak i trochę żałuje ze hamowałem :))))
kurwa, czy tak ciezko jechac po rondzie po wewnetrznym pasie, a na zewnetrzny dopiero zjechac jak chce sie wyjechac z ronda? nie byloby problemow zadnych...
Nash, tak jak Homer napisał - Twój błąd, więc dobrze, że zahamowałeś :jezor:
Też uważam, że Nash popełnił błąd, ale i tak jadąc nieprawidłowo byłby niewinny przy kolizji z pojazdem jadącym prawidłowo? jak dla mnie paranoja.
Szkoda, że na rondzie nie ma trzech (lewo, prosto, prosto/prawo) pasów do wjazdu tak jak przed przebudową i dwóch do wyjazdu, wtedy nie było takich kłopotów. Teraz ten trzeci 'awaryjny' zajmują samochody vipów i tvn24:/
Szpiechu
05-11-2010, 00:03
Też uważam, że Nash popełnił błąd, ale i tak jadąc nieprawidłowo byłby niewinny przy kolizji z pojazdem jadącym prawidłowo? jak dla mnie paranoja.
Szkoda, że na rondzie nie ma trzech (lewo, prosto, prosto/prawo) pasów do wjazdu tak jak przed przebudową i dwóch do wyjazdu, wtedy nie było takich kłopotów. Teraz ten trzeci 'awaryjny' zajmują samochody vipów i tvn24:/
na rondzie nie można jechać w lewo, albo prosto albo zjazd w prawo :)
Panowie szukam samochodu Renualt Master rocznik 2005 i młodszy przebieg ok 200 000km, poj. 2,5-3,0l może ktoś widział że gdzieś stoi na sprzedaż... Lub jakiś znajomy ma będę wdzięczny za wszelkie info.
Toczmek89
05-11-2010, 10:22
ma ktos do sprzedania zimowki na felgach ?
13' x2 badz 14' x4
moga byc wyruchane, nie jestem wymagajacy :cham:
Jak oglądałam STOP drogówka kiedyś to kobieta dostała za to mandat. W sensie (z rysunku) niebieski wjechał w czerownego i dostał mandat. Bo że zmieniał pas ruchu i nie zachował ostrożności, czy coś w tym stylu. Tak wiec Nash mogles nie hamować ;)
Sprzedam Alufelgi 13" 4x100
Fotografia przedstawia stan rzeczywisty:
http://i54.tinypic.com/24wd9xi.jpg
Cena 150zł za komplet wszystkie są proste nigdzie nie wgniecione idealne na zime. Jezdzily w Astrze F
Sprzedam również dojazdówke (prawie nowka)
13" 4*100
Cena 80zł
_Bartos_
05-11-2010, 15:37
ma ktos do sprzedania zimowki na felgach ?
13' x2 badz 14' x4
moga byc wyruchane, nie jestem wymagajacy :cham:
http://allegro.pl/opony-zimowe-continental-185-60-r14-4x100-i1303796770.html
Toczmek89
05-11-2010, 22:50
http://allegro.pl/opony-zimowe-continental-185-60-r14-4x100-i1303796770.html
2 r14, a ja mam 2 r13 :) potrzebowalbym 4 jak juz 14
Lars Ulrich
06-11-2010, 09:42
ja tego ronda nigdy nie pojmę kurwa
Gdzie mozna wypozyczyc wieksze auto do 3,5t.
Takiego Mastera, Ducato, Boxera?
Gdzie mozna wypozyczyc wieksze auto do 3,5t.
Takiego Mastera, Ducato, Boxera?
wypozyczalnia Panek www.panek.eu , mają Mastery i Ducato. Kilku forumowiczów jak tam jeździłem to zdążyło skorzystać z moich usług.. :zabki:
100% wina Nasha, zamierzając jechać w lewo miałeś jechac wew pasem.
taa mogłeś nie hamować, Ameba by Ci auto wyklepała :)
Właśnie, że nie - choć był na niewłaściwym pasie to w przypadku kolizji winny był by ten drugi kierowca, który zmieniając pas ruchu nie ustąpił by pierwszeństwa pojazdowi, który był z jego prawej (zawsze uprzywilejowanej) strony. Też mnie to zdziwiło jak się o tym dowiedziałem, ale tak jest.
Dokładne przepisy na to podaje policjant z drogówki, którego wkleiłem na poprzedniej stronie
Kto ma dojście do tańszych nowych części samochodowych?
Konkretnie potrzebuję tarcze i klocki do Swifta 2003r.
_Bartos_
07-11-2010, 10:52
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C15855022 daewoo nubira 2,0 16V
Ktoś prał gdzieś jasną tapicerke w aucie?
Gdzie i za ile?
auto kombi
na siemcach jest dobra firma, myślę że do 100 pln to załatwisz,
jak jesteś zainteresowany podbij na pm
Nowaczenko
07-11-2010, 13:53
Kto ma dojście do tańszych nowych części samochodowych?
Konkretnie potrzebuję tarcze i klocki do Swifta 2003r.
zumo, na Zawodziu, ul 1-go maja. masz sklep Kapitan. Sprzedaja tylko do Japońców, Koreańczyków itp. Ceny też całkiem przystępne.
Jest Astra F na sprzedaż 1,4 93r. za 4.000 PLN. Cena do dużej negocjacji. Autko idzie tak jak stoi z radiem pionka i aluskami ATS na lato.
http://otomoto.pl/opel-astra-C16068528.html
Lars Ulrich
07-11-2010, 13:54
ładnie wygląda ta Astra
Z_BBM to puść mi smsa z tym, adresem;)
Jest Astra F na sprzedaż 1,4 93r. za 4.000 PLN. Cena do dużej negocjacji. Autko idzie tak jak stoi z radiem pionka i aluskami ATS na lato.
http://otomoto.pl/opel-astra-C16068528.html
Mogę tylko dodać że Astra jest naprawde godna uwagi... Sam bym ją drapną ale brak mamony robi swoje... Gorąco polecam chłopak który ją sprzedaje jest mechanikiem samochodowym więc wszystko było robione przy niej profesjonalną ręką.
Szpiechu
08-11-2010, 13:23
Auto mi gaśnie na niskich obrotach jak hamuje co to może być?
Pierdlas
08-11-2010, 13:39
Sprzedam Renault R18 :) tel: 600-139-556
moze swiece?
Mozecie polecic jakiegos dobrego elektromechanika w Katowicach? Najlepiej z wolnymi bliskimi terminami.
Krist VB
08-11-2010, 16:19
sprzęgło wciskaj :cham:
W samochodzie jest LPG ?
W samochodzie jest LPG ?
jesli benzyna to silnik krokowy lub przepustnica
Szkielet
08-11-2010, 18:39
Od jakiegoś czasu drży mi kierownica przy lekkim hamowaniu, a jak nacisne mocno to wszystko jest ok. Problem pojawił sie przy alumach,ale na zimówkach jest to samo albo i gorzej. Pół roku temu wymieniałem z przodu tarcze i klocki, a ze 2 miesiące temu końcówki drążków+robiona zbieżność. Ma ktoś jakiś pomysł??:huh:
uszaty64
08-11-2010, 19:00
swożnie moze?
Szpiechu
08-11-2010, 19:05
W samochodzie jest LPG ?
Nie, benzyna
Panowie.
Jak mam opony 185/65/r14 letnie to mogę zmienić na inny rozmiar np 175/70
Nowaczenko
09-11-2010, 15:37
Możesz, ale dla pewności napisz mi jeszcze jaką szerokość ma felga?
gniotek1102
09-11-2010, 18:30
gdzie w katowicach teraz moze byc jeszcze czynna myjnia reczna ?:)
_Bartos_
09-11-2010, 18:45
gdzie w katowicach teraz moze byc jeszcze czynna myjnia reczna ?:)
SCC parking pod tesco
Potrzebuję na pół dnia lawetę.Może ktoś ma?
Nowaczenko
09-11-2010, 20:47
Lub na dąbrówce małej przy okręgowej stacji kontroli pojazdów :P
FC OLKUSZ
10-11-2010, 17:42
Panowie chciałem proscic o porade.
Otóż:
Sprzedałem auto bez ubezpieczenia OC( tzn. wyszło w maju ja sprzedałem auto 1 lipca) i teraz dostałem wezwanie o tresci. "w związku z otrzymanym zawiadomieniem o przeprowadzenieu w dniu 4 lipca 2010 r czynności kontrolnych dotyczących spełnienia obowiązku zawarcia umowy OC działajac na podstawie art 90 ust.1 z dnia 22 maja 2003r. wzywa
- do przedstawienia dokumentów potwierdzajacych zawarcie w roku kontroli umowy ubezpieczenia oc, lub potwierdzajaacych brak obowiązków
- do uiszczenia opłaty za nie spełnienie ww. obowiązków w kwocie 2050 zł.
I teraz dzwonilem do nich i powiedzieli mi ze mam przysłać papierki z OC i umowe sprzedaży. Koniec oc mam 6 maja 2010r a umowe sprzedazy na 1 lipca 2010 r. I tu moje pytanie chodzi im o te dwa miesiące pomiedzy sprzedaza a wygasnieciem OC. Jak tak czy umowe można przepisać na date mieszczaca sie w OC. I czy ten co kupił nie bedzie za to chytany bo wtedy wyszło by na to, że on nie płacił OC przez 2 miesiące. Prosze o odpowiedź chłopaki. W urzedzie komunikacji jeszcze nie byłem wiec chyba czym predzej trzaa smignac
Nie wiem jak sie to ma do przepisow, ale ja bym powiedzial ze auto juz wystawiles na sprzedaz w maju, wiedziales ze nie bedziesz jezdzil, to nie przedluzales. Stalo w garazu/ogrodku i czekalo na kupca.
Tylko bys sie musial dowiedziec czy auto zarejestrowane zawsze musi miec ubezpieczenie, czy jak nim nie jezdzisz (i nie stoi na drodze publicznej) to mozesz olac. W UK jest ta druga opcja, jak postawisz auto na terenie prywatnym to nikt Ci nie moze tego sprawdzic, tak dlugo jak nie wjedziesz na droge publiczna.
Damianos
10-11-2010, 19:01
Nie wiem jak sie to ma do przepisow, ale ja bym powiedzial ze auto juz wystawiles na sprzedaz w maju, wiedziales ze nie bedziesz jezdzil, to nie przedluzales. Stalo w garazu/ogrodku i czekalo na kupca.
Tylko bys sie musial dowiedziec czy auto zarejestrowane zawsze musi miec ubezpieczenie, czy jak nim nie jezdzisz (i nie stoi na drodze publicznej) to mozesz olac. W UK jest ta druga opcja, jak postawisz auto na terenie prywatnym to nikt Ci nie moze tego sprawdzic, tak dlugo jak nie wjedziesz na droge publiczna.
Auto zarejestrowane musi miec OC nawet jak nie jezdzi
FC Olkusz kupujacy przedkladl umowe w skarbowce; bo na niej masz wrtosc i oplacal podatek 2 %; i poza tym umowe przedkladasz w UK przy rejestracji
Raczej bez mandatu sie nie obedzie;mozesz walczyc i sciemnic moze zmniejsza
Kurwa chopy ale sie zdenerwowałem...
Razem z kumplem szukamy Dostawczaków... No mniejsza o to dzis jademy na Świony tak Niebieskie Świętochłowice :P Ale mniejsza o to. Chop nom godo że przebieg 274 000 km rocznik 2007 i ze nic majstrowane nie było ... Ale Baton jak to Baton nie jest gupi synek... Pojechalismy na przeglad do ASO Renualt (jakby kogo to interesowalo na Świonach)... Zlecilismy podlaczenie do koputerka przy czym poprosilem o sprawdzenie numeru VIN... No wiec sprawdzili mi... tzn w sumie kumplowi ... no dobra nam :) Zaplacil 130zł okazuje się że :
A) Auto jest z 2004 roku w dowodzie ma wpisane rok produkcji 2007
B) Auto ma przebiegu blisko 700 000km
C) I jak tu kurwa wierzyć ludziom??
TRAGEDIA I TYLE...
Sorki musiałem...
FC OLKUSZ
10-11-2010, 20:07
Auto zarejestrowane musi miec OC nawet jak nie jezdzi
FC Olkusz kupujacy przedkladl umowe w skarbowce; bo na niej masz wrtosc i oplacal podatek 2 %; i poza tym umowe przedkladasz w UK przy rejestracji
Raczej bez mandatu sie nie obedzie;mozesz walczyc i sciemnic moze zmniejsza
rozumiem ze z terminem umowy nie mozna pokombinowac, bo jest to do sprawdzenia ojoj trzeba bedzie negocjowac
Razem z kumplem szukamy Dostawczaków... No mniejsza o to dzis jademy na Świony tak Niebieskie Świętochłowice :P Ale mniejsza o to. Chop nom godo że przebieg 274 000 km rocznik 2007 i ze nic majstrowane nie było ... Ale Baton jak to Baton nie jest gupi synek... Pojechalismy na przeglad do ASO Renualt (jakby kogo to interesowalo na Świonach)... Zlecilismy podlaczenie do koputerka przy czym poprosilem o sprawdzenie numeru VIN... No wiec sprawdzili mi... tzn w sumie kumplowi ... no dobra nam :) Zaplacil 130zł okazuje się że :
TRAGEDIA I TYLE...
Sorki musiałem...
dlatego po kilkudziesięciu podobnych przygodach powiedziałem sobie i mówie innym by w Polsce nie kupowali auta...
Lars Ulrich
11-11-2010, 08:42
sprzedam Tico 99 r.
trzeba w nim tylko usunąć zwarcie jakie powstaje gdzieś w okolicach linki gazu która się stopiła, a po założeniu nowej po naciśnięciu gazu się zapiekła i mam "wciśnięty" gaz :hihi: , poza tym silnik igła,nic nie stuka nic nie puka :cham:
Panowie chciałem proscic o porade.
Otóż:
Sprzedałem auto bez ubezpieczenia OC( tzn. wyszło w maju ja sprzedałem auto 1 lipca) i teraz dostałem wezwanie o tresci. "w związku z otrzymanym zawiadomieniem o przeprowadzenieu w dniu 4 lipca 2010 r czynności kontrolnych dotyczących spełnienia obowiązku zawarcia umowy OC działajac na podstawie art 90 ust.1 z dnia 22 maja 2003r. wzywa
- do przedstawienia dokumentów potwierdzajacych zawarcie w roku kontroli umowy ubezpieczenia oc, lub potwierdzajaacych brak obowiązków
- do uiszczenia opłaty za nie spełnienie ww. obowiązków w kwocie 2050 zł.
I teraz dzwonilem do nich i powiedzieli mi ze mam przysłać papierki z OC i umowe sprzedaży. Koniec oc mam 6 maja 2010r a umowe sprzedazy na 1 lipca 2010 r. I tu moje pytanie chodzi im o te dwa miesiące pomiedzy sprzedaza a wygasnieciem OC. Jak tak czy umowe można przepisać na date mieszczaca sie w OC. I czy ten co kupił nie bedzie za to chytany bo wtedy wyszło by na to, że on nie płacił OC przez 2 miesiące. Prosze o odpowiedź chłopaki. W urzedzie komunikacji jeszcze nie byłem wiec chyba czym predzej trzaa smignac
No to masz problem bo zapewnie dowalił się do Ciebie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Nikogo nie obchodzi to że w maju postanowiłeś sprzedać auto i że ono tylko stało a nie jeździło. Czy stoi czy jeździ OC ma być! Umowe przepiszesz a co na to kupujący ? Ubezpieczył auto gdzieś po zakupie czy to jego złapali i się wydało że brak czy poprostu dopatrzyli się braku kontynuacji Twojego i nie przedłużenia ? Jak zmienisz umowe to co z umową kupującego ? Przecież tą sporządza się w 2 identycznych egzemplarzach a więc jak podrobisz podpis ? Lepiej nie bo za to kolejna grzywna... nie wiem jak się ma cała sytuacja ale chyba nie pozostało nic innego9 jak prosić o najniższy wymiar kary, udawać nieświadomego i wogóle aczkolwiek kwoty określone są z góry. Ogólnie sytuacja do dupy...
Chętnie kupię 185/65/R14 jakieś używane na zimę.
_Bartos_
11-11-2010, 10:38
http://allegro.pl/felgi-opony-zimowe-continental-185-60-r14-4x100-i1311271380.html
Miro tylko ... Przebieg cofnięty został w Niemczech...
No to masz problem bo zapewnie dowalił się do Ciebie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Nikogo nie obchodzi to że w maju postanowiłeś sprzedać auto i że ono tylko stało a nie jeździło. Czy stoi czy jeździ OC ma być! Umowe przepiszesz a co na to kupujący ? Ubezpieczył auto gdzieś po zakupie czy to jego złapali i się wydało że brak czy poprostu dopatrzyli się braku kontynuacji Twojego i nie przedłużenia ? Jak zmienisz umowe to co z umową kupującego ? Przecież tą sporządza się w 2 identycznych egzemplarzach a więc jak podrobisz podpis ? Lepiej nie bo za to kolejna grzywna... nie wiem jak się ma cała sytuacja ale chyba nie pozostało nic innego9 jak prosić o najniższy wymiar kary, udawać nieświadomego i wogóle aczkolwiek kwoty określone są z góry. Ogólnie sytuacja do dupy...
Dokładnie. Nie baw się w żadne podrabianie umów, bo to wyjdzie przy weryfikacji ciągłości ubezpieczenia pojazdu przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny i możesz mieć wiele większy przypał niż obecnie. UFG ma jakąś umowną karę za niespełnienie obowiązku ubezpieczenia OC chyba 2.090 zł, pisz do nich o umorzenie / o rozłożenie na raty uzasadniając niedopełnienie tego obowiązku swoją niewiedzą, trudną sytuacją materialną i wyrażając czynny żal
Tommywie
11-11-2010, 12:09
TRAGEDIA I TYLE...
Sorki musiałem...
ja bym to zglosil na pały - niech ma facet przynajmniej troche problemow za robienie ludzi w ciula
michal_91
11-11-2010, 12:31
Pytanie do osób mieszkających w Anglii. Czy ktoś z Was mieszka w okolicy salonu BMW? Jeżeli tak to napiszcie PW.
Nowaczenko
11-11-2010, 22:07
Ba, czasem nawet trafi się Rusek który jest bardziej uczciwy niż Niemiec... :)
Miro to już nie te czasy że auta kupione za zachodnią granicą są cacy.
Niemcy, Turki, Rusy którzy najczesciej handlują autami w Niemczech i krajach Beneluxu już też się wyrobili i kręcą liczniki tak samo jak Polacy. Więc byłbym daleki od takiej hurraoptymistycznej opinii/
Jedyne rozwiazanie jechac po auto do Szwecji. Tam po wpisaniu numeru rej. na stronie internetowej wyskakuje ostatni znany przebieg. Biorac pod uwage ze auto musi byc sprawdzone minimum raz w roku to ewentualna rozbieznosc bedzie minimalna. To samo w UK (ale tu problem z kierownica) chociaz juz troche trudniej o dostep do tych informacji ale nie jest to niemozliwe.
Ba, czasem nawet trafi się Rusek który jest bardziej uczciwy niż Niemiec... :)
sam sprowadzałem auto dla Ojca, od Ruska z Niemiec :jezor:
Turki, Portugalczycy i Ruscy w Niemczech to mimo wszystko nie ten poziom co Polacy :faja: Polak potrafi i z trzech aut złoży jedno i sprzeda jako bezwypadkowe, sam byłem świadkiem... ;/
http://otomoto.pl/seat-ibiza-jedyna-taka-w-polsce-C15702825.html miał ktoś do czynienia z taką Ibizą? Flame się jeszcze tu udziela? :) interesuje mnie wersja 6biegowa 1,9tdi 130km...
Jedyne rozwiazanie jechac po auto do Szwecji.
dokładnie miałem to pisać, po auto tylko tam.
byłem, widziałem także wiem co mówie.
Pablo NFG
12-11-2010, 23:19
Panowie, kto sprawdzi historie auta na podstawie numeru VIN ? Mustafa ?
Sprzeda sie jeszcze gdzies Syrenke za godziwa sume ?
Nowaczenko
13-11-2010, 18:33
Pablo NFG, zależy jakie auto. Jedno sprawdzisz po vinie, a w innych po vinie dostaniesz tylko podstawowe informacje nt. wyposażenia itp. Zależy od marki.
mody18, jaki rocznik? stan itp? i ile byś chciał orientacyjnie dostać.?
Sprzeda sie jeszcze gdzies Syrenke za godziwa sume ?
Jak jest na chodzie, dobrze utrzymana i zakonserwowana to spokojnie kilka tysięcy za nią skasujesz
Damianos
13-11-2010, 19:19
http://otomoto.pl/seat-ibiza-jedyna-taka-w-polsce-C15702825.html miał ktoś do czynienia z taką Ibizą? Flame się jeszcze tu udziela? :) interesuje mnie wersja 6biegowa 1,9tdi 130km...
5 biegowa mam; ideał ;)
To z ogloszenia na pierwszy rzut oka przekombinowane ; nawet bym nie zawracal Sobie glowy
zna sie tu ktos na alarmach samochodowych lub ma znajomego który by pomógł ?? moze być pw !
5 biegowa mam; ideał ;)
To z ogloszenia na pierwszy rzut oka przekombinowane ; nawet bym nie zawracal Sobie glowy
ogłoszenie tylko poglądowe... interesuje mnie Ibiza, a masz Cordobe:) no i w Polsce jej bym raczej nie kupił...
szmajgel
17-11-2010, 21:12
Zna ktoś osobę, która posiada mitsubishi lancer evo IX lub X?
Do sprzedania Opel Vectra, 2000r, benzyna + LPG, Pojemność skokowa 2500 cm³.
http://otomoto.pl/opel-vectra-C16200012.html
Panowie rozglądam się za jakimś autkiem w gazie, w miarę młodym i z mocnym motorem. Jakie marki dobrze znoszą gaz? Dowiedziałem się już, że Toyoty nie' Jakieś sugestie, porady?
Na co zwracać uwagę przy oglądaniu samochodów z już zamontowaną instalacją gazową? Albo może lepiej kupić benzynę i montować gaz na własną rękę?
Toczmek89
18-11-2010, 17:14
Panowie rozglądam się za jakimś autkiem w gazie, w miarę młodym i z mocnym motorem. Jakie marki dobrze znoszą gaz? Dowiedziałem się już, że Toyoty nie' Jakieś sugestie, porady?
Na co zwracać uwagę przy oglądaniu samochodów z już zamontowaną instalacją gazową? Albo może lepiej kupić benzynę i montować gaz na własną rękę?
w skodach octaviach jest podobno dobry dedykowany gaz, ale to wiecej info w salonie na kosciuszki apropo gazu, jesli bys kupil bez i chcial zamontowac
Gdzie najtaniej zrobie przegląd, samochód z LPG
Ceny przeglądów są obligatoryjne na każdej stacji kontroli. czytaj:wszędzie tyle samo
Nowaczenko
19-11-2010, 04:46
Jeśli Cię stać, to z pewnością szukał bym auta bez gazu, a później sobie założył. Masz pewność, że silnik mniej styrany no i gaz nowy. A z używką zawsze dojdą jakies regulacje, wymiany filtrów/reduktorów (hardkor wersja :P ).
Ogólnie gaz nie do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Markowo to gaz znoszą, opel,chevrolet,suzuki,skoda i to w sumie tyle z moich przygód, bo z gazem mam małe doświadczenie, lecz z tymi markami i gazem spotykam się najczęściej. Jak coś to pisz;) pozdro
Golf 5 GTI z automatem. Calkiem calkiem sie to sprawuje, przynajmniej przez pare godzin jazdy. Ma ktos moze dluzsze doswiadczenie z tym samochodem (moze byc przy manualnej skrzyni biegow)?
Mamy na forum lakiernika? Może ktoś ma swój zakład?
Toczmek89
20-11-2010, 15:56
pomalowac Ci auto ? :cham:
nie auto, tylko zdesie nowe przyszły :)
daj namiar na pw do tego twojego kumpla bo mi sie przypomniało.
Toczmek89
21-11-2010, 00:26
nie auto, tylko zdesie nowe przyszły :)
daj namiar na pw do tego twojego kumpla bo mi sie przypomniało.
nie warto, on zrezygnowal calkowicie z blacharki po robieniu mojego auta :cham:
Szukamy z kolegami lokalu /wynajem/ na warsztat samochodowy min 3 stanowiska warsztatowe .Moze byc bez kanału.Gdyby ktokolwiek znał takie miejsce w Katowicach lub dzielnicach prosze o wiadomosc na PW.
Pablo NFG
21-11-2010, 19:31
Panowie poszukuje PDF'a z instrukcją obsługi do Mazdy 2 2007 (nie ten najnowszy model).
lukasz1985
22-11-2010, 06:17
Sprzedam komplet felg stalowych 15". Wymiary ET 33 6 1/2 Jx15 H2 o rozstawie śrub 5x110. Super stan polecam.
Mam do zaoferowania Seata Toledo TDI 1999r. Jak ktoś zainteresowany to PW piszcie http://otomoto.pl/seat-toledo-full-opcja-C16291336.html Cena do dogadania
Krist VB
26-11-2010, 18:34
Foto z niemieckich hasioków przychodzi do Polski ?
Chudy NFG
26-11-2010, 21:51
Foto z niemieckich hasioków przychodzi do Polski ?
Nie ... jezeli zatrzymaja cie na terenie D i sprawdza ze ze gdzies zlapala cie latarka to dostaniesz mandat
Martin73
26-11-2010, 22:13
Nie ... jezeli zatrzymaja cie na terenie D i sprawdza ze ze gdzies zlapala cie latarka to dostaniesz mandat
:rotfl::rotfl::rotfl: Chudy widza zes jest obeznany w temacie , za tydzien czeko Cie droga powrotno :zabki:
pozdro z GieKSiarskiygo Rajchu
Krist VB
26-11-2010, 22:58
No to kurwa mega. Auto z wypozyczalni i trzy razy jebnięte fotoradarem :cham:
Nowaczenko
27-11-2010, 05:19
Mi przyszły zdjęcia z niemiec. Więc róznie to bywa.
No to kurwa mega. Auto z wypozyczalni i trzy razy jebnięte fotoradarem :cham:
Mnie dwa razy złapał radar w Polsce jak jechałem autami z wypożyczalni (jedno na zagranicznych blachach).
Nic mi nie przyszło.
_Bartos_
27-11-2010, 13:14
Kumplowi ostatnio po ok 2latach przyszło zdjęcie z autostrady włoskiej ( nie zapłacił za bramki) 70€ samych kosztów sądowych + mandat
Gieksiarz92
27-11-2010, 13:16
Mam pytanie jeśli ktoś użytkował Seicento proszę o podanie czy warto interesuje mnie model Seicento 1999 r. wersja "SPORT" 1100 cm3
napisz do forumowicza Nash :jezor:
Panowie gdzie w naszych okolicach do 50km kupie tanio opony nowe?
Użytkuje Cinquecento 900 ale to te same silniki więc powiem Ci tak, miałem przyjemnosć jeździć seicento 1.1 strasznie paliwo żerne te autko, natomiast 900 trochę słabszy silnik ale najekonomiczniejszy w cinquecento/seicento. Sejczakiem jak przycislem to spalil mi nawet 10l, natomiast moj czinkol na wtrysku pali w granicach 5-6l przy dość ostrej jeździe
Gieksiarz92
27-11-2010, 17:21
Ok dzięki a jakieś problemy z autem miałeś?
Jednym problemem jaki miałem to sprzęgło które charczało podczas jazdy, ale 200zł i już wymienione na nówke :)
uszaty64
27-11-2010, 17:27
Cinquecento autko mao zawodne naprawy jak jakeis sa to czesci sa tanie..
ph1964joh
27-11-2010, 17:44
jutro giełda w Mysłowicach
Lars Ulrich
27-11-2010, 17:49
nie chce ktoś tico 99 r. za 1000 zł ? :)
Lars Ulrich
27-11-2010, 17:57
no, spierdalaj...
Ja jak sprzedam swoje to będę szukał coś małego (sejcento, matiz, tico) z gazem, jak ktoś coś takiego ciekawego ma to dajcie znać....
Z tych co wymieniłes ZDECYDOWANIE Matiz!!
Gieksiarz92, poszukaj sobie 900tki 99r moge Ci nawet cos znaleźć pewnego i rób swapa na 1.2 z punto dobry ulterek + stożek i kilka bajerów i masz w 6 sekund do setki sejem :czytaj: 100km pod maską wrazenia nie zapomniane :D
a widok min innych kierowców również przyjemny :hihi:
swapa robi pewny gość w sosnowcu :)
ogółem jak masz do wyboru 1.1 z rocznika 98,99 to poszukaj 900tki normalnej a w dobrym stanie. w latach 98,99 nie montowali 1.1 z tego co ja wiem więc autko może mieć troszke pogrzebane, nie koniecznie w pozytywnym znaczeniu :)
osobiście doradzamposzukać pewnej serii, a potem sie bawić lub śmigać normalnie :zabki:
a Ty zyto szukaj seja, a nie jakieś matizy :)
Nowaczenko
27-11-2010, 23:02
Z ulterka i stożka 100 koni się nie zrobi.. :) jak Ja uwielbiam takie wypocinki czytać..
szmajgel
28-11-2010, 09:01
a ja nie rozumie jak można wjebać do tico lub seicento gaz, niektórzy gdyby mogli zaoszczędzić to by nawet rower zagazowali
Z ulterka i stożka 100 koni się nie zrobi.. :) jak Ja uwielbiam takie wypocinki czytać..
oczywiście, że nie. a czy ja tak napisałem? :)
silnik 1.2, pare kombinacji, ulter, stożek i po zsumowaniu da Ci to 100, a znam pewnego typka który osiagnał nawet 120.
chyba masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem i do końca.
Ford Focus I 2000 r --Potrzebuje odpowiedzi : Jakie jest fabryczne ET do felg aluminiowych ?? Moze ktos wie !
Nowaczenko
28-11-2010, 12:30
Nash chodzi mi o to, że Ulterek i stożek to są raczej zabiegi kosmetyczno/akustyczne niż raczej poprawiające osiagi. Chyba, że mówimy o kompletnym układzie wydechowym liczonym pod dany silnik, a to już nie są takie malutkie pieniądze. W drodzę do osiągnięcia jakiegoś tam moment obr. i koni mech. Są właśnie te wg. Ciebie drobiazgi/kombinacje. Którę znacznie przekroczą koszta "stożka" o "ulterka".
miał ktoś do czynienia z Seatem Ibizą 1.4 z 2001? da się tam łatwo żarówkę w przednim świetle wymienić czy skomplikowane to?
Nawet przy swapie silnika 1.2 16V do seja i przeróbkach ciężko jest osiągnąć moc 100 KM i przyspieszenie rzędu 6.0s do 100Km/h. Bardziej realny rezultat (przy wielu przeróbkach) to moc w granicach 85 - 90 KM i przyspieszenie rzędu 8.0s do 100Km/h. Filtr stożkowy to mit w tych silnikach, żeby był skuteczny trzeba by oprócz filtra zmienić cały kolektor dolotowy i przepustnicę na odpowiednie o większej średnicy - inaczej równie dobrze można usunąć obudowę filtra i zostawić otwarty dolot (co jest oczywiście niebezpieczne). Podobnie ma się sprawa z tłumikiem końcowym. Wymiana na tłumik typu przelotowego może powiększy moc o 1 - 2 KM a może nie zmieni nic poza hałasem. Aby skutecznie "odblokować" silnik od strony wydechu konieczna jest wymiana kompletnego układu wydechowego (często razem z kolektorem) na wydech przelotowy o zwiększonym przekroju i najlepiej wewnętrznie polerowany.
ja kupowałem w Lędzinach
vBulletin Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.