PDA

View Full Version : Praca Licencjacka o GieKSie !!! Potrzebne materiały !!! Prośba o pomoc !!!

klonik1985
01-02-2008, 13:26
Witam

Jestem studentem trzeciego roku Wyższej Szkoły Bankowej w Chorzowie na kierunku Finanse i Bankowość, specjalizacja Finanse i Organizacja w Sporcie i Rekreacji. Właśnie zbliżam jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej. Jako że jestem kibicem GieKSy wybrałem sobie następujący temat pracy "Działalność organizacyjno-szkoleniowa sekcji piłki nożnej GKS Katowice w latach 1985-2007". I w tym miejscu mam do Was forumowicze wielką prośbę. Jeżeli ktokolwiek posiada jakieś interesujące materiały dotyczące GieKSy to byłbym wdzięczny o podesłanie mi ich na maila, wrzucenie ich na forum albo udostępnienie mi ich w jeszcze jakiś inny sposób. W sprawie mojej pracy zwróciłem się już do zarządu GieKSy dzięki czemu otrzymałem już część potrzebnych mi materiałów (w tym miejscu WIELKIE DZIĘKI dla Toma za udostępnienie swoich zbiorów), część informacji znalazłem w necie jednak przydałoby mi się jeszcze jakieś inne.

Potrzebuje przede wszystkim historii wszystkich sekcji jakie działały w ramach GKS Katowice (sekcja piłki nożnej, sekcja hokeja na lodzie, sekcja bokserska, sekcja łyżwiarstwa, sekcja narciarska, sekcja piłki ręcznej, sekcja piłki siatkowej, sekcja pływacka, sekcja saneczkowa, sekcja szermiercza, sekcja tenisa ziemnego, sekcja zapaśnicza, sekcja szachowa, sekcja żeglarska, sekcja tenisa stołowego itd), interesuje mnie z jakich klubów wywodziły się te sekcje, od kiedy wchodziły w skład GKS, kiedy się odłączyły od klubu i co się z nimi teraz dzieje, jakie sukcesy zapisały te sekcje na swoim koncie.

Poza tym przydałyby mi się jakieś relacje z historycznych spotkań GieKSy (pierwszy mecz w historii, pierwszy mecz w ekstraklasie, europejskie puchary, finały pucharu Polski), najlepiej żeby te relacje były z gazet (Sport, Piłka Nożna, Tempo itd). Jeżeli by ktoś z Was miał taką relację to proszę np o zeskanowaną wersję i w miarę możliwości o wpisanie nazwy gazety, daty wydania i strony żebym miał co wpisać w bibliografię. Swego czasu przez dość długi okres czasu na łamach "Bukowej" były opisywane wszystkie mecze GieKSy w europejskich pucharach. Jakby ktoś mógł by mi to wrzucić to był bym bardzo wdzięczny bo moje egzemplarze Bukowej gdzieś zaginęły.

Następnie interesują mnie dokładne lata 1980-2007 (tabele ligowe, kadra, wyniki, trenerzy, osiągnięcia, jakieś ważne wydarzenia i daty itp itd).

No i na koniec potrzebuje jakiegoś info na temat działalności organizacyjnej klubu w latach 80-tych, po przełomie w roku '89 i później (na jakich zasadach działał klub, kiedy był spółką, kiedy stowarzyszeniem, jak to się zmieniało).

W miarę możliwości proszę o podanie źródła z których pochodzą dane informacje żebym mógł je wpisać w bibliografię.

Poniżej przedstawiam roboczą wersję spisu treści.

„Działalność organizacyjno-szkoleniowa sekcji piłki nożnej GKS Katowice w latach 1985-2007”

Rozdziały:

I Rys historyczny miasta Katowice, sport i rekreacja w mieście:
- historia Katowic
- rozwój piłki nożnej w Polsce
- sport, rekreacja, kultura fizyczna w Katowicach
- co daje sekcja piłki nożnej dla Katowic?

II Geneza i rozwój GKS Katowice:
- rys historyczny GKS Katowice
- sekcja piłki nożnej i wszystkie inne sekcje od początku do teraz
- GKS Katowice na tle polskiej piłki nożnej
- ważne mecze

III Działalność GKS Katowice w latach 1985-2007:
- składy, trenerzy, osiągnięcia
- uwarunkowania prawne działalności klubu
- statut klubu (lata 80 a lata 90)
- struktura organizacyjna w latach 80, po przełomie w ‘89r. i teraz
- zasady finansowania klubu

JEŻELI POSIADACIE JAKIEŚ INTERESUJĄCE MATERIAŁY I MOGLIBYŚCIE SIĘ NIMI ZE MNĄ PODZIELIĆ TO PROSZĘ O KONTAKT:

e-mail: klonik1985@go2.pl
tel: 661-717-782

PS Jedna kopia finalnej wersji mojej pracy zostanie złożona w klubie i mam nadzieje, że będzie stanowić ciekawy przekrój przez historię naszej ukochanej GieKSy.

POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIĘKUJE ZA KAŻDĄ POMOC

Klonik

Salvator
01-02-2008, 13:37
http://gkskatowice.eu/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=4&id=13&Itemid=26

moze Ci sie to przydac.. o ile autor nie ma nic przeciwko : )

Nue1
01-02-2008, 14:28
www.90minut.pl

KrzYchU
01-02-2008, 22:13
Co do tabeli i wyników to proponuje http://gieksiarze.pl/tabele znajdziesz tam wszystkie tabele i wyniki od powstania GieKSy

katowicer
03-02-2008, 10:54
Myślę,ze pewnych informacji mogą udzielić Ci w klubie,Jankers tez cos o GieKSie chyba pisał.

klonik1985
03-02-2008, 23:50
Udało mi się już przerobić dość dużą część historii GieKSy i aktualnie szukam (jak na razie bez większych efektów) informacji o sekcji zapaśniczej i innych sekcjach.