View Full Version : kulturystyka, si³ownia, od¿ywki
Wiciowiec
29-05-2008, 13:51
Ja Ci napisze z w³asnych do¶wiadczeñ. Ca³kowity zakaz s³odyczy (to jest podstawa), brak kolacji - w³a¶ciwie to ostatni posi³ek najpó¼niej o 17-18. No i jak najwiêcej ruchu (ale nie tego z Chorzowa) : bardzo dobry jest basen, gimnastyka, aerobik w wodzie i spacery. Poza tym to co lubisz bieganie, pi³ka-co kto woli... No i licz siê z tym, ¿e to nie przyjdzie jutro, a zajmie Ci to nawet kilkana¶cie miesiêcy...
Baton to czego sie chciales dowiedziec?
moze tego jak nic nie robic i stracic wage ja? zmien nastawienie bo nie wierze ze probowales nawet 50% sposob na odchudzanie
Wiciowiec mysle ze 2 meisiace i jest w stanie 15 kilo zrzucic
I to panowie jest to :)
Wiciowiec widze ¿e pomoglo jo tez ze s³odyczy to ino jabuka a ze sportu bala i rowerek. Czasami basen. Efekty przyjda z czasem i tego jestech pewien w 100%
pokrecone te diety na sfd. raz pisze zeby wdupiac jogurty innym razem zeby unikac.
ma ktos kajs spis zarcia ktorego trza unikac (i nie chodzi mi o czipsy i paczki)
jezeli chodzi o niskoweglowodanowa to nie jesc makaronu i czego jeszcze? (strasznie lubie nudle:)
Ja Ci napisze z w³asnych do¶wiadczeñ. Ca³kowity zakaz s³odyczy (to jest podstawa), brak kolacji - w³a¶ciwie to ostatni posi³ek najpó¼niej o 17-18. No i jak najwiêcej ruchu (ale nie tego z Chorzowa) : bardzo dobry jest basen, gimnastyka, aerobik w wodzie i spacery. Poza tym to co lubisz bieganie, pi³ka-co kto woli... No i licz siê z tym, ¿e to nie przyjdzie jutro, a zajmie Ci to nawet kilkana¶cie miesiêcy...
:rotfl::rotfl::rotfl:
aerobik w wodzie
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
wyborazi³em sobie to :rotfl::rotfl:
Mayek, http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/a-g.htm
np. Unikasz Wêglowodanow, patrzysz na dany produkt i wiesz co i jak....
Mayek - unikaæ jogurtów owocowych, bo jogurty naturalne s± ok, kefiry jeszcze lepsze.
Mayek - unikaæ jogurtów owocowych, bo jogurty naturalne s± ok, kefiry jeszcze lepsze.
A mozna wiedziec czemu unikac owocowych ?? Bardzo mnie to ciekawi
G³ownie ze wzglêdu na cukry (masa zbêdnych wêglowodanów), chemii etc. Oczywiscie mo¿na je je¶æ, ale z g³ow± i umiarem (uwzglêdniam tu osoby maj±ce problemy z tyciem).
Teraz za niewielk± cene bêdzie mo¿na kupiæ ¶wie¿e owoce, wiec w po³±czeniu z j.naturalnym bedzie jak znalaz³ jako alternatywa dla j.owocowych.
Wierutnik
01-06-2008, 22:03
Szybkie Pytanko jako teraz bêde odzywki wdupcza³ do teog zaczynam znowu chodzic na kicka alob MT to raczje po kuracji czy w czasie bedzie to fest kolidowa³o??
kaelowiec
01-06-2008, 22:56
ale co , z czym ?
Wierutnik
02-06-2008, 04:17
XPanda z Creashotem
Tobie chodzi o to, czy MT czy kickB. bedzie kolidowa³ z si³owni± (cyklem) ? Nie bedzie kolidowaæ, ale licz siê z tym, ¿e bedziesz musia³ je¶æ wiêcej, ze wzglêdu na kolejne treningi (utrata kalorii). Chyba, ¿e treningi SW masz w dzien wolny od si³ki, wtedy jesz tyle co w w dzien treningowy na silce.
kaelowiec
02-06-2008, 16:56
heh no ja wlasnie nie wiedizalem o co mu chodzi
j/ Gumis , ae to nie jedyna wada , dodatkowo dojdzie gorsza regeneracja , slowem o wiele wolniej bedziesz zdobywal mase
kaelowiec
02-06-2008, 19:57
http://www.mocnyblog.pl/2008/06/02/ronnie-coleman-znowu-w-lodzi/
Coleman znowu u nas !
chcialbys tak wygladac? te nowoczesne swiniaki wygladaja obrzydliwie, nic to nei ma wspolnego z fajna sylwetka i jakimikolwiek proporcjami w budowie
CichyBob
02-06-2008, 21:47
chcialbys Chcia³bym ...
wlasnie z proporcjami ma bardzo duzo, zobacz sobie przyszlosc kulturystyki Dennisa Wolfa i mi powiedz, ze gosc nie jest proporcjonalny..
http://img374.imageshack.us/img374/3336/d9hv2.jpg
co innego Lee Priest na masie
http://www.dailymuscle.com/images/lee_priest_bulkup.jpg =D
Pawel1964
07-06-2008, 20:03
co jest lepsze waszym zdaniem FitMax BCAA PRO 4200 czy Amino Fuel BioTech ????
wlasnie z proporcjami ma bardzo duzo, zobacz sobie przyszlosc kulturystyki Dennisa Wolfa i mi powiedz, ze gosc nie jest proporcjonalny..
http://img374.imageshack.us/img374/3336/d9hv2.jpg
nie jest proporcjonalny
bêben ma ju¿ powoli wywalony jak reszta insuliniarzy/hormonowców
to s± proporcje: [Reg Park]
http://www.sandowplus.co.uk/Competition/Park/regpark.jpg
Pawel1964 - wzi±³bym FitMax'a, znacznie wiêksze dawki ''BCAA w BCAA'' ni¿ w BioTech'u.
ps. co do fotek, to znaczna ró¿nica w pozycjach, w których stoj± w/w Panowie
ps2. Don dosz³o pw?
zna ktos dobra diete na mase ? próbowa³em juz wiele róznych ale efekty wymierne.
sam jestes winny, kazda dieta to indywidualna sprawa, zreszta b. prosta jesli siê naprawde chce. obliczyc zapotrzebowanie, dodac 500 kcal jesc co trzeba i nie ma bata zeby nie bylo efektów
no ja nie powiedzia³em ze nie by³o efektów by³y ale nie taklie jakich oczekiwa³em.
czyli ¼le jad³e¶/trenowa³es, proste :)
nie nie poprostu mam taka przemiane materi ze ciezko mi cokolwiek przytyc. Stosowa³em duzo odzywek ,diet i nie dawa³o mi to takiego efektu jakiego oczekiwa³em.
nie nie poprostu mam taka przemiane materi ze ciezko mi cokolwiek przytyc.
Prosze Cie, zla dieta i cwiczenia i tyle, a nie szybka przemiana materii.
nie ma wywalonego bebna, dla mnie jest proporcjonalny.
zobacz sobie Colemana/Cutlera, Wolf ma 26 lat bodajze dopiero, jeszcze mu beben zdazy wywalic, a gh czy inse to wali non stop. %)
Bouni_Ledziny
08-06-2008, 12:51
nie nie poprostu mam taka przemiane materi ze ciezko mi cokolwiek przytyc. Stosowa³em duzo odzywek ,diet i nie dawa³o mi to takiego efektu jakiego oczekiwa³em.
ma³y trzeba bylo walic z tym do mnie! :D
a moze poprostu za duzo oczekujesz? :D
cierpliwo¶æ w tym sporcie to podstawa, zacznij od tego
poza tym ile stosowa³e¶ dan± diete ? tydzieñ ? dwa tygodnie?
Je¶li waga nie idzie do góry to albo zbyt ma³a nadwy¿ka kaloryczna, albo co¶ z twoim treningiem nie teges. I przede wszystkim nie zwalaj na suple, bo one s± tylko dodatkiem do diety, treningu i regeneracji.
Zacz±³em ponownie po d³ugiej przerwie chodziæ na si³kê i chcia³em kupiæ sobie jak±¶ dobr± kreatynê ¿eby troszkê wiêcej w trakcie æwiczeñ podnosiæ tych kg :D Jakie kreatyny uwa¿acie,¿e s± najlepsze tzn daj± najlepsze efekty??
mia³e¶ ju¿ jakie¶ cykle na krecie?
ile trwa³a przerwa ? imo przed cyklem na kreatynie poæwiczy³bym chocia¿ miesiac lub dwa dla rozruchu i ponownego "przyzwyczajenia'' sie do diety etc.
nie mia³em na razie... a musi byæ dieta?? Nie mo¿na siê po prostu zdrowo od¿ywiaæ??:D
To zale¿y od celu, je¶li zale¿y Ci jedynie na sile to dieta na pewno nie bêdzie tak rygorystyczna jak na masie czy redukcji, chocia¿ ka¿dy ma na to inny pogl±d.
Stosowa³ ktos kiedys ClenButrexin treca? Jakie efekty i ewentualnie skutki uboczne?
Na masie te¿ bym chêtnie przybra³;) ... wiêc dieta konieczna chyba .... !!!
przy zwyk³ym mono bedziesz mia³ dobry skok si³y (jak nie zdupisz treningu) np. Vitalmax 300g (ok. 31z³).
a masa = dieta, wiêc pomy¶l o tym.
Geczu_WNC
11-06-2008, 21:43
Mam prosbe moglby ktos poradzic jaki program na poczatek mam 15 i mam w planach przypoakowac przez wakacje o mase mi chodzi glównie
Poniedzia³ek:
Klatka piersiowa:
- wyciskanie sztangi na lawce prostej 4 serie 12,10,8,8 powt.
- wyciskanie sztangi na lawce skosnej glowa w gore 4 serie 12,10,8,8 powt.
- wyciskanie hantli na lawce skosnej glowa w gore 4 serie po 10 powt.
TRICEPS:
-francuskie wyciskanie sztangi lezac do czola 4 serie 10,8,8,6 powt
-prostowanie ramienia ze sztangielka siedzac 4 serie po 8powt.
Wtorek:
Plecy:
- podci±ganie na dr±¿ku 3 serie po max powt.
- podciaganie konca sztangi w opadzie 3 serie 12,10,8,8 powt.
- podciaganie sztangielki w opadzie tulowia 3 serie 10-8 powt.
- martwy ci±g ze sztanga 3 serie 12,10,8 powt.
Biceps:
- uginanie ramion ze sztanga stojac 4 serie 12-10 powt.
- uginanie ramion ze sztangielkami siedzac (uchwyt mlotkowy) 4 serie 12-10 powt.
Czwartek:
BARKI:
- wyciskanie sztangi zaa karku 4 serie, 12,10,8,8 powt.
- podci±ganie sztangi wzdluz tulowia stojac,4 serie 12-10 powt.
- unoszenie ramion ze sztangielkami w opadzie tulowia, 4 serie po 10 powt.
Kaptury:
- wznosy barkow tzw. ‘sztrugsy’ ze sztangielkami 4 serie po 8-10powt.
Pi±tek:
Uda:
- przysiady ze sztanga trzymana na barkach 4 serie 14,12,10,8powt.
- wyprostny na maszynie siedzac 4 serie po 10powt.
- uginanie nog w lezeniu 4 serie po 10 powt.
£ydki:
- wspiecia na palce stojac ze sztanga na barkach 3 serie 15-20powt.
- wspiecia na palce siedz±c 3 serie po 15-20 powt.
Ja trenuje wedug³ tej rozpisku, i jestem bardzo zadowolony z efektow.
Oczywiscie est to rozpiska na mase.
my¶le, ¿e jak na 15latka, który chce 'przypakowac w wakacje' rozpiska do¶æ ciê¿ka (zbyt du¿a ilosc serii/powtorzen oraz niektóre 'ryzykowne' æwiczenia typu wyciskanie sztangi zza karku).
hmmm... rozpiska jest dla poczatkujacych, przygode z si³ka zazwyczaj sie zaczyna (tak aby by³o w miare bezpiecznie) w wieku 16/17 lat, mozliwe ze dla 15 latka to jest za bardzo meczaca, ale w jego wieku to sie powinno pompki czwiczyc i machac hantlami ;)
Zawsze moze jedna serie mniej cwiczyc lub zmniejszyc serie o 2-3 powtorzenia, jezeli bedzie to dla niego za duzo.
A rozpiska jest na tyle zajebista ze wiekszosc cwiczeñ (ok. 90%) mozna wykonywac w domu za pomoca hantli i sztangi :)
Pawel1964
12-06-2008, 17:21
zamiast wyciskania sztangi zza karku proponowalbym tzn arnoldki duzo lepsze i masz w tym kilka ruchow :)
kaelowiec
13-06-2008, 09:20
jesli gosciu dopeiro stawia pierwsze swoje kroki na silwni to najpierw koniecznie jakis miesiac - obwodowke - ACT
tu rozkmina :
http://www.mocnyblog.pl/2007/11/26/aerobic-circuit-training-act/
FranklinWNC
25-06-2008, 18:36
Kto¶ bra³ Massacr'e z Olipmu? co to warte? lepsze od Xpanda?
ma³o ekonomiczna i w pizdu zbêdnych wêgli prostych
a lepsze czy gorsze to pojêcie wzglêdne, zale¿y jak na kogo dzia³a dany suplement
2 scorche i bcaa z olimpa kupione
co sadzicie o tym? pisze ze 2200 mb bcaa a w olimpie pisze 1100 (wyczuwam tu jakis trick marketingowy)
moze mi ktos poradzic. bo narazie mam tego bcaa na okolo 25 dni a chce 2 miesiace intensywnie na "koksach" pociagnac
http://allegro.pl/item383359843_dymatize_bcaa_2200_complex_400_tab_o d_mp_.html
Dymatize Bcaa - w 4 tabsach masz 2200mg BCAA
Olimp Bcaa Mega caps - w 1 tabletce 1100mg BCAA = 2 tabsy = 2200mg BCAA
Wiêc Olimpowskie to znacznie ekonomiczniejsze wyj¶cie.
Ale na t± chwilê chyba najlepiej sk³adowo wygl±daj± BCAA FitMax'a:
http://allegro.pl/item378288116_fitmax_bcaa_pro_4200_numer_1_na_swie cie_120tabl.html
Jedyne co mo¿e byæ uci±¿liwe - brak ¿elatynowej pow³oki na tabletkach (postaæ podobna do kredy, trudno je po³ykaæ).
Pawel1964
26-06-2008, 21:36
mia³em kupowac bcaa z fitmaxa ale mi kumpel doradzil amino fuel z biotecha 650tabsow za 80z³ przy wadze 75-90kg starcza na 2 miechy :) moje suple na redukcje http://img144.imageshack.us/img144/4381/p1000225tb4.jpg
Ile da³e¶ za Matrix'a i gdzie ? mo¿e byæ PW
Pawel1964
26-06-2008, 22:07
http://www.taniesuple.pl/ rowne 140 z przesy³ka ale widzialem juz gdzies w promocji za 119z³ ale nie wiem gdzie to by³o :/
Dawno mnie nie by³o na s³owianie, a s³ysza³em ze kierownik sie zmieni³, wiec mam pytanie, jezeli wchodze na karnet ULGOWY to czy sprawadzaja legitke?
CichyBob
04-07-2008, 14:42
Zawsze przy wejsciu i oddaniu karnetu musisz daæ legitke (chyba ze juz mnie pamiêc zawodzi) bo obecnie kupuje jednorazowe wejscia. Ale na slowianie skrupulatnie sprawdzaja , swojego czasu chcia³em wejsc na bilet ulgowy z przyzwyczajenia ale nie mia³em legitymacji podbitej a to bylo zaraz po nowym roku ,i nie wpu¶cili mnie. Tego problemu wogole nie mam na spodku do dzis wchodze na legitymacje z 2006
wdupiam scorcha - smakuje jak maliny :lol:
mom sranie jak Rulon 3 razy dziennie (sadze ze fest metabolizm podkrecil bo wczesniej 1 dziennie)
18 kapsulek bcaa ( 9 na raz) to droga przez meke.
trening na silce 40 minut i do domu. 20 powtorzen 30 sekund przerwy 20 powtorzen. ciezary jak dziewczyna biore :lol: ale wychodze zmeczony i mokry.
dzieki za wszelkie porady.
Mayek
Pawel1964
04-07-2008, 17:45
znalazlem fajny trening na brzuch ktory nie nudzi mi sie tak jak a6w zrobilem juz 3 dni i nawet dobrze wchodzi za 4 tyg opisze jakie efekty daje a trening wyglada tak:
1. Przez parê tygodni æwiczymy tylko æwiczenia A - 10 powtórzeñ na ka¿de æwiczenie i robimy 3 serie tych æwiczeñ(tzn. najpierw robimy ca³e 6 æwiczeñ, potem wracamy na pocz±tek i znów ca³e 6 æwiczeñ). Jak ju¿ bêdziemy wstanie zrobiæ 3 serie bez jakichkolwiek przerw przechodzimy do pkt. 2.
2. Wszystko to samo jak wy¿ej z t± ró¿nic± ze wykonujemy zestaw æwiczeñ B.
3. Je¶li bêdziemy potrafili ju¿ wykonaæ 3 serie zestawu æwiczeñ B nastêpuje po³±czenie zestawów. Rozpoczynamy od æwiczenia 1B 1A, 2B 2A itd.
1.
a) Unoszenie nóg z ugiêciem kolan:
Po³ó¿ siê na plecach z wyprostowanymi nogami, rêkami pod po¶ladkami, d³oñmi spoczywaj±cymi p³asko na pod³odze. Podnie¶ g³owê i ramiona kilkana¶cie centymetrów nad pod³ogê i trzymaj je w takiej pozycji przez ca³y czas wykonywania æwiczenia. Podnie¶ nogi, ugnij kolana i staraj siê przyci±gn±æ je jak najbli¿ej do g³owy. PO czym wyprostuj ponownie nogi i obni¿, ale tak, ¿eby nie dotknê³y pod³ogi.
b) Unoszenie prostych nóg:
Po³ó¿ siê p³asko na plecach, z rêkami pod po¶ladkami i d³oñmi zwróconymi do pod³ogi(to dla podparcia). Wyprostuj mocno nogi i unie¶ je oraz g³owê kilka centymetrów nad pod³ogê. Trzymaj±c nogi prosto unie¶ je jak najwy¿ej umiesz w górê, po czym opu¶æ je z powrotem, ale tak, by nie dotknê³y pod³ogi
2.
a) Siady z ugiêtymi kolanami(brzuszki) wspomagane:
Po³ó¿ siê na plecach, zegnij nogi w kolanach, stopy oprzyj p³asko na pod³odze. Rêce za³ó¿ z ty³u za g³ow± lub szyj±. Rozpocznij od uniesienia g³owy i ramion i podniesienia siê do przodu, jak najdalej zdo³asz. Jednocze¶nie wyrzuæ ramiona do przodu, aby sobie pomóc i dotknij brod± kolan., Wytrzymaj tak przez moment, po czym po³ó¿ siê z powrotem na pod³odze, z rêkami za³o¿onymi za g³owê.
b) Siady z ugiêtymi kolanami(brzuszki) nie wspomagane:
Po³ó¿ siê na plecach, podci±gnij kolana, stopy postaw p³asko na pod³odze. Za³ó¿ rêce na karku, za g³ow±. Usi±d¼ staraj±c siê dotkn±æ brod± kolan i trzymaj±c rêce za³o¿one na karku. Wytrzymaj tak chwilê, po czym opu¶æ siê na pod³ogê, przy czym g³owa nie mo¿e jej dotkn±æ.
3.
a) Naprzemienne podci±ganie kolan:
Po³ó¿ siê na plecach, podeprzyj siê na ³okciach, wyprostuj nogi przed sob± i unie¶ je kilka centymetrów nad pod³ogê. Przysuñ prawe kolano jak najbli¿ej g³owy; lewa noga w tym czasie pozostaje prosta i uniesiona tu¿ nad pod³og±. Podci±gnij lewe kolano do g³owy jednocze¶nie wyprostuj praw± nogê do jej pozycji wyj¶ciowej. Æwicz tak zmieniaj±c nogi, podci±gaj±c jedno kolano do g³owy, z jednoczesnym prostowaniem drugiej nogi. Jedno pe³ne powtórzenie sk³ada siê z przyci±gniêcia po kolei, najpierw prawego, potem lewego kolana.
b) Naprzemienne wymachy nóg:
Po³ó¿ siê na pod³odze z rêkami pod po¶ladkami i d³oñmi w dó³ - dla podparcia. Wyprostuj nogi i unie¶ stopy i g³owê lekko nad pod³ogê. Trzymaj±c nogi prosto podnie¶ lew± jak najwy¿ej umiesz. Prawa noga nie zmienia po³o¿enia. Z tej pozycji, jednocze¶nie podnie¶ praw± nogê i opu¶æ lew± do pozycji wyj¶ciowej.
4.
a) Sk³on do ugiêtych kolan w pozycji le¿±cej:
Po³ó¿ siê na plecach na pod³odze. Za³ó¿ rêce za g³owê, nastêpnie przyci±gnij jak najbli¿ej z³±czone kolana i zatrzymaj je w tej pozycji. Podnie¶ g³owê i tu³ów i postaraj siê zbli¿yæ je jak najbardziej do trzymanych nieruchomo kolan. Wytrzymaj w takiej pozycji przez chwilê, po czym u³ó¿ tu³ów na pod³odze. G³owa nie powinna siê ju¿ znale¼æ na pod³odze a¿ do koñca æwiczenia.
b) Skrêtosk³ony do ugiêtych kolan :
Po³ó¿ siê na plecach, rêce za³ó¿ za g³ow± i podnie¶ stopy lekko nad pod³ogê. Trzymaj±c praw± nogê prosto, zegnij lewe kolano i podci±gnij je jak najbli¿ej g³owy. Jednocze¶nie podnie¶ i skrêæ górn± czê¶æ cia³a, staraj±c siê dotkn±æ prawym ³okciem lewego kolana. Opu¶æ siê z powrotem, wyprostuj lew± nogê nie pozwalaj±c jej dotkn±æ pod³ogi i podnie¶ prawe kolano, ponownie unosz±c i skrêcaj±c tu³ów, staraj±c siê dotkn±æ kolana lewym ³okciem.
5.
a) Unoszenie kolan w le¿eniu na boku:
Po³ó¿ siê na prawym boku, podpieraj±c siê na ³okciu. Lewa noga jest wyprostowana, praw ugiêta pod ni±. Podci±gnij lew± nogê, zginaj±c j± w kolanie, i spróbuj dotkn±æ kolanem lewego ramienia. Wytrzymaj przez chwilê i wróæ do pozycji wyj¶ciowej. Po dziesiêciu powtórzeniach zrób to samo dla drugiej nogi.
b) Unoszenie nóg w le¿eniu na boku:
Po³ó¿ siê na lewym boku, z praw± nog± wyprostowan±, a lew± ugiêt± pod ni± dla równowagi. Podnie¶ praw± nogê prosto w górê od biodra, a¿ stopa bêdzie skierowana do sufitu; kolano ca³y czas proste. Gdy ju¿ podnios³e¶ nogê, jak najwy¿ej umia³e¶, opu¶æ j± powoli tak, ¿eby nie dotknê³a drugiej nogi ani pod³ogi. Po dziesiêciu powtórzeniach zrób to samo dla drugiej nogi.
6.
a) No¿yce w le¿eniu na brzuchu:
Po³ó¿ siê na brzuchu z rêkami pod ko¶æmi biodrowymi - dla podparcia. Unie¶ nogi z ty³u jak najwy¿ej i staraj siê trzymaæ je prosto. Ruchem okrê¿nym skrzy¿uj praw± nogê z góry z lew± nog± z do³u, wykonuj±c ruch no¿ycowy. Nastêpnie skrzy¿uj nogi odwrotnie: lewa znajdzie siê nad praw±. Podczas tego æwiczenia uda nie mog± dotykaæ pod³ogi. Jedne no¿yce dla ka¿dej nogi stanowi± jedno pe³ne powtórzenie.
b) "Wiatrak" w le¿eniu na brzuchu:
Po³ó¿ siê na brzuchu, z g³ow± uniesion± nad pod³ogê oraz, dla podparcia pod³ó¿ rêce pod miednicê. Trzymaj nogi wyprostowane i uniesione lekko nad pod³ogê. Podnie¶ jedn± nogê, jak najwy¿ej umiesz. Nastêpnie opu¶æ j± do pozycji wyj¶ciowej, podnosz±c jednocze¶nie drug± nogê. Przypomina to bardzo ruchy wykonywane przy p³ywaniu, z tym ¿e nogi musz± byæ wyprostowane.
z ksi±¿ki "Arnold`s bodybuilding for men"
kaelowiec
06-07-2008, 14:22
ciekawy artykul o gainerach , w prostych s³owach obalenie kilku mitów:
http://www.mocnyblog.pl/2008/07/06/gainery-po-co/
dajcie linka znajomym jak sie wahaj± nad kupnem tego typu odzywek
Mam drobny problem w³a¶nie chcia³em zacz±æ chodziæ na si³owniê i gdy poszed³em na badania to lekarz mi powiedzia³ ¿e zapada mi siê lewa stora barku i ¿e robi± mi siê trójk±ty i tu siê zaczyna moje pytanie do was czy jak mi siê zapada lewa strona barku to czy ona wyrze¼bi siê tak samo jak prawa i czy nie bêdzie wysiadaæ pod ciê¿arem??? i jeszcze jedno co to s± te trójk±ty czy ona w niczym nie bêd± mi przeszkadzaæ ???
CichyBob
07-07-2008, 15:47
Ja kilka lat temu mia³em problem z lewa ³opatka tez zapada³a sie, chodzi³em na jakas gimnastyke ale to daremne bylo. Wkoncu zacze³em cwiczyc normalnie na si³owni a z biegiem miesiecy wszystko ³adnie mi sie wyrówna³o tzn (³opatka) i na dzien dzisiejszy jest wszystko idealnie.
Bouni_Ledziny
07-07-2008, 20:34
no czyli cygon chyba tyz jkak najbardzij moze zaczac cwiczyc?:)
ile kosztuje karnet na silke w katowicach? i czy 50zl to duzo?
Kurde ¿eby potem nie mio³ek ¿odnyj niespodzianki ze lewo ³apa bydzie bez zamian ;/ bo sie wkur....
ile kosztuje karnet na silke w katowicach? i czy 50zl to duzo?
Si³ownie z Mosir'u - 40z³ za 25 wej¶æ (nie musisz wykorzystaæ w jednym miesi±cu)
W tym za 50z³ ile wej¶æ ? pewnie to karnet miesiêczny ?
CichyBob
08-07-2008, 08:25
Mu chyba ogolnie chodzi czy 50 zl to duzo, jak ci odpowiedziec ? dla jednych 10 zl to duzo dla innego 200 zl na karnet to norma zalezy od funduszu.
W Lêdzinach karnet kosztujê 50 z³ za miech ale mo¿esz siedzieæ po 10 godzin dziennie i tak przez ca³y miesi±c wiêc nie wiem czy to drogo jak my¶licie??
Lars Ulrich
08-07-2008, 11:49
my¶limy ¿e nie drogo, ceny takich si³owni jak ceglana i tym podobnych to kwoty rzêdu 150 z³ miesiêcznie wiêc porównanie masz cenowe
CichyBob
08-07-2008, 11:49
ulgowy ? w kazdym razie cena ¶rednia , normalna.
je¶li wszystko jest czego potrzeba i si³ownia na miejscu a fundusz masz to nie ma tragedii
Bouni_Ledziny
08-07-2008, 21:39
sprzynt jest hmmm "wiekowy" bardziej, ale sprawny w 100% i fajnie sie na nim cwiczy.
kiedys kosztowalo 40 to wiym ze tanio bylo. ale jak mi dzwigli do 50 to sie zaczolek zastanawiac czy kajs indzij tanij ni ebedzie.
Pawel1964
09-07-2008, 11:21
50z³ to nie duzo tak mi sie wydaje :] ja sie wychowalem na wiekowym sprzecie i teraz nawet tak bardziej klimatycznie sie na takim cwiczy hehe :D
50 z³ to bardzo ma³o u nas normalny 70z³ , ulgowwy 45z³
24 wejscia w nieograniczonym terminie.
Jednorazówka 5zl ulgowy 3z³.
50z³ to nie duzo tak mi sie wydaje :] ja sie wychowalem na wiekowym sprzecie i teraz nawet tak bardziej klimatycznie sie na takim cwiczy hehe :D
mimo ze te¿ mam trochê sprzêtu w domu nigdy nie da to mi takiego treningu, jak na si³ce.
dobór ciê¿aru maszyny,askuracja przy du¿ym obci±¿eniu.
W domu jest dobrze brzuch czy bicepsa lub tricepsa poæwiczyæ wielkie partiê miêsniowe to ju¿ nie bardzo.
Mam takie pytanie jak samemu dobrze u³o¿yæ diete??
za³ó¿ konto sie sfd lub kfd tam s± diety w podwieszonych i dzia³ dieta, to wszystko zale¿y jaki cel i jaki efekt chcesz uzyskaæ.
Te dwa fora raczej s± najbardziej wiarygodne i profesjonalne.
Cygon - jaki cel ? masa, redukcja ?
ja mam pytanie odnosnie Tigerów, Red Bulli i innych energy drinków. Co najbardziej polecacie dla osoby chodz±cej 3 razy w tyg. na silke i ogolnie regularnie uprawiaj±cej sport? :jezor: z powodow zdrowotnych nie bardzo moge brac kreatyny itp. wiêc chcialbym chociaz w to inwestowaæ, o ile to w ogole cos pomaga, a nie szkodzi?
edit:
ewentualnie jakies inne propozycje co mozna brac? ja sie w ogole na tym nie znam:)
Za kase wydan± na Red bulle i Tigery (imo - wyjeban± w b³oto) lepiej kup sobie makaronu, miêsa, oliwy z oliwek, jaj, twarogu itd. itp. i porz±dnie jedz. Je¶li koniecznie chcesz na co¶ wydaæ kase to mo¿esz piæ bia³ko/gainer/carbo od razu po treningu, ale cudów sie nie spodziewaj.
ps. i braæ to sie najlepiej za odpowiednio u³o¿ony trening i zdrowa szama.
ps2. tym bardziej je¶li masz jakie¶ powody zdrowotne, po co sie truæ tigerami etc.
CichyBob
09-07-2008, 15:38
Tigerów, Red Bulli traktuj to jako oran¿adke , napoj zastepujacy mi piwo albo baze do drinkow heh. Dla mnie innego zastosowania nie ma.
ja mam pytanie odnosnie Tigerów, Red Bulli i innych energy drinków. Co najbardziej polecacie dla osoby chodz±cej 3 razy w tyg. na silke i ogolnie regularnie uprawiaj±cej sport? :jezor: z powodow zdrowotnych nie bardzo moge brac kreatyny itp. wiêc chcialbym chociaz w to inwestowaæ, o ile to w ogole cos pomaga, a nie szkodzi?
edit:
ewentualnie jakies inne propozycje co mozna brac? ja sie w ogole na tym nie znam:)
mam podobne zdanie jak Cichy B , Red bull jako jedyne u mnie zastosowanie to ma na nocnej zmianie ¿eby spaæ siê nie chcia³o, choæ fil¿anka kawy z tauryn± dzia³a efektywniej i jest o wiele tañsza.
Wojtek1964
09-07-2008, 18:22
Moze ma ktos do sprzedania trocha zelastwa na silke
glownie potrzebuje 5kg , 2,5 kg lub gdzie mozna tanio kupic
albo wyrobic np. na tokarce ???
generalnie o przyrost masy mi nie chodzi, bardziej zale¿y mi na sile:> jakie¶ odzywki byscie polecili? skoro Red Bulle to wyrzucona kasa... tylko problem jest w tym, ze nie jestem przekonany do zadnych odzywek..lekarz mi tyle o tym pieprzy³, a ja mia³em juz problemy przez sport z sercem:/
masz problemy z sercem a ³apiesz sie za red bulle, tigery etc. które maj± dzia³anie pobudzaj±ce /zawieraja koffe+tauryne/, wiec pogarszasz sytuacje.
kreatyna w czystej postaci (np. monohydrat, jab³czan, ester) nie powinna zaszkodziæ, poniewa¿ jest zwi±zkiem który nasz organizm sam produkuje, a jego nadmiar mo¿e spowodowaæ g³ównie tylko "zwiêkszenie" intensywno¶ci pracy nerek (nadmiar kreatyny wydalisz z moczem). a gadanie lekarzy, ze kreatyna to steryd i zabije cie ma tylko na celu zastraszenie potencjalnego ''konsumenta''. Gdyby tak by³o na prawde i suple by³yby takie straszne to chyba nie sprzedawaliby ich tak powszechnie w sklepach..
kaelowiec
09-07-2008, 20:05
to wszystko prawda , ale moze tez byc i tak ze faktycznie sa przeciskazania do stosowania
albo faktyczne przeciwwskazania do uprawiania sportów si³owych
masz problemy z sercem a ³apiesz sie za red bulle, tigery etc. które maj± dzia³anie pobudzaj±ce /zawieraja koffe+tauryne/, wiec pogarszasz sytuacje.
kreatyna w czystej postaci (np. monohydrat, jab³czan, ester) nie powinna zaszkodziæ, poniewa¿ jest zwi±zkiem który nasz organizm sam produkuje, a jego nadmiar mo¿e spowodowaæ g³ównie tylko "zwiêkszenie" intensywno¶ci pracy nerek (nadmiar kreatyny wydalisz z moczem). a gadanie lekarzy, ze kreatyna to steryd i zabije cie ma tylko na celu zastraszenie potencjalnego ''konsumenta''. Gdyby tak by³o na prawde i suple by³yby takie straszne to chyba nie sprzedawaliby ich tak powszechnie w sklepach..
Ma wp³yw na serce, kreatyna zatrzymuje w organizmie wode, a tym samym zwrasta cisnienie, a nastepnie moze doprowadzic do zwiekszenia komory serca, co moze na ZDROWEGO cz³owieka miec jakis wp³yw (miazdzyca itd) a jezeli ma sie chore serce to juz moze byc jakies tam nawet powazne zagrozenie.
Kreatyna moze byc naprawde niebezpieczna dla osob ktore rosna (16 lat) moga nastapic powazne powik³ania, wiec nie zalecam brania Kreatyny przed 20 i osobom chorymna serce.
Miro idz do lekaza, a nie s³uchaj osob ktore tu pisza ze nic sie nie stanie,
bo chyba stawka nie jest warta ryzyka.
retencja wody zale¿y ju¿ od poszczególnego organizmu i danej formy kreatyny (tutaj chyba najbardziej góruje mono)
poza tym id±c do lekarza, który ju¿ z góry stawia suple na tej samej linii co SAA czy narkotyki, nie wyda w 100% konkretnej i obiektywnej decyzji n/t tego czy mo¿esz ich normalnie za¿ywaæ.
Kreatyna moze byc naprawde niebezpieczna dla osob ktore rosna (16 lat) moga nastapic powazne powik³ania, wiec nie zalecam brania Kreatyny przed 20 i osobom chorymna serce.
Wiadomo co¶ konkretniej na ten temat ? szczerze mówi±c nie s³ysza³em nic specjalnego na ten temat..
bo gdyby tak by³o oficjalnie na opakowaniach supli by³yby o tym wzmianki, a takie z tego co pamietam wystêpuj± g³ownie tylko na konkretniejszych spalaczach (zaleca siê spo¿ywanie od 21 roku ¿ycia i je¶li nie ma sie problemów zdrowotnych itd.)
Ma wp³yw na serce, kreatyna zatrzymuje w organizmie wode, a tym samym zwrasta cisnienie, a nastepnie moze doprowadzic do zwiekszenia komory serca, co moze na ZDROWEGO cz³owieka miec jakis wp³yw (miazdzyca itd) a jezeli ma sie chore serce to juz moze byc jakies tam nawet powazne zagrozenie.
Miro idz do lekaza, a nie s³uchaj osob ktore tu pisza ze nic sie nie stanie,
bo chyba stawka nie jest warta ryzyka.
kreatyna te¿ jest potrzebna sercu przed wprowadzeniem jej na rynek suplementów by³a , lekiem stosowanym w chorobach sercach.
Praktycznie dla zdrowego cz³owieka monohydrat kreatyny, jest ca³kowicie bezpieczny, na temat bezpieczenieñstwa kreatyny jest tysi±ce badañ na ca³ym ¶wiecie,.
Przy suplemacji kreatyn± nale¿y wybija co najmniej 3 l wody mineralnej, korzystnie te¿ dzia³a z glutamin± , tauryn± i magnezem, magnezem korzystnie wp³ywa na pracê serca.
Co samego jabczanu[to moim zdaniem strata kasy albo monohydrat albo dobry stack kreatynowy.
jabczan daje efekt jak jest ³±czony z mono, ale za t± kasê jest stack kreatynowy.
retencja wody zale¿y ju¿ od poszczególnego organizmu i danej formy kreatyny (tutaj chyba najbardziej góruje mono)
poza tym id±c do lekarza, który ju¿ z góry stawia suple na tej samej linii co SAA czy narkotyki, nie wyda w 100% konkretnej i obiektywnej decyzji n/t tego czy mo¿esz ich normalnie za¿ywaæ.
Wiadomo co¶ konkretniej na ten temat ? szczerze mówi±c nie s³ysza³em nic specjalnego na ten temat..
"Poza tym kreatyna za¿ywana w okresie dojrzewania mo¿e nadmiernie oddzia³ywaæ na serce powoduj±c jego przerost, a przerost miê¶nia sercowego dla sportowca jest powa¿nym problemem zdrowotnym nierzadko wymagaj±cym zakoñczenia kariery sportowej (...) Dlatego o kreatynie jako suplemencie wspomagaj±cym trening si³owy mo¿esz my¶leæ po ukoñczeniu 20 roku ¿ycia. Teraz skoncentruj siê na diecie i w³a¶ciwych æwiczeniach."
Oficjalna strona Olimpu, na samym koñcu "Pytan i odpowiedzi"
Sami tego nie ukrywaja, a pewnie i tak to "za³ogodzili"
Poza tym kilka razy czytajac tematy o kreatynie widzia³em wpisy osob po 15-16 lat ktore mia³y problem z sercem po kreatynie i przez to musia³y pozegnac sie ze sportem, wiadomo ze kogos to nie ruszy i nic mu nie bedzie, ale mozna sie ³adnie przejechac na tym.
Cygon - jaki cel ? masa, redukcja ?
Masa
Miro idz do lekaza, a nie s³uchaj osob ktore tu pisza ze nic sie nie stanie, bo chyba stawka nie jest warta ryzyka.bylem u lekarza i jedno z pierwszych pytan jak zobaczyl wynik testow si³owych by³o: co trenuje, a potem jak by³o o si³ce: czy biore kreatyny,jab³czany itd. :dead: i generalnie powiedzial ze mam sie w to nie mieszac, ale wyszedlem z zalozenia ze zawsze lekarz mi tak powie.
No nic, widze ze kazdy ma swoje racje, nie pozostaje mi chyba nic innego jak naturalnie bez "wspomagaczy" trenowac:) a nie igrac ze zdrowiem:) dzieki Panowie za rady
W takim razie tak samo stanowczo powinien odradzic picia kawy, napojów energetycznych, a przede wszystkim alkoholu itp. u¿ywek .., chc±c nie chc±c nie ma co spekulowaæ zdrowie najwa¿niejsze a z lekarzami ró¿nie bywa
W takim razie tak samo stanowczo powinien odradzic picia kawy, napojów energetycznych, a przede wszystkim alkoholu itp. u¿ywek .., chc±c nie chc±c nie ma co spekulowaæ zdrowie najwa¿niejsze a z lekarzami ró¿nie bywa
dok³adnie wszystko mo¿e zaszkodziæ w nadmiarze.
dodam tylko ze kreatyna jest podowana noworodkom w zaniku miê¶ni, w chorobach neurologicznych, gdyby jakiekolwiek ¿ród³o czy badanie wykaza³o szkodliwo¶æ kreatyny, nie mia³a by ona takiego zastosowania.
Natomiast jak lekarz tak tobie zasugerowa³ , pos³uchaj go a nie porad na forum,
choæ polemizowa³bym na temat kretyny na temat jej szkodliwo¶æi, czasami
lekarze myl± pojêcia kreatyna a saa.
No dobrze, ale niewatpliwie po kreatynie zwrasta cisnienie krwi, co moze byc wystarczajacym powodem dla niebrania tego przez chora osobe.
no mo¿e tak sie zdarzyæ, s± osoby ró¿nie reaguj±ce, to kwestia
bardzo indywidualna, ale zgadzam siê Pucha z Tob±,, tylko piszê ¿e dla osoby
nie maj±cej jaki¶ specjalnych przeciwskazañ kreatyna nie ich szkodzi zdrowiu.
michal_91
10-07-2008, 10:07
dok³adnie wszystko mo¿e zaszkodziæ w nadmiarze.
dodam tylko ze kreatyna jest podowana noworodkom w zaniku miê¶ni, w chorobach neurologicznych, gdyby jakiekolwiek ¿ród³o czy badanie wykaza³o szkodliwo¶æ kreatyny, nie mia³a by ona takiego zastosowania.
Natomiast jak lekarz tak tobie zasugerowa³ , pos³uchaj go a nie porad na forum,
choæ polemizowa³bym na temat kretyny na temat jej szkodliwo¶æi, czasami
lekarze myl± pojêcia kreatyna a saa.
Sterydy te¿ s± lekami na zanik miê¶ni i moga mieæ skutki uboczne ale nie musza... z wszystkim tak jest, jednemu nic sie nie stanie a inny za¶ siê skrêci. Chyba nie mo¿na ka¿dego bez badañ wrzucaæ do jednego wora. A kreatyna wydaje mi sie byæ ma³o szkodliwa, takie moje zdanie.
otoz to, metanabol tez mozesz dostac jako lek na recepte :D i rowniez moze s³uzyc jako lek podobnie jak kreatyna, ale jakie ma za to skutki uboczne... z Kreatyna tez moze byc tak samo, moze kiedys by³a przepisywana w formie zastrzyków, ale to wiadomo, sa skrajne przypadki,a ze kiedys tam komus w wyjatkowych przypadkach podano ja to nie znaczy ze odrazu Kreatyna jest zajebista i ogolnie nawet pomaga na serce...
Metanabol to lek na recepte obecnie wyvcofany z produkcji,
a kreatyna to suplement bez recepty który idzie kupiæ w wiêkszych domach handlowych
i wiêkszo¶ci aptek, bez jakiejkolwiek recepty.
Nie na miejscu jest porównywanie metki do krety.
michal_91
10-07-2008, 13:39
Ka¿dy ma swoje zdrowie. Jeden uwa¿a, ¿e oma czy inny syf nie zaszkodzi a znowu inny, ¿e bia³ko zabije. Jak kto¶ sam nie sprawdzi to sie nie dowie bo ile ludzi tyle prawd
Metanabol to lek na recepte obecnie wyvcofany z produkcji,
a kreatyna to suplement bez recepty który idzie kupiæ w wiêkszych domach handlowych
i wiêkszo¶ci aptek, bez jakiejkolwiek recepty.
Nie na miejscu jest porównywanie metki do krety.
Kreatyna jest zabroniona w NHL i NBA.
Z wszystkiego da sie wykitowac, jednego ugryzie pszczo³a opusci ten swiat, a jeden po kuracji met± niebedzie mia³ zadnych skutkow ubocznych. Pos³uchaj rady lekaza, niepoto konczy³ studia zeby kity wciskac.
Kazdy ma przeciez inna tolerancje na leki itd.(wiekiszosc preparatów to zwyk³e leki)
Co kraj to obyczaj /
akurat w USA do niedawno sz³o kupiæ prochormony
w wiêkszych sieciach handlowych zaraz ko³o pieczywa.
Amerykañskie prawo jest bardzo dziwne , moim zdaniem.
czasami nawet oszo³omione.
W Niemczch natomiast stacki kreatynowe s± niedoposzczone do handlu a monohydrat
kreatyny jest jest z najlpszych monohydratów multipower, firma ta nigdy nie produkowa³a
stacków kreatynowych.
Z wszystkiego da sie wykitowac, jednego ugryzie pszczo³a opusci ten swiat, a jeden po kuracji met± niebedzie mia³ zadnych skutkow ubocznych. Pos³uchaj rady lekaza, niepoto konczy³ studia zeby kity wciskac.
Kazdy ma przeciez inna tolerancje na leki itd.(wiekiszosc preparatów to zwyk³e leki)
przecie¿ saa s± lekami stosowanyimi w medycynie metanabol np w anoreksji ,w ciêzkich wyniszczaj±cych chorobach
a testosteron w bezp³odno¶ci w brakach androgenu w organi¿mie nandrolon w osterepontozie wirusie HIV .
Anapolon w anemi tylko ¿e zawodowcy czy amatorzy , przewa¿nie kilkanasie kilkadzisi±t razy przekraczaj± dawkê lecznicz±,,
Najbezbieczniejszymi saa s± moim zdaniem s± anavar , primka oraz boldek w drugiej kolejno¶ci npp i propianat testosteronu.
Dodam tylko
¿e dostanie jak kto¶ ma dostêp do dila
orginalnego anavaru czy primki graniczy z cudem.
CichyBob
10-07-2008, 19:14
Z wszystkiego da sie wykitowac, jednego ugryzie pszczo³a opusci ten swiat, a jeden po kuracji met± niebedzie mia³ zadnych skutkow ubocznych. Pos³uchaj rady lekaza, niepoto konczy³ studia zeby kity wciskac. Skutki uboczne po mecie ? Naprawde musia³bys sie o to bardzo postarac. Sluchajac rad lekarzy to najlepiej bylo by z domow nie wychodzic , nie pic alkoholu , wczesnie chodzic spac , zdrowo sie odzywiac , jak dla mnnie kazdy chce cos miec z tego zycia i zawsze cos niekorzystanie wp³ynie na nasz organizm. A co do "ekspertyz" lekarzy co mozna i czego nie mozna stosowaæ w sporcie si³owym jest bardziej naiwne niz sluchanie rodzicow, najblizszych czy kogokolwiek nie majacego bladego pojecia o kulturystyce . Ostatnio wrecz lekarka znajoma mojej matki namawia³a aby wyrzuci³a z domu mi bia³ko stacki aminokwasy tribulusy etc wszystko co mi potrzebne, poniewaz wg niej firmy to produkuj±ce daj± pewne ilo¶ci Saa do kazdego produktu !! Pozatym jesli ktos ma dostep do lekarza sportowego ktory ma stycznosc z kulturystami to owszem jak najbardziej sluchac jego rad. Ale pani kwiatkowskiej z przychodni potrafiacej wypisac tylko Duomoxa to mozna wydymac conajwyzej. .... Je¶li m³oda .
przecie¿ saa s± lekami stosowanyimi w medycynie metanabol np w anoreksji ,w ciêzkich wyniszczaj±cych chorobach
a testosteron w bezp³odno¶ci w brakach androgenu w organi¿mie nandrolon w osterepontozie wirusie HIV .
Anapolon w anemi tylko ¿e zawodowcy czy amatorzy , przewa¿nie kilkanasie kilkadzisi±t razy przekraczaj± dawkê lecznicz±,,
Najbezbieczniejszymi saa s± moim zdaniem s± anavar , primka oraz boldek w drugiej kolejno¶ci npp i propianat testosteronu.
Dodam tylko
¿e dostanie jak kto¶ ma dostêp do dila
orginalnego anavaru czy primki graniczy z cudem.
Po raz kolejny piszê, jak ju¿ masz zamiar siê wym±drzaæ to pisz jasno, i z sensem, bo dla osób nie maj±cych konktaktu ze sterydami, be³kot typu "primka npp boldek" brzmi równie jasno jak wypowiedzi pos³a Gosiewskiego, to nie forum pseudoznawców typu sfd czy kfd, gdzie chopy po przeczytaniu trzech artyku³ów o sterydach my¶l±, ¿e wiedz± wiêcej o medycynie ni¿ nie jeden lekarz, i prawi± m±dro¶ci "doradzaj±c" innym, co w wiêkszo¶ci przypadków ma zerowe skutki :kac:
Metanabol jest produkowany, ale nie ma ju¿ dystrybucji tego leku w Polskich aptekach. Na ¦l±sku go praktycznie brak, ale s± apteki w Polsce gdzie go mo¿na jeszcze dostaæ.
. Ostatnio wrecz lekarka znajoma mojej matki namawia³a aby wyrzuci³a z domu mi bia³ko stacki aminokwasy tribulusy etc wszystko co mi potrzebne, poniewaz wg niej firmy to produkuj±ce daj± pewne ilo¶ci Saa do kazdego produktu !! Pozatym jesli ktos ma dostep do lekarza sportowego ktory ma stycznosc z kulturystami to owszem jak najbardziej sluchac jego rad. Ale pani kwiatkowskiej z przychodni potrafiacej wypisac tylko Duomoxa to mozna wydymac conajwyzej. .... Je¶li m³oda .
Akurat mia³a racjê, dosypywanie SAA to niestety czêsto wystêpuj±ce zjawisko ostatnio, w szczególno¶ci firm zza oceanu. Dla jednych to dobrze, dla innych nie, ale bia³ka innego jak Inkospor czy Multipower w ¿yciu bym np. mojej dziewczynie nie da³. A s± laski, co wcinaj± wiadro za wiadrem, "pysznie" wygl±daj±cych (z etykiety), rzekomo zdrowych protein. Dowodem na to wszystko jest fakt, i¿ ¿aden szanuj±cy siê sportowiec w Polsce, czy Europie nie konsumuje od¿ywek innych marek ni¿ w/w, co wiêcej, znam przypadek 2 osób, które nie pojecha³y na tegoroczne mistrzostwa ¶wiata w swojej dyscyplinie, tylko dlatego, ¿e rok temu podczas okresu przygotowawczego stosowa³y od¿ywki pewnej znanej firmy rozpoczynaj±cej siê na T.
Po raz kolejny piszê, jak ju¿ masz zamiar siê wym±drzaæ to pisz jasno, i z sensem, bo dla osób nie maj±cych konktaktu ze sterydami, be³kot typu "primka npp boldek" brzmi równie jasno jak wypowiedzi pos³a Gosiewskiego, to nie forum pseudoznawców typu sfd czy kfd, gdzie chopy po przeczytaniu trzech artyku³ów o sterydach my¶l±, ¿e wiedz± wiêcej o medycynie ni¿ nie jeden lekarz, i prawi± m±dro¶ci "doradzaj±c" innym, co w wiêkszo¶ci przypadków ma zerowe skutki :kac:
Metanabol jest produkowany, ale nie ma ju¿ dystrybucji tego leku w Polskich aptekach. Na ¦l±sku go praktycznie brak, ale s± apteki w Polsce gdzie go mo¿na jeszcze dostaæ.
Ale zaprzestali produkcji METANABOLU w PL.
Jahho ostatnio do wszystkiego sie przypierdalasz, jak ktos nie rozumie to nie musi czytaæ,
kto¶ porówna³ kretê do metki a ty ostatnio wszystkiego siê czepiasz , jakby na forum,
trzeba by by³o pisaæ tylko co ty chcesz
a co do znawców kfd czy sfd nie tak ³atwo nim zostaæ a ja zosta³em, nie piszê tego do lansu, i nie wszystarczy przeczytaæ sfd 3 razy od a do z jak piszesz.
Po to jest temat by dzieliæ sie wiedz± nikt tu nie namawia kogo¶ do nielegelnego dopingu.
Natomiast ty chyba nie mo¿esz przeboleæ ¿e kto¶ mo¿e mieæ wiêksz± wiedzê od ciebie.
saa do protein wsypuj± zastanów sie jak cos napiszesz , sama wch³anialno¶æ z bia³kiem jest
nie mo¿liwa.
Co do multipowera tos ie te¿ mylisz multipower to niemiecka najsolidniejsza firma z od¿ywkami,
olimp daje date wa¿no¶ci 5 lat multipower 2 lata, a porównaie bia³ka olimpu do multipowera
to jak porównanie malucha do mercedesa,multipover to obenie najlepsze bia³ko na naszym rynku,
bije jako bia³ko wszystkie firmy z USA, a Oliimp to polska reklamówka ,na poziomie co najwy¿ej trecka,
z tym¿e treck lepiej cenowo wychodzi.
Z tym bia³kiem pewnie chodzi³o o trefn± ilo¶æ "bia³ka w bia³ku", co nie raz wykaza³y testy niektórych bia³ek, ¿e oprócz nazwy niewiele maj± z tym wspolnego.
Ale zaprzestali produkcji METANABOLU w PL.
Jahho ostatnio do wszystkiego sie przypierdalasz, jak ktos nie rozumie to nie musi czytaæ,
kto¶ porówna³ kretê do metki a ty ostatnio wszystkiego siê czepiasz , jakby na forum,
trzeba by by³o pisaæ tylko co ty chcesz
a co do znawców kfd czy sfd nie tak ³atwo nim zostaæ a ja zosta³em, nie piszê tego do lansu, i nie wszystarczy przeczytaæ sfd 3 razy od a do z jak piszesz.
Po to jest temat by dzieliæ sie wiedz± nikt tu nie namawia kogo¶ do nielegelnego dopingu.
Natomiast ty chyba nie mo¿esz przeboleæ ¿e kto¶ mo¿e mieæ wiêksz± wiedzê od ciebie.
saa do protein wsypuj± zastanów sie jak cos napiszesz , sama wch³anialno¶æ z bia³kiem jest
nie mo¿liwa.
Co do multipowera tos ie te¿ mylisz multipower to niemiecka najsolidniejsza firma z od¿ywkami,
olimp daje date wa¿no¶ci 5 lat multipower 2 lata, a porównaie bia³ka olimpu do multipowera
to jak porównanie malucha do mercedesa,multipover to obenie najlepsze bia³ko na naszym rynku,
bije jako bia³ko wszystkie firmy z USA, a Oliimp to polska reklamówka ,na poziomie co najwy¿ej trecka,
z tym¿e treck lepiej cenowo wychodzi.
Po pierwsze, to k³ania siê czytanie ze zrozumieniem, czy gdzie¶ napisa³em, ze Multipower to kiepska marka ? WRÊCZ PRZECIWNIE, przeczytaj jeszcze razy wy¿ej co napisa³em, a pó¼niej dopiero zabieraj g³os.
Znam przypadki dosypywania SAA do supli, i nie wiem co do tego ma wch³anialno¶æ :lol: sam chyba nie wiesz co piszesz. I nie neguj moich wypowiedzi, bo rynek suplementów jest kopalni± pieniêdzy, i s± rzeczy o których nawet Ci siê nie ¶ni³o, a ju¿ napewno nie wycztasz o nich na ¿adnym forum. Mo¿esz byæ tam znawc±, czy nawet szeryfem, ale je¶li chodzi o rynek od¿ywek, to twoja wiedza koñczy siê na tym co wyczytasz na etykiecie (która czêsto nawet w 50 % nie pokrywa siê z tym co tam naprawdê jest).
I je¶li ju¿ brniesz w dyskusje, to Metanabol JEST nadal produkowany w Polsce, ale 95 % partii idzie zagranicê, pozosta³e 5 % trafia do polskich szpitali.
nie czytam co jest na etykiecie supli, tylko wyciagam w³asne wnioski, tak zachwal³bym
praktycznie nie dzia³aj±ce hmb czy l karnitynê które s± chwytem marketingowym.
Na temat metki byæ mo¿e masz racjê ale z mojego info w hurtowniach u nas metki, a tak ¿e
prolki jest brak moze w niektórych hurtowniach s± tego skromne zapasy
jest jedynie laitowy undestor wiêc potencjalnym klijentom zostaje underlandia, nawet
zawodowcy ju¿ czêsto kupuj± tajkê lub scana.
a co to jest to saa?
nie jestem pseudoznawc± typu sfd czy kfd a nie wiem. rozumiem ze co¶ lewego to jest co nie powinno byæ zawarte w suplach, tak?
JOH, dlaczego twierdzisz ¿e hmb nie dzia³a?
pejot dzia³a jako antykatabolik , ale nie dzia³a tak jest napisane na etykiecie du¿o
userów twierdzi ¿e wogóle nie dzia³a , ale jak dla mnie to tylko
umiarkowany antykatabolik i to w dawkach du¿o wiêkszych ni¿ zalecaj±.
Wed³ug producenta ma dzia³aæ jako anabolik równocze¶nie spalaj±c tkankê t³uszczow±,
w rzeczywisto¶ci to teoria która nie sprawdza siê w praktyce.
Whydack i JOH-skoro twierdzicie,¿e siê znacie na SAA iitp. to mam pytanie. Co proponujecie jako zamiennik Testosteronu Prolongatum,który zosta³ wycofany z produkcji przez Jelfê??
na forum ogólnodostêpnym nie kulturystycznym nie udziela siê takich odpowiedzi.
Ma³a zmiana tematu...
Znacie jakies dobre cwiczenia w domowych zaciszu z hantlami ( najlepiej jakies filmiki jak wykonywac ) :)
http://www.kulturystyka.pl/atlas/
na dole s± linki, klikasz w partie ktora cie interesuje i s± gify jak wykonywaæ poszczególne æwiczenia
Co polecacie do brania przed treningami sztuk walki?
Shot-gan
Ester -stack
lub inne buzery przetreningowe, wszystko zale¿y ile masz kasy do wydania.
po treningu mo¿esz glutamine lub bcca , na regeneracjê a tak ze jako antykatabolik.
30 minut przed æwiczeniami wypróbawane i bardzo dobre
Po wprowadzeniu nowego no-xplode, starszy jest w ni¿szej cenie - 99z³ (sklep.sfd.pl) lub 89z³ na allegro, no-booster przedtreningowy.
Pawel1964
17-07-2008, 14:39
BSN - NO-Xplode - 820g 79z³ na taniesuple.pl
NO-XPLODE te¿ fajnie dzia³a , jest, wart wydanej kasy.
kaos azul
17-07-2008, 16:16
kreatyna ,jak brac? kiedy?po ile?jaka dieta do tego?
co mozna a co raczej nie robic lykajac to?
jezeli dopiero zaczynam brac to (w kapsulkach)
trenuje co 2 dzien
FranklinWNC
17-07-2008, 16:37
A ile juz trenujesz?
Jezeli w proszku to (kapsy po 2szt. - 5g ):
5g naczczo w dni nie treningowe
5g naczczo + 5g przed treningiem w dni treningowe
Diete powiniene¶ miec u³o¿on±, jezeli nie to staraj siê jesc co 2-3h wartosciowy posi³ek ( czyli nie 2 batony ) I starac sie nie pic, jedno piwo nie zaszkodzi ale najlepiej podczas ca³ego cyklu nie spozywac alkoholu.
to tak wg mnie patrz±c na SFD, poczekaj na kogo¶ bardizej kumatego
dawkowanie tak jak pisze franklin (kapsu³ek tyle sztuk na porcje, ¿eby by³o ok. 5g kreatyny, np. Olimpowskie Mega capsy maj± 1,25g, wiec bierzesz 4tabs na porcje)
je¶li chcesz u³o¿yæ diete i planujesz sie jej trzymaæ to pisz na pw, postaram sie pomóc
a jak nie to chocia¿ poczytaj podwieszone tematy tutaj: http://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie-f10.html
kreatyna ,jak brac? kiedy?po ile?jaka dieta do tego?
co mozna a co raczej nie robic lykajac to?
jezeli dopiero zaczynam brac to (w kapsulkach)
trenuje co 2 dzien
jaki cel masa si³a , czy rze¿ba czy redukcja?
Franklin dobrze rozpisa³ kretê mono, reszta zale¿y co chcesz osi±gn±æ,
i czego oczekujesz , pod tym wzglêdem uklada siê dietê oraz trening.
no oczywiscie jaki masz sta¿ na si³ce te¿ jest wa¿ny.
kaos azul
17-07-2008, 19:21
staz 4 miechy
cel wieksza masa,plus wieksza klata barki i biceps
CichyBob
17-07-2008, 19:36
plus wieksza klata barki i biceps a inne partie sa feee ?
kaos azul
17-07-2008, 19:40
tez sie za nie biore luz
staz 4 miechy
cel wieksza masa,plus wieksza klata barki i biceps
jak masz celê masa to kup gainera z 3-6 kg carbo monohydrat kreatyny, nic wiêcej ci nie potrzeba trening 3-4 razy razy w tygodniu du¿ymi ciêzarami
70/80% maksymalnego ciê¿aru, 6 do 8 powtórzeñ w serii po 3 serie.
zwiêksz kalorycznoæ diety dodaj 2 razy dziennie gainera najwa¿niejsza, porcja 30minut po treningu, kreatyna nadczo i po treningu, w dni nie treningowe nadczo, kreatynê popijaj carbo, nigdy nie bierz gainera czy kreatyny przed spaniem i razem równocze¶nie.
Jedz przynajmniej 5-7 posi³ków dziennie pij trzy litry wody na dobê to takie a-b-c na masê.
kaelowiec, ban za kryptoreklamê, ktora z tego co wiem uprawiacie takze na innych klubowych forach promuj±c waszego bloga...rozumiem, ze ograniczone koszta na marketing, ale sposob promocji z dupy wziêty
potrzebuje BCAA z Olimpu 300 sztuk. kto ma po ile? w miare szybko tego potrzebuje
jakie¶ opinie o AB Gymnic?
warto czy gównowarto :)
potrzebuje BCAA z Olimpu 300 sztuk. kto ma po ile? w miare szybko tego potrzebuje
imo najtaniej allegro:
http://www.allegro.pl/item416742233_olimp_bcaa_240_mega_caps_extra_60szt _300szt.html
ostatnio paczka z allegro (priorytet) dosz³a do mnie na nastêpny dzieñ po wys³aniu, wiec chyba nie ma ¼le.
Jak dla mnie gównowarto. Ludzie pisza, ¿e dobre jako masa¿, ja po za³o¿eniu tego nawet na ''niskich obrotach'' czu³em dyskomfort i jako¶ wra¿enia to na mnie nie zrobi³o. Poza tym ¶ci±ga to wode z organizmu (czujesz sie super wyszczuplony), ale i tak musisz j± uzupe³niæ wiêc kó³ko siê zamyka. Dodatkowo szalej±c z intensywno¶ci± drgañ w urz±dzeniu mo¿na nabawiæ sie mimowolnych skurczy, co do przyjemnych nie nale¿y.
Aha, nawet je¶li sie zdecydujesz to lepiej kup co¶ dro¿szego, bo te marketowe za 20z³ mog± cie nawet pr±dem popie¶ciæ, albo nabawisz sie odparzeñ - tak s± zajebi¶cie wykonane :)
Bouni_Ledziny
11-08-2008, 23:39
osobiscie uwazam ze wszystkie sposoby na szczupla idelana sylwetke bez wysliku sa gownowarte. jezeli chcesz cos osiagnac musisz na to paracowac, jedni ciezej inni lzej :P
wiec kase lepiej wydac na silownie :P albo chcociaz na pare hantli :)
Mariusz1964
12-08-2008, 03:59
Jakie aminokwasy polecacie po treningu ( boks ). :szpada:
helo³ , mam pytanie jakie cwiczenia polecacie rpzed rozpoczeciem cwiczen na silowni , narazie robie "6 weidera" , a przerywniki to 20 pompek ! :)
szmajgel
13-08-2008, 20:17
helo³ , mam pytanie jakie cwiczenia polecacie rpzed rozpoczeciem cwiczen na silowni , narazie robie "6 weidera" , a przerywniki to 20 pompek ! :)
po co Ty robisz a6w?
U³ó¿ inaczej pytanie, bo nie wiadomo czy chodzi o rozgrzewke czy o wstêp do regularnych treningów.
W obu przypadkach tak czy siak odradza³bym æwiczenia si³owe w tym wieku. Teraz skupi³bym sie na sportach ró¿nej ma¶ci ogólnorozwojowych jak pi³ka no¿na, p³ywanie etc., zeby byæ w ci±g³ym ruchu i uodparniaæ organizm na wysi³ek i po prostu byæ w dobrej formie. Na pewno takie co¶ bardziej zaowocuje ni¿ opierdalanie sie teraz i si³ownia za jaki¶ czas ni¿ w/w sposób.
Jednym s³owem mowiac korzysta³bym z dzieciñstwa (chociazby pykaj±c w bale) jeszcze te 2 lata nie przejmuj±c sie ostrymi treningami, bo na to jeszcze przyjdzie czas.
ok, dzieki to jeszcze troszke sie wstrzymam :)
a chodzilo mi glownie o to ze w nowym roku szkolnym na 4 godzine WF chcialbym zapisaæ sie na si³ownie,
i przed rozpoczeciem roku co moge robic normalnie wodmu
Kajutek zapisz sie na basen jak masz mozliwosc, na jakies sporty ogolnorozwojowe (to co mowia poprzednicy). Wiem po sobie (silke zaczalem okolo 18,5-19 lat) a wczesniej uprawialem sporty "ruchowe" i na dobre mi to wyszlo jezeli chodzi o ogolna sprawnosc i kondycje. Moze z ta silka to zaczalem za pozno o rok-2 lata ale jest ok. Wzmocnij sciegna i przygotuj stawy do powaznych treningow silowych
Kajtutek na sztuki walki...
Pawel1964
14-08-2008, 08:43
potrzebuej czegos mocnego i skutecznego na stawy co polecacie ?
przede wszystkim lekarza. bola cie te stawy? nie wytrzymuja treningu czy jak?
glukozamina wspomagaj±co na stawy dodatkowo , kolagen witamina c i magnez najlepiej w postaci chelatu jak zma.
co do tej glukozaminy to kij wie, znam takich ktorzy sa zachwyceni (moze efekt placebo?) a sa tacy ktorzy uwazaja ze to jest pic na wode.... niemniej czytalem ile kasy na to ludzie wydali w pl w tym roku i obroty rzedu 300 milionow
Animal Flex na stawy dzia³a naprawdê gut.
mam znajomego co startuje w mistrzostwach polski w BJJ i mówi ¿e tam na stawy wszyscy bior± "chrz±stke rekina" bo jest najlepsza, sam próbowa³em i nie wiem czy to efekt placebo, ale dzia³a³o dobrze
Te¿ s³ysza³em pochlebne opinie n/t chrz±stki rekina, ale cena odstrasza ¿eby chocia¿ przetestowaæ przez kilka tygodni ci±g³ej suplementacji.
Zjad³em puche (120tabs) glukozaminy Olimpowskiej i jak strzela³o tak strzela. Bra³em razem z kolagenem w proszku olimpa 10g dziennie i wraz z brakiem treningow ból ¶ciegien ust±pi³ (byly ponadrywane-opinia lekarza).
PS. Za cenê ³±czenia pojedynczych supli gluko, kolagen,msm itp wola³bym kupiæ Flexa, raz a dobrze i ma³o jebania sie z ³ykaniem. Cena ostatnio te¿ nie odstrasza wiêc spróbuj.
Pawel1964
14-08-2008, 21:53
chrzastka sie nie regeneruje wiec chce ja dobrze zabezpieczyc bo czuje ze stawy sa takie "wysuszone" bóle sie pojawia³y ale zmniejszylem obciazenie na przysiady i teraz jest lepiej chociaz czuje czasami jeszcze lekkie bole i to uczucie ze sa takie slabe :/ kiedys duzo w kosza gralem (treningi na wyskok tez by³y) i jujistu troche nadszarpne³o stawy :/
magnez uzupleniam mam mzb olimpa
biore flexit nutrend ale to g³ownie zelatyna a glukozaminy ma³o wiec chyba kupie tego animala dzieki za rady :)
kaos azul
21-08-2008, 11:08
co polecacie panowie ,po 6 tygodniowej kuracji kretyna,co mam jesc teraz robiac cwiczenia,tak zeby do nastepnej kuracji dotrwac?
FranklinWNC
21-08-2008, 12:16
Regeneracja, odstep minimum 3 tyg od kolejnego cyklu. I albo chodzisz na silownie i cwiczysz na bardzo malych cieazarach + areoby albo odpuszczasz i wybierasz zamiast tego basen, spacerek, rower ( tez bez przesady ). Diete powinienes trzymaæ tak jak podczas krety.
Regeneracja, odstep minimum 3 tyg od kolejnego cyklu. I albo chodzisz na silownie i cwiczysz na bardzo malych cieazarach + areoby albo odpuszczasz i wybierasz zamiast tego basen, spacerek, rower ( tez bez przesady ).
Odstep najlepiej min. tyle ile trwa³ cykl. Mo¿esz zrobiæ tydzieñ totalnej regeneracji, tj lekka dieta i ¿adnych treningów, ¿eby daæ odpocz±æ organizmowi. Pó¼niej u³ó¿ nowy trening i poæwicz do kolejnego cyklu 'na sucho' z sam± diet±.
PS. Franklin - jaki jest sens robiæ cykl, skoro pó¼niej siê nie æwiczy na si³ce +/- 1,5miesi±ca ? Imo basen rower czy spacerek nie za³atwi sprawy. Tak samo je¶li kto¶ jest ekto nie widze potrzeby, aby do³±czyæ do LEKKIEGO treningu dodatkowo aeroby.
kaos azul
21-08-2008, 12:49
ok regeneracja to bedzie na bank,bo wybieram sie na 10 dni na Majorke,takze o to jestem spokojny
po powrocie chce sie wziac za treningi znow.myslalem o bialku i diete trzymac oczywiscie non stop.i tak do nastepnego cyklu z kreta.
co myslicie?
dieta carbo , glutamina , bia³ko i nic wiecej ci nie potrzeba.
dieta + bia³ko lub gainer gdyby by³y jakie¶ luki w posi³kach
dobry posi³ek to podstawa.
kaos azul
21-08-2008, 13:24
to wrzuc JOH przyklad dobrej diety dla osoby cwiczacej na mase...
czekam z niecierpliwoscia
jak sie ma do tego alko? generalnie jade na 10 dni do chorwacji i czuje ze sie rakija poleje.
jakie treningi robic tam na miejscu zeby jakos z tym piciem wyjsc na zero jezeli chodzi o kalorie i zastoj organizmu? plywanie wchodzi w gre, jakies drobne cwiczenia pewnie tez ale szalu nie bedzie (za miesiac jade)
Jak jedziesz na 10 dni to nawet sie nie przejmuj si³k±. Pij normalnie i pierdol treningi. Je¶li chodzi o jedzenie to jak jeste¶ na redukcji ogranicz spo¿ycie posi³ków podczas dnia, a ''reszte kalorii'', które masz przyj±æ zostaw na czas picia alko (wiêcej w art poni¿ej).
Tutaj cytat z artyku³u na temat alkoholu:
Podstawowym sposobem jest dostarczenie przed przyst±pieniem do picia alkoholu organizmowi maksymalnej ilo¶ci wêglowodanów, witamin i minera³ów, które bêdziemy traciæ na potêgê w trakcie zabawy. Posi³ek powinien zawieraæ ³atwo przyswajalne bia³ko i wêglowodany, takie danie zapobiegnie gwa³townemu wch³anianiu alkoholu i rozci±gnie ten proces w czasie. Kolejnym niezbêdnym czynnikiem jest uzupe³nianie p³ynów w trakcie imprezowania najlepiej jakby to nie by³a czysta woda, ale najlepiej soki owocowe (grejpfrutowy) lub pomidorowy. Nie do¶æ, ¿e bêd± na bie¿±co uzupe³niaæ straty p³ynów to dodatkowo zawarte w nich witaminy bêd± ³agodziæ czekaj±ce nas dolegliwo¶ci. Ujmuj±c rzecz prosto nie miksuj im wiêcej rodzajów alkoholu wypijesz tym trudniej bêdzie z³agodziæ skutki takiego jak¿e ciê¿kiego w skutkach dzia³ania. W trakcie naszej wieczornej walki dobrze jest obficie przepijaæ ka¿d± porcjê alkoholu a tak¿e zjadaæ drobne przek±ski ( nie polecam chipsów i solonych orzeszków podra¿niaj± dodatkowo ¿o³±dek) one równie¿ wp³yn± na wch³anianie wypitych trunków rozci±gaj±c to w czasie.
Powiedzmy, ¿e poszli¶my na imprezê najedzeni, uzupe³nili¶my witaminki, p³yny uzupe³niamy na bie¿±co (nie tylko alkoholowe), ale niestety podanej ilo¶ci trunku nie dali¶my rady. Co dalej? Zak³adam, ¿e nie zaliczyli¶my zgona i wracamy do domu w miarê o w³asnych si³ach i zaczynamy powtórkê z rozrywki (nie mam na my¶li picia alkoholu) a wiec uzupe³niamy p³yny pijemy wodê najlepiej z rozpuszczon± multiwitamin±, aby uzupe³niæ wyp³ukane witaminy.
by sfd.pl
ok w miare mozliwosci bede pilnowac tej diety bo szkoda byloby se zjebac cale wakacje treningow. fajny artykul, dzieki
to wrzuc JOH przyklad dobrej diety dla osoby cwiczacej na mase...
czekam z niecierpliwoscia
dieta na masê
zwiêkszasz kaloryczno¶æ to podstawa.
5-7 posi³ków dziennie 60% wêglowodany 30 % bia³ko 10 % t³uszcze.
produkty wskazane , jajka, ry¿ kasze, soja , miêso z drobiu , ryby , warzywa owoce.
jako u¿upe³nienie diety gainer pomiêdzy posi³kami 2 razy dziennie najwa¿jniesza porcja po treningu.
wskazane d³ugo wchlanialne bia³ko przed snem jako ostatni posi³ek.
CichyBob
22-08-2008, 13:06
produkty ktore ja stosuje w ciagu dnia ... Ryby( poczynajac od tunczyka okolo 330 gram , 2 puszki tylko w sosie w³asnym) Mintaj , I Panga , poprostu te lubie. Makarony nie licze gramatury ale okolo 200 - 300 gram, najchetniej ³acze z sosami do smaku plus mieso poprzez mielone duszone, drobno siekany filet z kurczaka, po drobna pieczen i filet z indyka. Obiad niezmiennie , Piers kurczaka 150 gram okolo , ryz, kasza lub ziemniaki , tez zalezy na co mam smaka a jem to naprzemiennie . Jajka na twardo lub jajecznica, ogolnie polecam na twardo , mniejsze straty przy obrobce termicznej podczas smazenia. Mnie sie juz wymiotuje jajkami na twardo wiec zre jajecznice 2 razy na dzien w sumie 8 - 10 jajek. Mozna machnac to na jeden raz, zalezy od apetytu w ciagu dnia. Bia³y ser okolo godziny przed snem, 400 gram z mlekiem i szczypiorkiem szczypta soli, jednak tez mi juz sie beka, wiec robie na s³odko mleko ser plus do smaku jakis budyn, kakao lub cukier wanilinowy. Serki wiejskie tez wchodza w gre. Najwazniejsze zwiekszyc bilans kaloryczny w ciagu doby, wiadomo ze czasem praca nie pozwala ale od tego sa Gainery.
http://www.allegro.pl/item421103272_sztangielki_ty_wybierasz_ciezar_supe r.html
Czy oplaca sie tam kupowaæ?
I jak± kupiæ hantle?
produkty ktore ja stosuje w ciagu dnia ... Ryby( poczynajac od tunczyka okolo 330 gram , 2 puszki tylko w sosie w³asnym) Mintaj , I Panga , poprostu te lubie. Makarony nie licze gramatury ale okolo 200 - 300 gram, najchetniej ³acze z sosami do smaku plus mieso poprzez mielone duszone, drobno siekany filet z kurczaka, po drobna pieczen i filet z indyka. Obiad niezmiennie , Piers kurczaka 150 gram okolo , ryz, kasza lub ziemniaki , tez zalezy na co mam smaka a jem to naprzemiennie . Jajka na twardo lub jajecznica, ogolnie polecam na twardo , mniejsze straty przy obrobce termicznej podczas smazenia. Mnie sie juz wymiotuje jajkami na twardo wiec zre jajecznice 2 razy na dzien w sumie 8 - 10 jajek. Mozna machnac to na jeden raz, zalezy od apetytu w ciagu dnia. Bia³y ser okolo godziny przed snem, 400 gram z mlekiem i szczypiorkiem szczypta soli, jednak tez mi juz sie beka, wiec robie na s³odko mleko ser plus do smaku jakis budyn, kakao lub cukier wanilinowy. Serki wiejskie tez wchodza w gre. Najwazniejsze zwiekszyc bilans kaloryczny w ciagu doby, wiadomo ze czasem praca nie pozwala ale od tego sa Gainery.
Tak jak piszê Cichy Bob dieta to podstawa sukcesu, mnie natomiast ciê¿ko czasem , nie skusiæ siê na popularne faskudy szczególnie w okresie wakacyjnym, grile imprezy itd.
Ale teraz zabieram siê ostro do roboty, ten sport to du¿e koszta i mnóstwo wyrzeczeñ.
CichyBob
24-08-2008, 02:16
Heh ja conajmniej 2 , 3 razy w tygodniu sto³uje sie w MC Donaldzie. Najczesciej w dni wolne od treningow.
co do sprzêtu polecam Keltona
co do diety itp. to naprawde m±drze pisz± Cichy, JOH, Gumi¶ i biskaP - je¶li kto¶ naprawdê na powa¿nie chce siê za siebie zabraæ, to polecam ich wypowiedzi
a tak naprawdê, to je¶li kto¶ zaczyna dopiero swoj± przygodê z si³owni± to zdecydowanie odradzam szczegó³owego liczenia kalorii, wyliczania diety przez rozbijanie mikrosk³adników, rozdrabniania siê z suplementami...marnujecie tylko czas i pieni±dze. dla pocz±tkuj±cych, którzy pytaj± o diete wyliczon± co do minuty polecam zasadê "poprostu jedz". wiadomo, im mniej syfu zjesz tym lepiej dlatego sposobem na porz±dne od¿ywianie mo¿e byæ powy¿szy post Cichego...i ju¿ macie problem diety z g³owy. 5-7 posi³ków, du¿o wody (co ogólnie polecam na codzieñ, nawet dla tych nie æwicz±cych)...
co do od¿ywek na pocz±tek to rozpierdalaj± mnie ludzie æwicz±cy od kilku miesiêcy, po¿eraj±cy tony odzywek (kilkaset z³ miesiêcznie) [vide ja kiedy¶]. podstawa to witaminy, bia³ko (ale jedynie jako uzupe³nienie diety). i na tym bym poprzesta³. gainery moim zdaniem to gówno, które was zalewa, a cieszycie sie, ¿e waga posz³a. po jakim¶ czasie mo¿na wej¶æ na monohydrat kreatyny (stacki zostawiæ na pó¼niej) dobrej firmy. nie marnujcie kasy na carbo, aminokwasy, energetyzery, boostery testosteronu itp. na pocz±tkowym etapie to kompletnie zbêdne, a tylko marnujecie sobie furtki na przysz³o¶æ (ktos kto po³knie w pierwszym roku æwiczeñ 4 puszki staków kreatynowych niech nie liczy, ¿e bêd± na niego dzia³aæ w pó¼niejszych latach). najbardziej skupi³bym siê na konkretnym treningu, to najwa¿niejsze w ca³ej zabawie (na równi z szam±). je¶li nie zwiêkszacie obci±¿enia z biegiem czasu to znaczy, ¿e co¶ jest nie tak. i wtedy kombinujcie...szukajcie luk - trening, dieta (kolejno¶æ nie przypadkowa).
michal_91
25-08-2008, 13:47
Ja mam pytanie co do kreatyny... chce sobie aktualnie ja zakupic i teraz pytanie takie z jakiej firmy najlepiej kupic, z czym ³aczyæ je¿el wogóle? Ju¿ mam mentlik w g³owie.
wy¿sza pó³ka: Inkospor, Multipower
je¶li mniej funduszy masz to mo¿e byæ Vitalmax, Olimp, Biogenix
michal_91
25-08-2008, 14:14
A slyszalem ze z tych tañszych to chuja daja... teraz mi kolega dzwonil i mowi ze sa zajebiste shock i storm z Universala co o tym powiesz?
Shock to typowy stack przedtreningowy, Storm to stack kreatynowy, raczej ubogi w substancje zapewniaj±ce lepsz± pompe czy koncentracje na treningu. Dlatego najlepiej stosowaæ razem.
Suma sumarum szkoda wydawaæ ponad 200z³ na pierwszy cykl, wiec tak jak whydack - zwyk³e mono np. Vitalmax 300 lub 500g (30-50z³) i wystarczy.
Z czym ³±czyæ ? Przeczytaj wy¿ej umieszczony post whydack'a na ten temat.
A slyszalem ze z tych tañszych to chuja daja...
Tañszych ? tzn?
michal_91
25-08-2008, 14:31
np. Olimp, Trec
A slyszalem ze z tych tañszych to chuja daja... teraz mi kolega dzwonil i mowi ze sa zajebiste shock i storm z Universala co o tym powiesz?
je¶li 91 oznacza Twój rocznik, to odpu¶æ sobie Storma i Shocka. i tak pewnie zrobisz inaczej, ale b±d¼, co b±d¼ s± to mocne ¶rodki. Jak na swój wiek masz wystarczaj±co energii w sobie naturalnej, i nie musisz korzystaæ z ¶rodków, które wprawdzie ¶wietnie dzia³aj±, ale s± zrobione pod k±tem go¶ci którzy maj± swoje lata, kilkadziesi±t lasek za sob± i czuj± siê mega wypaleni :faja:
pozatym, "reklama d¼wigni± handlu": "kolega powiedzia³", "kolege wyjeba³o po tym", "przeczyta³em, ¿e super przyrosty" itp.
od¿ywki same w sobie to nadmuchany do granic czerwono¶ci balon, na którym zarabiaj± tysiêce ludzi, i to nie ma³e pieni±dze...zreszt±, spójrz na to jak kultury¶ci wygl±dali kiedy¶, a jak wygl±daj± obecnie. ka¿dy ma inne poczucie gustu i estetyki, ale jak mi kto¶ powie, ¿e na od¿ywkach da siê zbudowaæ super sylwetkê przy ma³ym nak³adzie pracy to go wy¶mieje..kiedy¶ od¿ywek nie by³o, i naprawdê mo¿na zbudowaæ zajebist± sylwetkê z niewielk± pomoc± od¿ywek.
Frank Zane
http://f4.sfd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2006/20060506193316.jpg
obecnie w erze trenowania "pod od¿ywki", "pod koks" itp. to wszystko zanika. ja mogê wymieniæ mo¿e 4-5 osób dobrze wygl±daj±cych, z setek ludzi, którzy prowadz± dzienniki treningowe na forach o tematyce kulturystyki. niestety takie czasy, ¿e zaczyna siê od dupy strony...czyli najpierw kupuje od¿ywki, potem szuka najlepszej si³ki w okolicy, potem ¿arcie a na koñcu ju¿ nie zostaje kasy/si³ na porz±dny trening i efekty s± takie jakie s± - po³owa super-kulturystów jedz±cych od¿ywek za tysi±ce z³otych i napychaj±cych kieszenie ich producentów wygl±da jak spasione prosiaki i pó³ dupy zza krzoka.
pozatym dupy ju¿ nie lec± na mega koksów, co¶ co kiedy¶ by³o swego rodzaju ewenementem - teraz spotkasz na ka¿dej dyskotece/k±pielisku. powodem tego jest w³asnie mega ³atwy dostêp do od¿ywek/koksów. ka¿da dupa, która ma choæ trochê pouk³adane w g³owie powie ci, ¿e bardziej jej siê podoba wysportowana, proporcjonalna sylwetka ni¿ spasiony koksiarz na omie, który w wolnym czasie siedzi przy komputerze i kupuje kolejne tony od¿ywek, bo mu spad³o 1 cm w bicepsie i ju¿ ma "tylko" 49 cm :cham:
a tak na koniec to z od¿ywkami (szczególnie z us&a) trzeba naprawdê uwazaæ, znam takich, którzy co weekendowe walenie fety przed imprez± zast±pili kilkoma porcjami boostera przedtreningowego, który kupisz w ka¿dym sklepie z od¿ywkami. i mówi±, ¿e trzepie lepiej :) nie mówiê, ¿e nie...ale napewno nie warto szamaæ niczego innego ni¿ dobra kreatyna, witaminy i bia³ko do uzupe³nienia diety. ca³± resztê znajdziesz na rega³ach w tesco, i nic wiêcej Ci nie potrzeba w tym wieku
michal_91
25-08-2008, 15:39
Spoko... narazie nie poczyni³em ¿adnych kroków, æwicze od roku i chce zobaczyæ jak to jest z t± kreatyn± a uzna³em, ¿e je¶li na co¶ wydaæ kase to lepiej na jak±s dobr± od¿ywke. Nie mam zamiaru chwytaæ siê za koksy, a wygl±d ¶wini nie jest moim marzeniem. Dziêki za rozs±dny referat i cenne porady:). A z tymi koksami my¶le, ¿e to pewnego rodzaju wy¶cig miedzy kolegami z silowni czy tam cos takiego, on ro¶nie to czemu ja mam nie rosn±c przecie¿ musze byæ wiekszy, a ¿e s± wyj±tkowo ³atwe do zdobycia to w ciulllll ludzi nawet m³odszych ode mnie ich u¿ywa
rok cwiczen to jest nic, ja po okolo poltorej roku mialem najlepszy skok rekordow. nie bralbym nic oprocz dobrej diety
michal_91
25-08-2008, 19:05
Ka¿dy organizm chyba reaguje inaczej i ja juz srednio czuje przyrost sily a ¶cisle mówi±c nie czyje go wcale, wezme 1 cykl zobacze... chyba od tego nie umre:)
Robisz jakie¶ zmiany w treningu czy rok æwiczysz non stop tak samo ?
zmiany w treningu s± nieodzowne, poniewa¿, dajesz inny sygna³ miêsniom,
inaczej miê¶nie popadaj± w rutynê, a tak uwra¿liwiasz nowe receptory.
Tak samo zmiany obciazeñ, zmiany intensywno¶æi treningu i przedewszystkim
za³o¿yæ sobie cel nie czy masa ,si³a, czy rze¿ba.
Przede wszystkim wa¿na jest intensywno¶æ i wytrwa³o¶æ w tym sporcie.
Jak jest stagnacja , pomy¶le cgdzie pope³ni³em b³±d, no du¿o je¶æ,
to podstawa.
michal_91
25-08-2008, 21:23
Zmieni³em ale tylko raz i minelo ju¿ od tego czasu pare dobrych miesiecy... od 1 wrze¶nia bede mia³ nowy plan, ogólnorozwojowy i razem z nim chce zacz±æ braæ tego shocka i storma. Jak zaczyna³em to wogóle 0 pojêcia i jecha³em tak nawet nie licz±c serii po 10 ruchów cos takiego, bez zró¿nicowania na ma³e i du¿e partie, taka amatorszczyzna ale dawa³o efekty. Po jakim¶ czasie jak siê wszystkiego dowiedzia³em to juz sobie co¶ tam u³o¿ylem na pocz±tku by³y efekty ale teraz ju¿ brak, mam nadzieje ¿e od 1 to ruszy.
No to sie nie dziw, ¿e masz stagnacje/ma³e przyrosty si³owe. Powodzenia..
michal_91
25-08-2008, 21:36
Ja siê wcale nie dziwie, dlatego od 1 mam zamiar to zmienic, dieta te¿ juz zosta³a zmieniona wiêc 2 rok treningu bedzie prze³omowy(mam nadzieje) dziêki za podpowiedzi.
Na pocz±tku zawsze s± najlepsze efekty, potem trzeba co¶ zmieniæ mo¿na rozwa¿yæ kupno
bia³ka i kreatyny, jak ju¿ stagnacja jest przez d³u¿szy okres czasu.
michal_91
25-08-2008, 21:45
napisze w po³owie wrze¶nia czy siê co¶ zmieni³o, jak narazie musze sie zaopatrzyæ w t± kreatyne
A tak przy okazji znalaz³em na allegro shocka i storma za 175 zl(razem tyle kosztuj±), a w sklepie z od¿ywkam w Miko³owie shock kosztuje 160 a storm 170 wiec ró¿nica mega
jak dlugo mozna robic trening na rzezbe? w sensie czy po jakims czasie jest jakis punkt ze lepiej powrocic do robienia po 8 ruchow w celu jakiejs regenracji etc?
nie chce byc pierdolny chce miec rzezbe dobra a pozniej jak BF (wspolczynnik fetu) mi zejdzie nisko to wrocic do normalnego treningu
Geczu_WNC
26-08-2008, 13:28
Ma ktos jakis program dla poczatkujacego na mase ??
Geczu_WNC
26-08-2008, 13:44
Dodam iz chodze na mosir na welnowcu
Dodam iz chodze na mosir na welnowcu
na mosir na welnowiec??
dla poczatkujacego polecilbym Ci pierw zrobic trening na sile a potem jechac mase..... zagadaj do Slawka tam z MOSiRu, koles jest bardzo pomocny przy planach no i zajmuje sie tym powiedzmy zawodowo, jak nie wiesz ktory to to PW i sie zgadamy
dla poczatkujacego polecilbym Ci pierw zrobic trening na sile a potem jechac mase.....
moim zdaniem trening si³owy dla pocz±tkuj±cego to z³a opcja, bo taki trening opiera siê na sporych ciê¿arach i ma³ej ilo¶ci powtórzeñ, co mo¿e ¼le wp³yn±c na zdrowie ch³opaka. Chodzi mi o to, ¿e nie maj±c dobrze wyrobionej techniki ruchów w danych æwiczeniach mo¿e sobie zrobiæ krzywde du¿ymi ciê¿arami (jak na swoje mo¿liwo¶ci oczywiscie). A na pocz±tku robienia masy si³a i tak idzie do przodu wiêc jak dla mnie ¶redni pomys³.
pzdr
CichyBob
26-08-2008, 15:20
Z kazdym treningiem Massowym si³a idzie do przodu, naturalna kolej rzeczy i rozwoju, tak naprawde poczatkujacy co zaklada ze robi trening si³owy , bo wyczyta³ na forum gdzies, na niewiele mu sie zda , naprawde taki trening wymaga doswiadczenia i wrecz idealnej techniki. Nie wymianiam juz jak ³atwo o kontuzje podczas zle wykonywanego cwiczenia, przy duzym ciezarze dla amatora , dodatkowo poprawnosc wykonywanego cwiczenia prosi o pomste do nieba. Na sam poczatek zapomnij o "izolacji" , wymuszonych ruchach i superseriach , szczegolnie przy rozpisce si³owej ruchy wymuszone sa norma, zreszta same szkody to moze na poczatku przyniesc. Sam poczatek ogolno rozwojówka conajmniej 4-6 tygodnie. W tym czasie uczyc sie przedewszystkim podstaw , techniki, dobierac odpowiednie obciazenie, rozgrzewke , miedzy seriami starac sie rozgrzewac nie stac bezczynnie lub siedziec , koncentrowac sie na trenowanym mie¶niu, czestotliwosc treningow poniewaz miesnie potrzebuja srednio kolo 48 godzin odpoczynku trening 3 razy w tygodniu najbardziej wskazany nie wiecej. I nie polecam zgapiac profesjonalnych planow treningowych poczatkujacy osiagnie najlepsze rezultaty na samych podstawch!
Przykladowy podstawowy plan na mase dla poczatkujacego oczywiscie ktory przeszedl "chrzest" i skonczyl plan ogolnorozwojowy.
Pn - Klatka piersiowa + Triceps
Sr - Grzbiet + Biceps
Pt - Nogi + Barki
Klatka - Wyciskanie na ³aweczce ze sztanga - 4
- Rozpietki na ³aweczce skosnej - 3
- Pompki na poreczach - 3 ( max )
Triceps - Prostowanie na wyci±gu -4
- Wyciskanie francuskie - 3
Grzbiet - Podciaganie na dra¿ku - 5 ( max )
- Wios³owanie na wyciagu siedz±c -4
Biceps - Uginanie przedramion ze sztanga - 4
- Uginanie na modlitewniku ze sztang± - 3
Barki - Wyciskanie sztangi przodem - 4
- Unoszenie sztangielek na boki - 3
- Podciaganie sztangi do brody - 3
Nogi - przysiady - 4 ( pamietaj o rozgrzewce kolan )
- Prostowanie nóg - 4
co do intensywnosci powtorzen zalezy od dlugosci seri . np 4 x 12,10,8,6 , 3x 12,10,8 jesli chodzi o MAX w nawiasie nie trzeba t³umaczyc. W tym planie brak brzucha treningu katowac go. Ta partia szybko sie regeneruje wiec 3 razy w tygoniu nie robi problemu. A Polecam nawet czesciej. ...... Chociaz sam tego nie robie heh
Doda³bym jeszcze do grzbietu co¶ na prostowniki, pocz±tkowo np. wyprosty tu³owia le¿±c na ³awce, ew. martwy ci±g lub dzieñ dobry na mniejszych ciê¿arach oraz szrugsy dla pe³nego kompletu.
CichyBob
26-08-2008, 15:52
Martwy Ciag na poczatku tez bym darowa³, Dzien Dobry jak najbardziej optymalne. Szrunksy takze .
CichyBob, Gumis doradzcie mi cos w ramach mojego wczesniejszego postu:
"jak dlugo mozna robic trening na rzezbe? w sensie czy po jakims czasie jest jakis punkt ze lepiej powrocic do robienia po 8 ruchow w celu jakiejs regenracji etc?
nie chce byc pierdolny chce miec rzezbe dobra a pozniej jak BF (wspolczynnik fetu) mi zejdzie nisko to wrocic do normalnego treningu"
Geczu_WNC
26-08-2008, 16:45
Przykladowy podstawowy plan na mase dla poczatkujacego oczywiscie ktory przeszedl "chrzest" i skonczyl plan ogolnorozwojowy.
czytales to ??
Moze kogo¶ to tutaj zainteresuje :)
Dnia 27.09.08. o godz. 9.00 odbêd± siê w My¶lachowicach k/Trzebini
VI Otwarte Mistrzostwa Si³aczy o Puchar Burmistrza Miasta Trzebinia i Prezesa LKS Trzebinia.
Zawody sk³adaj± siê z pieciu konkurencji:
1. Wyciskanie sztangi le¿±c
2. Martwy Ci±g
3. Podnoszenie Belki
4. Bieg z walizkami
5. Przetaczanie Opony
Wyodrêbnione zostan± trzy kategorie wiekowe:
1. 14-17 lat
2.17-21 lat
3. 21 i wiêcej
Zapisy bezpo¶rednio przed zawodami.
W imieniu organizatorów imprezy zapraszam chêtnych.
Od 2 m-cy zaczalem sobie po leku smigac na si³ke - diete mam ocenion±, oraz zakupion± suplementacje tj. HMBolon oraz Thermo Speeda Extreme. Teraz szybkie pytanka:
1) Jak dawkowaæ?
przy thermo speedzie pisze 1 caps - przed sniadaniem i 1 przed obiadem - tutaj okej
natomiast przy HMBolonie - 4 capsy 2 razy dziennie, st±d pytanko? o jakich porach najlepiej? (dieta 5-6 posi³kowa)
2) Przez jaki czas stosowaæ w/w specyfiki? Miesi±c (do 6tyg) i pó¼niej zrobiæ przerwe o d³ugo¶ci trwania cyklu (jak robi siê przy kreatynie) czy jechaæ dalej np. przez kolejny miesi±c i dopiero zrobiæ przerwe w suplementacji?
(Æwicze 4 razy w tyg si³ownia - trening split + 1/2 w tyg aeroby, dodam tylko ¿e moim celem jest redukcja tkanki t³uszczowej i spadek na wadze)
thermo speed przestanie realnie dzialac po 10-15 dniach. niestety to jest dziadostwo. na poczatek moze byc ale skupilbym sie na diecie bo ten suplement to mam wrazenie jest produkt oparty na marketingu jak wiekszosc odzywek niz na realnym dzialaniu
Grancz, HMB ok 3g dziennie. Np. rano, przed i po treningu oraz przed snem.
Thermo Speed - tutaj dawka zale¿y od dzia³ania. Z czasem mo¿esz zwiêkszaæ dawki.
A czas stosowania zale¿ny od tego ile masz tych supli.
najlepszy temat na ca³ym forum, oby tak dalej
nied³ugo ludzie z innych miejsc bêd± tu wchodziæ i czytaæ to co piszecie :)
Gumis - czyli skoro mam braæ 8 kapsu³ dziennie to 2 rano, 2 przed, 2 po i 2 przed snem, dobrze rozumuje?
Co do czasu brania to narazie zakupi³em na mniej/wiêcej miesi±c ale finansowo raczej staæ mnie by braæ to regularnie przez d³u¿szy okres. Dlatego pytam czy moge brac to swobodnie przez 2(lub nawet 2,5 czy 3) miesi±ce bez zadnych skutów ubocznych itd?
Lars Ulrich
28-08-2008, 18:56
z ciekawo¶ci ile masz do zrzucenia? mo¿e byæ PW
Gumis - czyli skoro mam braæ 8 kapsu³ dziennie to 2 rano, 2 przed, 2 po i 2 przed snem, dobrze rozumuje?
Dok³adnie tak.
Co do d³ugo¶ci to ok. 6tyg by³oby ok. Pó¼niej przerwa 1-2tyg i znowu mo¿esz wystartowaæ z czym¶ je¶li bêdzie taka potrzeba i mog± to byæ suple trochê mocniejsze. Tutaj z tygodnia na tydzieñ przy TSE zwiêksza³bym dawke np. 1 tydzien 2x1kaps, 2 tydzieñ 2x2kaps itd. Oczywi¶cie wszystko zale¿y jak bêdziesz reagowa³ na ten suplement.
Pawel1964
28-08-2008, 20:34
Grancz 1-2 aerobow na tydzien to ma³o przy redukcji :/ moim zdaniem 3 razy w tyg po treningu si³owym lub na czczo to minimum tak po 35-45minut
dobry jest tez trening hit po silce :]
co do hmbolon sprzedalbym to i kupi³ bcaa i glutamine
ja bylbym za tym zeby po silce robic raczej lajtowe aeroby jak rowerek, spacer a biegi zostawic na dzien nietreningowy ew. rano. no chyba ze masz wakacje ale jak masz robote/szkole to sie przetrenujesz
qrwa opierdalam co wieczor serek wiejski + cebula + tunczyk salatkowy + pomidor + kukurydza wszystko razem wymieszane i na pieczywo
wypierdala z butow panowie, wypierdala !
Pewnie zajebista pompa na treningu po tym bedzie :hihi:
S³ysza³em tylko o ³±czeniu twarogu z tun± i ma to byæ po³±czenie tylko dla tych o specyficznym podniebieniu :cham: Ale skoro tak to z wiejskim spróbuje.
ps. na noc jeszcze co¶ szamiesz, czy to na ostatni posi³ek ? (chodzi o wêgle z pieczywa)
narazie nie cwicze, wiec uprawiam szamkowe freestyle :cham: ale docelowo ze wzgledu na wegle taki posilek to na rano bardziej niz wieczor, choc o 18 by mozna wrzucic jeszcze, a potem tylko dobic jakims dobrym izolatem przed spaniem :)
czytaliscie o diecie Phelpsa ? 13000 kcal dziennie :szok:
podal jakis plan treningu i aktywnosci dziennej?
w sumei jak on wstaje pewnie o 6 rano (albo wczesniej) i idzie 2h plywac potem cos zje i dalej idzie plywac i tak caly dzien pewnie trenuje to musi zjesc
edit: znalazlem
http://supergigant.blox.pl/2008/08/Dieta-Phelpsa.html
"W³a¶ciwie, jem co tylko chcê. Nie mam ¶cis³ej diety. Próbujê wepchn±æ w siebie, ile tylko siê da. Szczerze mówi±c, ciê¿ko mi idzie utrzymanie wagi, ci±gle chudnê".
ci±gle chudnê, ja pierdole...mi po ma³ej Coronie opona w oczach ro¶nie..
Ja chcia³bym zacz±æ chodziæ na si³ownie i nie wiem od czego zacz±æ czy kto¶ mi mo¿e pomóc, doradziæ, bo nie wiem jak siê do tego zabraæ... ;/
przeczytaj ca³y temat od pocz±tku, i nic wiêcej z teorii Ci narazie nie potrzeba
a zaczyna siê od kupna karnetu na si³ownie.
najpierw idz, wejdz do silowni, powiedz wszystkim czesc a potem obskocz wszystkie maszyny, pogadaj z ludzmi na silowni co jak sie robi. jak masz dobry klimat i zaczniesz cos zle robic to ci ludzie sami powiedza ze to zle robisz. Potrenuj 2 miesiace ogolny rozwoj miesni, lekkie ciezary zeby miesnie sie przyzwyczaily, wszstkie partie miesni (nie zapominaj o nogach)
i pamiêtaj aby nie zmieniaæ muzyki na "Jak anio³a g³os" podczas gdy najwiêkszy go¶æ na si³owni bêdzie w³a¶nie wali³ swoj± ¿yciówkê na p³askiej :cham:
kaos azul
29-08-2008, 11:46
pytania do naszych ekspertow
1 jakie jest najlepsze bialko i gainer (konkretna nazwa i gdzie to kupie,cena nie gra roli,chodzi o jak najlepsza efektywnosc)
2 czy mozna jesc obie rzeczy ww. podczas cyklu
3 jak dziala gainer a jak bialko (znaczy co to jest,jak stymuluje nasz rozwoj itp itd)
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi
1. jak juz pisalem, jesli cena nie gra roli to zainteresuj sie produktami firm Inkospor, Multipower
2. mozna, co nie znaczy, ze trzeba
3. bia³ko i gainer to odzywki, ktore maja "za³ataæ" dziury w Twojej diecie. aby twoje miesnie ros³y, potrzebuja do tego odpowiednich mikrosk³adników, ktore wlasnie znajduje sie w tym co jesz. jest masa ciekawych artykulow w internecie, dot. odzywiania pod katem silowni, tak wiec nie bede sie rozpisywal, bo spokojnie znajdziesz ze 100 dokladniejszych opracowan niz to co napisze. poczytaj o odzywianiu, wtedy sam dojdziesz do wniosku, ze bia³ko/gainer to uzupe³nienie diety, czyli swego rodzaju sproszkowane posi³ki, które ze wzglêdu na swoj± formê mog± byæ stosowane jako zamienniki posi³ków, kiedy np. nie masz czasu je¶æ wszystkich posi³ków w formie normalnej szamki.
kaos azul
29-08-2008, 12:01
ok
mozesz podac konkretne nazwy tych produktow z pkt 1. ,nie tylko nazwy firm.dzieki
inkospor:
x-treme whey protein
x-treme muscle gainer
x-treme muscle 95
multipower:
PROFESSIONAL WHEY PROTEIN
MAXIMUM WEIGHT GAINER PLUS
SUPERGAINER
FORMULA 80 EVOLUTION
WHEY PROTEIN 100
Bouni_Ledziny
29-08-2008, 14:01
i pamiêtaj aby nie zmieniaæ muzyki na "Jak anio³a g³os" podczas gdy najwiêkszy go¶æ na si³owni bêdzie w³a¶nie wali³ swoj± ¿yciówkê na p³askiej :cham:
¶wiynte s³owa!!!
Mom krotkie proste pytanie.
jak cwiczyæ na mase?
ciê¿ko, i jeszcze ciê¿ej je¶æ..
ch³opaki pewnie co¶ napisz± wieczorem, choæ o treningu na masê ju¿ masz na wcze¶niejszych stronach dobrze napisane.
Mom krotkie proste pytanie.
jak cwiczyæ na mase?
Nie ma krótkiej i prostej odpowiedzi. Trening i dieta to indywidualna sprawa, co¶ jak w³asna para majtek.
Tutaj 2 fajne rodzaje treningów:
http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Split_%2D_partia_2x%2Ftydzien%2E_Dla_poc z%C4%85tkuj%C4%85cych_i_nie_tylko%2E%2E%2E-t414311.html
oraz
http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_FBW%2D_Full_Body_Workout_by_georgu-t364504.html
IMO pierwszy sposób znacznie lepszy, jedyne co mo¿e przera¿aæ to 4treningi w tygodniu.
Kaos_azul:
Gainer - wêglowodany + bia³ko. Mog± zast±piæ posi³ek w szkole/pracy lub po prostu gdy nie mamy czasu na konkretne ¿arcie. Mog± te¿ pomóc w podbiciu kaloryczno¶ci diety (dla ekto).
Bia³ko - bia³ko, nie wnikaj±c w rodzaje aminokwasów, czasu wch³aniania itp itd. mo¿na powiedzieæ bardzo ogólnie, ¿e jest to samo co kostka twarogu czy pier¶ z kurczaka.
Z gainerów polecam Mutant Mass (ok 170z³ za 6,8kg).
Z bia³ek chocia¿by Syntrax Matrix 5.0, Optimum Whey Gold Standard lub Kaizen 100% whey protein. Zale¿y kiedy te bia³ko bêdziesz jad³.
Co do diety Phelpsa: wiecie sk±d wzi±æ takie napoje ? pytam powa¿nie
te¿ by³em ciekaw, ale czyta³em na zagranicznych portalach, ¿e to nie ¿aden "stockowy" napój...tylko poprostu ma tam jaki¶ swój przepis..ale te 1000kcal i tak robi wra¿enie, ile ma litrowa cola ?
Litr coli to 420kcal, tyle ¿e to sam cukier :)
Je¶li chodzi o inne tego typu rzeczy to m.in. w UK mo¿na kupiæ napoje w okolicach 0,5-1litra , które wygl±dem przypominaj± np. Fante, a s± to napoje bia³kowe zawieraj±ce albumine jaj i to w sporych ilo¶ciach.
jak robie tzw trening na rzebe to robic te 20 powtorzen z maksymalnym ciezarem? czy robic to bardziej "aerobowo"? chodzi mi o to czy mam tak dobierc ciezary zeby np w 1 cwiczeniu w czwartej serii dochodzic w bolach do tego 20 powtorzenia?
CichyBob
29-08-2008, 21:05
Z maksymalnym ciezarem 20 pow. nawet nie zrobisz, rob powoli maksymalnie napinajac miesnie z ma³ym obciazeniem ewentualnie umiarkowanie srednim. Chodzi typowo o jako¶ tego treningu. Dopasuj tak ciazar zeby nie robil ci problemu i nie cudowa³ z wymuszonymi powt.
chodzilo mi wlasnie o to czy tak redukowac ciezar zeby w tym 20 powtorzeniu miec wlasnie wymuszone powt czy nie. dzieki za porade
jakie sa ujemne skutki picia gorzoly z tigerem/red bullem i takimi innymi? jak to wplywa na organizm. Praktycznie co impreze tak pije (fest mi to smakuje) ale sie zastanawiam czy to nie jest bardzo niezdrowe? nie odczulem sczegolnego wplywu na serce czy jakiegos pobudzenia. Ponoc te spalacze wdupiaja bialko z miesni?
Bouni_Ledziny
31-08-2008, 00:34
Nie ma krótkiej i prostej odpowiedzi. Trening i dieta to indywidualna sprawa, co¶ jak w³asna para majtek.
Tutaj 2 fajne rodzaje treningów:
http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Split_%2D_partia_2x%2Ftydzien%2E_Dla_poc z%C4%85tkuj%C4%85cych_i_nie_tylko%2E%2E%2E-t414311.html
oraz
http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_FBW%2D_Full_Body_Workout_by_georgu-t364504.html
IMO pierwszy sposób znacznie lepszy, jedyne co mo¿e przera¿aæ to 4treningi w tygodniu.
Kaos_azul:
Gainer - wêglowodany + bia³ko. Mog± zast±piæ posi³ek w szkole/pracy lub po prostu gdy nie mamy czasu na konkretne ¿arcie. Mog± te¿ pomóc w podbiciu kaloryczno¶ci diety (dla ekto).
Bia³ko - bia³ko, nie wnikaj±c w rodzaje aminokwasów, czasu wch³aniania itp itd. mo¿na powiedzieæ bardzo ogólnie, ¿e jest to samo co kostka twarogu czy pier¶ z kurczaka.
Z gainerów polecam Mutant Mass (ok 170z³ za 6,8kg).
Z bia³ek chocia¿by Syntrax Matrix 5.0, Optimum Whey Gold Standard lub Kaizen 100% whey protein. Zale¿y kiedy te bia³ko bêdziesz jad³.
Co do diety Phelpsa: wiecie sk±d wzi±æ takie napoje ? pytam powa¿nie
4 treningi w tygodniu nie przerazaja bo i tak tyle chodze ;)
CichyBob
31-08-2008, 01:10
jakie sa ujemne skutki picia gorzoly z tigerem/red bullem i takimi innymi? jak to wplywa na organizm. Praktycznie co impreze tak pije (fest mi to smakuje) ale sie zastanawiam czy to nie jest bardzo niezdrowe? nie odczulem sczegolnego wplywu na serce czy jakiegos pobudzenia. Ponoc te spalacze wdupiaja bialko z miesni? tez tak pijam czzasami, to sa mity o spalaniu bia³ek, nie wierze w te rzeczy. Fakt wodki z red bullem nie powinno sie laczyc , wogole warto przed kazdym melanzem (tyczy sie osob cwiczacych) dobrze zaopatrzec organizm w skladniki odzywcze BTW, nie pic na pusty zoladek, nie mieszac alkoholi np. wino wodka piwo , zagryzac podczas libacji. Zaraz z rana po przebudzeniu porzadny posi³ek weglowodanowo bia³kowy z przewaga tego drugiego, unormowac straty podczas melanzu z dnia poprzedniego i podstawowo nie pic na "kaca". Taki ma³y knif
nie pic wody na kaca czy nie pic piwa na kaca?:]
dzieki za ta porade dotyczaca sokow, rano jak staje nic mi nie ma
Nie piæ alko na kaca. Jedyny haczyk przy wódce z redbullem to skoki ci¶nienia spowodowane w³a¶nie t± mieszank±, dziêki której pocz±tkowo zamulasz etc., a po 5 minutach mo¿esz przenie¶æ Tatry na drugi koniec Azji.
4 treningi w tygodniu nie przerazaja bo i tak tyle chodze ;)
Polecam te¿ FBW na 2 zestawy, A i B - wtedy wychodz± 3 treningi w tygodniu.
Widzê Panowie naprawde siê znaja wiec moze ktorys z Was bedzie umial udzielic odpowiedzi na pytanie, ktore mnie meczy od jakiegos czasu... ;-) Mianowicie - od 5 lat gram w pi³kê nozna, poki co na poziomie A-klasy ale kto wie ;-) Mam skonczone 18 lat. Zaczalem chodzic na silownie i robic trening ogolnorozwojowy. nie chwalac sie, moim atutem jest szybkosc, przykladowo jako jedyny biegam 30m. ponizej 4 sekund. Trening ogolnorozwojowy nie wplynie jakos niekorzystnie na moja szybkosc, zwrotnosc itd? No i dalsza czesc pytania. Po 6 tygodniach tej ogolnorozwojowki przydaloby sie zaczac cwiczyc wybrane partie miesni itd. Da rade takie cos zeby nie wyszlo mi to na zle? I jaki trening pozniej robic najlepiej?
Bouni_Ledziny
31-08-2008, 21:26
Polecam te¿ FBW na 2 zestawy, A i B - wtedy wychodz± 3 treningi w tygodniu.
no chyba wlasnie to wybiore bo troche poczytalem o tym i wydaje mi sie ciekawe :)
a wlasnie jeszcze jdno pytanko, wieksze ciezary czy mniejsze stosowac?
michal_91
01-09-2008, 14:08
http://www.allegro.pl/item423256766_shock_therapy_1050g_i_storm_834g_meg a_moc_polecam.html
Je¶li jest tu osoba od tej aukcji prosze o PW. Chcia³em siê troche dowiedzieæ
To aukcja Shocka i storma kogo¶ z Katowic kto ma w nicku 1964
Skoro chcesz kupiæ na aukcji (masz konto?) to napisz przez allegro, proste.
michal_91
01-09-2008, 14:50
Ju¿ zamówi³em u innego, bo nie skuma³em tego. A pogadaæ chce dlatego, ¿e dziwi mnie taka cena na allegro. W sklepie 2 razy wieksza cena.
Bo to sklep w Miko³owie by³, co sie dziwisz :cham: Musisz sie z tym liczyæ, to normalna rzecz. W koñcu musz± sobie odbiæ na cenach produktów m.in. za wynajem lokalu w dogodnym miejscu, personel etc. To tak bardziej ogólnie, bo siê na tym nie znam.
michal_91
01-09-2008, 20:51
pewnie masz racje. Do tego wszystkiego pewnie w³a¶ciciel sobie ³adni liczy mar¿e
w sklepie 2 razy wiêksza cena, bo sklepikarze od kilku dobrych lat maj± narzucane ceny od wy³±cznego dystrybutora Universala na Polskê, i tak naprawdê nic nie mog± wiêkszego zrobiæ. co sprytniejsi zaczeli ¶ci±gaæ produkty Universala na w³asn± rêkê (niekoniecznie zgodnie z prawem) z USA, co przy obecnym kursie dolara jest du¿o bardziej korzystne.
AnimalPak z hologramem (od importera) kosztowa³ niedawno jeszcze 149 z³
dzis kupicie za 60 z³ na allegro, od ludzi, którzy sami ¶ci±gaj±
prawdopodobieñstwo trafienia na podróbkê Universala na allegro wynosi 5-10 %. raczej jest to niemo¿liwe, ale podróbki Universala s± na rynku, wiêc nigdy nie mów nigdy.
michal_91
02-09-2008, 14:47
Ok, dzieki... zobaczymy mam nadzieje, ¿e to uczciwy kole¶.
Mia³em ponadrywane ¶ciêgna w okolicach nadgarstka. Teraz na treningach przy takich æwiczeniach jak prostowanie ramion ze sztang± stoj±c wi±zaæ nadgarstek banda¿em elastycznym, czy lepiej trenowaæ na mniejszych ciê¿arach bez niczego? Od kontuzji ju¿ minê³o troche czasu, bólu ¿adnego nie ma.
edit.sorry za za¶miecanie
CichyBob
02-09-2008, 19:27
Gumis jak dawno to dokladnie bylo? Bandarze dla usztywnienia mimo wszytsko by sie przyda³y a trenowa³bym z umiarkowanym i sta³ym ciezarem.
Pocz±tek marca. Tydzieñ w szynie gipsowej, pó¼niej smarowanie codziennie i kolagen+glukozamina. Zosta³o mi jeszcze pó³ puchy kolagenu to bym zjad³ na pocz±tku treningów.
PiekarskiGieKSiarz
02-09-2008, 23:25
Co sadzicie o tej lawce ??
http://allegro.pl/item425798728_profesjonalna_lawka_pod_sztange_mark i_ts_ly2.html
Chcialbym lawke w przedziale 200-250zl, ino chcialbym zeby mial tez rozpiêtki na klate.
Z gory dzieki za pomoc. pozdro.
CichyBob
02-09-2008, 23:44
Przy zakupie ³aweczki sugeruj sie tylko i wy³acznie jej Konstrukcja. Bo to co przes³a³es (mam podobna w piwnicy) to poprostu tandeta ko³ysze sie i strach podnosic poprostu, moja waga plus waga sztangi mocno przekracza jej normy wytrzymalosciowe. I nie sugerowac sie chwytami ze przykladowa laweczka posiada modlitewnik, wyciag, bo to jest wart tyle ze szkoda s³ów. http://allegro.pl/item422826053_nowy_kelton_zestaw_z_lawka_hyperion_ ii.html tu znalazlem pierwszy lepszy ciekawy i dosc tani sprzet, jedynie wypierdolic ten modlitewnik i git.
do mnie dzi¶ dociera ten sprzêt
http://allegro.pl/item422826054_nowy_kelton_lawka_stojaki_tryton_iv_ plus.html
dam znaæ jak siê sprawuje, chocia¿ po opiniach znajomych b. dobre wykonanie i obs³uga klienta przez firmê Kelton
Dobra opcja z osobnymi stojakami na sztange przydatna np. przy przysiadach.
Mam pytanie:
Czasami nie mam czasu/ checi/ mo¿liwo¶ci "zaaplikowania" sobie posi³ku jako drugie ¶niadanie (czyli posilek który ³ykam ko³o 13) lub posi³ku potreingowego czy wieczornego.
Na drugie ¶niadanie jem zazwyczaj jajecznice z 1 bia³ka i 3 ¿ó³tek, a po treningu od razu tunczyka w oleju, natomiast na kolacje ser wiejski lub twaróg chudy.
Czy op³aca mi siê zakupiæ to -> http://www.sfd.pl/sklep/Vitalmax_CFM_Gainer_10-opis3215.html jako posi³ek zastêpujacy 2 ¶niadanie
oraz to -> http://www.sfd.pl/sklep/Ostrowia_Ostrowia_WPC_80_900gram_%2B_Cocaine_-_250ml-opis1524.html
jako zamiennik którego¶ z posi³ków potreingowych ?
Czy ma to sens? (trenuje zawsze po obiedzie czyli 17-18)
Na drugie ¶niadanie jem zazwyczaj jajecznice z 1 bia³ka i 3 ¿ó³tek, a po treningu od razu tunczyka w oleju, natomiast na kolacje ser wiejski lub twaróg chudy.
A nie odwrotnie?
Bardzo chybiony pomys³ jak dla mnie. Jedz tunê w sosie w³asnym, a jako ¼ród³o t³uszczy daj oliwy lub oleju lnianego.
Je¶li masz problemy ze zbêdnym t³uszczykiem od³o¿y³bym gainery (ze wzgledu na s³abej jako¶ci wêgle) i zainwestowa³ tylko w dobre bia³ko. Je¶li ju¿ nie masz chêci na przygotowywanie miêsa to sam np. ry¿ czy makaron ugotowaæ to nie problem (wrzucasz do gara i nie musisz pilnowaæ czy sie przypali etc.) a do tego bia³ko i ju¿ jest posi³ek.
ps. poza tym w potreningowym przyda³yby sie wêglowodany (chyba, ¿e chcesz piæ samo bia³ko bezpo¶rednio po treningu a pó¼niej normalny posi³ek).
Z t± jajecznic± to rzeczywi¶cie b³±d z mojej strony bo mia³o byæ odwrotnie.
Co do tuñczyka to bêdê pamiêta³.
Czyli po treningu mam szamaæ wêgle to mo¿e zamieniæ w/w jajecznice z drugiego ¶niadania na posi³ek potreningowy z tuñczykiem który przeniosê na 2 ¶niadanie, teraz lepiej?
Co do od¿ywki bia³kowej - polecasz wypiæ j± do treningu przy tren. na redukcje?
Co do tych "proszków" to chodzi³o mi o sytuacje ekstremalne gdy brakuje mi czasu na przygotowanie czy to 2 sniadania czy posi³ku po treningu.
CichyBob
04-09-2008, 15:14
Zalezy jakie masz braki w Diecie , przy tem Gainerze Vitala posiada on bardzo duzo ilos wegli, jesli sadzisz ze masz ich malo w ciagu dnia to pij, chociaz poleca³bym ja jednak przed treningiem okolo godziny , poniewaz posiada tak jak pisalem sporo ilosc wegli a energia przed treningiem bedzie potrzebna, z bialkiem tak samo, sadzisz ze nie dostarczasz organizmowi wystarczajacych ilosci to popij sobie przykladowo 30 minut po treningu , ja naczesciej lacze bialko ostrovi po treningu z obiadem (piers ziemniaki surowka) lub 2 puszki tunczyka z duzymi kawalkami. Bialko takze bardzo przydatne jest z samego rana kiedy organizm spoczywal podczas snu. Bardzo wskazane jest z samego rana zjesc obfity posi³ek wysokobialkowy .
Czyli po treningu mam szamaæ wêgle to mo¿e zamieniæ w/w jajecznice z drugiego ¶niadania na posi³ek potreningowy z tuñczykiem który przeniosê na 2 ¶niadanie, teraz lepiej?
Nie wiem czy Cie dobrze zrozumia³em, ale jajecznica w której s± ¿ó³tka jaj to ¶rednia opcja (t³uszcze). Po treningu unikamy t³uszczy - w tym posi³ku tylko wêglowodany i bia³ko. Wiêc na 2 ¶niadanie jak najbardziej jaja, a po treningu ry¿/makaron/kasza + tuñczyk w sosie w³asnym.
PS. Staraj sie te¿ je¶æ ¶wie¿e ryby, nie tylko te w puszkach, ale np. filety typu panga, mintaj etc.
Bo generalnie jem na ¶niadanie mleko z p³atkami owsianymi(co mniej/wiecej 3-4 dni zmieniam jednodniowo z p³atkami fitness czy zwyk³ymi kukurydzianymi by miec przerywnik od owsianki bo jest mówi±c szczerze - chujowa fest), na 2 ¶niadanie chleb razowy z polêdwic± (teraz zamiennie z jajecznic± z 3 bia³ek i 1 ¿ó³tka). Na obiad (i nijako posi³ek przedtreningowy) ry¿ brazowy z drobnymi kawa³kami piersi z kurczaka (+ troche warzyw dla smaku) oraz pokombinuje co¶ od poniedzia³ku z tymi rybami (mam je piec w folii czy jak?) i spróbuje z makaronem (to ma byc jakis specjalny czy zwyk³y?
Po treningu chcia³bym piæ to bia³ko z ostrovii, natomiast po przyj¶ciu do domu bêdê szama³ tuñczyka(to ma byæ ten z puszki?) z ry¿em, natomiast jako ostatni posi³ek twaróg chudy (lub ser wiejski) i to tyle.
Czy teraz ju¿ jest zajebi¶cie czy dalej co¶ nie tak? (chce by dieta by³a mo¿liwie jak najlepsza).
Niektóre pytania mog± byæ troche idiotyczne ale dla mnie to kompletnie czarna magia oraz ka¿dy radzi inaczej :)
Do owsianki brakuje ¼ród³a bia³ka i zdrowych t³uszczy - np. orzechy w³oskie, laskowe, migda³y, s³onecznik, siemie lniane. Mo¿esz dodaæ jeszcze odrobinê rodzynek czy wiórek kokosowych - ca³o¶æ daje lepszy smak od zwyczajnej owsianki.
Ryby mo¿esz piec na grillu elektrycznym (je¶li nie masz to polecam kupiæ, super sprawa), w piekarniku w folii, sma¿yæ na teflonie czy gotowaæ na parze.
Makaron najlepszy z m±ki durum lub pe³noziarnistej (polecam durum Pastani z biedronki - 500gram za ok 2,5z³).
Tuñczyk z puszki, ale w sosie w³asnym.
ps. Mo¿esz dodaæ odrobinê oliwy/orzechów do ostatniego posi³ku (twarog/serek), aby spowolniæ wch³anianie bia³ka przez ca³± noc.
ps2. To ma byæ dieta redukcyjna ? Bo je¶li tak to nie zagalopuj sie z wêglowodanami.
vBulletin Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.