PDA

View Full Version : Wakacje

Bartek84
07-01-2009, 15:28
Mam zamiar wybrać się z kumplami na Ukrainę w tym roku.

W związku z tym chciałbym się dowiedzieć od osób które tam były, co tam jest potrzebne (paszport, itp), jak wygląda sprawa z kasą (milicja, celnicy, łapówki), z noclegami, czym się warto wybrać, co warto zwiedzić, co tam jest zabronione itp. ogólnie wasze opinie na temat waszego pobytu tam.

Zauważyłem że kosa sie bardzo pochlebnie wypowiada o swoim pobycie natomiast basu niespecjalnie, dlatego czekam na inne opinie.

MaMut
07-01-2009, 15:40
Jak ja byłem rok temu to trzeba było oprócz paszportu wypisać taką kartkę(visa czy co?!) a w powrotnej drodze 12 na granicy ;/ Za to za taniochę można się najeść ;D

kosa
07-01-2009, 18:05
Bartek a gdzie dokładnie chcesz jechać?

I na jak długo?

Oraz w ile osób?

Bartek84
07-01-2009, 18:51
Jeszcze nic nie jest sprecyzowane, dlatego liczę na wasze porady, co warto zwiedzić itp

co do osób to 3-8, czas pobytu zależny od ceny

basu
08-01-2009, 12:03
Jak ja byłem rok temu to trzeba było oprócz paszportu wypisać taką kartkę(visa czy co?!) a w powrotnej drodze 12 na granicy ;/ Za to za taniochę można się najeść ;D

Wypełniasz kartkę, gdzie piszesz, w jakim celu jedziesz, dokąd (od nas wymagali adresu hotelu, ale możesz wpisać dowolny, nikt nie sprawdzi, czy naprawdę tam jedziesz), a poza tym typowe dane typu imię, nazwisko itd.

Warto mieć przy sobie numer do ambasady (ale pracuje tylko pn-pt od 9 do 17). Ja polecam Lwów, ludzie tam rozumieją po polsku i generalnie lubią Polaków, do tego jest BARDZO tanio.

Jeśli chcesz jechać do Kijowa, są bardzo tanie bezpośrednie loty z Katowic.

Do Lwowa najlepiej (chyba) pociągiem do Przemyśla, stamtąd 20 minut busem za 2 zł na granicę, potem maszrutka do Lwowa za ok. 7 zł. Nie jedź w ciemno, warto znaleźć wcześniej jakiś nocleg i przez telefeon umówić, bo inaczej, widząc, że nie masz wyboru, mogą z Ciebie zedrzeć dużo hajsu.

Wolno pić piwo na ulicy, do wódki się przyczepiają.

kosa
08-01-2009, 12:47
Basu dobrze napisał, ale uzupełnie.

ZAWSZE wymagają wpisania w jakim hotelu będzie się przebywać, ale oczywiście niky tego nie sprawdza. Najpopularniejsze opcja, jak jedziesz do Lwowa, to wpisać: "Hotel Dniestr we Lwowie".

Piwo wolno pić, to fakt. A do wódki się przyczepiają, bo jest to nielegalne.

Lwów na wakacje to troszkę kapa. Lepiej wybrać się w kierunku Krymu, Odessy.

Ja w te wakacje jadę ze znajomymi trasa:

Lwów - Kijów - miejscowości nad Morzem Czarnym - czyli aktywne zwiedzanie + wypoczynek nad ciepłym, tanim i pięknym morzem. Całość 14 dni.

Z Kijowa masz tanie loty właśnie nad Morze Czarne, ale ciekawa opcja to też podróż tanimi ichniejszymi pociągami. Mają klimat. Możesz w jedną stronę pojechać pociągiem, a drugą wrócić samolotem (dużo szybciej i nie zawsze drożej). No ale ja uwielbiam jeździć pociągami, więc tej opcji sobie nie odpuszczę.

Na Lwów i Kijów - takie pobieżne zwiedzanie przewiduję odpowiednio 2 i 3 dni, więc na morze czarne zostanie jakieś 7-9, więc akurat.

Całość liczymy narazie na około 1000 złotych.

Tu masz namiary na Pana Stanisława z Lwowa - spoko gość, załatwia noclegi dla Polaków (trochę droższe niż miejscowi mają, ale wiesz że się nie natniesz i co najważniejsze ciepła woda całą dobę - co we Lwowie nie jest oczywiste!). Oprócz tego może zabukować bilety na trasie kolejowej (na dłuższe trzeba tam wcześniej kupować), może także służyć jako przewodnik (ale myśmy go nie brali). Woleliśmy, żeby powiedział nam co warto zwiedzić - a my tam sami docieraliśmy.

Tel. komórkowy: +380 638 230 492 (gada po polsku - oczywiście zaciąga ;-))

Powołaj się na trójkę kibiców z meczu Polska - Ukraina. Dość dobrze nas zna i mile wspomina.

Będąc tam kupcie startery tego ich tureckiego operatora - będzie wtedy gadać za darmo między sobą przez cały pobyt. Dużo lepsza opcja niż polskie komórki.

Sposób basu dostania się do Lwowa jest idealny. Najszybszy i chyba najtańszy.

We Lwowie nie mówcie po rosyjsku. Lepiej nie dogadać się po polsku (co jest w sumie niemożliwe, bo zawsze się dogadasz), niż zarzucić rosyjskim. Jak jest w innych rejonach? Różnie. Jedni są prorosyjscy i tym samym antypolscy, inni znów

Nigdy nie bierz taksówek z dworca. Najlepiej do tego Stanisława dostań się marszrutkami (takie busiki) - miejscowi pomogą jak podasz ulice (jakby Stanisław Ci nie wyraźnie podał, to Ci napisze na PW nazwe tej ulicy i jej wymowe - tutaj nie chce tak na ogólnym). Oczywiście jak wybierzesz opcje kontaktu z nim. On wtedy za drobną przewodnicza opłata - pojedzie z Wami do Waszych noclegów, poda co warto zwiedzić, gdzie jeść, na co zwracać uwagę oraz zamówi taksówke z korporacji.

I warto zabrać sobie numer prywatny taksówkarza z tej korporacji, bo On Was nie oszuka, a inne prywatne narzucają marże. Oczywiście jak nie pojedziesz z korporacji, to zawsze się targuj PRZED wejściem do taryfy.

Dobra opcja też wejść do takiej dzikiej taryfy dać mu kasę bez targownaia, ale poprosić by pokazał jak się jeździ na Ukrainie. Kuźde nawet nie wiedzie jaki to hardcore :-)

Nie lej w miejscach publicznych - łatwo o mandat. Nigdy też nie pozwól milicji wjebać sobie mandat typu 100 zeta. Dzwoń wtedy do amabasady, strasz ich itd. Zazwyczaj wymiekają i biorę w łape według taryfikatora dla miejscowych. No a najlepiej sam ich nie prowokuj.

Jeść we Lwowie polecam w Pyzatej Chacie - tanio i dobrze. Każdy miejscowy + taryfiarze wiedzą gdzie to jest.

DML
08-01-2009, 12:59
jesli jedziecie furami to na granicy wypada w imie zasad dac w lapsko, zwlaszcza przy powrocie jesli zalezy wam na czasie i spokojnym powrocie do domu, mam ziomkow ktorzy trudnili sie drobnym handlem i nigdy nie ryzykowali przejazdu bez dodatkowych hrywien dla jakichkolwiek sluzb mundurowych bo w przeciwnym przypadku dantejskie sceny wliczone sa w atrakcje odwiedzin tego kraju, aspirujacego niby do struktur UE

poza tym wazne co tam chcecie zobaczyc, czy sama Ukraina czy np Krym tez

ja przerabiałem w 2007 wyjazd tygodniowy w ciemno z kobita i ogolnie to moglbym tu wyjebac elaborat na ten temat ale niestety czas w robocie na necie mnie ogranicza

chcielismy jak najtaniej wiec w skrocie:
Warszawa - Lwow, PKSem jazda przez noc
Lwow - Odessa, ichniejszym PKSem jazda przez noc
Odessa - Symferopol (Krym) - ichniejszym PKSem jazda przez noc

jak widac oszczednosc na noclegach od niedzieli do srody :hihi: a dniami zwiedzanie

w Symferopolu juz sie zainstalowalismy na stale do konca tygodnia w tanim hotelu bo prywatne kempingi ktore nam tam oferowali za gruby hajs przypominaly obozy dla uchodzcow,

na sam Krym trzeba miec duzo czasu - my niestety ograniczylismy sie do Jalty i Aluszty gdyz mial to byc wyjazd glownie wypoczynkowy

jak trzeba to cos tu na bank jeszcze dopisze

basu
08-01-2009, 13:12
Tu masz namiary na Pana Stanisława z Lwowa - spoko gość, załatwia noclegi dla Polaków (trochę droższe niż miejscowi mają, ale wiesz że się nie natniesz i co najważniejsze ciepła woda całą dobę - co we Lwowie nie jest oczywiste!). Oprócz tego może zabukować bilety na trasie kolejowej (na dłuższe trzeba tam wcześniej kupować), może także służyć jako przewodnik (ale myśmy go nie brali). Woleliśmy, żeby powiedział nam co warto zwiedzić - a my tam sami docieraliśmy.
Też u niego nocowaliśmy :D Warunki nie są super, ale przynajmniej jest woda i - w części mieszkań - nie ma problemów zrobić niewielkiej imprezki.

Będąc tam kupcie startery tego ich tureckiego operatora - będzie wtedy gadać za darmo między sobą przez cały pobyt. Dużo lepsza opcja niż polskie komórki.
Live się nazywa. Albo Life. 25 hrywien.

Sposób basu dostania się do Lwowa jest idealny. Najszybszy i chyba najtańszy.
I bibę można zrobić w pociągu :pijak: tylko uważaj na SOKistów w Krakowie, robią obchód. Mój kolega dostał mandat, mi tylko "kazali" wyrzucić piwo do śmieci.

Kris
08-01-2009, 19:17
Byl ktos na Majorce? Najlepiej za czasow Ojro.

Junior
08-01-2009, 20:53
Pol Ultraski :hihi:

Kris
08-01-2009, 20:56
Aaaaaaaa a drugie pol - w tym jo - wybralo wtedy Bali, pamietom :))

PePe
08-01-2009, 23:04
kruca tyn wyjazd na Ukraina to ciasteczko normalnie chyba sie we wakacje wybiera,pasujom mi takie klimaty

Bart
09-01-2009, 09:55
Ja w tym roku chyba na Wyspy Zielonego Przylądka był tam ktoś?

kaos azul
09-01-2009, 10:11
Byl ktos na Majorce? Najlepiej za czasow Ojro.

bylem w tamtym roku w sierpniu/wrzesniu - santa ponsa.

szalu nie ma ,aquapark od 1 wrzesnia zamkniety :lol3:,generalnie bardziej mysle jedzie wyspa na swojej opinii wyrobionej przez kilka ostatnich lat,jak mialbym wybierac to o wiele bardziej polecam np.Grecje

jak chcesz cos wiecej to wal na pw

mhtn
09-01-2009, 16:08
potwierdzam, Majorka bez wiekszych rewelacji, na ulicach syf, wbrew pozorom nie ma duzo do roboty i pelno szwabow

Smoke
09-01-2009, 16:38
Jak najtaniej dostać się do Holandii?
Ziomek w zeszłe wakacje doleciał do Eindhoven za 109zł w jedną stronę.
Ile mniej więcej kosztowałby przejazd autem z kato do Amsterdamu w 4 osoby?

Mateusz
09-01-2009, 17:54

max100zl

Ala
09-01-2009, 20:45
jeszcze o ukrainie - z wizzairem moze serio wyjsc tanio samolotem, tylko pytanie jak z [tanimi] noclegami w kijowie? i transportem z symferopola do najblizszej miejscowosci nad morzem. Ma ktos jakies doswiadczenia?

katowicer
09-01-2009, 22:10
na wyspach zielonego przylądkach wieje.

mart84zaw
10-01-2009, 08:40
Do Amsterdamu masz ok 1500km, wiec trzeba zaliczyc tankowanie w Niemczech, tam i z powrotem =3000, 30x7=210L=800zł w 2 strony:)

Mateusz
10-01-2009, 08:41
1250km:)

DML
11-01-2009, 21:01
jeszcze o ukrainie - z wizzairem moze serio wyjsc tanio samolotem, tylko pytanie jak z [tanimi] noclegami w kijowie? i transportem z symferopola do najblizszej miejscowosci nad morzem. Ma ktos jakies doswiadczenia?

z Symferopola nad morze smigaja z dosyc duza czestotliwoscia trolejbusy i marszrutki o których juz chopcy pisali,
trolejbus do Jalty lub Aluszty kosztuje grosze, jedzie sie zajebiscie dlugo (do Jalty jest 80 czy 90 km) ale jest smiesznie, widoki sa ciekawe, czasami trolejbus wychyla sie za bardzo i traci polaczenie z trakcja - wtedy kirowca zakasuje rekawy, zaklada rekawice, wkracza do akcji i za chwile mozna jechac dalej,
zdarzaja sie klopoty z powrotem trolejbusem do Symferopola wieczorem jesli czlowiek sie zasiedzi (wyprzedane wszystkie bilety na ostatnie godziny), wtedy zostaja marszrutki

Aldaris
11-01-2009, 21:36
Paliwo w niemczech drogie (ponad 4zł) -LPG znaleźć to szczęście :)
wg nawigacji do Amsterdamu z Katowic -> około 1140km (niecałe 11godzin) przez Olszyne, Berlin, Hannover, Enschede ;)
oczywiście nie przez centrum tych miast :)

Franz
12-01-2009, 08:39
jada z wami, na 5 bedzie taniej
:zabki:

Smoke
12-01-2009, 12:11
ja czysto hipotetycznie pytałem o jedno auto, bo planuje jechać na więcej ;)

ultrasavanti
12-01-2009, 12:20

Najtanszy sposób to pociągiem do granicy z Niemcami, dalej załatwiasz rozpiske autobków do granicy z Holandia (jakies 10 przesiadek) oczywiscie na gape, przesiadek moze byc wiecej poniewaz z powodu braku biletu wypiedalaja Cie z autobków gdy znajdziesz sie w Holandi siadasz do pociągu i ruszasz w wybrany kurort, polecam miejscówki na morzem.....koszt takiego przejazu to jakies 50 zł, jak masz farta.:lol2:

ps.raz w życiu do Holandi tak jechałem, przezycie miazga, ale juz bym nie powtórzył......Pinior w 2 strony to jakies 350 zł

19Siemce64
12-01-2009, 12:44
autem az tak drogo nie wychodzi.... szczególnie na LPG tylko na niemcach trza sie pilnować bo tam nie zawsze na stacji maja gaz... ale w holandii prawie kazde auto ma lpg i gaz tam jest tańszy niż w polsce nawet po przeliczeniu euro na zł, pozatym autem zawsze wygodniej potem po holandi jeździc... niz leciec samolotem a potem na autobusy liczyc:) a jak co to znam kilka ciekawych miejsc na wakacje w holandii:)

Tomson
12-01-2009, 12:58
Czekamy.

Bonus
17-01-2009, 14:30
potrzebuje jakies dobre i sprawdzony biuro podrozy ... ma ktos?

kosa
17-01-2009, 14:36
Najtanszy sposób to pociągiem do granicy z Niemcami, dalej załatwiasz rozpiske autobków do granicy z Holandia (jakies 10 przesiadek) oczywiscie na gape, przesiadek moze byc wiecej poniewaz z powodu braku biletu wypiedalaja Cie z autobków gdy znajdziesz sie w Holandi siadasz do pociągu i ruszasz w wybrany kurort, polecam miejscówki na morzem.....koszt takiego przejazu to jakies 50 zł, jak masz farta.

W Niemczech wypierdalają tylko z busów bez żadnych innych konsekwencji? Jak nie masz biletu?

Druga sprawa - jak tam te busy wygladają, że możesz wleźć bez biletu? Bo rozumiem, że rozmawiamy o takich naszych PKS.

ultrasavanti
19-01-2009, 20:04
Bez problemu wsiadasz bez biletu, napisałem na koncu jak masz farta to objedziesz, oczywiscie zdaza sie że kanar chce wjebac mandat ale wtedy obiecujesz mu że wysiadziesz na nastepnej stacji i looz..

Kaluzny64
19-01-2009, 20:18
dopiero co zima :PP Troszkę trzeba jeszcze poczekać do Wakacji

Yaro
20-01-2009, 09:05
potrzebuje jakies dobre i sprawdzony biuro podrozy ... ma ktos?

Skarpa Travel. Ich główne biuro podróży jest w Krakowie, ale w Katowicach jest biuro podróży "Tango Tour", który pośredniczy ze Skarpą. W tamtym roku poleciła mi koleżanka, która jeździ po całej Europie i przyznam, że profesjonalne biuro. Wczasy w Bułgarii spędziłem w tamtym roku i wyszło o wiele taniej niż nad Bałtykiem a pogoda to coś wspaniałego. W tym roku planuję pierwszy raz pojechać na Mazury, mam nadzieję, że jest tam ładnie a ceny nie będą zbyt wysokie. Może ktoś polecić tamtejsze miejscowości, ceny i jak tam wyposażenie domków? W Polsce nie byłem jeszcze na wczasach, więc nie wiem czego po naszych się spodziewać...

stara ekipa
20-01-2009, 10:01
Mam zamiar wybrać się z kumplami na Ukrainę w tym roku.

W związku z tym chciałbym się dowiedzieć od osób które tam były, co tam jest potrzebne
Weź sobie butlę z gazem :lol2:

kosa
20-01-2009, 10:02
E według mnie nie warto jeździć z biura.

Jeśli się ma głowe na karku i umie kombinować, to dużo lepiej samemu zorganizować sobie wyjazd. Zbija się wtedy koszty o wiele %.

I przygoda dużo lepsza ;-)

Chudy NFG
20-01-2009, 11:34
E według mnie nie warto jeździć z biura.

Jeśli się ma głowe na karku i umie kombinować, to dużo lepiej samemu zorganizować sobie wyjazd. Zbija się wtedy koszty o wiele %.

I przygoda dużo lepsza ;-)

Wiesz jak sie jest mlodym i bez rodziny to mozna poszalec :) sam przyznam ze w czasach liceum pojechalismy do Sochi pociagiem skad udalismy sie na wycieczke do Mongolii :) to byly fajne i zwariowane czasy ... teraz tylko pozostalo mi wynajmowanie kwater i jazda autem albo wczasy rodzinne organizowane przez biura.

jacus
20-01-2009, 15:28
Wiaom moze mi ktos zaproponowac jakies fajne miejscowosci w Chorwacji jak najlepiej dojechac bo chce jechac na wlasna reke i jaka cena kwater

karol
29-01-2009, 20:48
Kosa, Basu , możecie przybliżyć ceny towarów i usług na Ukrainie ? Chodzi mi tu przede wszystkim o noclegi, wyżywienie/1 dzień, paliwo ,alkohol ;-) ?
z góry dzięki

Mlody
29-01-2009, 23:11
Może polecic ktoś sprawdzone namiary (hotel, biuro podróży) na Egipt bądź Tunezje?Przybliżony termin wycieczki to wrzesień.

pekas
29-01-2009, 23:12
W tym roku planuję pierwszy raz pojechać na Mazury, mam nadzieję, że jest tam ładnie a ceny nie będą zbyt wysokie. Może ktoś polecić tamtejsze miejscowości, ceny i jak tam wyposażenie domków?

Jak na mazury to tylko na żagle. Wtedy nie zależy Ci na słońcu tylko na wietrze, a ze słońcem u nas róznie :) No i w ogóle ten klimat żeglarski...coś niepowtarzalengo...gitary, spiewy i wóda do rańca :D
Jeśli chodzi o miejsowości to pod wzgeledem turysrtycznym najlepiej rozwiniete sa Mikołajki...często jakieś imprezy i duzo atrakcji turystycznych. Jeśli nie zależy Ci na klimacie żeglarskim to możesz zahaczyć tez w Gizycku...wesołem miasteczko dyskoteki i te sprawy. Jeśli chcesz spokojniejszego klimatu i domków to proponuje Wilkasy albo Rydzewo. Ceny jak zwylke rózne, od 20 zł za łeb... Ale tak jak mówię...jak na mazury to tylko na jacht !! (ceny w zależności od standardu łodzi)

basu
29-01-2009, 23:28
Kosa, Basu , możecie przybliżyć ceny towarów i usług na Ukrainie ? Chodzi mi tu przede wszystkim o noclegi, wyżywienie/1 dzień, paliwo ,alkohol ;-) ?
z góry dzięki
Zależy, gdzie jedziesz.

Lwów: piwo w knajpie 6 Hrywien, Kijów: 12 (tylko w Chata Puzata, taka restauracyjka, było 6 Hrywien). W sklepie 4-5 Hrywien.
Nocleg we Lwowie: 5 dolców, Kijów: nie mam pojęcia.
Wyżywienie? We Lwowie ekstremalnie tanie, w Kijowie w cenach porównywalnych do polskich.
Taksówki i tutaj i tutaj są bardzo, bardzo tanie, tylko trzeba się targować.
Za butelkę litrowej wódki z wysokiej półki płaciłem ok. 15 zł.
Lepsze fajki - o ile dobrze pamiętam - 3 zł.

Osama
30-01-2009, 08:26
A ma ktoś może z was sprawdzony namiar na jakąś kwatere w Gdańsku ?

Smoke
18-02-2009, 12:06
wracając do Ukrainy mam info dla zainteresowanych.
Od nowego roku z Pyrzowic uruchomiono połączenie do Kijowa, samoloty latają we wtorki, czwartki i soboty (wylot o 20.00).
Promocyjne ceny zaczynają się od 125zł (zawierają podatki i opłaty lotniskowe)

www.wizzair.com

pozdro

Chrmik
18-02-2009, 12:13
kumpela była niedawno... jakieś promocyjne ceny załapała i koszt w dwie strony wyszedł ją jakieś 39pln chyba, nieźle :)

Baton
18-02-2009, 19:08
Panowie wybiera sie ktos do Bułgarii ??

Zby$iu
18-02-2009, 19:13
nie, bo już byliśmy
http://i42.tinypic.com/xnt81v.jpg

Baton
18-02-2009, 19:55
haha :D Ale w wakacje.

Foxu
18-02-2009, 20:43
nie, bo już byliśmy

Cos kiepskie skladki musialy byc na oprawy, ze ino Bulgaria byla:cham:

Zby$iu
18-02-2009, 22:07
Kryzys panie, kryzys... W przyszłej rundzie zbieramy 3 razy w czasie meczu i... Bora Bora :cham:

PePe
18-02-2009, 22:17
kurfa Zbyś co to za kitajca mosz w avatarze ,szpetny lulok niysamowicie:lol2:

majk
18-02-2009, 22:54
mysle, ze tu to bedzie pasowalo.
może nie wakacje, ale ferie;)
kilka zdjęć, wszystko robione "z buta" i samodzielne:)
http://i40.tinypic.com/13zbd40.jpg
http://i43.tinypic.com/nwionb.jpg
http://i39.tinypic.com/1hkbo.jpg
http://i39.tinypic.com/1z3xuns.jpg
http://i42.tinypic.com/a0jdzb.jpg
http://i39.tinypic.com/2qk1qbn.jpg

http://i41.tinypic.com/3166cqr.jpg
http://i40.tinypic.com/wl658y.jpg
http://i41.tinypic.com/20hriir.jpg
http://i41.tinypic.com/2chxqg.jpg
http://i43.tinypic.com/2irqlcg.jpg
http://i43.tinypic.com/2itists.jpg

Brynów na feriach :napinka:

Bonus
24-03-2009, 18:40
potrzebuje jakies namiary na domy letniskowe w zywcu badz w zarzeczu najlepiej sprawodzone nie drogie ale dobre :) posiada ktos?

Jaworzno
24-03-2009, 19:23
Ja też już się rozglądam powoli za wakacjami. Myślałem o Polsce bo mam już dośc tych gorących krajów, ale też Finlandia od Kaosa kusi :)

Junior a Ty co, znów Palmyra Resort?

niski
24-03-2009, 21:28
mam już dośc tych gorących krajów, ale też Finlandia od Kaosa kusi :)

rowniez polecam :faja:

Junior
24-03-2009, 22:35
Junior a Ty co, znów Palmyra Resort?

W tym roku lece we wrzesniu na jakiegos lasta :)

Zby$iu
25-03-2009, 15:30
Był ktoś w Maroko i wie jak tam jest?

Jaworzno
25-03-2009, 16:01
Był ktoś w Maroko i wie jak tam jest?

Ja nie byłem ale z tego co opowiadali znajomi to w niektórych rejonach jest bajecznie i przede wszystkim nie jest to tak oblegane miejsce jak np. Egipt czy Turcja. A cenowo gdyby dobrze poszukac to za 3000-3500 zł będziesz miał 4 gwiazdki i Al

Foxu
01-04-2009, 21:29
Czy ktos byl w Bratyslawie? Potrzebuje jakies namiary na jakis pensjonat czy cos w tym stylu gdzie nie zedra ze mnie 60 euro za noc za 2 osoby. Takie ceny za noc znalazlem na necie. Do tego nie chce spac w 10 osobowym pokoju :)

Moge sie odrazy wymienic informacja o Pradze. Kilka lat temu pojechalem na weekend w ciemno i na dworcu kolejowym w Pradze mieli budke informacyjna, gdzie pokierowali nas na dzielnice Strachov (na przeciwko stadionu Slavi) do akademikow. 500Kc za dwie osoby za noc w pokoju dwuosobowym.